גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון: חברת ניהול של בית משותף אינה ועד-הבית

מה צריכה לעשות חברת ניהול של בית משותף על מנת לקבל פטור ממע"מ בגין כספים ששולמו לה על-ידי הדייריים ואשר מועברים על-ידה לצדדים שלישיים? בית המשפט העליון מחדד

חזון נפרץ הוא זה של חברת ניהול, אשר דיירי הבית המשותף משלמים לה דמי ניהול חודשיים ובכך מסירים מעל כתפיהם את עול ניהולו ואחזקתו התקינה של הבית. זו תתחזק את הבניין, תטפל במעלית, תעסיק את הגנן, תדאג לניקיון השוטף, תתקן קלקולים ותקלות, תבצע טיפולים תקופתיים ותדאג לכך שאיכות חייהם של דיירי הבית תהיה גבוהה ככל האפשר. חברת ניהול שכזו גובה, בדרך כלל, מן הדיירים, תשלום חודשי קבוע, המורכב מחלקו היחסי של כל דייר בהוצאות אחזקת הבית, ובעמלת החברה, המחושבת כשיעור מסוים מהוצאות האחזקה.

"חברה לניהול בתים משותפים ואחזקתם מקבלת מן הדיירים סכומים המועברים על-ידיה לגורמים שלישיים (כגון חברת החשמל); האם יש לראות בסכומים אלה חלק מ'מחיר העסקה' החייב במע"מ, או שמא משמשת היא אך מתווכת או שלוחה לעניין העברתם?". כך הציג שופט בית המשפט העליון, אליקים רובינשטיין, את הסוגיה, בה היה עליו להכריע במסגרת ערעור, שהוגש על-ידי "צ.ד.א. אחזקה ושירותים בע"מ", שהיא חברת ניהול שכזו. הערעור הוגש על סירוב מנהל המכס ומע"מ לראותה כ"צינור" בלבד להעברת סכומים כאלה, ועל החלטתו לחייבה בתשלום מע"מ בגינם, כאילו היו חלק ממחיר העסקה, שבינה לבין הדיירים.

אף שמצא פגם בהליך ההחלטה בהשגה, שהגישה החברה (ראה מסגרת), ראה רובינשטיין עין בעין עם בא-כוחו של המנהל, עו"ד רונן דוידי, ולא ראה לבטל את החלטתו לגופה.

מצבים בלתי צודקים

"מה דינם של סכומים המועברים על-ידי המערערת לצדדים שלישיים? זו השאלה המהותית המתעוררת בערעור דנא", פתח רובינשטיין את דיונו בסוגיה. בקשר לכך הזכיר את הוראת החוק, הקובעת כי לעניין מס ערך מוסף, הכלל הוא זה, שלפיו מחירה של עסקה יהיה הסכום הכולל של התמורה החוזית, עליה הסכימו הצדדים. לכלל זה קם חריג, שמטרתו למנוע מצבים בלתי צודקים, בהם ישלם הלקוח, שלא לצורך, מס על תשלומים, המועברים לצד ג' באמצעות העוסק, המשמש אך כ"מתווך" לצורך כך. על-פי החריג, סכום ששילם העוסק כהוצאות בשביל לקוחו לא ייחשב כחלק ממחיר העסקה, אלא כפיקדון, באם נתמלאו בו שני אלה גם יחד: הוצאה חשבונית ללקוח, שבה צויין במפורש כי הסכום נתקבל לתשלום הוצאות בשביל הלקוח, תוך פירוט טיבן, והסכום הופקד בחשבון בנק נפרד, המשמש לתשלומים מסוג כזה בלבד.

"קיום דרישות התקנה מהוה תנאי טכני לסיווג סכומים כנפרדים מן המחיר לצרכי מע"מ, ומוודא "ניתוק" אותם סכומים בפועל מהסכומים המהוים מחיר העסקה", הוסיף. "במצב זה משמש העוסק מעין נאמן לכספי הלקוח", הסביר. דומה הדבר לעורך דין, המקבל מלקוחו סכום כסף לתשלום אגרת המשפט, המוטלת על הלקוח. עורך הדין ינפיק ללקוח חשבונית, בה יציין כי המדובר בפיקדון לשם תשלום זה, ויפקיד את הסכום בחשבון הפיקדונות שלו. כך, הסכום לא ייחשב חלק ממחיר העסקה, שבין הלקוח לבינו.

רובינשטיין קבע כי לא תמיד ההבחנה בין תשלומים, שמטיבם מוטלים על הלקוח ושהעוסק משמש אך "מתווך" לעניינם, לבין סכומים, שהלקוח התחייב להשיב לעוסק, שהם חלק מן העסקה וממחירה, פשוטה. לפיכך, כל מקרה יוכרע על-פי נסיבותיו, על-פי בחינת הניתוק בין העוסק לבין הסכומים, המועברים באמצעותו. "כדי שלא ייחשבו הסכומים חלק ממחיר העסקה, על

העוסק להיות אך 'צינור' להעברתם, צינור ותו לא: הכספים עוברים דרכו ובאמצעותו, אך מבלי שתהיה לו נגיעה של ממש מכל סוג בהם".

צינור להעברת כספים

בהמשך לדברים אלה, קבע רובינשטיין, כי אין דין חברת ניהול הגובה סכום חודשי קבוע וכללי, והדואגת לניהול סך הכספים כראות עיניה ובאופן עצמאי, כדין חברת ניהול, המוציאה לדיירים דו"ח חודשי מפורט, שבו מצוין גובהו של כל תשלום (חשבון חשמל, דמי ביטוח וכו'), הגובה בהתאם לעלויות אלה, והמעבירה את הסכומים הללו הלאה. "זו האחרונה מתנהלת, באופן מהותי, כ'צינור' בנוגע לכספים המועברים לצדדים שלישיים", הוסיף.

רובינשטיין לא הסתפק בכך. בדרך להכרעה בסוגיה האמורה, הוא ראה להעמיד שאלה נוספת: "מיהו הגורם אשר יצר את החיובים שלגביהם מועברים הכספים לצד שלישי - העוסק או הלקוח". לדידו, ככל שמקומו של הלקוח נפקד מהחלטה זו, כן יקשה לראות את העוסק כ"מתווך" בלבד.

לאחר כל אלה, עבר רובינשטיין מן הכלל אל הפרט. מאחר שהתברר, כי חברת הניהול לא עמדה בתנאים הטכניים, שנקבעו כאמור בחוק, לא היה מקום לקבל את ערעורה. ובכל זאת, "למען הסדר בטוב", ראה רובינשטיין לבחון, גם מהותית, אם היא שימשה אך כ"צינור" להעברת הכספים.

תשובתו לכך היתה בשלילה. החברה היא שקיבלה את מרבית ההחלטות, הנוגעות לאופי החיובים. היא שבחרה בקבלני המשנה, היא שקבעה את היקף עבודות האחזקה וכו'. היא אף גבתה מכל דייר סכום חודשי קבוע, ללא קשר לגובה החיובים באותו החודש, אותו היא ניהלה כראות עיניה. זאת ועוד: חלק מן הכספים כלל לא יועדו לצדדים שלישיים, אלא לחברה-עצמה, לכיסוי עלות השכר של עובדי האחזקה שלה.

בשולי הדברים, דחה רובינשטיין את הניסיון להיבנות, לצרכי מע"מ, על ההשוואה בין חברת הניהול לבין נציגות הדיירים (ועד-הבית). שלא כחברת הניהול, ועד-הבית אינו "עוסק", בהתאם לחוק מע"מ, המטיל חובת תשלום מס רק בגין עסקה, שהיא מתן שירות על-ידי "עוסק". "פעולות ניהול שמבוצעות על-ידי ועד-הבית לא יחויבו במע"מ, אך שירותי הניהול שמספקת המערערת יחויבו בו", חרץ ודחה את ערעורה של חברת הניהול. השופטים אליעזר ריבלין ועדנה ארבל הסכימו עמו. (ע"א 8669/07).

שוב ביקורת על רשות המסים

בפסק הדין ראה השופט רובינשטיין הזדמנות למתוח ביקורת על התנהלותו של מנהל המכס ומע"מ. איתרע מזלו של האחרון, וטענתו של בא-כוחו, עו"ד רונן דוידי, שלפיה הפגם, שנפל בהתנהלותו, התרפא באמצעות קיום דיון בערעור לגופו, לא נפלה על אוזניים ערלות והצילה למע"מ את התיק.

ביקורתו של רובינשטיין נסבה סביב העובדה, שלפיה אותו אדם, אשר ערך את השומה, נשוא הערעור (מר תדמור), השתתף בקבלת ההחלטה בהשגה, שהוגשה מטעם חברת הניהול. עובדה זו מנוגדת להוראת החוק, הקובעת כי "מי שערך את השומה לא יחליט בהשגה עליה". המנהל טען, כי אף שמר תדמור אכן השתתף בדיון בהשגה, את ההחלטה קיבל, לבסוף, מר רואס. לחיזוק טענתו, שלפיה אין בכך פסול, הוא הפנה אל זאת, שכאשר המחוקק ביקש למנוע השתתפות עורך השומה בדיון בהשגה, בהבדל בקבלת ההחלטה ממש, הוא עשה כן במפורש, שעה שבסעיף אחר קבע כי "מי שערך את השומה לא ידון בהשגה עליה".

רובינשטיין דחה טענה זו. לדידו, "לא 'דיון' הוא התכלית אלא ההכרעה, שהדיון הוא החלק ההכרחי המקדים לה". הוא קבע כי מראית-העין הראויה ביחסים, שבין האזרח לרשות, מחייבת את זאת, שהביטוי "ידון" יכלול הן את השקלא וטריא והן את ההכרעה. הוא הוסיף וקבע כי אין פסול בכך, שלפני קבלת החלטתו, יבקש מקבל ההחלטה הסברים, בכתב, מעורך השומה, אף ייוועץ באנשי רשות נוספים, שלא היו מעורבים בהחלטה על השומה.

רובינשטיין ראה בחומרה, שעורך השומה שותף בתהליך ההשגה והיה מעורב בקבלת ההחלטה בה. "סבורני, כי על מע"מ להפיק לקח מכגון דא: מי כרשות שלטונית ראוי, כי ימלא את הוראות החוק באופן ישיר, ללא צורך בהסברים מאוחרים; והדברים נאמרים בהטעמה. יש מקום כי הנהלת מע"מ תנחה את עובדיה, כי המשתתף בהחלטה על השומה לא יהא חלק מן הדיון או ההחלטה בהשגה".

עוד כתבות

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"