גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נמצב את הרשות לאיסור הלבנת הון כגורם מקצועי מוביל בארץ ובעולם"

ווגמן-רטנר, שמונתה לעמוד בראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור: "בזמנים אלה, שבהם מדינות אחרות נתקלות, לעתים לראשונה, בצורך להתמודד עם נושא הטרור ודרכי מימונו, אנו מושיטים להן יד ויוצרים שיתופי-פעולה"

ד”ר שלומית ווגמן–רטנר / צילום: רן יחזקאל
ד”ר שלומית ווגמן–רטנר / צילום: רן יחזקאל

"הרשות לאיסור הלבנת הון מהווה את אחד מגופי הידע המקצועיים המובילים בעולם בתחום איסור הלבנת ההון, ובשנים האחרונות תרמה רבות לקידום המאבק בהלבנת הון ובמימון טרור במדינה, ולהתאמת המשטר לסטנדרטים המקובלים בעולם". כך מציינת ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, שמונתה לעמוד בראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, אשר מביעה שביעות-רצון ממצבה של הרשות שמונתה לעמוד בראשה.

בשבוע שעבר הודיעה שרת המשפטים איילת שקד, כי בחרה בד"ר ווגמן-רטנר לתפקיד ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, במשרד המשפטים. זאת, לאחר תקופה של מספר חודשים שבה שימשה ווגמן-רטנר כראשת הרשות בפועל, מאז פרישתו של פול לנדס מהתפקיד בתחילת יולי אשתקד לטובת תפקיד אחר בשירות המדינה.

שקד בחרה בד"ר ווגמן-רטנר, לאחר שוועדת איתור, בראשות מנכ"לית משרד המשפטים, עו"ד אמי פלמור, המליצה על שתי מועמדות לתפקיד: ווגמן ועו"ד מיכל צוק-שפיר. חברי הוועדה הנוספים היו: נתי לויט, נציג מטעם נציבות שירות המדינה; עו"ד רז ניזרי, המשנה ליועץ-המשפטי לממשלה (פלילי); ניצב מני יצחקי, ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה; ומירב בארי, נציגת הציבור.

ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, היא בעלת תואר ראשון במשפטים ובמנהל-עסקים מהאוניברסיטה העברית. את תואר המוסמך במשפטים ואת הדוקטורט סיימה באוניברסיטת ייל בארה"ב. את דרכה בעולם המשפטים החלה כמתמחה של נשיא בית-המשפט העליון לשעבר, אהרון ברק. בהמשך, בשנת 2005 הייתה שותפה לתהליך הקמת הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים, והחל משנת 2011, כיהנה כיועצת המשפטית של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור.

ווגמן-רטנר, אשר נמצאת בעיצומה של עשייה בשנים האחרונות, הן כראשת הרשות בפועל והן כסגנית קודם לכן, מספרת ל"גלובס", לרגל המינוי, על המשימות והאתגרים העומדים בפניה: "בימים אלה נמצאת הרשות בתנופת עשייה ומתמודדת עם אתגרים במגוון תחומים, לרבות המשך שיפור אפקטיביות המשטר בישראל, בהתאם לסיכונים הייחודיים למדינה, העמקת שיתופי-הפעולה הנרחבים עם גופי האכיפה, קידום יוזמות חקיקה בתחום, והמשך שיתופי-הפעולה עם הרגולטורים.

"כמו כן, השלמת הליך הצטרפותה של המדינה לארגון ה-FATF, והכנות לעמידה בהצלחה בביקורת הבינלאומית הקרובה". ארגון ה- (FATF (Financial Action Task Force הוא כוח-משימה בינלאומי למאבק בהלבנת הון ובמימון טרור.

נושאים נוספים שבכוונת ווגמן-רטנר לחזק הם "שיפור השירות לגופים הפיננסיים המדווחים לרשות, העצמת היכולות הטכנולוגיות של הרשות לזיהוי פעילות ודפוסי הלבנת הון, באמצעות מערכות טכנולוגיות מתקדמות; והמשך היות הרשות גוף של מצוינות ומומחיות בתחום". בנוסף, היא מציינת, "נמשיך לפעול לקידום המאבק במימון הטרור, במישור המקומי והבינלאומי".

כשמדברים על הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, מתייחסים ככלל בעיקר לתפקידה כרשות האוספת ומרכזת מידע חשוד בנוגע להלבנת הון ולעבריינות כלכלית. אולם בימים אלה, ימים של טרור בתוך ומחוץ לבית, מקבל המידע הזורם לרשות - דווקא בנוגע לחשבונות, פעילויות ולהעברות כספים החשודים במימון טרור - משמעות ודחיפות מיוחדים. לדברי ווגמן-רטנר, הרשות נמצאת גם בזירה הזאת, ומסייעת לרשויות ברחבי העולם. "בזמנים אלה, שבהם מדינות אחרות נתקלות, לעיתים לראשונה, בצורך להתמודד עם נושא הטרור ודרכי מימונו, אנו מושיטים להן יד ויוצרים שיתופי-פעולה רבים בתחום".

בחודשים האחרונים שימשה ווגמן כממלאת-ממקומו של פול לנדס, שכיהן כראש הרשות לאיסור הלבנת הון כחמש שנים. הקדנציה שלו נחשבת לתקופה של קפיצת מדרגה במלחמה בהלבנות הון, ולפרק זמן שבמהלכו עלה ערכה של הרשות לאיסור הלבנת הון, הן בתפיסה הציבורית והן בביסוס מעמדה כשוות-ערך לגופי האכיפה האחרים במאבקם בהון השחור.

כך, בשנים האחרונות הועמקו שיתופי-הפעולה בין הרשויות בישראל לרשויות בחו"ל, בהעברת מידע ובמלחמה במלביני ההון; חלה החמרה ברגולציה בתחום, וגם רמת האכיפה הפלילית והענישה בתחום עלו מדרגה.

לנדס, בסיועה ובליוויה של ווגמן, הוביל את הצטרפות ישראל באוגוסט 2014 כחברה מן המניין בארגון הבינל' EATF, גוף בין-ממשלתי שהוקם ב-1989 על-ידי מדינות ה-ג'י-7 במטרה לפתח ולקדם מדיניות למאבק בהלבנות הון ובמימון טרור, ברמה הלאומית והבינלאומית. כיום חברים בגוף זה 34 מדינות ושני ארגונים אזוריים. עם המדינות החברות בארגון נמנות ארה"ב, קנדה, בריטניה, צרפת, רוסיה, סין, יפן, ועוד רבות.

במקביל התקבלו בארץ מספר שינויי חקיקה אשר מחזקים את כוחן של הרשות ושל רשויות האכיפה הפועלות בתחום הלבנת ההון. אחד הביטויים הבולטים לשינויי החקיקה החשובים בתחום הלבנת ההון בתקופתו של לנדס, התרחש בחודש יולי אשתקד, אז אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את המלצות "הוועדה לצמצום השימוש במזומן" במשק הישראלי. לנדס נמנה עם חברי הוועדה שהוקמה במטרה להילחם בהון השחור, בפשיעה הכלכלית ובהלבנות הון.

הרפורמה שהציעה הוועדה, כללה את הפחתת השימוש במזומנים בעסקאות במשק, הפחתת השימוש בצ'קים מוסבים, ומנגד, הגדלת השימוש באמצעי תשלום אלקטרוניים. לפני כשנה אושרו ההמלצות על-ידי הממשלה, וכעת - עבר החוק שנוסח על בסיס ההמלצות בקריאה ראשונה.

יוזמת חקיקה נוספת שנמצא בהליכי חקיקה מזורזים בימים אלה, ומחדדת את הקשרים בין הרשות לאיסור הלבנת הון לרשויות האכיפה האחרות, היא הצעת-החוק הקובעת כי עבירות המס החמורות יתווספו ל"עבירות מקור", לפי חוק איסור הלבנת הון. זאת, תוך מתן סמכויות חקירה, כניסה, תפיסה, וחיפוש לפקיד מכס-חוקר בעבירות הלבנת הון, שנעברו ברכוש שמקורו בעבירות מס אלה.

ובנוסף - קביעת הסדר המאפשר העברת מידע לפקיד מכס-חוקר ממאגר המידע של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, בתנאים הקבועים בהצעה.

החקיקה, שהוכנסה תחילה לפרק המאבק בהון השחור בחוק ההסדרים, פוצלה להליך חקיקה מלא, אך מזורז. נוסח החוק המפוצל כבר עבר קריאה ראשונה בכנסת, והונח על שולחן ועדת החוקה לצורך עריכת נוסח סופי שלו.

בכל היוזמות הללו הייתה מעורבת ווגמן כיוזמת וכמניעת התהליכים, בשנים האחרונות. הגם שתפקידה המרכזי של הרשות הוא איסוף מידע המעלה חשש להלבנת הון, ווגמן מקבלת לאחריותה רשות חזקה ופעילה מתמיד, שמהווה חלק בלתי נפרד מהמאבק בהון השחור - ועליה מוטל הנטל של עמידה בסטנדרט שהציבה הרשות בשנים האחרונות, ואף של הרמת הרף.

לדברי ווגמן-רטנר, היא ערוכה לאתגר. "אני משוכנעת, שיחד עם עובדי ומנהלי הרשות נקדם בהצלחה את פעילותה של הרשות ונמצבה כגורם מקצועי מוביל בארץ ובעולם, וכי נמשיך לתרום למאבק האפקטיבי בהלבנת הון ובמימון טרור, יחד עם כל גופי האכיפה והרגולטורים בארץ. כראשת הרשות, אפעל להמשך קידום מעמדה של ישראל כמדינה מובילה בתחום, ועם ההצטרפות לארגון ה-FATF, אף ניקח חלק פעיל בגיבוש המדיניות הגלובלית בתחום, מדיניות, שלה כפופות כל מדינות העולם".

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים