גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדלק לנסיקת הביטקוין: מיליוני משקיעים קטנים באסיה

התרחבות ההון הפרטי, בייחוד בסין ובדרום קוריאה, והקושי לאתר הזדמנויות השקעה מפתות הם בין הסיבות לעלייתו של הכוח החדש מאחורי הבועה המסחררת של הביטקוין

לוח אלקטרוני שמציג שערי מטבעות ויטואלים בסיאול/ צילום: Kim Hong-Ji, רויטרס
לוח אלקטרוני שמציג שערי מטבעות ויטואלים בסיאול/ צילום: Kim Hong-Ji, רויטרס

על אף שתשומת הלב התמקדה בהשקת שוק חוזים עתידיים על ביטקוין בארה"ב בסוף השבוע האחרון, מרכז הכובד של המסחר במטבע הווירטואלי במונחי נפח פעילות הוא במזרח - החל בסין, ואחר כך, מוקדם יותר השנה, המעבר ליפן, ולאחרונה לדרום קוריאה כמוקד העכשווי של האקשן.

שלא כמו בשיגעונות פיננסיים קודמים - כמו בועת הדוט קום בסוף שנות ה-90, שבה המשקיעים הקטנים בארה"ב היו האחרונים להצטרף לחגיגה. משקיעים פרטיים הם במוקד חגיגות הביטקוין, שהעלו אותו השנה ב-1,600%.

"ביטקוין הוא אחד השווקים המעטים שהיו לנו בהיסטוריה שבו רואים עליות אסטרונומיות בכל רחבי העולם, והמשקיעים הקטנים באסיה הם אלו שמניעים אותו", אמר כריס ווסטון, אסטרטג השוק הראשי בקבוצת IG, אחת מפלטפורמות המסחר המקוון הגדולות בעולם. "ההרגשה היא שכל הדבר הזה מונע על ידי משקיע ממוצע שאינו משכיל מבחינה פיננסית כמו מנהל קרנות מקצועי".

כמה גורמים ליבו את קדחת הביטקוין באסיה. ההון הפרטי אמנם התרחב בה בשנים האחרונות, בייחוד בסין ובדרום קוריאה, אבל הזדמנויות השקעה מפתות הן קשות לאיתור, כאשר שוקי הנדל"ן יקרים ושוקי המניות בתמחור מלא.

עדויות של אנקדוטות מראות שהאסיאנים חשים יותר בנוח עם התפיסה של מטבעות וירטואליים כמו ביטקוין, בייחוד צעירים שגדלו בעולם של מסחר אלקטרוני ותשלומים באמצעות הניידים.

סין ריכזה בשנה שעברה את רוב המסחר בביטקוין, לפני שהרשויות שלה החלו לפעול נגדו השנה. בסוף החודש שעבר (נובמבר), יפן, דרום קוריאה ו-וייטנאם ריכזו קרוב ל-80% מהמסחר העולמי בביטקוין, לפי חברת המחקר CryptoCompare. ארה"ב ריכזה 20% מהמסחר העולמי, אך בשבועות האחרונים חלקה בשוק העולמי עולה.

בעוד שהנתונים כפופים לתנודות יומיות משמעותיות, דרום קוריאה היוותה בלב מסוים בשבוע שעבר רבע מהמסחר העולמי בביטקוין, יותר מאשר ארה"ב, לפי Coinhills, חברת נתונים שמתחקה אחרי מטבעות דיגיטליים. אוכלוסיית דרום קוריאה היא כ-51 מיליון נפש, מול 323 מיליון בארה"ב.

"באסיה באופן כללי יש הרבה יותר התעניינות במסחר במטבעות מוצפנים. הם נחשבים לדבר המגניב הבא שהצעירים מתלהבים ממנו", אמר ויטאליק בוטרין, היוצר של המטבע הווירטואלי את'רום, בראיון בסיאול מהתקופה האחרונה.

לי סנג-צ'ול, בן 32, הוא אחד ממיליוני דרום קוריאנים שהתאהבו בביטקוין. לין, שמנהל עסק רחיצת רכב בעיר הנמל הדרומית בוסאן, השקיע 100 מיליון וון מקומיים (בערך 92,000 דולר) במטבע הווירטואלי באוקטובר. זו הייתה החלטה ששינתה את חייו בגלל הרווחים שהוא עשה מאז, לדבריו.

"לפני הביטקוין הייתי בעסק שלי מהבוקר עד הערב. כעת אני סוגר אותו כשיש לי פגישה או עוזב מוקדם. המטרה שלי היא לצבור כמה שיותר ביטקוינים", אמר לי, והוסיף שהוא צופה שהמטבע הזה יחליף בעתיד את המטבעות הרגילים.

בהונג-קונג, חסידי המטבעות המוצפנים התכנסו באחד מלילות שישי האחרונים ל"מסיבת בועת הביטקוין". אגודת הביטקוין המקומית ארגנה את האירוע בעזרת אתר המסחר BitMEX, שעזר לקנות פיצות, חטיפים, בירה ויינות כדי לחגוג את "השנה המוצלחת ביותר (שוב פעם!) עד כה בתולדות הביטקוין", לפי ההזמנה לאירוע. קרוב ל-200 איש נרשמו, כולל מורים, סוחרי מניות וסוכני ביטוח.

"הכפלתי את הכסף שלי. זה רק עולה. אני מתעשר במהירות", אמר אדם שהשתתף באירוע. אנשים כמוהו ברחבי אסיה הקפיצו את מחיר הביטקוין השנה. אנליסטים מעריכים שאנשי המקצוע מוול סטריט לא יהפכו לכוח המניע העיקרי של השוק הזה בעתיד קרוב.

"זו הבועה הראשונה אי פעם ללא בנקאים", כתב ג'ושוע בראון, מנכ"ל חברת ייעוץ ההשקעות ריתהולץ וולת מנג'מנט מניו יורק, בבלוג שלו החודש. "מעולם לא הייתה תופעה כזו שבה הציבור הרחב מכה את 'הכסף הגדול' ... יש כאן שיגעון בקנה מידה מלא, ואילו וול סטריט מצויה עדיין ליד לוחות השרטוט".

הפופולריות של ביטקוין בדרום קוריאה גרמה למטבע הזה להיסחר שם במקרים רבים במחיר גבוה יותר בהשוואה למקומות אחרים בעולם. כשהביטקוין דהר מעבר ל-17,000 דולר בשבוע שעבר, לפי CoinDesk, הוא הגיע לכמעט 25,000 דולר ב-Bithumb, בורסת המטבע הווירטואלי הגדולה ביותר בדרום קוריאה. שתי בורסות אחרות במדינה זו, Coinone ו-Korbit, הציגו גם הן מחירים של יותר מ-20,000 דולר. המרווחים הללו התכווצו מאז.

קדחת הביטקוין באסיה עוררה תגובת נגד של רגולטורים ופוליטיקאים. סין כבר אסרה השנה על פתיחת בורסת ביטקוין ועל הנפקת מטבעות וירטואליים, ICO's לצורך גיוסי הון בדומה למניות.

שלשום הזהירה רשות ניירות הערך בהונג-קונג שכמה בורסות למטבעות מוצפנים מציעות באופן לא חוקי חוזים ומוצרי השקעה שקשורים למטבעות הללו.

מוקדם יותר החודש הזהיר סגן נגיד הבנק המרכזי הסיני, פאן ג'ונגשנג, את המשקיעים מפני הביטקוין. "יש רק דבר אחד שאנחנו יכולים לעשות - לצפות בו מגדת הנהר. יום אחד אתם תראו את גופת הביטקוין צפה במים לפניכם", אמר.

גם ראש ממשלת דרום קוריאה לי נאק-יון השמיע אזהרה. "אם נניח לדברים להימשך, אני מרגיש שזה יוביל לתופעות מעוותות או פתולוגיות", הוא אמר בנאום בחודש שעבר.

יו"ר רשות השירותים הפיננסיים בדרום קוריאה, צ'וי ג'ונג-קו, אמר שלשום לכתבים שהממשלה לא תכיר רשמית בשום בורסת ביטקוין ולא תתיר מסחר בחוזי ביטקוין.

דרום קוריאה חוששת מהתמכרות לביטקוין: שוקלת הטלת מס רווחי הון על מסחר במטבעות מוצפנים

ממשלת דרום קוריאה יוזמת חוקים חדשים לריסון הספקולציה במטבעות הדיגיטליים שגרפה אחריה את המדינה הזו השנה, בעקבות ישיבת חירום של פקידים ורגולטורים שנערכה היום (ד').

האמצעים המוצעים נעים בין הטלת מס רווחי הון על מסחר במטבעות מוצפנים לבין הגבלת חברות פיננסיות בכל הנוגע להחזקה, רכישה והשקעה במטבעות הללו.

הרגולציה החדשה באה על רקע חששות גוברים בדרום קוריאה מפני האפשרות שאנשים יתמכרו למסחר בביטקוין. ראש הממשלה לי נאק-יון הזהיר לאחרונה שהעלייה בהתעניינות במטבעות המוצפנים עלולה "להוביל לכמה תופעות מעוותות או פתולוגיות".

הישיבה היום באה אחרי שהמפקח על התקשורת בדרום קוריאה אמר אתמול שהוא יטיל קנס של כ-54,000 דולר על BTC Korea.Com, המפעילה מסיאול של Bithumb, בורסת המטבעות הדיגיטליים הגדולה במדינה. החברה הזו הואשמה בהתרשלות בהגנה על פרטים אישיים של 36,000 משתמשים כשהיא נפרצה על ידי האקרים מוקדם יותר השנה.

Bithumb הגיבה בהודעה שלפיה היא מקבלת את החלטת המפקח "בלב כבד". היא הוסיפה שהפריצה פגעה במחשב אישי של עובד שלה, ולא במערכת הפנימית של הבורסה.

לפי החוקים שמציעה הממשלה, בורסות עם יותר ממיליון משתמשים והכנסות בסך 10 מיליארד וון (9.2 מיליארד דולר) יחויבו לקבל אישור תפעול מהשנה הבאה. תלמידי תיכונים וזרים שאינם תושבי המדינה לא יוכלו לפתוח חשבונות מסחר במטבעות דיגיטליים בבורסות המקומיות.

נציגי תעשיית המטבעות המוצפנים במדינה קיבלו בדרך כלל בברכה את הודעת הממשלה, מאחר שהם חששו מעיצומים נוקשים יותר. "חששנו שהממשלה תפרסם איסור גורף", אמר קים ג'ין-הואה, המנכ"ל לשעבר של בורסת המטבעות Korbit ונשיא משותף של איגוד עשר בורסות המטבע המוצפן במדינה.

עוד כתבות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות