גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וינשטיין ולינדנשטראוס בטנגו סבוך

פרשת "מסמך הרפז" מסבכת כעת גם את הדינמיקה בין המבקר והיועמ"ש

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, כך נדמה, זקוק למנה הגונה של עידוד כדי שיסכים לפרסם את הדוח הנפיץ, שעליו הוא שוקד כבר קרוב לשנתיים, בפרשת "מסמך הרפז".

הפרשה הזו - שכבר הולידה חקירת משטרה אחת, 3 פניות ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה להורות על חקירה ואפילו ספר - הולכת ומסתבכת. או שמא יש לומר - הולכת ומסבכת את המבקר לינדנשטראוס ואת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, בטנגו סבוך שבו אין יודעים עוד מה תפקידו של כל צד.

לפני חודשיים הפיץ לינדנשטראוס את טיוטת הדוח, שחיבר בפרשה זו, לגורמים המבוקרים העיקריים - ובראשם שר הביטחון, אהוד ברק; הרמטכ"ל לשעבר, גבי אשכנזי; רל"ש הרמטכ"ל לשעבר, אל"מ ארז וינר; וכן בועז הרפז.

בפרשה הזו תישאלו אנשי המבקר קרוב ל-300 איש, והדוח כולל ביקורת חריפה על התנהלות לשכותיהם של ברק ואשכנזי זו מול זו. מטבע הדברים, הרמטכ"ל לשעבר, הכפוף במדרג לשר הביטחון, חוטף את רוב הביקורת.

תהליך מתן התגובות לטיוטה מצד המבוקרים העיקריים נקלע לקשיים. המוטיבציה של מבוקרים אלה לשבש את פרסום הדוח, או לפחות לעכבו עד אחרי סיום כהונתו של לינדנשטראוס, שייפרד מכיסאו ב-3 ביולי, מובנת מאליה. לפיכך גייס וינר את הסנגור הצבאי הראשי, אל"מ אהוד בן-אליעזר, והגיש עתירה לבג"ץ נגד המבקר, בדרישה שזה יעביר אליו את כלל החומרים שנאספו במהלך הבדיקה.

המבקר, המיוצג בהליך על-ידי פרקליטות המדינה, טוען כי העביר את כלל החומרים הרלוונטיים. הוא מתנגד בתוקף למסירת כלל החומרים, מאחר שבין 300 האנשים שמסרו מידע ועדויות בפני אנשי המבקר, נמצאים עשרות שהסכימו לשתף פעולה רק בתמורה לחיסיון מלא. לינדנשטראוס אומר כי התחייבויות שכאלה לסודיות מוסרי המידע הן פרקטיקה הנוהגת שנים רבות במשרד המבקר.

המסר של וינשטיין

בינתיים, לפני שבוע שיגר הרפז - בעצמו, לא באמצעות עורכי דינו - ללינדנשטראוס מסמך בן 11 עמודים, המהווה את תגובתו לטיוטת הדוח, וכולל, לדברי המבקר, מידע חדש ומפליל על גיבורי הפרשה. עיקרו: חשד לתיאום עדויות, עדויות שקר ושיבוש מהלכי חקירה שנעשו כלפי אנשיו של לינדנשטראוס עצמו, במהלך הבדיקה שנעשתה לשם גיבוש הדוח.

את הטענות הללו לא השמיע הרפז בכל 13 העדויות שמסר למבקר בשלבים הקודמים של הבדיקה.

אפשר שלינדנשטראוס זיהה במכתבו של הרפז אפשרות לרדת מהעץ, או לחילופין לקבל רוח גבית. בלב התסבוכת מול וינר, המתנהלת בבג"ץ, בשאלת היקף החומר שייחשף, מיהר המבקר לפנות ליועץ המשפטי, בהתאם לסמכותו על-פי חוק, ולבקש ממנו לשקול פתיחתה של חקירה פלילית על סמך המידע החדש.

אלא שהוא עשה יותר מזה: וינשטיין הבין מהמכתב שהמבקר זונח למעשה את כוונתו לפרסם דוח בפרשה, ומעביר את כל החומר למשרד המשפטים, על מנת שהנושא יעלה על מסלול פלילי.

לזה היועמ"ש לא מוכן לתת יד. בדיון שקיים אמש (א') וינשטיין בלשכתו, הוחלט שלא לשחק לפי הכללים שמכתיב המבקר. "אין מניעה שמשרד המבקר ישלים את בדיקת הפרשה ויציג בפני הציבור את ממצאיו בדוח מאת המבקר", כתב וינשטיין ללינדנשטראוס, וכדי להניח את דעתו ציין כי "לא יהיה בכך כדי לעכב את הבדיקה שתיערך במשרדנו, בשאלה האם יש מקום לפתוח בחקירה פלילית נוספת. בדיקה זו תערך בכובד ראש וביסודיות המתבקשת".

היועץ הוסיף ואמר כי "יש חיוניות רבה בסיום בדיקת המבקר ובגיבוש ממצאיה הסופיים, לאור הערך הציבורי הרב שבפרישת תמונת הפרשה כולה בפני הציבור. גניזת דוח המבקר פוגעת באינטרס הציבור ומכך יש להימנע".

וינשטיין אף הוסיף ורמז כי לדעתו לינדנשטראוס צריך להתפשר עם וינר בנוגע לחשיפת החומרים הנוספים. התועלת שבפרסום הדוח לציבור, הוא אמר, עולה על הנזק שייגרם כתוצאה מחשיפת חומרים אלה לידי המבוקרים, אפילו אם תתקיים חקירת משטרה בהמשך.

אפשרות אחת היא שלינדנשטראוס, שנקלע לתסבוכת מול וינר, רצה לקבל גושפנקא ציבורית מהיועץ באשר לחשיבות פרסום הדוח. אפשרות אחרת היא שבין המבקר ליועץ מתנהלת מערכת יחסים לא בריאה, אף שכל השוואה ליחסים ששררו בין לשכות ברק ואשכנזי תעשה לוינשטיין ולינדנשטראוס עוול: לא המבקר ולא היועץ רואים עצמם כפופים זה להנחיותיו של זה. וינשטיין איננו שש לפתוח בחקירה פלילית, כל אימת שהמבקר פונה אליו בבקשה כזו, ואילו לינדנשטראוס איננו ממהר למלא אחר הנחיות היועץ, לפרסם דוח בהתאם לשיקול דעתו של וינשטיין באשר לחשיבותו הציבורית.

הטענות של ברק

על המדורה הזו החליט שר הביטחון ברק לשפוך שמן משלו, בדמות מכתבו מאמש לוינשטיין, שבו הוא מאשים את אשכנזי ואנשיו בשורה של עבירות פליליות, שהתגלו לברק, לטענתו, רק מטיוטת הדוח, שהתבסס על הקלטות ותמלילים של שיחות שנוהלו בלשכת הרמטכ"ל.

בין העבירות הללו - לקיחת שוחד ומתן שוחד בקשר למינוי וקידום קצינים בצה"ל, קשירת קשר לשיבוש סדרי שלטון, זיוף מסמך ושימוש במסמך מזויף, שיבוש מהלכי משפט ותיאום עדויות ועוד.

הטענות הללו מצד ברק אינן חדשות, רק הנמען חדש. הן הופיעו כולן בתגובתו של ברק לטיוטת הדוח, כפי שנמסרה למבקר עצמו. אמש החליט בא-כוחו של ברק, עו"ד נבות תל-צור, לשגר את הפקס גם ללשכת היועץ, אולי כדי לרכוב על גל החקירה הפלילית שהיועץ שוקל ממילא. אם מישהו רצה להרוויח כותרת, הוא הצליח.

דומה שאין ויכוח על כך שהפרשה הזו צריכה להסתיים בדוח מפורט של מבקר המדינה. חקירה פלילית אחת כבר התנהלה בפרשה זו, עם חשיפת המסמך המזויף, שכונה בתחילה "מסמך גלנט", אף שזו הוגבלה בהיקפה למציאת האחראי לזיוף המסמך ותו לא.

לפני החלטתו של וינשטיין מאתמול, טען המבקר כי לא יוכל לפרסם את הדוח בלא שתיפתח חקירה פלילית. הקישור בין הדברים איננו בריא ואיננו מחזק בטווח הארוך את ממצאי מבקר המדינה בכל נושא שבו מתגלים ליקויים, אף אם אינם פליליים.

הבחירות בלמו את נאמן

כניסתה של המערכת הפוליטית לתקופת בחירות והתפזרות הכנסת סותמות כנראה את הגולל על יוזמתו של שר המשפטים, יעקב נאמן, לחוקק בקדנציה הנוכחית את חוק יסוד: החקיקה. אין גם שום ביטחון שנאמן ימשיך לכהן בתפקידו בממשלה הבאה, אחרי הבחירות.

אולי זו הסיבה שבעטיה בחר המשנה היוצא לנשיא בית המשפט העליון, אליעזר ריבלין, לומר בהרצאה שנשא בסוף השבוע, בכנס לרגל צאת ספרו החדש של פרופ' שמעון שטרית, כי "בנושא הצעת החוק הובעו כבר דעות שונות, ואין לי צורך להביע גם את דעתי שלי. היא גם לא חשובה".

חשובה או לא, ריבלין בכל זאת הצביע על קושי מרכזי בהצעת החוק. ההוראה הקובעת כי בחינת חוקתיותו של חוק תיעשה על-ידי בית המשפט העליון בלבד, ובהרכב מורחב בלבד, מהווה לדעת ריבלין "צירוף שעטנזי בין שיטות משפט השונות זו מזו".

לדעתו, גם בית משפט לתעבורה צריך להיות רשאי לפסוק בשאלת תוקפו של חוק המתעוררת בהליך המתנהל בפניו, והכרעתו לא תהיה בעלת אופי תקדימי ותחול רק כלפי הצדדים להליך.

המנגנון שבהצעת החוק יביא לדברי ריבלין ל"עצירת הדיון בערכאה המבררת והמתנה לפסק דינו של העליון, לעתים במשך שנים".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"