גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד התגלגלו 300 דירות מחוץ לחברת פאנגאיה הציבורית?

בעלי מניות בפאנגאיה תובעים 304 מיליון שקל מבעלי השליטה ברק רוזן ואסף טוכמאייר ■ "עד שכבר באה עסקה טובה, הם לוקחים את הכסף לעצמם" ■ רוזן וטוכמאייר: "ניסיון ציני וחסר תום-לב לעשות שימוש שלא כהלכה בהליכי משפט"

כיצד ביצעו בעלי שליטה בחברת נדל"ן ציבורית עסקת ענק פרטית, ממש מתחת לאפם של בעלי המניות? מדוע פסל דירקטוריון החברה הציבורית הזדמנות עסקית אטרקטיבית ובת-ביצוע, ונתן לה לכאורה לחמוק מבעלי המניות היישר אל זרועות חברה פרטית שבבעלות מנכ"ל החברה והיו"ר שלה? ומעל לכל, מדוע עתידים להרוויח שני בעלי השליטה בחברה עשרות מיליוני שקלים, לכאורה במקומם של בעלי המניות בחברה?

את השאלות הללו שואלים בעלי המניות בחברת הנדל"ן הציבורית פאנגאיה נדל"ן , שאחד מהם הגיש, באמצעות עו"ד אלון גולן, בקשה למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, לאישור תביעה נגזרת בהיקף של 304 מיליון שקל כנגד בעלי השליטה בחברה: ברק רוזן, מנכ"ל ודירקטור, ואסף טוכמאייר, יו"ר הדירקטוריון.

התביעה טוענת כי בניגוד לחוק החברות ולהתחייבויותיהם לבעלי המניות, ביצעו השניים עסקת נדל"ן באמצעות חברה פרטית, תוך שהם לכאורה מונעים רווחים מבעלי המניות.

יצוין כי הבקשה לאישור התביעה הנגזרת הוגשה לאישור בית המשפט, לאחר שפאנגאיה דחתה את הבקשה לתבוע את ראשיה, והציגה בדיווח לבורסה את הנימוקים לדחייה.

כתב התביעה, הראשון מסוגו כנגד מנהלי פאנגאיה, מספק הצצה נדירה אל דרך פעולתן של שתי דמויות מפתח בשוק הנדל"ן המקומי, שביצעו כמה מעסקאות הקרקע היקרות במדינה, לרבות המגרש למגדל הגימנסיה בתל-אביב, עליו שילמו לפני כ-3 שנים קנדה-ישראל הפרטית של רוזן וטוכמאייר וחברת אקרו נדל"ן סכום של 305 מיליון שקל.

בזמן שמניית פאנגאיה שווה כחמישית משוויה לפני 5 שנים, טבעי שלפחות חלק מבעלי המניות כועסים על ההשקעות הפרטיות האטרקטיביות של רוזן וטוכמאייר. בא-כוחו של אחד מבעלי המניות אמר לנו בשבוע שעבר כי מרשו חש כעס על ש"השקיע עשרות אלפי שקלים בפאנגאיה, והחברה קנתה בהם שדות תפוחי אדמה במזרח אירופה. עד שסוף-סוף מגיעה עסקה טובה, הם לוקחים את הכסף לעצמם".

"העסקה הטובה" היא עסקה לרכישת 3 מגרשים באחד האזורים היוקרתיים ביותר ברצועת החוף של צפון תל-אביב - שניים מצפון למלון מנדרין, על גבול הרצליה, ואחד ליד מגדלי נאמן. את המגרשים לבניית כ-300 יח"ד רכשה חברה פרטית של רוזן וטוכמאייר, בשם ב.ו.ב, בכ-126 מיליון שקל מהחברות כור ונכסים ובניין בחודש יוני השנה. על-פי נתוני רשם החברות המובאים כנספח לכתב התביעה, מענה של ב.ו.ב הינו רחוב שנקר 14 בהרצליה, אצל קנדה-ישראל, ורוזן וטוכמאייר הם בעליה.

"להכשיר את הטריפה"

לפי פרוטוקול ישיבת הדירקטוריון של פאנגאיה מתאריך 30 באפריל, הציגו ראשי פאנגאיה לדירקטוריון את המגרשים כקרקע חקלאית שתהליך הפשרתה ייקח 5-15 שנים, ושלשם מימון רכישתה "אין לנו די משאבים", בשל התחייבות החברה לפרוע אגרות חוב בסך 42 מיליון שקל באותה תקופה.

"על מנת להכשיר את הטריפה פנו בעלי השליטה לדירקטוריון החברה, תוך שהציגו בפני חברי הדירקטוריון מידע מוטעה ומעוות ביודעין ונמנעו מלהציג בפניהם מידע ומסמכים רלוונטיים, כך שדירקטוריון החברה יטביע חותמת כשרות על מעשיהם ו/או מחדליהם ויאפשר להם להתעשר באופן פרטי על חשבון החברה", לשון התביעה.

בדיקה במאגרי המיפוי והתכנון של עיריית תל-אביב מעלה כי הקרקע לא הייתה חקלאית גם טרם אישור תוכנית המתאר ת"א 3700 בחודש שעבר, והיא כוללת בעיקר ייעודי מגורים ומלונאות. בתביעה נטען שבעת הצגת העסקה לדירקטוריון פאנגאיה, היה ידוע לכול שתוכנית המתאר ת"א 3700 נמצאת בשלבי אישור מתקדמים. עם אישור התוכנית שמטרתה להגדיל את היצע הקרקעות לדיור, שבתחומה נמצאים המגרשים, יתווספו ל"גוש הגדול" אלפי יחידות דיור, וכן שטחי מסחר ומשרדים.

משהוצגה לחברי הדירקטוריון העסקה כספקולטיבית, וככזו שתצריך השקעת הון עצמי, החליטו הדירקטורים לסרב לעסקה. לטענת התובעים, ידעו רוזן וטוכמאייר ש"מדובר בעסקה מעולה, בעלת פוטנציאל רווחיות גדול ביותר ובלא צורך בהשקעת הון כלשהי, ולחילופין בהשקעת הון מזערית שתוחזר בתוך זמן קצר". הדיון בדירקטוריון, טוען בעל המניות בתביעה, נועד לכאורה "להכשיר את השרץ, מתוך כוונה שהדירקטוריון לא יאשר את העסקה, תוך שהנתבעים פועלים בהקשר זה בחוסר תום-לב".

לאור החשש לניגוד אינטרסים בין עסקיהם הפרטיים של השניים (בעיקר קבוצת קנדה-ישראל, החברה-האם הפרטית, שאף מספקת שירותים מסוימים לפאנגאיה), לבין החברה הציבורית, התחייבו רוזן וטוכמאייר בשנת 2010 בפני אסיפת בעלי המניות הכללית כי "כל העסקאות החדשות שבהן יתקשרו בתחום הנדל"ן בתחומי מדינת ישראל ייעשו באמצעות פאנגאיה ישראל". ולכן, על כך שביצעו עסקת נדל"ן דרך חברה פרטית יוצא קצפם של התובעים, בעלי המניות בפאנגאיה הציבורית.

אגב, לעיתונאים שסיקרו ביוני את העסקה למכירת הקרקע בשטח של כ-32 דונם באזור חוף הצוק בתל-אביב, נאמר כי הרוכשת היא קנדה-ישראל, המותג המוכר של רוזן וטוכמאייר.

"רצחת וגם ירשת"

לטענת התובעים, רוזן וטוכמאייר פעלו "מתוך תאוות-בצע כסף וכנגד טובת החברה", משום ש"העדיפו להתקשר בעסקת נדל"ן בעלת פוטנציאל רווחיות גבוהה באופן פרטי - באמצעות חברת מדף שרכשו במיוחד לצורך עסקה זו - ולגרוף לכיסם הפרטי את הרווחים הגדולים, פירות העסקה, ותוך פגיעה ושלילת רווחים עצומים אלו מהחברה, ופגיעה במחזיקי מניות החברה".

התובעים טוענים כי מדובר בהפרה, לכאורה, של חובת האמונים הנדרשת מהם לפי חוק החברות, "משהם ניצלו הזדמנות עסקית של החברה במטרה להשיג טובת הנאה לעצמם, ומשהם נמנעו מלגלות לחברה את כל המידע הרלוונטי לעסקה".

אחת הטענות שעולה מכתב התביעה היא שטוכמאייר ורוזן השתמשו במשאבי פאנגאיה הציבורית לשיווק הדירות בפרויקט העתידי שיקום על הקרקע שרכשו באופן פרטי: "נוסף לעובדה שהם עושים לביתם, על חשבון רווחיה של החברה, הם אף מוצצים את לשד משאביה המדולדלים של החברה, בבחינת 'הרצחת וגם ירשת', משהם משתמשים במשאביה של החברה ובכוח האדם שלה לשם קידום עסקיהם הפרטים", לשון התביעה. "אנשי השיווק של ב.ו.ב הם אנשי השיווק של פאנגאיה, שמשכורתם משולמת מקופתה המדולדלת של החברה, הנושאת בכל ההוצאות הכרוכות בשיווק היחידות".

תגובה: "לא נתנצח על דפי העיתון"

ברק רוזן ואסף טוכמאייר מסרו בתגובה כי "לא יתנצחו מעל דפי העיתון". לדבריהם, "משהובא העניין, לטעמנו שלא לצורך ובלא הצדקה, לפתחו של בית המשפט - נותיר לו לעשות את מלאכתו נאמנה. אנו מאמינים שבבית המשפט יימצא כי הטענות משקפות במקרה הטוב, חוסר הבנה של העובדות והנתונים, ובמקרה הטוב פחות - ניסיון ציני וחסר תום-לב של התובעים לעשות שימוש שלא כהלכה בהליכי משפט".

הם הדגישו כי "קבוצת פאנגאיה תוסיף להשקיע את משאביה בפרויקטים מהמובילים בענף הבנייה והיזמות בישראל, דוגמת פרויקט מידטאון ודבליו פריים בתל-אביב, להשאת רווחי המשקיעים במניותיה. רוזן וטוכמאייר יוסיפו לקיים בקפידה את ההתחייבות שנטלו על עצמם, ולהביא לדירקטוריון פאנגאיה כל עסקה המזדמנת לידם, על מנת שפאנגאיה תחליט אם לבצעה או לא, לפי מיטב שיקול-דעתו העצמאי של הדירקטוריון.

"חזקה על הדירקטוריון שיוסיף גם הלאה, כפי שעשה עד היום, לקבל את החלטותיו בצורה מקצועית ועניינית, תוך שהוא פועל בצורה אחראית לאור מחויבותה של החברה (בניגוד לחברות נדל"ן אחרות שפנו להסדרי חוב, ל'תספורות' ולשאר התנהלויות שאינן ראויות לשבח) לעמוד בכל התחייבויותיה, לרבות למחזיקי האג"ח, במלואן ובמועדן".

מכרו דירות עוד לפני שרכשו את הקרקע

תביעה נגזרת היא תביעה שמגיש בעל מניות בשם חברה כנגד מנהליה, על שפעלו לכאורה כנגד האינטרסים של בעלי המניות. מכיוון שפאנגאיה דחתה את בקשת בעל המניות לאישור תביעה נגזרת, הוא פנה לבית המשפט לאישורה. לכשיתקבל האישור, תידון התביעה עצמה, המצורפת לבקשה.

מדוע דחה דירקטוריון פאנגאיה את הבקשה להגשת תביעה נגד ראשיה פה אחד בישיבתו ב-15 באוגוסט? "בנסיבות העניין, לחברה לא עומדת עילת תביעה כנגד טוכמאייר ורוזן", לשון דיווח פאנגאיה לבורסה.

אחד הנימוקים המרכזיים לדחייה הוא העובדה שניתנה לפאנגאיה "זכות סירוב ראשונה" על העסקה. מנגד טוענת התביעה כי הסדר תיחום הפעילות של פאנגאיה - שאושר על-ידי אסיפת בעלי המניות הכללית ב-2010, ושנועד למנוע ניגוד עניינים בין עסקיהם הפרטיים של רוזן וטוכמאייר לבין החברה הציבורית שבראשה הם עומדים - לא קבע "זכות סירוב ראשונה", אלא קבע כי כל עסקת נדל"ן חדשה בישראל צריכה להיעשות על-ידי פאנגאיה, אפריורית.

"ולו אגורה שחוקה"

אך פאנגאיה טוענת בדיווח לבורסה כי "אין לראות בטוכמאייר ורוזן כאילו ניצלו הזדמנות עסקית של החברה, כי זו חדלה להיות הזדמנות עסקית של החברה עת דחתה אותה החברה מפורשות".

פאנגאיה הדגישה כי השיקול המרכזי לדחיית העסקה היה "אי-יכולתה הפיננסית של החברה לבצע את העסקה", והאופי הספקולטיבי של העסקה היה רק שיקול משני.

מנגד טוענת התביעה כי השיקול הפיננסי איננו תקף, שכן חברת ב.ו.ב. הצליחה לממן את רכישת הקרקע באמצעות כספים ממכירה מוקדמת של דירות "על הנייר" (במחירים אטרקטיביים מאוד ביחס לאזור יוקרתי זה), וזוהי ראיה לכך שלא נדרש הון עצמי או הלוואה לביצוע העסקה.

"ב.ו.ב. חילקה את המקרקעין ל-300 יחידות דיור והחלה בשיווק הדירות ומכירתן עוד בטרם השלמת העסקה, ועוד בטרם היה עליה לשלם ולו אגורה שחוקה בגין התמורה", לשון התביעה. "עד 27 ביוני מכרה החברה 40 דירות ב-48 מיליון שקל, כדי לממן את התשלום הראשון על הקרקע; עד 15 ביולי מכרה החברה 90 יח"ד בתמורה ל-108 מיליון שקל".

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים