גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוברלנד: מאובר אופטימיות לאוברדראפט

הימים העליזים שהיו כאן רק לפני שנתיים השפיעו מאוד על חברות כמו אוברלנד, שהתמחתה בהענקת מימון לרכישת נכסים במערב ארה"ב ומצאה לנכון לגייס חוב דווקא אצלנו; תמונת מצב לא ממש אופטימית לחברה שסיפרה למשקיעים איך משבר הסאב-פריים יעשה לה רק טוב

היום זה נשמע דמיוני. אף אחד לא ייתן כסף לחברה אלמונית שמתכוונת לתת מימון לרכישת נכסים בארה"ב, במיוחד כשמדובר בחברה שאינה מציגה שום פעילות ושבסך הכול לבעליה יש מעט ניסיון בתחום. אבל במארס 2007 היה הרבה כסף בשוק שחיפש תשואה. כל מה שיזמים היו צריכים זה רעיון, תשקיף, חתם וקדימה לדרך.

זה היה גם הסיפור של חברת אוברלנד. החברה הזו הצליחה לגייס בבורסה בתל אביב 97 מיליון שקל ברוטו (91 מיליון נטו) באגרות חוב, בעיקר ממשקיעים מוסדיים, בריבת נקובה של 7% (אפילו לא צמודה למדד), כשכל מה שהיה לה זה רעיון וכוונה להפוך למממנת של נכסים מניבים בארה"ב. אפילו לא היה לה הון עצמי לממן משהו מכל זה בעצמה. עם זאת, בהמשך להתחייבות תשקיפית ולתקנות בנוגע להון עצמי מינימלי של חברות מנפיקות, הבעלים הזרימו לה 16 מיליון שקל רגע לאחר ההנפקה.

הבעלים, עזרא דורון (45), לא היה מוכר יותר מידי לשוק בישראל. מלבד השכלה תיכונית ו"ניסיון רב שנצבר בתחום מאז תחילת שנות ה-90", הוא החזיק ברישיון תיווך בנדל"ן בקליפורניה וברישיון מתן הלוואות ממדינת נבאדה.

ערך לא רלוונטי

תקופת הגיוס בתל אביב, נזכיר, היתה בדיוק ברגע בו משבר הסאב פריים החל להתרומם ולהכות גלים. אבל אוברלנד שידרה עסקים כרגיל. החברה אפילו העריכה שהמשבר, וכתוצאה ממנו התייבשות מקורות המימון הקונבנציונליים, יתרמו לחברה. החברה האמינה שהביקוש למימון שהיא מספקת, שזה למעשה מימון חוץ בנקאי, יגבר, ובמקביל עשויה הרווחיות להשתפר.

תחזית לחוד ומציאות לחוד. החברה הרחיבה את אספקת האשראי לשם רכישת נכסים מניבים בארה"ב, היא השתמשה כמעט בכל כספי ההנפקה לשם כך, אבל הרווחיות ניזוקה. ומעבר לכך - לחברה יש לווים שמתקשים לשלם את הריבית. במצב כזה, החברה יכולה, במידה והנכסים שהיא מימנה משועבדים בשיעבוד חזק, לדרוש את מימוש הנכס. בפועל, נכסים רבים שהחברה מימנה משועבדים בשיעבוד מדרגה שנייה על זכויות הבעלים בנכסים, וגם הנכסים שמשועבדים בדרגה ראשונה על זכויות הבעלים בנכס לא מבטיחים שהחברה תראה את כל הכסף. זה תלוי בעיקר בערך של הנכס, לצד פרמטרים נוספים, ונראה שהירידה בערכי הנכסים בשנה וחצי האחרונות הפכה במקרים לא מעטים את ערך הנכס לקרוב מאוד לגובה המימון כולו, ואולי במקרים מסוימים ערך הנכס אפילו נמוך מערך ההלוואה.

