גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרוטקציה באיכילוב? "וינשטיין מכר ותיק של ברבש"

ניגוד עניינים לאור החקירה שמתנהלת בפרשת המנתחים מאיכילוב? "הפרשה מטופלת ע"י הפרקליטות" ■ מי ממונה על הפרקליטות? נכון, וינשטיין ■ משרד המשפטים: "היועמ"ש לא פעל בניגוד עניינים כלשהו בהקשר זה"

"נכון, נכון" - זו הייתה תשובתו של מנכ"ל בית החולים הממשלתי איכילוב, פרופ' גבי ברבש, כשנשאל בסוף השבוע האחרון, כמעט בדרך-אגב, האם זה נכון שהיועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, מצלצל אליו מדי פעם ומבקש עזרה עבור מקורביו.

היה זה ראיון מטלטל למדי שערכו העיתונאים גידי וייץ ורוני לינדר-גנץ ב"הארץ", אלא שדווקא העדות הזו ביחס לאישיות המשפטית הבכירה ביותר במערכת נותרה בצל הפיקנטריה שמסביב. הכותרות תיארו כיצד נהג ברבש לדחוף את כיסא הגלגלים של סמי עופר במסדרונות בית החולים או מה עשה ביאכטה של שרי אריסון, אבל דווקא על הסיפור של וינשטיין לא התעכבו שם. ברבש לא נשאל לפשר הקשר הזה, אבל יותר חשוב - גם לא וינשטיין.

לא רק שבעל תפקיד ציבורי כמו של וינשטיין עשוי להימצא בניגוד עניינים תיאורטי או פוטנציאלי לאור העדות של ברבש, אלא שבמקרה של איכילוב כבר לא מדובר בתיאוריה:

מזה חצי שנה מצוי בית החולים במרכזה של פרשת שחיתות לכאורה שנחשפה בתוכנית התחקירים "עובדה", במסגרתה תועדו 3 מנתחים בכירים כשהם דורשים כסף מתחת לשולחן מתיירים רפואיים - מעבר לתשלום שגובה בית החולים. בנוסף, השלושה הבטיחו כי הם אלה שיבצעו את הניתוח בעצמם - הבטחה אסורה על-פי הוראות החוק בכל הקשור לבית חולים ציבורי.

ברבש עצמו דאג להשמיע את עמדתו בתוך המערכת, ולפיה מוטב לוותר על חקירה פלילית בעניין ולהסתפק בהטלת עונש שלפיו ייאסר על שלושת המנתחים לעסוק בפרקטיקה פרטית אלא ציבורית בלבד למשך תקופה מסוימת.

לפי ההערכות, ברבש חשש שחקירה פלילית עשויה לפתוח "תיבת פנדורה", על-פי טענות ועדויות של בכירים במערכת הבריאות. אלא שחקירה כזו נפתחה רשמית בעקבות המלצה של פרקליטות מחוז תל-אביב ואישור שניתן בעניין מצד פרקליט המדינה שי ניצן.

"היועץ המשפטי לממשלה לא פעל, לא פועל ולא יפעל בניגוד עניינים כלשהו בהקשר זה", נמסר ל"גלובס" ממשרד המשפטים.

כשביקשנו להקשות ושאלנו האם היועמ"ש מודה בכך שהוא ביקש עזרה מפרופ' ברבש עבורו או עבור מי מקורביו (וכן מה טיב העזרה שביקש), הגיבו במשרד המשפטים: "עו"ד וינשטיין ופרופ' ברבש הם מכרים מזה שנים. במסגרת זו הפנה עו"ד וינשטיין לברבש במשך השנים מקרים שהובאו לפתחו, בין שהכיר את האנשים הפונים ובין שלא הכיר אותם".

כשהזכרנו למשרד המשפטים כי וינשטיין אינו אדם פרטי, ודאי לנוכח פרשת המנתחים מאיכילוב או פרשות פוטנציאליות אחרות, הוסיפו במשרד: "פרופ' ברבש לא פנה אליו ולא שוחח עמו לגבי פרשה זו, אשר ממילא אינה מטופלת על-ידו אלא על-ידי הפרקליטות".

הסיפא בתגובתו של משרד המשפטים צפויה לקומם גורמים רבים במערכת האכיפה והמשפט. פרשת איכילוב אכן מטופלת בידי הפרקליטות, אולם וינשטיין ואנשי משרדו יודעים היטב כי במודל הישראלי היועץ המשפטי לממשלה הוא גם הממונה על התביעה, קרי על הפרקליטות.

לפחות ככל הידוע, וינשטיין באמת לא התערב בדיון שעסק בשאלה האם לפתוח בחקירה בפרשת איכילוב, אולם גורמים במערכת מבהירים כי הוא בהחלט היה רשאי להתערב בעניין, ותיאורטית הוא גם יכול לעשות זאת בכל רגע נתון.

הם מזכירים כי בפרשת עמנואל רוזן, למשל, וינשטיין ביקש לעיין בתיק לפני שהוחלט לסגור אותו. "יועץ משפטי לממשלה צריך לגזור על עצמו גזירות ומגבלות שאדם אחר לא היה גוזר על עצמו", אמר אחד הגורמים בעניין.

החיכוך של ברבש עם המערכת המשפטית לא נולד היום. במידה רבה הוא חתום על ההצלחה של ד"ר ג'קי סרוב, מנהל חדר המיון לשעבר באיכילוב, להמיר במסגרת הערעור לבית המשפט העליון את המאסר בפועל שנגזר עליו לכדי עבודות שירות. ברבש העיד לטובתו באופן נרגש (סרוב הורשע בקבלת שוחד מהעבריין אסי אבוטבול בשנת 2006 - ש.נ), והעדות הזו עשתה את שלה אצל השופטת.

ב-2004 ספג ברבש ביקורת נוקבת במסגרת ההרשעה של מנהל מחלקת ניתוחי הלב מאיכילוב ד"ר ולדימיר יקירביץ', שהואשם בשני מקרי הריגה של נשים שאושפזו במחלקה, וכן בלקיחת שוחד, גניבה וסחיטה באיומים (השופט קבע כי הנהלת איכילוב נקטה באופן סלחני ורופס כלפי יקירביץ', אף שידעה לפחות חלקית על מעשיו), אולם התיק נגד ברבש נסגר מחוסר אשמה.

מנהלים לנצח

כוחו הרב של ברבש, כמי שמעניק רפואה VIP לעשירים, ידוענים ובעלי תפקידים בכירים בשירות הציבורי, לא נובע רק מהעובדה שהוא מחזיק בידו את המפתח היקר מכל - היכולת להעניק טיפול ובעיקר שירות רפואי מיטבי ברגעים הקריטיים ביותר של החיים - כי את המפתח הזה מחזיק כל מנהל בית חולים.

במידה רבה, כוחו הייחודי נובע מהשנים הרבות שצבר בתפקיד. הוא מנהל את איכילוב מאז 1993 כמעט ברצף, וגם כשעזב לכאורה למשך שנתיים לטובת ניהול משרד הבריאות, המשיך להיות מעורב מאוד בניהול איכילוב.

במשך שנים מדברים על כך שיש להגביל את הקדנציות של מנהלי בתי החולים הממשלתיים, בדומה להגבלת הקדנציות שנהוגה בבתי החולים של קופת-חולים כללית (בילינסון, סורוקה, מאיר וכו').

אלא שפעם אחר פעם הרעיון הזה נגנז: ברבש והמנכ"ל הוותיק והדומיננטי של בית החולים תל-השומר, פרופ' זאב רוטשטיין, העבירו מסרים לשרים, חברי כנסת ועורכי עיתונים - והדיון סביב הגבלת הקדנציות חזר להיות דיון תיאורטי במסדרונות האפרוריים של נציבות שירות המדינה.

"גלובס" ירחיב בימים הקרובים על הסוגייה ועל הדרך שבה חלק ממנהלי בתי החולים "מומלכים" מבעוד מועד כמו בירושה על-ידי קודמם בתפקיד.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים