גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק בעמנואל מצפצפים על בג"ץ

תתפלאו - גם המדינה נמנעת מלכבד פסקי דין ולא מהססת לסכל הכרעות של הרשות השופטת

"על יסוד עתירה זו שהובאה לפני בית משפט זה, מצווה בית המשפט כי יוצא מלפניו צו על-תנאי המורה למשיבים - שר האוצר אברהם שוחט, שר המשפטים יוסי ביילין, היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין, ומר אליעזר הרנון, ראש בית הדין לוועדות ערר - להתייצב וליתן טעם: מדוע לא יקיימו את החלטתם שלא לקיים את פסקי הדין שניתן על-ידי בית המשפט העליון".

זה היה נוסחו של צו על-תנאי שהוציא נשיא בית המשפט העליון אהרן ברק, בדצמבר 1999, במסגרת עתירתה של עמותת "נמ"ר (נפגעי מס רכוש)", באותה מוביל שבתאי עזריאל. אם שואלים את עזריאל, החלטה שלא לכבד פסקי דין, ועוד כאלה שיצאו מתחת ידיו של בית המשפט העליון, איננה המצאה של הציבור החרדי בפרשת בית-הספר בעמנואל.

לדבריו, היועץ המשפטי רובינשטיין והמשנה שלו, טנה שפניץ, הורו עוד בשנת 1999 שלא לקיים פסקי דין של בג"ץ, ואולם בשונה מההורים לילדות האשכנזיות בבית-הספר בעמנואל - הם לא נשלחו לכלא. להיפך.

עזריאל עתר בזמנו, בדרישה למנוע ניגודי עניינים בוועדות הערר למס רכוש. אף שהעתירה נמחקה בסופו של דבר, השופטים רשמו לפניהם את הודעת המדינה, כי היא נכונה לבדוק קביעת קריטריונים ברורים למניעת ניגוד עניינים לחברים בוועדות הערר, מעבר לנוסח השאלון שהיה קיים אז.

ואולם לאחר מתן פסק הדין, התקיים דיון אצל שפניץ, והוחלט כי מאחר שמס רכוש עתיד להתבטל בשנת 2000 - הרי ש"אין מקום להתקין קריטריונים למניעת ניגוד עניינים".

עזריאל מיהר להגיש עתירה נוספת לבג"ץ, וברק הוציא צו על-תנאי נגד הממשלה, ובו הציטוט המופיע למעלה.

רמסו את כבוד בג"ץ

"ברק ודורית ביניש, שטיפלו בעתירה החוזרת, לא הורו להכניס את המסרבים לכלא, כפי שהוחלט לגבי מסרבי בג"ץ עמנואל, אלא התייחסו בכפפות של משי למי שרמסו את כבוד הבג"ץ, ולמעשה פתחו את ההליך מחדש לעוד שנה וחצי של דיונים", כותב עזריאל בבלוג שלו. "כמובן שקל יותר - וגם הרבה יותר פופולרי - להכניס לכלא קבוצת אזרחים דתיים מעמנואל".

האם היה זה מקרה חד-פעמי ויוצא דופן, שבו המדינה נמנעה מלכבד פסקי דין של הרשות השופטת? איזו מהומה, ואיזו רטוריקה בוטה וחד-משמעית, נשמעה מפי שופטי בג"ץ עצמם במסגרת הליכי ביזיון בית המשפט בנוגע לבית-הספר בעמנואל.

"שום פסק דין של בית משפט איננו טעון הסכמה של איש, גם לא של סכמות הלכתית, תהא אשר תהא. שום פסק דין לא יצטרך אישור של רב כזה או אחר", אמר בזעם השופט אדמונד לוי.

מתעלמים מהקביעות העקרוניות

היכן הזעם הזה כשגורמי המדינה עצמם נמנעים מלקיים פסקי דין של בתי המשפט? "הלכות שנפסקו על-ידי בתי המשפט", כתב עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח, במסגרת עתירה מינהלית שהוגשה בתחילת החודש לבית המשפט בבאר-שבע, "אינן מביאות את שר הפנים לשנות את מדיניותו ולהתאימה לפסיקה. שר הפנים איננו מערער במקרים רבים על פסקי דין שקבעו הלכות בעניין מדיניותו והחלטותיו, וממשיך לנהוג על-פי המדיניות שנמצא כי היא פסולה. הוא אף אינו מהסס לטעון כי פסקי הדין, שעליהם בחר שלא לערער, הם שגויים ולכן אינם מנחים אותו".

דברים קשים. באגודה לזכויות האזרח הבחינו כבר לפני שנים אחדות כי בענייני הגירה, טיפול משרד הפנים בעובדים זרים ושוהים לא חוקיים, המדינה מעדיפה להתעלם מפסקי דין של בתי המשפט לעניינים מינהליים.

השיטה: אם פסק הדין נוטה לטובת העותרים - מקיימים אותו רק באותו מקרה, מתעלמים מהקביעות העקרוניות של בתי המשפט לגבי מדיניות המשרד, לא מערערים לעליון - כדי לא לגרום לכך שהפסיקה הלא-נוחה תקבל מעמד של פסק דין של הערכאה הבכירה - וממשיכים באותה מדיניות, עד התיק הבא והעתירה המינהלית הבאה.

המשנה לשעבר ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודית קרפ, הבחינה גם היא בתופעה החמורה. לפני כ-4 חודשים היא פנתה ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, והתריעה על כך שהמדינה עצמה נמנעת מלקיים את פסיקות המדינה.

בין היתר מוזכרים במכתבה פסקי הדין בעניין קביעת אזורי עדיפות לאומית בתחום החינוך באופן שוויוני, בהתאם לפסק דינו של בג"ץ מ-2006; בניית כיתות במזרח ירושלים, בתי-ספר לבני מיעוטים, פירוק מעקה הבטון בהר חברון, קביעת הסדר העסקה חדש במקום "הסדר הכבילה" של עובדים זרים למעסיק, שבוטל בבג"ץ ב-2006; וגם פרשת בית-הספר בעמנואל.

חובת הציות לפסקי דין

"תפקיד היועץ המשפטי לממשלה כ'כלב השמירה של שלטון החוק' הוא לעמוד בפרץ נגד החלטות ומעשים בלתי חוקיים של הממשלה", כתבה קרפ. "הצטברות המקרים שבהם הממשלה נותנת יד לאי כיבודו ואף לביזויו של החוק מעלה חשש כי אין מדובר בכשלים מקריים ושוליים של הביורוקרטיה הממשלתית, אלא בתופעה חמורה של התעלמות שיטתית ומודעת מהחובה לקיים פסקי דין. התעלמות זו מהווה איום מיידי וממשי על הדמוקרטיה, על שלטון החוק ועל עקרון הפרדת הרשויות בישראל".

הנה מקבץ מן הדברים שהופיעו בעבר בפסקי דין של בית המשפט העליון בעניין החובה לכבד פסקי דין: "מושכלות יסוד של שלטון החוק הן כי משניתן פסק דין, חובה לקיימו כלשונו וכרוחו; חובת הציות לפסקי דין וכיבודם נמנים על תנאי היסוד עליהם מושתת משטר חוק במדינה דמוקרטית. חובה זו עולה מן הדין, והיא ביטוי להכרח להסדיר חייה של חברה לפי נורמות בסיסיות, המאפשרות קיומה של מסגרת מאורגנת בה שולט החוק. בלא ציות לפסקי דין של בתי המשפט, מתערער עיקרון שלטון החוק והמשפט, והסדר החברתי מתפורר. איש הישר בעיניו יעשה, והמרחק בין שלטון המשפט לאנרכיה הוא כחוט השערה. אי-כיבוד פסק דין של בית משפט על-ידי אזרח הוא גילוי חמור של פגיעה בשלטון החוק. חמור מכך שבעתיים הוא אי-כיבודו של פסק דין על-ידי רשות מרשויות השלטון".

ואילו היועץ המשפטי לממשלה כתב בהנחיותיו כי "החובה לכבד פסק דין של ערכאה מוסמכת, החלה על כל אדם, חלה ביתר שאת על רשויות השלטון". את ההנחיה הזו חיבר, אגב, היועץ אליקים רובינשטיין בשנת 2003.

כל זה אינו בא לומר, כמובן, שבג"ץ נקט גישה מוטעית כשהחליט לנקוט יד תקיפה כלפי ההורים בעמנואל, שהתריסו נגד סמכותו של בית המשפט לכפות את הכרעתו לבטל את ההפרדה הגזענית בין תלמידות אשכנזיות לספרדיות בבית-הספר.

פסקי דין מן הראוי שייאכפו, אחרת - כפי שהשופטים עצמם הבהירו לא אחת - תשרור אנרכיה. בהקשר זה ניתן לומר כי השופטים דווקא נקטו אורך-רוח לא מבוטל, וניסו כמעט כל דרך אפשרית אחרת לפני הצעד הדרסטי של השמת ההורים במאסר.

השאלה היא האם בית המשפט מוכן לנקוט את אותה יד תקיפה גם כלפי הממשלה והפרקליטות, שאינם מהססים לסכל גם הם, לא פעם ולא פעמיים, הכרעות של הרשות השופטת.

עוד כתבות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

חמאס בהודעה רשמית: מסכימים לעסקה להפסקת אש

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר