גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

PwC: כ-37% מהארגונים בעולם נפגעו ממעילה בשנתיים האחרונות

סקר עולמי ב-95 מדינות, בהן ישראל, מגלה כי כמות הנפגעים ממעילות בשנתיים האחרונות עלתה ב-3% ■ 53% העידו כי שוחד ושחיתות הם הסיכון העיקרי בפעילות עסקית גלובלית ■ 56% דיווחו כי גורם פנימי בחברה אחראי למעילה

כספת / צלם: sevenke/Shutterstock.com א.ס.א.פ קראייטיב .
כספת / צלם: sevenke/Shutterstock.com א.ס.א.פ קראייטיב .

בשנים האחרונות הפכו מעילות והונאות הענק בחברות הגדולות במשק הישראלי לעניין שבשגרה כמעט. רק לפני מספר חודשים נחשפנו לפרשת מעילת הענק בחברת הלוויין yes, והוגש כתב אישום כנגד פזית ולד, עובדת החברה, בגין גניבת למעלה מ-31.3 מיליון שקל מהחברה, במהלך כ-14 שנות עבודתה שם.

אבל ולד לא לבד. לאחרונה הסתיימה פרשת מעילת ענק נוספת, כאשר בית משפט השלום בתל-אביב הרשיע את יהודה דורון, לשעבר גזבר קיבוץ שפיים ומנהל הנהלת החשבונות של הקיבוץ, בגניבת סך של כ-16.5 מיליון שקל מכספי הקיבוץ בין השנים 1996-2002.

עוד אחת מפרשות המעילה המוכרות, שנחשבה בזמנה לאחת הגדולות בישראל, נחשפה לפני מספר שנים בהראל השקעות. גיא ויסמן, המשנה לשעבר של החברה, הורשע ב-2010 בגניבת 9 מיליון שקל מהחברה ונדון ל-10 שנות מאסר.

פרשה גדולה נוספת הייתה פרשת המעילה בבנק למסחר, שהגיע למצב של חדלות פירעון והתמוטט באפריל 2002. זאת, לאחר שהתברר כי במשך כ-5 שנים גנבה סגנית מנהלת מחלקת ניירות ערך, אתי אלון, כ-270 מיליון שקל.

אך המאבק בהונאות ומעילות בחברות, בשחיתות בקרב המגזר העסקי ובפרשות שוחד - שצובר תאוצה באמצעות רגולציה ופיקוח הדוק על התנהלות חברות, אכיפה מינהלית, חיוב אכיפה פנימית ובדיקת כל עסקה חשודה בציציות - אינו מיוחד לישראל.

מדינות רבות בעולם מתמודדות עם נגד השחיתות העסקית, שמאיים על כספי ציבור ועל ההתנהלות התקינה של המשק. מדובר במאבק יום-יומי לצמצום הסיכון להונאות ולמעילות. האם המאבק מצליח?

סקר עולמי של רשת ראיית החשבון והייעוץ PwC מנסה לענות על השאלה הזאת, אך מוכיח כי במאבק הזה לא תמיד ידן של הרשויות על העליונה. הסקר, שנערך בקרב 5,000 משיבים מ-95 מדינות שונות, בהן ישראל, מצביע על מגמת עלייה והחמרה בתחום הפשיעה הכלכלית ועבירות ההונאה והשחיתות, בהשוואה לשנים הקודמות.

כך, למשל, נתון מדאיג שעלה מן הסקר הוא כמות הארגונים שנפלו קורבן לפשע כלכלי בשנים האחרונות: 37% מהמשתתפים בסקר דיווחו כי ארגוניהם נפלו קורבן להונאה כלכלית בשנתיים האחרונות. זאת, בהשוואה ל-34% בשנת 2011. בנוסף, 53% מהמשיבים לסקר העידו כי שוחד ושחיתות הינו הסיכון העיקרי בפעילות עסקית גלובאלית.

הצד "החיובי" הוא שהחברות הפכו למודעות יותר לסכנה: 55% מהמשיבים שדיווחו על אירוע פשיעה כלכלית שחוו, מסרו כי האירוע התגלה באמצעות פעילות יזומה של החברה, בהשוואה ל-18% ב-2011.

נזק כספי ותדמיתי

ואולם, אם פעם סברנו כי הסכנה היא "מבחוץ", ושהגורמים העבריינים לא מסתובבים בקרבנו - הסקר מוכיח כי עבריינות כלכלית אינה נחלתם של עבריינים קלאסיים או מועדים בלבד, אלא במקרים רבים מדובר ב"גורמים מבית". כך, למרות החשש מגורמים חיצוניים עוינים, 56% מהמשיבים לסקר דיווחו כי דווקא גורם פנימי בחברה הוא שאחראי על המעילה.

המשיבים אף ציירו פרופיל של מבצע המעילה, ומסתמן כי לרוב מדובר בעובד בעל ותק של 6 שנים לכל הפחות, בעל רקע אקדמי, בגיל הנע בין 31 ל-40. למעשה, מדובר בשכן שלך למשרד או לקיוביק באופן-ספייס.

הגם שמרבית המעילות שהתגלו היו לא גדולות בהיקפן - 12% נעו בין מיליון דולר ל-5 מיליון דולר; 6% נעו בין 5 מיליון ל-100 מיליון דולר; ורק 2% מהמעילות שהתבצעו יצרו נזק של מעל 100 מיליון דולר - הנזקים הנגרמים לחברה בעקבות המעילה הם מגוונים ורבים, ובין היתר כוללים נזק תדמיתי, נזק לקשרים העסקיים ולקשרים עם הרגולטור, נזק למורל העובדים וכן נזק כלכלי שלא מסתכם רק בסך המעילה.

הסקר ממפה גם את האזורים "המועדים לפורענות" - באילו מדינות הסכנה להונאה גבוה במיוחד: אחוזי הדיווח הגבוהים ביותר על פשיעה כלכלית התגלו לפי הסקר ביבשת אפריקה; כאשר 50% מן הנשאלים ביבשת דיווחו על פשיעה מסוג זה; 41% מהנשאלים בצפון אמריקה דיווחו על פשיעה; וכן 39% דיווחו במזרח אירופה. בתחתית הרשימה ניתן למצוא את המזרח התיכון עם 21% דיווחים על פשיעה כלכלית.

עוד מראים הנתונים כי למשיבים המעורבים בתהליכים בעלי סיכון גבוה (עסקאות מסוכנות וכדומה) יש סיכוי כפול להתבקש לשלם שוחד, בהשוואה לכאלה אשר אינם מעורבים בתהליכים מעין אלה.

שיפור במנגנוני הבקרה והפיקוח

אייל בן-אבי, שותף וראש תחום ניהול סיכונים ו-Forensics בקבוצת הייעוץ של PwC Israel, מסביר כי "העלייה בשיעור הארגונים שדיווחו כי נפגעו מפשיעה כלכלית היא תוצאה של עלייה בפשיעה, אך גם של עלייה באיתור עצמאי של מקרי פשיעה. למרות התגברות המגמה של שקיפות וניהול תקין בקרב חברות, ממשלות ורגולטורים במדינות שונות, אנו עדיין עדים לקיומה של פשיעה כלכלית במדינות רבות על פני הגלובוס".

ירון חזן, מנהל פעילות ה-Forensics בקבוצת הייעוץ של PwC Israel, מוסיף כי "כיום החברות בישראל ובעולם עושות שימוש במנגנוני פיקוח ובקרה יותר מאשר בעבר ואימצו כלים לניטור אירועים חריגים. לעניין פרופיל המועל, הרי שהדבר נובע מכך שעובדים ותיקים בחברות אינם עוברים בדיקות אמינות, למעט בתהליך מיונם לעבודה, והם אלה שבממוצע מועלים יותר בעקבות הגעתם לעמדות מפתח בחברה, היכרותם את המערכת ואת חולשותיה ונגישותם למידע רגיש. רצוי להגביר את תדירותן של בדיקות האמינות, לכל הפחות לפני התקדמות לתפקידי מפתח".

"רמת המודעות לסיכוני המעילות בישראל נמוכה מרמת הסיכון בפועל"

מעת לעת עולות לכותרות טענות של מנכ"ל כזה או אחר או באי-כוחן של החברות הבולטות במשק הישראלי - עורכי דין ורואי חשבון - על "עודף הרגולציה" בישראל, על עודף פיקוח של גופים, כמו המפקח על הבנקים, על הביטוח, רשות ההגבלים העסקיים ורשות ניירות ערך; האמנם בישראל החשש למעילות והונאות בחברות מתמעט לאור הפיקוח ההדוק? לא בטוח. אצלנו, כך נראה, פשוט קצת יותר קשה להגיע לנתוני אמת.

לדברי רו"ח אייל בן-אבי, "בעוד שבסקר הפשיעה הכלכלי אנו רואים עלייה בהיקף הפשיעה הכלכלית, אין נתונים מדויקים על היקף הפשיעה הכלכלית בקרב הגופים בישראל. היעדר המעקב ברמה הכוללת, והירידה בהיקף הפשיעה הכלכלית שמוצגת בקרב המערכת הבנקאית, יכולה לנבוע משתי סיבות עיקריות - האחת, היעדר דרישה מספקת של רשויות הפיקוח להסדרת נושא הפשיעה הכלכלית, כולל הדיווח על אירועים; ומנגד היעדר כלים מספקים לזיהוי אירועים בתוך הארגון".

עוד לדבריו, לא בטוח שהחברות מודעות לסכנות שהן מתמודדות איתן. "רמת המודעות של החברות הציבוריות, גופים ציבוריים וגופים פיננסיים לסיכוני מעילות והונאות אינה תואמת את רמת הסיכון בפועל, אך אנו מרגישים בקרב לקוחותינו שקיימת עלייה ברמת המודעות. כראיה לדברים הללו ניתן להבחין באופן שבו מנתחים הגופים השונים את היקף הפשיעה הכלכלי. לרוב הניתוח מתבצע ברמה שנתית, ולא בראייה רב-שנתית בתוחלת הנזק הכוללת של הפשיעה הכלכלית".

"הפער", מביר בן-אבי, "נובע לרוב מכך שמצד אחד מתקיימים אירועים רבים בעלי נזק לא משמעותי, שאינם מובאים לידיעת הציבור, ומנגד מתרחשים אירועי נזק נקודתיים עוצמתיים עם היקף נזק רחב ביותר. פער נוסף שקיים בתחום זה הוא היעדר התמקצעות רחבה וראייה מקיפה של הסיכון, תוך התייחסות נוספת לנושאים של - שוחד, שחיתות פנימית וחיצונית לארגון, סייבר, מידע פנים, קניין רוחני ועוד".

שוחד ושחיתות

עוד כתבות

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה, המחבל נוטרל ● צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון ● כ-30 שיגורים זוהו לכיוון מרחב החרמון, חלקם יורטו בידי כיפת ברזל. אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?