גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלופים של חברות השמה

מחפשי העבודה, במיוחד המתקשים, הם פוטנציאל עסקי. כמה קל לנצל את ייאושם

מקובל להאמין בחברות השמה ולראות בהן סוכנות אישיות שדואגות לאינטרסים של מחפשי העבודה. במיוחד המתקשים בחיפוש בעצמם בשל חוסר זמן, היעדר קשרים, חוסר ניסיון ביצירת קורות חיים ובחיפוש עבודה וקושי לשווק את עצמם.

הפתרון המושלם

מה הפלא? חברות ההשמה מציגות עצמן כפתרון המושלם, ופורטות על מיתרים מקצועיים ורגשיים. מקצועית - הן מתגאות בידע ובניסיון שלמועמדים רבים חסר, וכן בקשרים ייחודיים ובמשרות בלעדיות שאין דרך להגיע אליהן עצמאית (דיסקרטיות, או משרות של חברות קטנות).

עובדיהן מכונים "יועצי קריירה" שמכווינים מועמדים לפי לצרכיהם ובחשיבה על עתיד הקריירה שלהם. ומאחר שהם מכירים היטב את לקוחותיהם המגייסים, ביכולתם לייעץ למועמדים כיצד לנהוג כדי להיענות במדויק לצרכי כל חברה ומשרה.

החברות מתגאות גם בקשיחותן באשר לדיסקרטיות המועמדים שעדיין מועסקים וחוששים להיחשף, וגורמות להם להאמין שמבחינתן הם הראשונים בחשיבותם.

רגשית - חברות ההשמה פשוט נחמדות. לפחות יותר מרוב המגייסים. הן יודעות שתהליך החיפוש מורכב ומבלבל, שביטחון המועמדים פגיע, ושתחושת אי-הוודאות גואה. בידיעה שרבים ישמחו לצעוד יד ביד בדרך הפתלתלה, הן מציעות עצמן כ"מלוות אישיות", כשבפיהן תמיד מילה טובה ועדכונים שוטפים, להקלת הציפייה הדרוכה. הן גם חוסכות מהמועמדים המשאבים הנפשיים הכרוכים בשיחות הפולו-אפ והקידום העצמי שלאחר ריאיון.

הלא הגיוני לתת למי שמומחה לעשות את העבודה? ועוד כשבניגוד למתווכים אחרים (נדל"ניסטים, עורכי דין, יועצים) - כאן זה ללא תשלום ובלא מאמץ?

מושלם למי?

חברת ההשמה היא עסק כלכלי. מטרתה להרוויח כסף מלקוחותיה, המגייסים. המועמדים הם הכלי שבאמצעותו הכסף מגיע. לכן, למרות היתרונות הרבים שבחיפוש עבודה בעזרת חברות השמה, אין לשכוח שאינטרס המועמד אינו הראשון בחשיבותו מבחינתן. בעסקים, מי שלא משלם לא בהכרח מקבל שירות. ומי שמקבל שירות בלא תשלום - אין לסמוך בעיניים עיוורות על טיבו.

בנוסף לכך, לרוב מי שמקבלים שירות מחברות ההשמה הם המועמדים שקל יחסית למצוא להם עבודה, כי באותה תקופה ברשותן משרות שמתאימות להם. במילים אחרות - קל לעשות מהם כסף מהיר. אולם למרבה האירוניה, אותם "מועמדים קלים" הם גם המועמדים הנחשקים, שיסתדרו מצוין גם בזכות עצמם ובלי עזרה מחברת ההשמה.

לא למועמדים עם קמטים

כדאי לקחת בחשבון ששירות חברות ההשמה בעייתי ל"מחפשים ותיקים", שמחפשים עבודה מזה זמן רב. רבים מאלה כושלים בגלל פרמטר בעייתי כלשהו, שקשה למכרו למגייסים, ופונים לחברת ההשמה מיואשים. לעתים הם מגיעים "שרופים" בשוק, אחרי שרואיינו וסומנו במקומות עבודה פוטנציאליים רבים כ"בלתי מתאימים".

במצב כזה נציגי ההשמה מבינים שיש סיכוי קלוש שיוכלו לעזור להם (ולהרוויח מהם), ובפועל יוצאים ידי חובה ורק מכניסים את פרטיהם למאגר מבלי להתאמץ למענם.

לא לפּתּיִים

מנגד, לעתים חברות ההשמה מזהות דווקא במועמדים המתקשים פוטנציאל עסקי. הן יודעות שיש להם מוטיבציה עצומה לקדם את עצמם, ולעתים מנצלות את ייאושם.

במסווה הרגיל של מי שדואגות לקריירה שלהם, הן מציעות סל שירותים נלווים, והפעם בתשלום: ייעוץ קריירה, שיפוץ קורות חיים, הכנה לראיונות ולמבחני מיון, אימון אישי. אולם שום שירות מאלה הוא לא הסיבה שלשמה הוקמה חברת ההשמה, או הסיבה שלשמה המועמד פנה אליה מלכתחילה, ואיש לא מבטיח שלאחר שיעבור טיפול "עשרת אלפים", חברת ההשמה תמצא לו עבודה.

נעזרים בחכמה בחברת השמה

  1. 1. למצוא חברת השמה מתאימה: הכרחי למצוא חברת השמה טובה ומקושרת היטב, ושמתאימה לצרכי המועמד. למשל, למהנדסת מזון - חברת השמה רצינית וידועה המתמחה בהשמה לביוטכנולוגיה.

  2. 2. להרשים: יועצי ההשמה, כמגייסים עצמם, עסוקים מאוד, ולכן חשוב ללכוד את תשומת ליבם ולא לא לסמוך על המסר "שירות לכל פונה". גם בפנייה אליהם יש להדגיש היבטים אטרקטיביים, כדי לא להיפסל כמועמדים בעייתיים או "שרופים" בשוק, לא להציק בצורה מוגזמת, ולדאוג לקורות חיים ממצים, מקדמים ולא מייגעים.

  3. 3. לדאוג לדיסקרטיות: לא כדאי לקחת את הבטחת הדיסקרטיות כמובנת מאליה. יועץ ההשמה הממוצע הוא מעין לוליין אדמיניסטרציה ומכירות, שתמורת שכר יחסית נמוך מטפל בו זמנית במועמדים ובלקוחות, וגם מעדכן משרות במערכת. אין לצפות שיצליח בהכרח לשמור על דיסקרטיות בפני כל מועמד.

  4. 4. לעבוד קשה: חברת ההשמה לא מחליפה את המועמד. היא אולי חוסכת ממנו מאמצים כמו פנייה חוזרת למראיינים קודמים, אך אין זה אומר שהוא יכול לגזור על עצמו פאסיביות. עליו לקחת חלק פעיל בתהליך, לחתור להכיר בעצמו את רזי המשרות המוצעות לו, לבחון כל העת את שיקול הדעת של הנציג המטפל, ולהתעדכן בהתפתחויות התהליך.

  5. 5. להיקשר לבעל הקשרים: כדאי לזכור את שמו של נציג ההשמה ולהתחבב עליו. זה יועיל למוטיבציה שלו להתאמץ למען המועמד, ויסייע ביצירת מחויבות להמשך הטיפול. קשר טוב גם יעודד פתיחות בין השניים, כך שהמועמד יוכל לדלות מהנציג מידע מועיל על החברות והמשרות המוצעות לו.

- מהו ניסיונכם בחיפוש עבודה דרך חברת השמה?

- ממה כדאי להימנע כמועמד בהתנהלות עם חברת השמה?

יעל מהודר היא יועצת ארגונית. מאמריה מבוססים על הידע והניסיון שרכשה בתהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני הייטק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליהם ככאלה. פרטי הסיפורים האישיים במאמרים טושטשו לשמירת פרטיות מושאיהם. פניות ליעל מהודר יש לשלוח לדוא"ל yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר ליצור עמה קשר גם בפייסבוק.

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית