גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח מיוחד: האם רשת מגה יכולה להתרומם מחדש?

על רקע הירידה החדה בביצועים, מנכ"ל מגה מוטי קרן גיבש תוכנית אסטרטגית, שנחשפה השבוע ב"גלובס", שאמורה להוביל למהפך בניהול ובמכירות ■ הבעיה: התוכנית לא פותרת את כישלון המותג מגה בול ועשויה לחתוך בשכר העובדים

תוכנית הטלוויזיה התיעודית "סופרוומן", שעקבה במשך שנתיים אחר עבודתן של קופאיות ברשת מגה, סיפקה לצופה תיעוד נדיר של חייהן של אלה שמגרדות את שכר המינימום, אבל על הדרך היא חשפה טפח מהאופן שבו מתנהלת רשת המזון השנייה בגודלה בישראל.

בשיחות של מנהל הסניף עם הקופאיות, הוא הציג היטב את האינטרסים העסקיים של הרשת ואת הצורך לשפר רווחים. שום מילה טובה, שום התחשבות בצורכי העובדות, הכורעות תחת הנטל עם שכר זעום ונמצאות בקרב הישרדות מתמיד.

מי שמחפש תיעוד לאופן שבו לא צריך לנהל עובדים, מוזמן לצפות בתוכנית.

מי שעוד מגרדות את שכר המינימום ברשת ולא תועדו בתוכנית הן הסדרניות. רובן הועסקו בעבר בתפקיד על-ידי יצרנים גדולים כמו אסם ושטראוס והפכו לעובדות הרשת.

לדברי אחת מהן, מאז שהפכה לעובדת של הרשת, מכירות אותו יצרן בסניף ירדו בשיעור ניכר, ולא בשל ירידה בתנועת הלקוחות. "פעם אני הייתי עושה את הזמנות המוצרים לסניף, ועכשיו הם עושים. הם לא יודעים מה נמכר יותר ומה להזמין. אין להם מושג", היא אומרת.

אין בכלל ספק שרשת מגה, הסובלת זה מכבר מירידה בביצועים, זקוקה לשידוד מערכות רציני.

המנכ"ל של מגה, מוטי קרן, השתמש במאה ימי החסד הראשונים שלו על מנת לגבש תוכנית אסטרטגית שתביא למהפך, הן ברמת הניהול והן ברמת המכירות. אלא שבמהלך ימי החסד האלה הספיק שוק המזון לעבור עוד שינויים, וקרן מוצא את עצמו עם חזיתות מחיר נוספות וקשות עוד יותר.

קצב פתיחת הסניפים של כלל רשתות השיווק גם מבהיר כי התחרות תחריף. קרן זקוק לנוסחת פלא של ממש כדי להצליח.

"מגה בול" נכשל וצריך למחוק אותו

התוכנית האסטרטגית שהציג קרן לדירקטוריון, ואשר נחשפה השבוע ב"גלובס", לא מציעה שום פתרון לבעיה הכי קשה שאיתה מתמודדת רשת מגה, והיא זירת הדיסקאונט, תת-הרשת "מגה בול". הדבר יעיב בוודאי על הצלחת התוכנית האסטרטגית החדשה.

מגה השיקה את "מגה בול" בדצמבר 2008, אך מאז היא לא זכתה לטיפה אחת של נחת ממנה. תת-הרשת התקשתה להתמודד בגזרת הדיסקאונט, ובכל אזור שבו התגברה התחרות היא נותרה מאחור.

"מגה בול" הפכה לאבן השואבת של הרשת, שמכבידה עליה רבעון אחרי רבעון. הכשל הוא ללא ספק ניהולי, אבל לאור הנזק המתמשך והתדמית הבעייתית שנוצרה לרשת, נראה כי ניהול לבדו לא יספיק כדי לשקם אותה.

גורמים ברשת אומרים שבמגה עוד לא החליטו מה לעשות עם המותג "מגה בול" - האם להחליפו או האם להשאיר במותג הפרימיום החדש את השם "מגה". אך בכל מקרה המותג "מגה בול" נכשל, וראוי שהרשת תיפרד ממנו כמה שיותר מהר, היפרדות שגם תקל עליה את התנאים המסחריים בשל הטבת הספקים הצפויה לה.

בימים שבהם הלקוחות נוהרים לרשתות הפרטיות והבינוניות, כדאי שמגה תמצא לה מותג שלא מחובר לרשת ולכל התדמית שהיא סוחבת, שם שיכול ליצור רעננות והתחדשות מול הצרכנים, שכבר עייפים מהשוק המאורגן.

נדרש מהפך תפעולי ואסטרטגי

אלמנט מהותי עוד יותר עבור "מגה בול" הוא המודל התפעולי שלה, שמקשה עליה את ההתמודדות בזירת הדיסקאונט. ראשית, מגה צריכה לצמצם את רצפת המכירה בסניפים הגדולים - צעד שיביא להוזלה בעלויות האחזקה השוטפת (שכירות, חשמל, ארנונה וכו').

שנית, עליה לשנות את המודל התפעולי באופן שהתפעול יהיה פשוט וזול יותר. דוגמה מצוינת לכך היא המודל של רשת "אושר עד" - המגוון מצומצם, המדפים גדולים, והעובדים מועטים יחסית.

שלישית, תת-הרשת זקוקה לאסטרטגיה ברורה שתשים קץ לזגזוג ולמסר הלא ברור. לאורך השנים "מגה בול" לא עמדה מאחורי הבטחותיה, והדבר כרסם לאט ובטוח במעמדה ובאמינותה.

מי שביקר לאחרונה בסניף "מגה בול" בעיר מודיעין, יכול היה לראות בסיור קצר אחד בסניף כי "מגה בול" לא ערה למתרחש בסביבתה ולא מגיבה בזמן אמת.

בזמן שביינות ביתן מכרו אבטיח ב-1.99 שקלים, ברמי לוי השוו את המחיר, ובשופרסל מכרו ב-2.99 שקלים - המחיר במגה לא רק שעמד על 4.99 שקלים לק"ג (יותר מפי שניים), אלא על השלט עם המחיר נכתב כי המחיר הוא ללקוחות מועדון YOU, מועדון הלקוחות של הרשת.

קרן מבקש להוזיל את המחירים ב"מגה בול" ולקרבם לרמי לוי ולרשתות הפרטיות. אך בזמן שרמי לוי ורשתות נוספות, ובהן גם שופרסל, נהנים מאמינות ונאמנות, ב"מגה בול" הנכסים האלה קיימים במידה מועטה. כשהלקוחות נוהרים למתחרים, "מגה בול" סובלת מתנועה דלילה, ומגה צריכה מהלך דרמטי כדי להחזיר אותם לסניפים.

בחירה קפדנית של סניפי פרימיום

החוזק העיקרי של רשת מגה הוא תת-הרשת "מגה בעיר", שפועלת בהצלחה. למגה יש פריסה רחבה של חנויות שכונתיות, שבהן שיעור הרווחיות גבוה יותר, והתחרות נמוכה יחסית.

אבל גם בארזים נפלה שלהבת. נתוני סטורנקסט לשלישון הראשון של השנה חושפים את היחלשות כוחם של מותגי הרשתות השכונתיים, ואת המשך זליגת הלקוחות מהם אל סניפי הדיסקאונט. הגזירות הכלכליות שינחתו בעוד ימים אחדים על כל בית-אב בישראל עשויות להחריף את המגמה.

קרן מבקש לפעול בשכונות באמצעות שני מותגים: מותג פרימיום חדש שבו הוא ישמר רמת מחירים גבוהה, ובאמצעות המותג "מגה בעיר", שינסה להתקרב לשוק הדיסקאונט ולבלום את זליגת הלקוחות אליו.

יש להניח כי קרן מבקש לשמר את הרווחיות הכוללת של "מגה בעיר" גם תחת הפיצול המתוכנן, ועל כן התוכנית שלו אינו חסינה מסיכון. בפועל, המשמעות היא שבסניפי הפרימיום מגה תיגבה פרמיה, גבייה שתחייב אותה לתת ללקוחות ערך מוסף.

דבר אחד בטוח - הערך המוסף לא יכול להיות זהה לערכיה של חנות נוחות, ולו בשל העובדה שלקבוצת אלון, בעלת הבית של מגה, יש את רשת חנויות הנוחות am:pm. הערך המוסף יכול לבוא לידי ביטוי במוצרים, בטריות ובשירות.

במגה מסתכלים כדוגמה על טיב טעם. אם הם יתבוננו יותר לעומק, הם יגלו כי באווירה הכלכלית הנוכחית פוטנציאל הפרימיום, מוגבל ולכן בחירת הסניפים שיוסבו לסניפי פרימיום צריכה להתבצע בפינצטה.

קרן צריך את העובדים מאחוריו

התוכנית של קרן עוסקת בשינוי המבנה הארגוני של הרשת במטרה לשפר את הניהול, להתייעל ולחסוך בהוצאות. בצד הרשתות, קרן חוזר למבנה ניהולי קודם, כאשר ימונה מנהל למותגי הדיסקאונט - "מגה בול" ו"זול בשפע", ומנהל למותגי הפרימיום - "מגה בעיר" ותת-הרשת החדשה, אבל זה החלק המקדמי.

התוכנית העתידית כוללת שינויים ארגוניים שיגררו שינויים בשכר ובמבנה השכר. במסגרת זו ייקבעו מדרגים שונים, וייעשה ניסיון להתאים את העובדים למדרגים, צעד שמשמעותו בין היתר הורדה בשכר ובתנאים.

נראה כי עובדי רשת מגה הופתעו לקרוא השבוע על התוכנית ב"גלובס", ויו"ר ועד העובדים, אלי אייל, החליט לכנס מיד את הוועד לדיון בצעדים שיינקטו. "אני רק הבוקר מתחיל לנהל משבר", הוא אומר לנו.

אייל חולש על 5,400 מעובדי הרשת המאוגדים בהסכם קיבוצי. יש לו הרבה כוח, וההערכה היא שהוא ישתמש בו ויכריז בקרוב על סכסוך עבודה. מכאן, הדרך לשינוי תהיה קשה הרבה יותר.

נראה כי במגה לא עקבו מקרוב אחרי תהליך דומה שניהלה רשת שופרסל. עובדים רבים הלכו הביתה, אך הרשת הציעה פיצויים מוגברים, והתהליך, שנעשה ביד אחת עם הוועד, עבר בשקט.

כל חיסרון הוא יתרון

אלה אינן הבעיות היחידות של רשת מגה. הרשת צריכה להתמודד עם תת-הרשת "זול בשפע", הפונה לאוכלוסייה חרדית וחלשה, ועדיין סוחבת את ההשלכות החמורות של חרם החרדים שהוכרז עליה לפני כמה שנים, בשל רכישת סניפי am:pm הפועלים בשבת, על-ידי קבוצת אלון.

כמו כן, בזמן שבשופרסל חיזקו את כרטיס האשראי החוץ-בנקאי של הרשת ומיצבו את מועדון הלקוחות, למגה יש כברת-דרך ארוכה לעשות בתחום. תשתית חזקה כזאת יכולה לסייע להצלחתה של התוכנית האסטרטגית.

מגה נהנית מפריסה ארצית המעניקה לה עוצמה, ומצבה הרעוע הוא ההזדמנות הענקית של קרן. אבל הזדמנות להצלחה היא לא אחת סיכון לכישלון.

תגובה

ממגה נמסר: "רשת מגה עדיין לא הציגה את התוכנית האסטרטגית שלה לשנים הבאות, וממליצה לבצע ניתוחים ופרשנויות לאחר הצגת הדברים ולא להתבסס על שמועות ורסיסי מידע. לחברה יש מספר נכסים משמעותיים שעליהם תושתת האסטרטגיה, תוך מציאת הבידול והייחודיות שלה על מפת הקמעונאות בישראל וחזרתה לעמדת צמיחה ומובילות בשנים הבאות".

תוצאות מגה

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי