גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תמיד יהיו הונאות כי יש יותר מדי כסף ותאוות-בצע"

פרופ' טום ליס, מומחה למימון וחשבונאות שהעיד גם בפרשת אנרון, לא אופטימי לגבי מניעת מקרים דומים בעתיד ■ את קצב המיזוגים והרכישות הגובר הוא מגדיר כהימור

פרופ' טום (טומאס) ליס היה אחד המומחים שהופיעו במסגרת ההליכים המשפטיים לאחר שערוריית החשבונאות הענקית באנרון. הפרשה התפוצצה ב-2001 כשהתגלה כי חברת האנרגיה ניפחה את רווחיה, והסתיימה בפשיטת-רגל ובהרשעת בכירים בה בהונאת משקיעים. המסקנה העצובה אליה מגיע כיום ליס, מומחה למימון וחשבונאות מאוניברסיטת Northwestern בארה"ב, עשור לאחר שערוריית אנרון, היא שאי-אפשר למנוע מקרים דומים בעתיד.

"פותרים מקרה אחד, ואחרי כמה שנים חוזר אותו מקרה, קצת שונה", הוא אומר. "אנרון היתה הונאת פונזי, וגם ההונאה של ברנרד מיידוף היתה הונאת פונזי. ההבדל הוא שההונאה של אנרון נעשתה על-ידי חברה, תאגיד. זו היתה חברה טובה בשווי של 20 מיליארד דולר, מקסימום 30 מיליארד, כל שווי מעבר לזה היה רק 'עשן', מניפולציה של הכנסות ותזרים מזומנים. היא הגיעה לשווי של 100 מיליארד דולר, כשלמעשה היתה אמורה להיות שווה רק 20 מיליארד.

"בשורה התחתונה, אני לא בטוח שאפשר למנוע מקרים כאלה, כי יש יותר מדי כסף ויותר מדי תאוות-בצע".

- איך בכל זאת אפשר להקטין את הסיכון להונאות דומות בעתיד?

"מרכיב אחד הוא גילוי (disclosure) ושקיפות, והשני הוא ענישה חריפה. אם העונש על מקרה כזה יהיה 25 שנה בכלא - או כמו במקרה של מיידוף: 150 שנה, שזה הרבה יותר מתוחלת החיים שלו - זה יכול לעזור. אבל בסופו של דבר זה קורה שוב ושוב".

"צריך להבין שלא הכל רציונלי"

ליס הגיע לישראל ללמד בתוכנית ה-MBA קלוג-רקנאטי של אוניברסיטת תל-אביב, אם כי על-פי הגדרתו, הוא לא בא ללמד אלא "לנהל ויכוח" (debate). "בארה"ב אני מלמד כי שם יש סטודנטים; בישראל אני מנהל ויכוח כי פה יש מומחים - ואני צריך לשכנע אותם בצדקתי", הוא אומר בשמץ של אירוניה.

הקורס אותו הוא מעביר עוסק בפסיכולוגיה של הפיננסים. כך, לדוגמה, אם מתנהל משא-ומתן בין שני צדדים, כל צד עושה טעויות. "הרעיון הוא להבין שלא הכול רציונלי, ויש אנשים שכחלק מאסטרטגיה יגידו לך במשא-ומתן מה שאתה רוצה לשמוע", אומר ליס.

מאפיין התנהגותי-פסיכולוגי של הכלכלה אפשר לזהות גם בתחום המיזוגים והרכישות (M&A), שבו מתמחה ליס. קצב ה-M&A עלה בחודשים האחרונים, וליס מגדיר זאת כהימור של החברות, לפחות באופן חלקי.

"פעילות M&A בדרך-כלל גבוהה יותר כשהכלכלה עובדת יפה", הוא מסביר. "ב-2009-2010, ואפילו עוד קודם, ראינו ירידה חדה בפעילות. במובן מסוים יש כאן פרדוקס, כי אפשר היה לצפות שכשהשוק ברמות גבוהות, לא יקנו חברות כי הן יהיו יקרות. אבל המצב הוא הפוך, והשאלה היא למה.

"התשובה לכך היא שקונים חברה כדי לגדול ולהגביר את צמיחה. בשוק צומח הכלכלה עובדת טוב, לכן חשוב להגיע לשוק מהר, וחברות רוכשות חברות אחרות. מהמחצית השנייה של 2010 קצב ה-M&A התגבר, והשוק כרגע כמעט בשיא".

אז איפה נכנס כאן ההימור? לדברי ליס, העובדה שיש יותר מיזוגים ורכישות מצביעה על כך שחברות מהמרות שהמיתון מאחורינו. "עוד לא רואים את זה בתעסוקה, שם עוד אין התאוששות מלאה. אבל רואים את זה בשוק ההון וב-M&A", הוא אומר. "זה לא אומר בהכרח שהמיתון באמת סופית מאחורינו, אבל כך רואות את זה החברות".

- ולדעתך ההימור של החברות הוא נכון? המיתון באמת חלף?

"תלוי על מה מסתכלים. אם מסתכלים על M&A ושוק ההון - ברור שכן. אם מתבוננים על נתוני התעסוקה ועל התנהגות הצרכן - לא ברור שהוא עבר. השאלה היא אם אתה מאמין שהשניים הראשונים הם אינדיקטורים מובילים. אני מאמין כך, ולכן נראה לי ששיא המיתון מאחורינו".

ליס אומר כי פעילות ה-M&A מתגברת "בכל הספקטרום", ויש גם עסקאות גדולות וגם קטנות. אבל "אם מאמינים שהמיתון מאחורינו, לחברות כדאי לשאול איפה הן רוצות להיות בעוד 5-10 שנים, ועל בסיס זה לרכוש חברות אחרות. כך, כשהכלכלה תתאושש לגמרי, החברה תהיה ממוצבת היטב ליהנות מההתאוששות".

"בישראל טובים בפיתוח"

למרות התגברות הקצב של ה-M&A, אין עדיין "מגה עסקאות". לדברי ליס, "מניסיון עבר, 'מגה עסקאות' לא עוזרות ביצירת ערך. הערך מגיע מרכישות קטנות". גם בתחום הביוטכנולוגיה הוא מציין כי בדיעבד, "ברוב העסקאות שילמו יותר מדי, והן לא הצליחו לייצר ערך".

- באיזה שלב כדאי לחברה להתחיל לשקול להירכש בידי חברה גדולה יותר?

"בנקודה שבה החברה הביאה את הטכנולוגיה שלה הכי רחוק שאפשר. אם אתה טוב בפיתוח ולא בשיווק, תמכור למישהו שמתמחה בלהביא את הטכנולוגיה לשוק. יש הרבה טכנולוגיות טובות בישראל, ואם תשמור את הטכנולוגיה לעצמך - זה לא יעזור. עדיף שתהפוך לחלק מארסנל הפתרונות של חברות כמו אינטל או אמג'ן, שיש להן יכולות ייצור והפצה.

"אני לא מופתע שרואים הרבה מכירות טכנולוגיה וחברות מישראל. אתם טובים בפיתוח, ואולי אחת הסיבות שבגללן בישראל לא הרגישו את המיתון כמו בשאר העולם, היא שיש הרבה מאוד חברות שנמצאות בחזית הטכנולוגיה".

- יש ויכוח בישראל האם לא עדיף להימנע מאקזיטים על מנת לייצר חברות גדולות ותעשייה.

"זה לא רלוונטי, לדעתי. לאומיות לא מדורגת גבוה בסולם הערכים שלי. למה להגביל? רצוי להעביר את הנכסים לשימוש בעל הערך הגבוה ביותר, ואפשר להשתמש בכסף שמתקבל להשקעות חדשות".

- דיברת על רכישות אסטרטגיות שבהן חברה רוכשת חברה אחרת מהתחום. איפה נכנסות למשוואה הרוכשים הפיננסיים, כמו קרנות פרייבט אקוויטי?

"אני לא משוכנע שיש בזה הרבה ערך. רוב הערך של רכישות נוצר על-ידי סינרגיות, שילוב של הנכסים של שתי החברות. בדרך-כלל אצל רוכש פיננסי, אם יש בכלל סינרגיות, הן מגיעות מרה-ארגון של החברה הנרכשת. זה נכון שבעקבות המיתון יש הרבה חברות שצריכות לעבור ארגון מחדש, אבל באופן כללי יצירת הערך פחות גבוהה".

"הייתי רוצה לדעת מי קבע את התגמולים בבזק"

בביקורו בישראל נחשף פרופ' ליס לכותרות הנוגעות לתגמולים לבכירי בזק. בסוף השבוע זכו בכירי החברה לשדרוג השכר ולאופציות פאנטום בשווי הוגן של עשרות מיליוני שקלים. ליס, כמובן, אינו מביע ביקורת על היקף התגמולים, אבל הוא נותן את המקרה כדוגמה.

"האם זה ראוי שבכירי חברת הטלקום ירוויחו כל-כך הרבה? אני לא יודע, אבל הייתי רוצה לדעת מי קבע את התגמולים", הוא אומר.

לדבריו, אם יש בחברה ועדת תגמולים עצמאית, יש יותר סיכוי שהבכירים אכן ראויים לתגמולים שאושרו.

לטענתו, יש חשיבות עליונה לכך שחברי ועדות הביקורת והתגמולים יהיו דירקטורים שאינם מהחברה, וזאת המגמה הנוכחית בארה"ב.

בכלל, הוא אומר, "חשוב שהדירקטוריון לא יהיה סוג של מועדון חברים (old boys' club), ושחברי הדירקטוריון ייבחרו לא על סמך היותם בני-דודים של מישהו. בארה"ב יש היום הדרכות והתמחויות לדירקטורים. האם זה ימנע הונאות? לא - אבל זה צעד בכיוון הנכון".

עוד כתבות

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים