גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עולם הפוך של ההסתדרות הלאומית

מי מארגן את העובדים - הוועד או המעסיק?

"עולם יחסי עבודה הפוך", כך הגדיר השבוע הממונה הראשי על יחסי העבודה במשרד הכלכלה, עו"ד שלמה יצחקי, את התמונה העגומה שנתגלתה, לדבריו, כשבדק כיצד חתמה ההסתדרות הלאומית על שורה של הסכמים קיבוציים "מיוחדים" עם חברות כוח-אדם להעסקת עובדים זרים בענף הבניין. הסכם קיבוצי מיוחד הוא הסכם "מפעלי", שנחתם במקום עבודה מסוים, לאחר שהעובדים מתאגדים ומצטרפים לארגון עובדים באופן וולונטרי ואקטיבי. למה עולם יחסי עבודה הפוך?

כי יצחקי מצא, כך לפי קביעותיו, ששני ארגונים חברו יחדיו - ההסתדרות הלאומית מחד וארגון חברות כוח-האדם הזר בענף הבניין מנגד - ומתוך שיקולים של תועלת הדדית, בין היתר כלכלית (גביית דמי חבר), החליטו על "התארגנות" העובדים. יצחקי מצטט מתוך דואר אלקטרוני יוצא דופן, כמעט דמיוני, ששלח נציג ארגון העובדים אל תאגידי כוח-האדם בזו הלשון: "תאגידים יקרים, בהמשך לישיבה שנערכה בשבוע שעבר, מצ"ב כל הטפסים הנדרשים לטובת החתמת העובדים להסתדרות העובדים הלאומית...".

יצחקי החליט שהוא פוסל את ההסכמים הקיבוציים שנחתמו, שכן ההסתדרות הלאומית פעלה לכאורה כ"ארגון מטעם המעסיקים" - פעילות אסורה לפי הפסיקה הישראלית, שיש בה כדי לפגוע למעשה בחופש ההתארגנות. בארגון בחרו לצאת במתקפה אישית ובוטה נגד יצחקי עצמו, שהואשם על ידו כמי ש"גויס" על-ידי ההסתדרות הכללית כדי לשמר על ההגמוניה שלה בשוק העבודה. מבחינה עניינית, טענו בארגון כי "יצחקי נטל לעצמו סמכות אשר בהתאם להלכה הפסוקה אינן מסורות בידיו, לפיה תחרות בין ארגונים היא בסמכות בלעדית של בית הדין הארצי לעבודה".

עכשיו זמזמו לעצמכם את שירו של שמוליק קראוס עליו השלום, "איך שגלגל מסתובב לו". מדוע? משום שב-2006 ההסתדרות הלאומית היא שפנתה ליצחקי כדי שזה לא יאשר הסכם קיבוצי עליו חתמה ההסתדרות הכללית.

אז, כמו היום, רק בהיפוך תפקידים קטן, הלאומית טענה כי הכללית לא הייתה רשאית לחתום על הסכם קיבוצי בענף אולמות השמחה משום שהיא (הלאומית) הארגון היציג בענף, וכי יצחקי היה צריך לבדוק זאת לפני שאישר את רישום ההסכם, אפילו אם לא הייתה מגישה בעניין התנגדות רשמית.

בדיקה סלקטיבית

בהחלטה שניתנה בהליך ההוא קבע נשיא ביה"ד הארצי לעבודה דאז, השופט סטיב אדלר, כי יש לדחות את בקשתה של הלאומית. בנימוקיו טען אדלר כי התכלית של חוק הסכמים קיבוציים היא לעודד התארגנויות והסכמים קיבוציים, ולכן הממונה על יחסי העבודה לא צריך לבדוק בדקדקנות כל הסכם שמגיע לרישום אם לא הוגשה התנגדות בעניין. כיוון שבמקרה הנדון כן הוגשה התנגדות, נבדקו טענות הלאומית, אך זו לא הציגה שום ראיה התומכת בדבריה, אף שיצחקי ביקש זאת ממנה מספר פעמים.

במילים אחרות, בית הדין הארצי לא קבע שלממונה על יחסי העבודה אין סמכות לבדוק הסכמים קיבוציים לפני רישומם ואישורם, אלא שאין זה מתפקידו לבדוק כל הסכם באופן אוטומטי, בשעה שלא הוגשה התנגדות בעניין.

האם אדלר היה מבקר היום את קביעותיו של יצחקי לאור המסכת העובדתית שהוצגה לפניו במקרה של העובדים הזרים בבניין, כולל אותו דואר אלקטרוני שהמחיש עד כמה מדובר בהתארגנות פיקטיבית לכאורה, שאין בה כנראה דבר וחצי דבר עם חופש ההתארגנות? ספק רב.

מעניינת דווקא דעת המיעוט שהושמעה באותה פסיקה, מפי מי ששימשה אז כסגניתו של אדלר, השופטת אלישבע ברק-אוסוסקין. היא סברה ההיפך מאדלר, כלומר שיש ועוד איך מקום לבדוק כל הסכם קיבוצי.

וכך היא כותבת: "צודקת ההסתדרות הלאומית כי על הממונה על יחסי העבודה לקבל נתונים לכך מההסתדרות הכללית החדשה ללא כל קשר לשאלה אם הארגון היציג הוא הסתדרות העובדים הלאומית... בכך טעה הממונה על יחסי העבודה... יש לקבל טענות על אי מילוי החוק גם ממי שאינו ארגון יציג. על שלטון החוק בהסכמים קיבוציים להישמר... רישום הסכם קיבוצי הוא קונסטיטוטיבי ולא דקלרטיבי. היעלה על הדעת שהממונה על יחסי עבודה ירשום הסכם קיבוצי כאשר החתימות לא כדין, כאשר הוא נעשה בעל-פה, כאשר ארגון העובדים החתום עליו אינו ארגון יציג על-פי חוק?".

ואנחנו שואלים: היעלה על הדעת שההסתדרות הלאומית כבר לא מסכימה עם דעת המיעוט של השופטת (בדימוס) ברק? זמזמו שוב את שמוליק קראוס.

עוד כתבות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין