גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההסדר עם טבע ראוי - אך צריך לבוא חשבון עם מנהלי החברה

אמנם קנס בסך 75 מיליון שקל אינו כואב מדי עבור חברה כטבע, בגין מתן שוחד לעובדי ציבור ברוסיה, באוקראינה ובמקסיקו, כדי לקדם אינטרסים שלה במדינות הללו - אבל הלכה למעשה, טבע שילמה גם סכום-עתק של חצי מיליארד דולר במסגרת הסדר בחו"ל ■ פרשנות

ביקורת רבה נמתחה על ההסדר המותנה שאליו הגיעה בתחילת השבוע הפרקליטות עם חברת טבע. הסדר, שלפיו טבע מודה במעורבות במתן שוחד לעובדי ציבור ברוסיה, באוקראינה ובמקסיקו, כדי לקדם אינטרסים שלה במדינות הללו, תשלם קנס של 75 מיליון שקל, ולא תעמוד לדין על מתן השוחד.

ההסדר בארץ הגיע לאחר שחקירה שנערכה בארה"ב, מצאה שטבע שילמה תשלומים מושחתים לעובדי ציבור ברוסיה ובאוקראינה; וכן ביצעה תשלומים לא נאותים במקסיקו, ובכך יצרה לעצמה רווח בסך כ-220 מיליון דולר.

לפי הממצאים הללו, חלק מתשלומים אלה, ששילמו חברות-בנות זרות, בבעלותה המלאה, לא תוארו כהווייתם ברישומי החברות, אלא הוצגו כהוצאות לגיטימיות. זאת, בעוד שרישומי החברות-הבנות הזרות אוחדו לדוחותיה של טבע.

בשנת 2016 הגיעה חברת טבע להסדר מול רשויות אכיפת החוק בארצות-הברית, שבמסגרתו היא שילמה בגין מעשיה אלה קנס והחזר הכנסות, שהסתכמו בכ-500 מיליון דולר.

אחת הביקורות נגד ההסדר בארץ, היא ש-75 מיליון שקל הם סכום פעוט עבור חברת ענק כמו טבע, וכי גם אחרי המשבר שעברה עדיין מדובר ב"מכה קלה בכנף" שאינה כואבת או מרתיעה דיה. ביקורת אחרת יוצאת נגד נימוקי הפרקליטות שלפיהם שיקול מרכזי בהגעה להסדר הזה היה מצבה של טבע, ועוד יותר הרצון שלא לערער את החברה שמעסיקה אלפי עובדים בארץ.

ביקורת מכיוון אחר נמתחה, בין היתר, על-ידי עו"ד דב גלעד-כהן ב"גלובס", שטען כי בהסדר המותנה עם טבע עשתה הפרקליטות מעין דילוג מעל הוראות חוק סדר הדין הפלילי, שלמעשה אינו מאפשר להגיע להסדרים מותנים בעבירות שוחד שבהן נחשדה טבע, אלא רק בעבירות קלות יותר או בעבירות ניירות ערך.

כבודן של כל הביקורות במקומן מונח. אבל ההסדר עם טבע, גם אם אינו מושלם, הוא בסופו של דבר ראוי - או לפחות בבחינת הרע במיעוטו. לגבי הטיעון הראשון נגד ההסדר - אמנם קנס בסך 75 מיליון שקל אינו כואב מדי עבור חברה כטבע, אבל הלכה למעשה, טבע לא שילמה 75 מיליון שקל בלבד בגין מעשיה, אלא סכום-עתק של חצי מיליארד דולר, שאותם שילמה במסגרת הסדר בחו"ל, ועוד 75 מיליון שקל שאותם תשלם בארץ.

כדרך הטבע, המהות חשובה יותר מהפורמליות

טבע היא חברה גלובלית, וגם את המהלך של רשויות החקירה והאכיפה נגדה יש לראות כמקשה אחת - מהלך משותף של הרשויות בארץ ובארצות-הברית. חשוב לזכור כי אחד מעקרונות היסוד של המשפט הפלילי הוא שאי-אפשר להגיש כתב אישום בגין אותו מעשה פעמיים, אי-אפשר להרשיע בגין אותה עבירה פעמיים, ואין להעמיד אדם (או חברה בהקשר זה) בסיכון שתוטל עליו אחריות פעמיים בגין אותו מעשה.

גם ההתייחסות של הפרקליטות אל מצב החברה היא דבר ראוי. בסופו של דבר, טבע, כמו כל חברה, היא ישות פיקטיבית. מנהליה היום הם לא בהכרח אלה שניהלו אותה בתקופה הרלוונטית לביצוע המעשים, וגם בעלי המניות שלה היום אינם זהים לבעלי המניות שלה בעת שהחברות-הבנות שלה נתנו שוחד ברוסיה ובאוקראינה. פגיעה בחברה היום עלולה להיות פגיעה באנשים שלא היה להם כל חלק בבעלותה בעת ביצוע המעשים. זאת, שלא לדבר על עובדי החברה שגם ככה סובלים; וניהול הליך פלילי נגד החברה שאת סופו מי ישורנו, ירע את מצבם עוד יותר.

לכן, במבט צופה עתיד, הדבר החשוב ביותר מבחינת הציבור היום הוא שטבע תטמיע נוהלי ביקורת ואכיפה בתוך החברה שימנעו הישנות מקרים כאלה בעתיד. הפרקליטות הגיעה למסקנה שטבע אכן עושה שינוי גדול ומהותי בתחום הזה. פורמלית, הטיעון שלפרקליטות אין למעשה סמכות חוקית לערוך הסדר מותנה, שפוטר מהעמדה לדין בגין עבירות שוחד - הוא טיעון נכון. חוק "הסדרים מותנים", שנכנס לספר החוקים בשנת 2012 בעקבות יוזמה שהעלה פרופ' אורן גזל-אייל, מאפשר לכרות הסדרים מותנים עם חשודים בעבירות קלות. הוראה מקבילה יש בחוק ניירות-ערך.

אולם תנאי יסודי לעריכת הסדר שעניינו אי-העמדה לדין של חשוד לפי חוק ניירות ערך הוא שהחשוד ביצע עבירת ניירות ערך. טבע, נזכיר, נחשדה בשוחד שהוא עבירה בחוק העונשין ולא בעבירות על חוק ניירות ערך. אבל כשהפרקליטות עושה מהותית את הדבר הנכון, אז כל הפורמליות הזאת צריכה פחות לעניין את הציבור. בסופו של דבר, המהות היא שחשובה.

ואחרי כל זה, הדבר החשוב ביותר הוא שהפרקליטות חזרה והדגישה, כי ההסדר נוגע לחברת טבע בלבד ואינו משפיע על החקירה שמתנהלת סביב אחריות המנהלים בטבע למתן השוחד. שהרי בסופו של דבר, לא התאגיד טבע חילק מיליוני דולרים או רובלים כשוחד לפקידי ציבור ברוסיה, באוקראינה או במקסיקו. מי שקיבלו את ההחלטות, ואישרו אותן, היו אנשים בשר ודם. אנשים שעדיין נמצאים תחת חקירה פלילית גם אם הם אינם רוצים להודות בכך.

כמו שהפרקליטות משקיעה משאבים אדירים בחקירה של המיליארדר בני שטיינמץ, החשוד במתן שוחד בגינאה ומתכוונת לבוא חשבון עם שטיינמץ באופן אישי - כך עליה לברר את אחריותם של הבכירים בטבע לפרשת מתן השוחד ברוסיה ובאוקראינה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד