גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש כאלה שחושבים שיש הזדמנות לרכוש את מגה במחיר לא הוגן"

עו"ד אמיר ברטוב, מנאמני מגה, מסביר את ההחלטה הדרמטית אמש להקפיא את המכרז למכירת הרשת, ומדגיש כי "הכוונה שלנו למכור את מגה כרשת שלמה רק התחזקה" ■ גורמים המכירים את התיק אמרו ל"גלובס" כי הנאמנים מכוונים לסך של 400 מיליון שקל תמורת מגה

עו"ד אמיר ברטוב / צילום: תמר מצפי
עו"ד אמיר ברטוב / צילום: תמר מצפי

נדמה היה שאף אחד לא הופתע מהודעת נאמני רשת מגה אמש (ב'), בשעת לילה מאוחרת, כי החליטו להשהות את המכרז למכירת הרשת ואת ההתמחרות שהייתה אמורה להיערך במסגרתו, "עד שימצא רוכש איכותי שיציע מחיר ראוי של מאות מיליוני שקלים". הדחייה האחרונה הצטרפה לשרשרת הדחיות הקודמות של המכרז ולהודעות שונות של הנאמנים על כך שההצעות שהוגשו אינן מספקות.

כמה מאות מיליונים רוצים הנאמנים? גורמים המכירים את התיק אמרו היום (ג') ל"גלובס" כי הנאמנים מכוונים לסך של 400 מיליון שקל - סכום רחוק מאוד מהסכומים שעלו ונמצאים היום על השולחן, הנעים בין 120 ל-160 מיליון שקל.

עם סגירת המכרז לפני כשבוע וחצי, עמדו בפני הנאמנים 3 הצעות - הצעתו של רמי לוי, שנתקלה בתמרור עצור מרשות ההגבלים העסקיים; הצעתם של האחים אילן וששי שבע; והצעת קבוצת רוכשים ברשות השר לשעבר שלום שמחון. יומיים לאחר מכן פרשה קבוצת שמחון מהמירוץ, ומנגד אמש ביקשה קבוצת רוכשים חדשה, בראשות רשת ויקטורי, להצטרף למירוץ לרכישת הרשת הקורסת. בין לבין, גם איש העסקים מוטי בן-משה, שרכש את חברת אלון רבוע כחול, הביע עניין ברכישת הרשת.

"מגה שווה הרבה יותר ממה שננקב"

בהודעתם מאמש כתבו הנאמנים כי "לאחר שנפגשו עם המציעים, ולאחר שבחנו את ההצעות שהוגשו לרכישת מגה, ובכלל זה ההצעה שהוגשה רק הערב על-ידי מספר רשתות, הנאמנים סבורים כי אף אחת מההצעות איננה מספקת, ואין בכוונתם להמליץ על אף אחת מההצעות שהוגשו.

"רשת מגה", נכתב בהודעה, "היא נכס בעל ערך רב, המחזיקה בסניפים מצוינים במיקומים עירוניים הטובים ביותר ועם עובדים מקצועיים ולקוחות מסורים. רשת מגה ערוכה לחג הפסח, ובדעת הנאמנים להפעילה עד שיימצא לה רוכש ראוי ובתמורה נאותה שתשרת את החובות לנושיה".

השחקנים המרכזיים בזירת המכירה כבר ידועים. המתעניינים כבר הציגו את הקלפים שלהם, ומשחק הפוקר למילוי הקופה היה אמור להתחיל היום. אז למי מחכים הנאמנים? להצעה משופרת ממוטי בן-משה?

"אנחנו לא מחכים למוטי בן-משה או למישהו ספציפי. נחכה כמה זמן שיידרש למשקיע ראוי, עם הצעה ראויה", אומר ל"גלובס" עו"ד אמיר ברטוב, מנאמני מגה (יחד עם רו"ח גבי טרבלסי ועו"ד אודי גינדס).

- מה זה "משקיע ראוי"? אם כל ההצעות סובבות סביב אותו סכום פחות או יותר, אולי אתם לא מציאותיים בדרישות שלכם?

"אנחנו חושבים שאנחנו מאוד מציאותיים. אנחנו לא ממלאים את התפקיד הזה כדי לצאת לידי חובה. קל לנו יותר מבחינת תפקידנו למכור במחיר שהצלחנו לקבל וללכת הביתה, אבל אנחנו חושבים שהרשת הזו שווה הרבה יותר מהמספר שננקב, מה גם שההצעה של הרשתות שהוצגה אתמול פגומה מאוד מהרבה מאוד היבטים, והיא בכלל לא עולה בקנה אחד עם המסלול שאנחנו התווינו. יש לה הרבה מאוד מכשלות, והיא בהחלט לא ראויה מבחינת התמורה שהם הציעו".

- בכמה "מאות מיליוני שקלים" אתם מעוניינים?

"אני לא רוצה לנקוב בסכומים מדויקים".

כאמור, גורמים בסביבת הנאמנים אמרו ל"גלובס" כי הסכומים עליהם דובר מאחורי הקלעים הגיעו ל-400 מיליון שקל.

- אתם לא מפחדים שתמצאו את עצמכם קירחים מכל הכיוונים? שהמציעים הקיימים יתייאשו, ולא יימצא הרוכש המיוחל על-ידכם?

"לא. אנחנו לא מפחדים. התהליך עוד לא הסתיים, ולהערכתנו אנחנו פועלים נכון. הרשת פועלת כרגע בצורה מאוד יציבה, ואנחנו לא צריכים למכור אותה במחיר שלא משקף לדעתנו את ערכה".

- בכל זאת, מדובר ברשת שקרסה וצריכה לפתוח בדרך חדשה בהקדם. זה לא מצב אידיאלי להפעיל רשת תחת הקפאת הליכים לאורך זמן.

"דווקא התוצאות של הרשת משתפרות בתקופת הקפאת ההליכים לעומת התקופה שלפני כן, ומסיבה פשוטה: יש ביטחון מלא לספקים שהם יקבלו כסף על הסחורה שלהם, ולכן המדפים מלאים בסחורה מכל הספקים, כולל ספקים שלא סיפקו סחורה לפני הקפאת ההליכים.

"הרשת מתפקדת, ויש מספיק אמצעים כספיים בשביל להפעיל אותה תקופה ארוכה, ולכן אין סיבה שניחפז. אם היינו חושבים שהוצע מחיר ראוי ושווה לרשת הזאת, מן הסתם היינו מוכרים, אבל אנחנו לא חושבים ככה. אין לנו סיבה לא למכור את הרשת. אנחנו לא הולכים להיות מנהלים של הרשת למשך 20 שנה, אבל הרשת מתפקדת טוב, ויש אפשרות להציל אותה לא מעט זמן, ואפילו לשפר עוד יותר, ובצורה די משמעותית, את הפעילות שלה.

"אנחנו מאמינים שיבוא רוכש עם תמורה הרבה יותר גבוהה ממה שהוצע עד עכשיו, וגם אלה שכבר הציעו הצעות, הציעו רק הצעות פתיחה וידעו שתהיה התמחרות להעלאת הסכום".

"לא נמכור את הרשת בחלקים"

במהלך היממה האחרונה פורסמו ידיעות שונות על כך שהאחים שבע הבהירו לנאמנים כי הם אינם מתכוונים להיכנס להליך התמחרות, והם הציעו את המחיר הסופי שיהיו מוכנים לשלם על הרשת. עו"ד ברטוב מכחיש כי נאמרו להם דברים כאלה.

"אף אחד לא אמר לנו שהוא לא הולך להיכנס להתמחרות", הוא אומר. "זו מכירה מורכבת. זה לא רק שלם מחיר וקח את הדירה, זה בא עם כל מיני תנאים שקשורים לכל מיני נושאים, ואנחנו מרגישים שחלק מהמציעים חושבים שבגלל שאין הרבה מציעים לצידם, ובגלל הסיטואציה, יש להם אפשרות לרכוש את הרשת הזאת במחיר הזדמנות מבחינתם, במחיר לא הוגן ובתמורה לא נאותה. אנחנו לא ממהרים, יש לנו זמן, ויש לנו אפשרות להפעיל ואפילו לשפר מצב הרשת, אז אנחנו לא נמכור".

- אולי הגיע הזמן לרדת מההכרזות הראשוניות שלכם שאתם רוצים למכור את הרשת כמקשה אחת? אולי הגיע הזמן לחשוב על מכירה בחלקים?

"ממש לא. הכוונה שלנו למכור את מגה כרשת שלמה רק התחזקה. המציאות הוכיחה בצורה די משכנעת שזו הדרך הנכונה. היה זמן למספר רב של רשתות בתנאי מעבדה להתארגן ביניהן, להחליט מה לקנות ואיך למכור, ואיך להתחלק ביניהן, אך ההצעה שלהן הייתה נמוכה בסופו של דבר, והיא לא כללה את כל הסניפים, אלה כ-60%-65% מהם, ולכן גם הניסוי הזה, שנעשה שלא על דעתנו אבל על דעת רשות ההגבלים העסקיים, לא היה הצלחה מסחררת".

ברטוב מתייחס להצעתה מאתמול של קבוצת הרכישה החדשה, בראשות רשת ויקטורי, שעומדת על 140 מיליון שקל. "מתברר שזה לא כזה מציאה. לא נמכור את הרשת בחלקים. נמכור במקשה אחת. זה לא שבאו רשתות ואמרו 'קחו X מאות מיליוני שקלים, כי אנחנו מחלקים'. להפך - הן הציגו מחיר מאוד נמוך. בכל מקרה, ההצעה שהגיעה רק אתמול בערב לא עומדת בתנאים של ההזמנה להציע הצעות, ולכן אנחנו לא מתכוונים לדון בה.

"מעבר לזה, הודענו שאנחנו מפסיקים את התהליך של המכירה כרגע, ואנחנו - בזמננו ובעיתוי שנבחר או שיתגלגל לפתחנו - נמכור את הרשת לרוכש שייתן את התמורה הראויה, בלי דד-ליינים, בלי תהליכים סגורים ובלי תאריכים סופיים. יש לנו זמן, יש לנו אורך-רוח, עד שנמצא את הקונה שייתן את ההצעה הראויה, וזה יקרה".

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"