גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השחיתות בשלטון המקומי היא מגיפה, וירוס מדבק"

מצעד ראשי הרשויות הנעצרים בגין שחיתות אינו נפסק; העוצמה והתקציבים הגדולים שבידיהם מגבירים את הסיכוי לעבירה על טוהר המידות ■ "אתה צריך להיות אישיות עם ערכים כדי לא ליפול בכל ההזדמנויות לשוחד שנקרות בדרך"

בעוד כחצי שנה יערכו שוב הבחירות לרשויות המקומיות בישראל. ואולם, ככול שמועד הבחירות מתקרב, כך נדמה שגם הולכים ומתרבים הפרסומים על מעצרים, חשדות וכתבי אישום נגד ראשי העיריות והרשויות בגין שחיתות ציבורית.

לפני כשבועיים נעצר ראש עיריית יהוד, יוסי בן-דוד, בחשד כי לקח שוחד מיזמי נדל"ן ובתמורה קידם פרויקטים שלהם בעיר. ימים ספורים קודם לכן הגישה הפרקליטות כתב אישום נגד ראש עיריית רמת-השרון, יצחק רוכברגר, בגין עבירות של מירמה והפרת אמונים ורישום כוזב במסמכי תאגיד.

בנוסף, בתקופה האחרונה הוחלט להעמיד לדין בגין לקיחת שוחד מאנשי עסקים, בכפוף לשימוע, את ראש עיריית בת-ים, שלומי לחיאני; ובינואר הואשם ראש עיריית רמת-גן זה קרוב ל-24 שנה, צבי בר, בלקיחת שוחד בשורה ארוכה של פרשיות, בהיקף כולל של כ-2 מיליון שקל.

ואם בכל אלה לא די אז אתמול (א') עצרה המשטרה את ראש עיריית חדרה, חיים אביטן, ובכירים נוספים בעירייה, בחשד כי הם לקחו שוחד מקבלנים ובתמורה סייעו לקדם פרויקטים שלהם בעיר.

בנוסף, ראש עיריית קריית מלאכי, מוטי מלכה, נשלח אתמול על-ידי בית המשפט לבצע 250 שעות של עבודות שירות לאחר שהורשע, במסגרת הסדר טיעון, בהטרדות מיניות שביצע בשתיים מתושבות העיר, אותן חויב לפצות ב-30 אלף שקל, כל אחת.

בנוסף הורשע מלכה בעבירה לפי חוק התכנון והבנייה, לפיה השתתף בדיוני ועדת התכנון והבנייה של העירייה שדנה בעניינם של מקורביו, ולמרות זאת לא הודיע על כך לוועדה ואף הצביע בוועדה בעניין החלטות הנוגעות למקורבים אלה.

"תאים סרטניים באזור נוחות"

המקרים הללו הם רק "טיפה בים", ובשנים האחרונות נחקרו, הועמדו לדין והורשעו עוד ראשי רשויות רבים בישראל בגין שחיתות ציבורית. מי שמוטרד מאוד ממצעד ראשי הרשויות הנחקרים ומועמדים לדין הוא מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא, שאמר היום ל"גלובס" כי "אני מוטרד ממצב טוהר המידות בשלטון המקומי. הדברים באו לידי ביטוי בדוחות משרד מבקר המדינה בנושא זה".

על רקע האירועים האחרונים והחקירות, הכוללות בין היתר חשדות למתן וקבלת שוחד על רקע מכרזים בשלטון המקומי, החליט המבקר להקים צוות משימה במשרד המבקר שיתמקד בבדיקת מכלול ההיבטים הקשורים במכרזים של גופים מבוקרים, עם מתן דגש לשלטון המקומי.

גם עו"ד אליעד שרגא, מייסד ויו"ר התנועה למען איכות השלטון, רואה את התופעה בחומרה רבה מאוד. לדבריו, "מי שלא מבין שמדובר בתופעה חמורה וקיומית, לא מבין את משמעות התאים הסרטניים האלה שחיים להם באזור הנוחות הזה שנקרא שלטון מקומי".

שרגא טוען כי הזרקורים של הביקורת על השחיתות הציבורית מופנים מזה שנים רבות אל השלטון המרכזי, ולא מופנים מספיק אל השלטון המקומי. "דווקא בשלטון המקומי, התופעה שנקרית שחיתות שלטונית היא קטסטרופלית, היא מגיפה, היא וירוס מדבק, אף אחד לא יודע מה קורה שם", הוא אומר.

שרגא מציין כי בתנועה לאיכות השלטון עוסקים כבר קרוב ל-20 שנה "בביצה הזו", שהיא פחות פופולרית מהביצה של השלטון המרכזי. לדבריו, "המצב שם קשה מאוד וחולה מאוד, לא סתם פוגשים את ראשי העיריות צועדים לחדרי החקירות בזה אחר זה".

- מהן הסיבות לשחיתות בקרב רבים מראשי הרשויות?

שרגא: "זה מתחיל בעצם העובדה שראשי הרשויות המקומיות מרכזים המון עוצמה וכוח בידיים שלהם. הם אחראים על כל מערכת התכנון והבנייה, על נושא רישיונות עסק, על הארנונה, על מכרזים עירוניים ועוד. ידם בכול. זו עוצמה וכוח, וכמות אדירה של כספים שמרוכזת ומנוהלת בידיים שלהם.

"בצד השני יש את מערכות הבחירות, שלצערנו הרב מתנהלות בצורה לא לגיטימית. הן כוללות תרומות מכל אותם קבלנים ומכל אותם אנשים שהם דורשי טובתם במירכאות כפולות של המתמודדים הנבחרים. לכן, המעגלים פה נסגרים מהר מאוד, כי התמורות למי שמשקיע בראש עיר ניתנות מהר מאוד".

ח"כ עמרם מצנע מ"התנועה", שכיהן במשך שנים ארוכות כראש עיריית חיפה, רואה את הדברים בצורה שונה. מצנע מציע להיכנס לפרופורציה בנושא. "יש בישראל כ-260 רשויות, ובסופו של דבר המספרים של בכירים בהן שהועמדו לדין והורשעו הם לא בשמיים. אני חושב שבאופן יחסי הועמדו לדין לא פחות שרים וחברי כנסת מאשר ראשי רשויות".

- איך אתה מסביר את התופעה? כל-כך קשה לנהל עיר או רשות בלי לעבור על החוק?

מצנע: "אני מסכים שבשלטון המקומי יש היתכנות גדולה מאוד למעשי שחיתות. יש לכך מספר סיבות מרכזיות: הראשונה היא שהשלטון המקומי אוסף את הכסף מאנשים על-ידי מסים וארנונות, וזה כבר פתח לאיפה ואיפה; פעם שנייה, הוא מחזיר את הכסף במכרזים בעבודות ובתמיכות, והנה לך שתי נקודות חיכוך משמעותיות. הדבר הנוסף הוא הרגולציה. השלטון המקומי הוא גם רגולטיבי. הרשות מאוד דומיננטית ביכולת לתת היתרים וזכויות.

"מעבר לכך, יש לראשי הרשויות צורך גדול להיבחר מחדש, והעבריינים יודעים למי לפנות. לפעמים עומדים לבחירה אנשים שאין להם שום ניסיון בניהול, וחלקם נופלים בתמימות ובנאיביות לפחים. במקרים אחרים יש מושחתים שמכניסים את ידם לכיס הציבורי. אתה צריך להיות אישיות ואדם עם ערכים, כדי לא ליפול בכל ההזדמנויות האלה שנקרות לך בדרך".

עו"ד אילן בומבך, שמייצג אנשי ציבור בכירים בהליכים פליליים ומנהלים ומגן בימים אלה על החלטת עיריית רמת-גן שלא להדיח את ראש העיר, צבי בר, מתפקידו למרות שהוא עומד לדין, סבור כי ריבוי מקרים השחיתות בשלטון המקומי נובע מהקרבה הרבה והבלתי אמצעית שבין ראשי הרשויות לתושבים.

"לראש רשות יש כוח רב ואפשרות להשפיע על הרבה דברים. מאידך, הניסיון מראה כי בהרבה מקרים שבהם נעצרו ראשי ערים, לא הוגש נגדם לבסוף כתב אישום, ולעתים הם גם זוכו", הוא מציין.

- ומה הפתרון לשחיתות הציבורית הפושה בקרב ראשי הרשויות?

לדברי ח"כ מצנע, הפתרון הוא באכיפה. "למרות הכול, השלטון המקומי במדינת ישראל הוא הצלחה. המשילות בשלטון המקומי לעומת המשילות בשלטון המרכזי היא טובה. הפתרון, לכן, צריך להיות בהגברת הפיקוח על ראשי הרשויות", הוא אומר.

שטח הפקר

על רקע ההתבצרות של ראש עיריית רמת-גן, צבי בר, בתפקידו כראש העיר, למרות העמדתו לדין, מביע מצנע דעה זהה לזו של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, לפיה "מי שעומד לדין חייב להיות מושעה או מפוטר".

עו"ד בומבך, לעומת זאת, חושב שחזקת החפות צריכה לגבור. "אני חושב שראש עיר צריך להמשיך בתפקידו כל עוד הוא לא הורשע בדין. יש היום אצבע קלה מאוד על ההדק בנוגע למעצרים של ראשי ערים. אלה מעצרים מתוקשרים. המשטרה הרבה פעמים רואה 'צל הרים כהרים'. צריך לזכור שאנחנו בתקופת בחירות שבה יש לראשי הערים הרבה אויבים שמנסים להעבירם מכהונתם בעזרת המשטרה", הוא אומר.

לדברי עו"ד שרגא, הפתרון הוא בהגברת המלחמה של הרשויות בשחיתות בשלטון המקומי. "המצב כיום הוא תוצר של הרבה מאוד שנים של הזנחה של רשויות אכיפת החוק. מדובר בשטח הפקר, כי הוא היה תקופה ארוכה 'מתחת לרדאר'. כל אותם ראשי ערים שעכשיו נזכרים להעמיד אותם לדין או לעצור אותם, אלה אנשים שנחקרים מזה שנים", הוא אומר.

שרגא סבור כי אחת הבעיות היא שתיקי ראשי הרשויות נמצאים 6 שנים בפרקליטות ללא החלטה אם יוגש כתב אישום. לדבריו, "בחצי השנה האחרונה הודענו ליועמ"ש שאם לא יתקבלו החלטות לגבי ראשי הערים הנחקרים לפני הבחירות הקרובות, נלך לבג"ץ".

שרגא מציג זווית נוספת באשר לסיבות ולפתרונות לשחיתות ברשויות. לדבריו, האחריות לתופעה, כמו גם לפתרון, רובצת על הציבור הרחב לא פחות מאשר על המשטרה והפרקליטות.

"גם ראשי ערים שהוגשו נגדם כתבי אישום נבחרים בשנית", הוא אומר. "זה מעיד על חוסר רצינות של הבוחרים ועל חוסר ענייניות בקבלת ההחלטה. אנשים בוחרים מחדש ראשי ערים עם כתבי אישום, רק בגלל שהם שפכו כסף על גינות ומדרכות כמה חודשים לפני הבחירות. המצב הזה צריך להיפסק".

ראשי רשויות תחת אש

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35