אוברלנד לא מוסרת את הנתונים המעודכנים בדו"חותיה. היא אמנם מפרטת את ה-LTV (Loan To Value) - הלוואה לערך הנכס, רק שמדובר על ערך הנכס במועד העמדת ההלוואה ובהתאם להערכת שווי של מעריך חיצוני. מועד העמדת ההלוואה יכול להיות לפני מספר חודשים ולפני יותר משנה, וכאמור השווי בירידה מתמדת. מעבר לכך, הערכות השווי במקרים לא מעטים היו נדיבות מדי, ולכן בפועל לא ברור מה ה-LTV האמיתי.

מעבר לכך, ה-LTV מספק סוג של כרית ביטחון כאשר מדובר בהלוואה אחת שניתנת למימון הנכס, והיא מול שעבוד מובטח ממדרגה ראשונה. כאשר מדובר בשעבוד מדרגה שנייה, אז מתייחסים ל-CLTV (Cumulative Loan To Value) והכוונה כאן היא ליחס שבין סכומי ההלוואות שמובטחות בשעבוד ראשון ושיעבוד שני לבין שווי הנכס במועד הענקת ההלוואה של החברה שהיא מובטחת בשיעבוד מדרגה שנייה. גם כאן יחס הנמוך מ-100% לכאורה מבטא ביטחונות טובים - ערך הנכס עולה על ערך ההלוואות, אך כאמור שווי הנכס בפועל יכול להיות רחוק משוויו בעת הרכישה.

אוברלנד, שכבר בעת ההנפקה התחייבה כי ההלוואות יינתנו תחת התניות מסוימות - כמו פיזור ההלוואות, כך שלא תהיה הלוואה אחת שמהווה מעל 15% מסך ההלוואות; יחס כיסוי הלוואה לחוב שלא יעלה על 75%; שיעור ריבית שנתית של לפחות 9% ועוד תנאים נוספים, פועלת בקליפורניה, נבאדה, אריזונה, קולורדו וניו מכסיקו. החברה אמנם עומדת בהתניות הפיננסיות והעסקיות שנועדו להקטין את הסיכון, ובכל זאת הסיכון רדף אחריה.

בחודשים האחרונים מדווחת החברה על בעיות בגביית תשלומי הריבית אצל מספר לווים. עוד לפני כן, התוצאות הכספיות לא משהו - בשנת 2007 (בה היתה החברה פעילה כ-10 חודשים - החל מחודש מארס), דיווחה החברה על הכנסות ריבית בגין מתן הלוואות של 6.9 מיליון שקל, והפסד בשורה התחתונה של 8.3 מיליון שקל. ההפסד מיוחס בעיקר להוצאות המימון הגדולות, שהסתכמו בכ-16 מיליון שקל. בתשעת החודשים הראשונים של 2008 הסתכמו ההכנסות מריבית בגין הלוואות בסך של 7.9 מיליון שקל, אך בשורה התחתונה החברה הפסידה 11.9 מיליון שקל - שוב בגלל הוצאות מימון גדולות - 17.7 מיליון שקל.

נפגעה מירידת הדולר

הוצאות המימון הגדולות האלו לא מגיעות ממימון קלאסי - הלוואות מבנקים או הלוואות ממקור חוץ בנקאי כמו אגרות החוב. כאמור לחברה יש סדרת אגרות חוב שהנפיקה, אבל הוצאות המימון על סדרה זו בתשעת החודשים הראשונים של 2008 הסתכמו בכ-1.5 מיליון שקל בלבד. רוב הוצאות המימון - כ-10.3 מיליון שקל, מגיעות מהפרשי שער עקב ירידת שער החליפין של הדולר.

החברה מסבירה בדו"חותיה, כי מאחר ויש לה התחייבות שקלית בגין אגרות החוב שגויסו ומאידך נכסי החברה הם דולריים, ירידת הדולר בעשרת החודשים הראשונים גרמה לה להוצאות על הפרשי שער. עם זאת, ברבעון השלישי כתוצאה מהתחזקות הדולר רשמה החברה הכנסות בגין הפרשי שער בסך של 2.2 מיליון שקל, וכתוצאה מכך סיימה את התקופה כולה ברווח של כ-1.2 מיליון שקל (ההכנסות הסתכמו ב-2.3 מיליון שקל).

כך או אחרת, הבעיה הגדולה כאמור עלולה להתפתח במקביל למיתון בשוק האמריקני והמשך החולשה בשוק הנדל"ן. לווים של החברה שמשכירים את הנכס לשוכרים עלולים להיתקל בבעיות גבייה ובמקביל לא לעמוד בתשלומים לחברה, וזה כאמור מה שקרה לאחרונה במספר מקומות.

אוברלנד מסרה לאחרונה כי לווה שלקח הלוואה בגובה של 1.4 מיליון דולר לא משלם את התשלומים השוטפים. ההלוואה שניתנה ללווה זה היוותה 47% משווי הנכס (עם מתן ההלוואה - נובמבר 2007). ההלוואה הזו מובטחת בשעבוד מדרגה ראשונה על זכויות הבעלים בנכס. הריבית על ההלוואה היא 11.75%, כשהנכס המשמש כביטחון להלוואה הוא בניין מסחרי באונטריו שבקליפורניה. נכון לסוף השנה שעברה בהלוואה הזו פיגור מצטבר של 59 ימים בתשלום הריבית החודשית בגין חודש אוקטובר 2008, ופיגור של 29 יום בגין תשלום הריבית החודשית של חודש נובמבר, באופן שסך כל התשלומים בפיגור (לרבות הקנסות) בגין ההלוואה האמורה מסתכמים ב-30 אלף דולר. סכום קטן כמובן, אבל הפיגורים האלו עלולים ללמד על בעיות צפויות בפירעון הריבית על הקרן (הצפויה במארס 2009), כשהאג"ח של אוברלנד נפרעת בתשלום אחד במארס 2011 (עד אז תשולם רק הריבית).

"לאחר בקשות בכתב ובעל פה של חברת הבת ללווה בעניין האמור, בהתאם להוראות הסכם ההלוואה, פנתה החברה הבת לחברה חיצונית המתמחה בהליכי מימוש נכסים בבקשה כי תרשום במשרדי הרשם המחוזי, לפי הדין בקליפורניה, הודעה על הפרה", מסבירה החברה בדיווח המיידי ומוסיפה, כי "המשמעות האופרטיבית של הודעת ההפרה היא שאם הלווה לא משלם תוך 90 יום את הסכום, אזי המלווה רשאי לפרסם הודעה בדבר מכירת הנכסים המשועבדים".

הלוואה נוספת שהלווה לא משלם את הריבית השוטפת (סה"כ 27 אלף דולר) עליה היא למימון תחנת דלק ומבנה מסחרי בלוס אנג'לס. מדובר בהלוואה בסך של 1.2 מיליון דולר עד למאי 2009, כאשר ההלוואה היוותה במועד מתן הכסף (נובמבר 2007) 61.6% מסך הערך של הנכס (בהתבסס על הערכת שמאי). גם כאן ההלוואה מובטחת בשעבוד מדרגה ראשונה על זכויות הבעלים בנכס. האם זה מספיק? לפי שעה, גם הפעם, החברה פנתה דרך חברה חיצונית לרשם המחוזי לרישום הפרה, ואם לא תקבל את תשלום הריבית עד אמצע פברואר היא יכולה לפתוח בהליכים של מימוש הנכס.

בעיה נוספת יש לאוברלנד עם הלוואה לרכישת מוטל בלאס ווגאס. כבר לפני כחודשיים הודיעה החברה כי הלווה לא עומד במועדי התשלומים של הלוואה בסך של 2.2 מיליון דולר ולאחרונה היא דיווחה כי בעל השעבוד מדרגה ראשונה (לחברה שיעבוד בדרגה שנייה)העמיד את הנכס למכירה פומבית, במחיר מינימלי של 2.5 מיליון דולר. מחיר כזה, הסבירו בחברה, לא ישאיר כלום לאוברלנד. במילים אחרות, ההלוואה תימחק, ובמקביל יקטן הונה העצמי.

ובכל זאת, השוק, מסתבר, כבר לא לגמרי פסימי. מחיר האג"ח מבטיח אמנם תשואה של 50%, אולם מחיר האיגרת הספיק לטפס בכ-25% מתחילת 2009. *

עוד כתבות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי: "הציבור רואה שמחסלים את חמאס, וחוזר לקנות דירות"

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע