גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראות את העולם דרך מסך הסלולר - מה צופן העתיד?

להצביע עם הטלפון על חנות ולקבל פרטים על מבצעים, להצביע על אדם בפאב ולראות את הפרופיל שלו בפייסבוק: טכנולוגיית המציאות המורחבת בדרך לכבוש את שוק הסלולר ■ גוגל, נוקיה, מיקרוסופט וקומברס כבר שם

כנס הסלולר העולמי שנערך השבוע בברצלונה איפשר לנו לקבל מושג איך ייראו הטלפונים שלנו בשנים הקרובות, אבל הוא גם הציג שלל טכנולוגיות שיאפשרו לנו לנצל את המכשירים האלה בדרך מעניינת יותר.

אחת הטכנולוגיות שכיכבו בכנס, ושצוברת פופולריות באחרונה, היא Augmented Reality (מציאות מורחבת). טכנולוגיה זו מאפשרת לקבל באמצעות המצלמה ומסך הטלפון פרטים נוספים על המציאות שמולנו. איך זה עובד? מצביעים עם המצלמה על אובייקט בסביבה, כמו מכונית. המכשיר סורק אותו ומציג נתונים כמו דגם, שנה, מחיר מחירון ועוד.

אחת הדוגמאות המוכרות לטכנולוגיית AR היא הגוגלס (Goggles - משקפיים), שירות יחסית חדש של גוגל הנמצא במערכת ההפעלה הסלולרית שלה אנדרואיד. כמו במקרה המכונית, ה-Googles מאפשר להחזיק את הטלפון מול חנות מסוימת ברחוב, כשהמצלמה עובדת (מבלי לצלם), ולקבל פרטים מהאינטרנט על אותה חנות - שעות פתיחה, סניפים נוספים, מבצעים ועוד. המידע מתחלף אוטומטית כשעוברים עם עדשת המצלמה מחנות לחנות, והוא משתנה על-פי הפרטים הקיימים ברשת, הכוללים לפעמים קישורים ישר לאתר האינטרנט הרלוונטי.

גוגל הציגה השבוע בכנס הסלולר פיתוח נוסף ל-Googles, שיאפשר לתרגם טקסט שמוצג על מסך הטלפון. השירות עובד כרגע באנגלית ובגרמנית, ויכול להקל, למשל, על תיירים בגרמניה שרוצים לקרוא תפריט במסעדה מקומית.

נוקיה נכנסה לשוק ה-AR כבר לפני כשנתיים, עם טכנולוגיית Point & Find, שמאפשרת לקבל מידע על עצמים, כמו לצפות בטריילר של סרט לאחר הצבעה עם הסלולרי על פוסטר של הסרט בתחנת אוטובוס.

לקבל פרטים על האנשים מסביבכם

היישומים של גוגל ונוקיה הם בין הבודדים הקיימים בשוק לקהל הרחב, והם רק הספתח למגוון רחב של אפליקציות שיגיעו בעתיד הקרוב. קומברס הישראלית מנסה להיכנס לשוק, ובכנס השבוע הציגה טכנולוגיה לזיהוי פנים שמאפשרת לקבל פרטים על אדם מסוים, למשל בפאב או באירוע.

הטכנולוגיה של קומברס סורקת את פני הנמצאים בסביבת המשתמש באמצעות עדשת המצלמה (בלי לצלם), ואז מחפשת את הפנים במקורות גלויים, כמו פייסבוק, טוויטר או אפילו 144.

שלב נוסף בטכנולוגיה מאפשר לקשר בין מיקום של אדם לבין המידע שיוצג עליו. כך, למשל, שימוש בטכנולוגיה בכנס מקצועי יעביר מידע מהרשת החברתית-עסקית לינקד-אין, ואילו שימוש במסיבה יגלה לנו את העדפותיו המוזיקליות או את המצב המשפחתי של הנסרק. בקומברס מנסים לשווק את השירות החדש, שפותח בשיתוף עם חברה ישראלית אחרת בשם face.com, כתחליף עתידי לכרטיסי הביקור.

"אין לנו היום סבלנות לחפש דברים באמצעות הסלולר. אנחנו רוצים את התשובות במהירות ולא לעבור הרבה קליקים כדי למצוא אותם. ה-AR עוזר לנו בזה", אומרת דפנה שטיינמץ, סגנית נשיא לחדשנות בקומברס. "הסיבה שאפשר רק לכוון את המצלמה על הפנים ולא ממש לצלם היא שאנשים לא אוהבים שכל אחד מצלם אותם".

לדברי שטיינמץ, "הטלפון יכול לתת מידע רב. חברת Layar, למשל, שהציגה בכנס, עובדת עם מפעילת הסלולר וודאפון על טכנולוגיה שמאפשרת באמצעות המצלמה של הטלפון לדעת כמה עולה דירה בבניין שמסתכלים עליו, האם יש בו דירות להשכרה, ומה ההיסטוריה שלו".

לנווט בקניון או במוזיאון

גם במיקרוסופט שוקדים על תחום ה-AR במארס. "אנחנו רואים במצלמה ממשק עם המשתמש", אומר גיא מרין, מנהל הפיתוח בקבוצת הטלקום של מרכז המחקר של מיקרוסופט בישראל. "אם עד היום הממשקים של האנשים עם הטלפון היו מיקרופון, מיקום ומצפן, את המצלמה אפשר לנצל כדי לדעת על מה האדם מסתכל".

אחד התחומים שיתפתחו באמצעות הטכנולוגיה הזו הוא ניווט רגלי, שיאפשר למשתמש לא רק להגיע למחוז חפצו, אלא גם לדעת אילו מקומות נמצאים לידו, לקרוא פרטים עליהם, לדעת את המרחק ואפילו לקבל קופונים עם הטבות.

בזכות המצלמה, המכשיר יכול לדעת את המיקום של המשתמש ברמת צד הרחוב שבו הוא נמצא. כמו כן, האפליקציות האלה, שלא משתמשות בהכרח ב-GPS של הטלפון, יאפשרו לנווט בתוך קניונים או מוזיאונים.

בחברת המחקר ג'ופיטר ריסרץ' העריכו לאחרונה כי שוק ה-AR יגלגל 732 מיליון דולר עד 2014, ובמיקרוסופט בהחלט רוצים לקחת חלק בחגיגה.

"אפשר לעשות קידום של עסקים ליד המקומות שהמשתמש יעבור לידם", מפרט מאיר בן-איתי, ארכיטקט בקבוצת הטלקום במרכז המחקר של מיקרוסופט, לגבי המודל הכלכלי של הטכנולוגיה. "אם המשתמש מטייל ברחוב עם הרבה חנויות בגדים, המערכת תדע שהוא אוהב שופינג, והיא תפנה אותו לחנות מסוימת. אם המשתמש נמצא בסופר ומראה למערכת באמצעות המצלמה את מדף המוצרים, המערכת תסמן מוצרים שנמצאים במבצע באותו יום. אם המערכת גם מכירה את אותו סופר, היא תזהה את המעברים ותדע לכוון את האדם היישר אל המדף הרצוי".

מחכים לשחקניות הגדולות

בחברת המחקר IDC, שעורכת מחקר על התחום, מצאו כי הזרז הטכנולוגי העיקרי להתפתחות שוק ה-AR הוא מפרטים חזקים יותר של טלפונים והעלייה בנתח השוק של הטלפונים החכמים.

"על מנת לתמוך באפליקציות AR, על המכשיר הסלולרי להיות מצויד במעבד חזק, מצלמה איכותית, GPS ומצפן דיגיטלי", אומר אורן רביב, אנליסט בכיר לטכנולוגיות חדשות ב-IDC. "מגוון הטלפונים כיום בשוק העונים לדרישות אלה אינו גדול, אולם היצרניות השונות צפויות להמשיך ולהציג מכשירים חדשים כאלה בשנים הקרובות".

בין הטלפונים שמסוגלים לתמוך ב-AR ניתן למנות את iPhone, מכשירי אנדרואיד שונים ומכשירי סימביאן של נוקיה.

זרז נוסף שמציינים ב-IDC מגיע מצד היצע התכנים, הנובע מהרצון של יצרניות ומפעילות הסלולר לבדל את עצמן מול המתחרות. מפעילות הסלולר מחפשות את הדבר החם הבא כדי למתג את עצמן כחדשניות ופורצות דרך, ותחום מתקדם כמו ה-AR משרת את המטרה.

"שוק ה-AR יעלה מדרגה ברגע שנראה את השחקניות הגדולות בתחום הסלולרי - גוגל, אפל, מיקרוסופט ונוקיה - נכנסות בצורה מסיבית יותר לתחום, אם על-ידי פיתוחים עצמאיים ואם על-ידי רכישות", אומר רביב.

רביב מציין כי אחד הפיתוחים המתקדמים בתחום, שנמצא כבר במחקר ופיתוח באוניברסיטת וושינגטון בארה"ב, הוא עדשות מגע מבוססות AR. "הפיתוח הזה יאפשר לראות על גבי העדשות את הצג של הסלולרי, וכך נוכל לראות נתונים על העצמים שאנחנו רואים במו עינינו במציאות", אומר רביב.

מ"מסודרים" עד כדורגל

אחד התחומים שצפויים ליהנות מטכנולוגיית המציאות המורחבת הוא שוק הגיימינג. אחת הדוגמאות המוכרות לכך הוצגה בסדרה "מסודרים" בערוץ 2, בה הציג מאור כהן קסדה מיוחדת ואקדח שמאפשר לו לראות דמויות וירטואליות בתוך קהל אמיתי של אנשים ולירות לעברם.

טכנולוגיית ה-AR מתבטאת גם במשחקים פשוטים יותר, כמו האפשרות לשחק כדורגל בכל מקום על-ידי הצבעה עם המכשיר על רגל המשתמש והצגת כדור ושער על מסך הטלפון. כך ברגע שהמשתמש יבעט במציאות, הכדור הווירטואלי יעשה את דרכו לכיוון השער.

אחד הפיתוחים בתחום הגיימינג שזכו לאחרונה להתעניינות הוא מסוק צעצוע של חברת Parrot, שהציגה אותו בתערוכת האלקטרוניקה הבידורית CES בלאס-וגאס לפני כחודש. מדובר במסוק אמיתי שטס באוויר ומשלב בתוכו שתי מצלמות וידיאו. השליטה בהליקופטר מתבצעת באמצעות אפליקציה על מכשיר ה-iPhone ובשימוש בתקשורת אלחוטית (WiFi).

המשתמש רואה דמויות שונות על-גבי מסך הטלפון, הנמצאות כביכול על גבי השטח המציאותי המצולם. כך יכול השחקן לשלוט במסוק שמעופף במציאות ולירות על עצמים וירטואליים שהוא רואה על מסך הטלפון.

אבל הגיימינג הוא רק שוק נישתי בתחום. רביב מציין כי המטרה בטכנולוגיית המציאות המורחבת איננה להציג את המידע אליו אנו רגילים בצורה שונה, אלא לספק ערך מוסף אמיתי על הקיים.

אפליקציות המסוגלות לזהות בזמן אמת פרצופים, בניינים ועצמים שונים, ומגבות זאת במידע בעל ערך, הן אלה שיובילו את תחום ה-AR ויגרמו לו להיות יותר מבאזז בלבד בשלב זה.

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר