גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט אקספון: חב' הסלולר מיישרות קו ועוברות למחירי הפסד

בזו אחר זו מיישרות חברות הסלולר קו עם מחירי הרצפה שקבעה אקספון ומציעות בשבוע האחרון חבילות בעלות של 20-30 שקל ● בענף מעריכים כי עד סוף השנה יחולו זעזועים בשוק שיביאו לפתיחת הסכמים ולפיטורים נרחבים ● מניות פרטנר וסלקום מגיבות בירידות חדות בשבוע האחרון

חזי בצלאל בהשקת WE4G של אקספון \ צילום: איל יצהר
חזי בצלאל בהשקת WE4G של אקספון \ צילום: איל יצהר

3 שבועות בלבד עברו מאז שנכנסה השחקנית חדשה, We4G מבית אקספון, לענף הסלולר. בעוד שזה היה צפוי שהמפעילה החדשה תיקח את ליטרת הבשר שלה בהתחלה, היה קשה יותר לצפות שלא רק החברות הקטנות במשק ייכנסו למעגל אימה ויחלו במירוץ להורדת המחיר ולשימור הלקוחות. הנתונים שנאספים בימים האחרונים וכן מחירי ההפסד שמציעות החברות בימים האחרונים מלמדים שהכניסה של אקספון היוותה את יריית הפתיחה לתחרות אגרסיבית שהסוף שלה עלול להיות מר עבור חלק מהחברות. כך, מי שקיווה שהכניסה של אקספון תעבור בקלות, התבדה. בחודש הראשון להשקה, We4G מאלצת את כל המתחרים להגיב לנוכחותה.

בזו אחר זו, מיישרות חברות הסלולר קו עם המחירים שהציגה השחקנית החדשה בענף. האחרונה שבהן היא הוט מובייל שיצאה הבוקר (ב') במבצע אגרסיבי - הכול כלול תמורת 25 שקל לחודש (כולל 70 ג'יגה גלישה). שפת המחיר, לרוב סביב 29 שקל לחודש, אומצה כבר על-ידי פרטנר באמצעות המותג 012 מובייל ועל-ידי גולן טלקום, כששתי האחרונות, בכדי לייצר לעצמן יתרון בתחרות, אף הגדילו את נפחי הגלישה בחבילה - ל-100 ג'יגה ב-012 מובייל וגלישה ללא הגבלה בגולן טלקום. גם וואלה מובייל ומותגים נוספים מבית פלאפון עדכנו את המחירון למחיר של 29 שקל (כולל 30 ג'יגה גלישה). אל חבורת ה-29 שקל בחודש הצטרפה גם 019 (טלזר) עם מסלול הכולל גלישה בנפח של 100 ג'יגה ומחיר שתקף ל-3 שנים.

בשורה התחתונה, כולם הגיבו לכניסה של We4G וחלקם אפילו הגיב בהיסטריה.

אקספון ממריאה - סלקום מדממת

המבצעים בשוק הסלולר בשיאם, וקשה שלא להתרשם שחלק מהחברות נכנסו להיסטריה - פשוטו כמשמעו - עם מבצעים שהצרכן הישראלי לא חלם עליהם. מהניודים עולה כי בחודש הראשון לכניסתה של אקספון באמצעות המותג We4G, היא גרפה כ-13 אלף ניודים נטו. מספר המצטרפים בפועל הוא יותר גבוה כי ישנם עוד כמה אלפי לקוחות שהצטרפו לחברה החדשה כלקוחות חדשים.

מהנתונים אפשר לראות שמבצעי התגובה של כל החברות הצליחו לקחת מ-We4G לקוחות והמבצע המוביל שלה של חבילת סלולר עם 40 ג'יגה גלישה לכל החיים תמורת 29 שקל בחודש, חוללה תחרות עזה בשוק, אבל התגובות של המתחרים לחבילות לתקופות קצרות יותר היו אפקטיביים לא פחות.

מי שאיבדה הכי הרבה מנויים החודש הייתה סלקום שאיבדה 4,500 ואחריה הוט מובייל (היום הודיעה הוט מובייל על מבצע של 70 ג'יגה בחבילת סלולר תמורת 24 שקל לחודש לתקופה של שנה). פרטנר, שיצאה במבצעים אגרסיביים ביותר, הצליחה החודש לצמצם את הנטישה והיא, פלאפון וגולן טלקום מסיימות פחות או יותר את החודש עם מספרים דומים של מעל ל-2,000 נוטשים. 

ניודים בין חברות הסלולר באפריל 2018

החברה היחידה שנמצאת במגמת גידול ושגם היא יצאה במבצע חסר תקדים של 29 שקל ל-100 ג'יגה ל-3 שנים, היא חברת 019 מובייל. היא גייסה למעלה מ-1,800 לקוחות, ובאופן כללי היא נמצאת במגמת צמיחה מתמשכת.

עוד מגמה בולטת בשוק היא שמספר הניודים באופן כללי לא גדל משמעותית כתוצאה מכניסת אקספון. היקף הניודים עומד פחות או יותר על מספר דומה של פלוס מינוס כ-180 אלף מתניידים בחודש לאורך החודשים האחרונים. זה אומר שהמתניידים החודש הם בעיקר הלקוחות רגישי המחיר שמניידים מספרים בהתאם למבצעים, אבל רוב הלקוחות עדיין לא ממהרים לעשות כן. השאלה היא האם אותה רמת ניודים לא תגבר בחודש הבא בעקבות המבצעים שמשקפים היסטריה אצל חלק מהחברות.

המבחן הגדול של We4G יהיה לשמור על רמת גיוס גבוהה, וזו כבר צפויה להיות משימה קשה בהרבה.

המשמעות: אף אחד לא יכול להישאר אדיש. חברות הסלולר עוברות ב-2018 למצב הפעלה - הישרדות.

המחיר הוא לא חזות הכול

האם המחירים הללו יוכלו להחזיק לאורך זמן? תהיה זו הנחה סבירה שבסוף השנה יחולו זעזועים בשוק כי ברגע שחברות יעברו להפסד, יהיה מאד קשה להתעלם מהמשבר המסתמן בשוק. ואז או שבעלי השליטה בחברות יבינו שאין מנוס אלא לפתוח הסכמים ולדרוש צמצום בהיקפי כוח-האדם, או שינסו מחדש להתמזג ועל-ידי כך לצמצם את מספר השחקנים. במחיר של 30 שקל לחבילה ללא הגבלה, שהוא, יש להניח, מחיר מהנמוכים בעולם, אין סיכוי לקיים 6 מפעילים סלולריים לפני מתחרים נוספים וירטואליים.

לדברי גורם בכיר בשוק הסלולר, במצב שנוצר בשוק, שוק הסלולר נכנס לסחרחורת וזה אומר שבסוף השנה יהיו זעזועים בשוק. כולם חשבו שהכניסה של חזי בצלאל תהיה מתונה וקיוו שהוא ייקח את ליטרת הבשר שלו אבל בפועל מה שקרה שחלק מהמתחרות שחזי נגס בהן, בעיקר מדובר בגולן טלקום ובפרטנר, הגיבו אגרסיבית אחרי שראו שהן הנפגעות הישירות מכניסתו, והתוצאה הייתה תגובה קשה שלהן ושל כלל השוק בעקבותיהן.

לדבריו, התוצאות של המבצעים ישפיעו קשה מאד על הרווחיות ברבעון השני של השנה. ממילא הרבעון הראשון בסלולר לא היה צפוי להיות חזק כי כל המפעילים המשיכו להיות עם מחירים נמוכים, אבל מה שקרה באפריל עם הכניסה של חזי טרף את הקלפים לכולם, וזה ישפיע קשה מאד על הרבעון השני, סיכם.

עוד אמר כי אם המצב יימשך ככה, וכמו שזה נראה עכשיו הוא יימשך ככה עוד הרבה זמן, החברות הסלולריות יידרשו למהלכים גדולים של קיצוצים נוספים בכוח-האדם. זו תהיה המשימה הקשה ביותר שלהן וספק אם הן יצליחו בגלל ההסכמים הקיבוציים. למשל בפרטנר ההסכם הקיבוצי משפיע השנה יותר בגלל שההנהלה קיוותה שב-2018 המצב בשוק ישתפר אבל בפועל המצב מחריף. העובדים יהיו חייבים להכיר במציאות שנוצרה. אי-אפשר לשמור על אותו היקף כוח-אדם בשוק שמוכרים בו חבילת סלולר ב-20 שקל עם 100 ג'יגה גלישה. זה פשוט לא מקיים את עצמו כלכלית ויש גבול לשחיקה שהחברות יהיו מסוגלות לספוג, אמר.

ועוד לא דיברנו על ההשקעות ועל רמת הרשתות בארץ, והצורך להרחיב ולרכוש תדרים נוספים לקראת השנה. הכוונה היא שעבור הפוליטיקאים המחיר הוא חזות הכול, אבל באמת של החיים לרגולטור יש גם אחריות להשקעות ולחדשנות, ולמרבה הצער איכות הרשתות כבר לא בעדיפות ראשונה במעלה אצל החברות. כל אחד יכול לבדוק זאת באופן עצמאי: האם הוא לא סובל מניתוקים תכופים בנסיעות ברחבי הארץ? האם הכיסוי של הרשתות בכביש 6 למשל שהוא ציר מרכזי בארץ, הוא אופטימלי? מה קורה למהירות הגלישה? הרי אצל חלק מהחברות הרשתות עמוסות מאד ואין מספיק תדרים כדי לעמוד בדרישות לרוחב פס. האם זה נשמע נורמלי שבמדינת ישראל ב-2018 קצב הגלישה בסלולר יקרטע. בסופו של יום צריך לזכור שההשקעות הנדרשות ברשתות רק ילכו ויגדלו והדור החמישי שנמצא בפתח הוא בבחינת מהפיכה אמיתית. מי היה מאמין שהחברות הסלולריות עצמן יבואו למשרד התקשורת ויגידו לו שהן לא רוצות תדרים? מצד אחד הן משוועות לתדרים כי הרשתות עמוסות מאד (אצל רובן המכריע לפחות), ומצד שני הן לא מסוגלות לעמוד בדרישות התשלום על אגרות התדרים. בסוף השנה צפוי להיערך מכרז תדרים גדול והוא יעמיד את החברות בפני משבר אמיתי כי הן לא יוכלו לשלם עבור התדרים אגרות. זה אומר שבלי שמשרד התקשורת ייתן דעתו על עלות האגרות, החברות לא יוכלו לרכוש תדרים שהם המשאב העיקרי והמרכזי שלהן. מיותר לציין את המשמעות של זה עבור החברות בפרט אבל על כלל השוק הסלולרי בכלל והמשמעויות שיש לדבר הזה על ההתפתחות הטכנולוגית של ישראל בכלל.

וכאילו עוד להוסיף שמן למדורה, החברות פלאפון וסלקום נדרשות לפינוי תדרים גדול ורציני בגלל דרישות ארגון התקשורת הבינלאומי. זה אומר עוד הוצאה של עשרות מיליוני שקלים בגלל דרישה של המדינה לעבור תחומי תדר שמתאימים לתדרים באזור שבו ישראל נמצאת. 

מגמה מדאיגה עבור מניות הסלולר

כניסת פעילות הסלולר של חזי בצלאל לשוק תחת המותג We4G והמחירים האגרסיביים שהוא מציע באים לידי ביטוי במגמת המסחר של מניות הסלולר הבורסאיות - פרטנר   וסלקום  , הסובלות כבר כשבוע מסנטימנט שלילי.

כיוון המסחר השלילי התחזק היום (ב'), עם ירידות שעמדו בשעות הצהריים על כ-4% בסלקום ועל כ-3% בפרטנר, שהשלימו לסלקום ירידה שבועית של כ-8% ולפרטנר ירידה שבועית של כ-10%.

מניית בזק , המחזיקה בפלאפון, נחלשה היום בכ-1.5%, אולם בנקודת הזמן הנוכחית כיוון המסחר בה מושפע יותר מהחדשות הנוגעות לעתיד בעלת השליטה בה, קבוצת יורוקום של שאול אלוביץ והמועמדים הפוטנציאליים להשתלט על עסקיה, ובסיכום שבועי מציגה עלייה של כ-3%.

מניית אינטרנט זהב , המחזיקה בשרשור בבזק, נהנית ביומיים האחרונים דווקא מעליות חדות, על רקע ההערכות שפורסמו ולפיהן כבר בימים הקרובים עשויה להיחתם עסקה למכירת השליטה בקבוצה.

מניית אלקטרה מוצרי צריכה  (אמ"צ), המחזיקה בגולן טלקום, נסחרה גם היא היום בירידות של כ-1.5% ונחלשה תוך שבועיים בכ-6%.

את ירידות הערך המשמעותיות בעקבות הידיעות על מיתוגה המחודש של רשת הסלולר של בצלאל, ספגו מניות הענף בסוף חודש ינואר האחרון, אז למדו המשקיעים בשוק על כוונותיה להשיק את הפעילות במהלך חודש מארס.

הידיעות שפורסמו אז בנושא הובילו באותו יום מסחר לירידות של כ-4.5%-5% במניות סלקום ופרטנר, לירידות של כ-2.5% במניית אמ"צ ולירידות של כ-0.5%-1% במניית בזק.

עם פרסום הידיעות על כניסתה הצפויה של We4G בסוף חודש ינואר, התגברו חששות המשקיעים בנוגע להשפעת פעילות רשת סלולר נוספת בשוק על תוצאות החברות הבורסאיות ושווין, והגדילו חששות מהגדלת הסיכונים בשוק הסלולר, שגם בניטרול החברה של בצלאל מתאפיין בתחרות קשה ולא נמצא בנקודת איזון.

מחירי החבילות שמציעה We4G, והשפעתה עד כה על מתחרותיה, באים לידי ביטוי, כאמור, בירידות השערים האחרונות.

מאז תחילת ינואר ובהמשך למגמה שאפיינה את מניות הענף מתחילת 2018 עוד טרם עלתה לכותרות We4G ובהשפעת אירועים נוספים, מניות סלקום ופרטנר השלימו צלילה של כ-35% בשוויין, ומניות בזק ואמ"צ ירדו בכ-20%.

ירידות של כ-8%-10% תוך שבוע לפרטנר וסלקום

עוד כתבות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה