גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התעשיין גד פרופר לממשלה: "לילה אחד אל תחשבו על בחורות וברצלונה-ריאל - תחשבו על הדולר"

(עדכון) - בלחץ התעשיינים: שר התמ"ת שמחון מצהיר על "תוכנית חירום להצלת היצוא" ■ עמי אראל: "צריך להכות בספקולנטים" ■ שרגא ברוש: "עשרות אלפי אנשים כאן יפוטרו; נתניהו מכר בחייו רק רהיטים" ■ שטייניץ הוזמן לכנס החירום של התאחדות התעשיינים - אך לא הגיע

התאחדות התעשיינים קיימה היום (ד') כנס חירום רב משתתפים על רקע הירידה המתמשכת בשער הדולר והייסוף בשקל - אתר "גלובס" העביר בשידור חי את הכנס, בו השתתפו שר התמ"ת שלום שמחון, נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, יו"ר מכון הייצוא עמי אראל ועוד. לקראת הכנס, הונח לכבוד שר האוצר יובל שטייניץ "כיסא ריק", בנימוק שהוא הוזמן לכנס אך בחר שלא להגיע אליו.

שר התמ"ת שלום שמחון, אמר כי "לא באתי הנה להיות שק חבטות, אלא כדי להזדהות איתכם, באתי לנסות לתת תשובות. כחבר ממשלה אני מודע לזה שיש משבר, השאלה מה ניתן לעשות איתו עם הנתונים הקיימים. אין ספק שהיצוא הוא הקטר של המשק הישראלי, בלי ייצוא תהיה כאן מדינה שונה בתכלית ותהיה רחוקה מהמקום שהיא ראויה להיות בו. אסור לנו לעמוד במקום ולכן, הכנס הזה הוא כנס נכון, נעשה בזמן ואני מקבל לגמרי את מה שנאמר פה.

לדברי שמחון, "גם אם הממשלה חושבת שהמשק במצב טוב, אין זמן מתאים יותר לטפל במשבר הנוכחי כמו עכשיו וזה הזמן ליצור עסקת חבילה נוספת שתתן פתרון למשבר הנוכחי. חייבים לומר ביושר עם זאת, שאי אפשר להתנהל כאילו אנו מנותקים מהעולם, אך הקלות ליצואנים בארץ ובחו"ל עם תוכניות ממשלתיות זה בהחלט פתרון שבידינו, ולחלקו אני לא צריך את שטייניץ ולחלקו אני כן צריך ואז להגיע להחלטת ממשלה מסודרת.

"צריך להיכנס לדיונים ולהידברויות להשגת תוכנית מסודרת עם היגיון, שממשלת ישראל תדע ליישם ולבצע. אני חושב שאם תהיה תוכנית ריאלית וברת השגה, בה אפשר ללחוץ את הממשלה לעשות אותה, צריך להוביל אותה".

בשל לחץ התעשיינים שמחון הצהיר בסוף דבריו כי יפעל להשקת תוכנית חירום להצלת היצוא ויאיץ את קידומה בתוך שבועיים: "אני אפנה לראש הממשלה ואבקש ממנו שתוך שבועיים יקיים דיון בממשלה שבו יהיו התעשיינים והיצואנים שותפים כדי לדון בפתרונות. אתחיל לעבוד על זה מחר בבוקר וברור לי שזה אמור לעלות כסף. אני מוכן להוביל גם תוכנית סיוע, במגבלות שלי, כדי לסייע ליצואנים בטווח הקרוב. אני מקווה שהיא תצלח ואקדם אותה מול ראש הממשלה, כי אחרי הכל הוא השר הכלכלי הבכיר של ישראל".

שרגא ברוש: "עשרות אלפי אנשים בתעשייה יפוטרו"

רובי גינל, ראש אגף מחקר וכלכלה בהתאחדות התעשיינים, הציג נתונים על התפתחות התחזקות השקל מול הדולר: לדבריו, וכפי שנחשף ב"גלובס" באפריל, התעשיינים חוששים מפני האטה בענפי התעשייה במשק בשל הרחבת פעילות של מפעלים ישראליים מעבר לים. לדברי שרגא ברוש, "מי שהולך לחו"ל - לא חוזר. אנחנו בארץ, אבל הלקוחות וחומרי הגלם נמצאים בחו"ל. אנשים כאן יילכו הביתה והרבה - בעשרות אלפים, ואחרים לא יבואו במקומם".

ברוש אמר בתחילה, כי "אני מצטער שהכסא של שר האוצר נשאר מיותם, הזמנו אותו, טרחנו להסביר לו שנשמור עליו מפני תקיפות כדי שיישמע את מה שיש לכם להגיד - הוא בחר שלא לבוא ולהשאיר אותנו באי-ודאות. יכול להיות שיש לו את הפתרונות והיה מאוד כדאי שנשמע אותם".

לדבריו, הוא ביקש מראש הממשלה לדון בבעיית הדולר ועד רגע זה הממשלה לא עשתה דבר בנושא. ברוש אמר כי הוא לא מתכוון לשקוט ולנוח עד שממשלת ישראל תעשה פעולות אקטיביות לטיפול בכושר התחרות של היצוא הישראלי. ברוש לא פיספס הזדמנות לעקוץ את ראש הממשלה נתניהו ואמר כי "מי שמנהל היום את המדיניות הכלכלית של ישראל לא מכר בחייו כלום מלבד רהיטים". (ברוש התכוון לעברו של נתניהו כאיש מכירות בחברת הרהיטים רים).

ברוש ציין, כי "יש פרדוקס. אנחנו רואים את הגרפים ומנגד שומעים איך במשרד האוצר מתבשמים מנתוני הצמיחה והעלייה ביצוא, אבל אנחנו מודאגים. השווקים מצטמצמים, הווחיות נשחקת וכך גם היכולת להתחרות אבל אנחנו עדיין מוכרים, משחקים במשחק. כל זאת כשברקע גם חומרי הגלם עולים ויש ייסוף קשה בשקל.

"צריך להכות בספקולנטים"

עמי אראל אמר כי "יש לנו קושי מול הממשלה וזה ששר האוצר איננו פה זה חלק מהבעיה. הממשלה עשתה מעט מאוד, אם בכלל. גם החלטות שקיבלה היא לא טורחת ליישם אותן. הממשלה קיבלה בינואר החלטה לשים מס על תושבים זרים לעצור את הספקולציה ועד היום זה לא הגיע לדיון בשום ועדה - חצי שנה של רווחיות היצוא התבזבזה".

אראל הוסיף, כי "אם לא ייעשה מעשה שכתוצאה ממנו יברח מכאן מטבע זר - לא נוכל להתגבר על הבעיות. הדרך לעשות זאת - מה שלא הולך בכוח הולך בעוד יותר כוח. כ-30 מיליארד דולר צריכם לצאת מפה ולכן צריך מיסוי גדול יותר על הזרים וזה יעשה נפלאות על כל מה שאנחנו מדברים פה עכשיו - זה לא בידינו ולא בידי בנק ישראל ורכישות הדולרים. צריך פשוט להכות בספקולנטים".

אראל אמר, כי הדבר הנכון הוא לסייע ליצואנים דרך עידוד השקעות הון. אם האוצר יכה בספקולנטים דרך מיסוי תקנות, רגולציה, או בכל דרך אחרת, אנחנו נראה בצורה עקיפה וישירה שיפור משמעותי ברווחיות של היצוא. המדינה יכולה ויודעת איך ליצור נהלים לגבי השקעות שיאפשרו פיזור של השקעות, יציאה של כסף זר מהשוק המקומי, ובהתאם סיוע ליצואנים".

אראל הוסיף, כי חייבים לפעול לעודד ייצוא ולפתוח שווקים חדשים במזרח הרחוק, ובמקביל מישהו צריך להחליט אם הוא בעד הייצוא או בעד הספקולנטים. הכסף של כולנו יושב אצל המוסדיים, וכולנו חייבים לדאוג לפנסיה של כל עם ישראל, ולכן אסור לנצל את הכסף הענק הזה- למטרות אחרות.

"אל תחשבו על איך דופקים אחד את השני - תחשבו על הדולר"

התעשיין גד פרופר, מנכ"ל אסם לשעבר, פנה לשר שמחון, נציג הממשלה בכנס, ואמר כי "מה שאתם רואים היום זה לא מה קורה ולא מה שקיים פה. כשתעשיין השקיע בכח אדם ובמכונות ומצא לקוחות והוא מגיע ל-10% רווח, הוא מבסוט. ולא כולם מגיעים לשם. אבל התעשיין הזה מייצר וימשיך לייצר, גם כשהרווח שלו יקטן, כי את ההשקעה שלו הוא כבר עשה.

"הבעיה שלו, זה כשהוא יצטרך לתכנן את ההשקעה הבאה שלו - כדי שנהיה בחוד הטכנולוגיה והיעילות בעולם - הוא לא ישקיע כי כאן הוא מסתכל כבר על המספרים שלו ומבין שהכסף על ההשקעה הזו כבר לא אטרקטיבי כאן, והוא יילך לסין, הודו ולמקומות אחרים. אלה דברים שכתובים על הקיר ואני משתגע. איך אתם לא רואים את זה? משהו כאן דפוק. לילה אחד אל תישנו ותחשבו על זה ותוכלו ממחר בבוקר למצוא את הצעדים הנכונים שצריך לעשות בגלל הדולר שנשחק. תחשבו ותקומו עם פתרונות בבוקר - אתם לא מטומטמים. כולנו למדנו כלכלה ויודעים להבין דברים, לא צריך להיות גאון גדול. לא לחשוב לילה אחד על בחורות, על ברצלונה וריאל ואיך דופקים אחד את השני בממשלה - לחשוב על הדולר".

יאיר שמיר, יו"ר התעשייה האווירית אמר כי "הממשלה מתעסקת בחארטה-בארטה והם חושבים שאנחנו בלבלני מוח - אנחנו לא מעניינים אותם אבל בקורב יש בחירות. אני מציע לכם התעשיינים לפעול כי זה הזמן. תעלו לירושלים עם העובדים שלכם ותפעילו לחץ".

התעשיין רן טוטנאוור אמר כי "אנחנו מתוסכלים, מיואשים וכל שנה סופגים ירידה במשכורת של 5% ועלייה של מחירים במים והארנונה, אנחנו לא יכולים לנצח ולהרוויח, וכך כל התעשייה שלנו עוברת לחו"ל. מה האוצר עושה? 5 שנים לא עושה כלום. יש כיום מציל אחד אבל שאזלה לו התחמושת - זה הנגיד סטנלי פישר. אני פונה לשר שלום שמחון: הגדל הקרן לסיוע לתעשיינים באופן משמעותי כאן ועכשיו. אני דורש ממך. אתה השר שלנו, זה תפקידך. תצא ותניף את הדגל הזה. לא יתכן שהממשלה לא תעשה דבר. נמאס לי מדיבורים וצריך מעשים ועכשיו".

"האוצר לא מבין שהשוק החופשי מת"

אברהם נובוגוריצקי, מנכ"ל אפריקה תעשיות מקבוצת אפריקה ישראל: "אנחנו רוצים שההשקעות יהיו בארץ ולא במקומות אחרים בעולם. לפני כל השקעה חדשה שלנו, אנו בודקים את כושר התחרות שלנו מול חו"ל, ועם שער מטבע כמו של היום - כושר התחרות שלנו נפגע". נובוגוריצקי פנה לשמחון: "אם אתה רוצה לדאוג לדורות הבאים שלנו - זה הזמן לפעול ויפה שעה אחת קודם".

יוסי פרנק לשר שמחון: "יש באוצר אנשים שעדיין חושבים שהשוק החופשי עוד חי והם לא מבינים שהשוק החופשי מת. צריך להבין שמדובר כאן במלחמה ובמלחמה כמו במלחמה, אתה לא יכול להיות הסאקר האחרון שמאמין עוד שהשוק החופשי חי וזה לא ככה בכלל. זה משחק מלחמה ואתם חייבים להבין את זה. יש תעודת הכשר להתמודד עם תנועות הון של משקיעים זרים ולפיכך, תטילו מס על תנועות הון. לשער דולר של 4 שקל לא נגיע בלי מהלכים כאלה, שהם כל כך נחוצים".

לדברי התעשיינים, מאז הרבעון האחרון של 2009 ועד לרבעון הראשון של 2011 חלה עליה של כ-9% במספר המפעלים שמרחיבים את פעילותם בחו"ל, וברבעון הראשון של 2011 חלה עלייה של כ-4%, וכ-45% מדווחות שתהיה להן פעילות עסקית בחו"ל בשנתיים הקרובות. בהתאחדות מתריעים ואומרים כי התרחבות זו באה על חשבון התרחבות ענפי התעשייה בארץ. כבר בסוף חודש מארס פורסם ב"גלובס", כי התעשיינים מזהירים מפני נזקים בהיקף 3.4 מיליארד שקל ליצוא הישראלי בגלל התחזקות השקל והם חזרו על החשש הזה גם היום.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש