גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתוני התעסוקה בארה"ב מגבירים את הלחץ על הפד

נתוני אפריל הראו שפל באבטלה שכמוהו לא נראה שנים ● עם זאת, קצב עליית השכר נותר דומה לזה של החודשים הקודמים ● הבנק המרכזי של ארה"ב יצטרך להכריע אם להאיץ את קצב העלאות הריבית כדי למנוע התחממות יתר

ג'רום פאואל, יו"ר הפד החדש / צילום: רויטרס
ג'רום פאואל, יו"ר הפד החדש / צילום: רויטרס

דוח התעסוקה לאפריל במשק האמריקאי שפורסם ביום שישי האחרון לא יפריע לבנק המרכזי, הפדרל ריזרב, להעלות את הריבית קצרת המועד שלו בישיבתו בחודש הבא (יוני). עם זאת, הפד יצטרך להיערך לאפשרות שהאבטלה בארה"ב תרד בהמשך השנה לרמות שפל שלא נראו זה עשרות שנים.

מאז המיתון האחרון לפני תשע שנים, אנשי הפד עקבו אחר דוחות התעסוקה החודשיים כדי לחפש סימנים לכך ששוק העבודה משתפר מספיק כדי לאפשר להם להעלות את הריביות בהדרגה. כעת השאלה היא אם האבטלה תרד לרמה נמוכה עד כדי כך שהם יצטרכו להאיץ את קצב העלאת הריביות כדי למנוע התחממות יתר של המשק.

הנתונים החדשים מדגישים את השאלה הזו. שיעור האבטלה בארה"ב ירד באפריל ל-3.9% אחרי שהחזיק מעמד מעל 4.1% בששת החודשים הקודמים. הפעם האחרונה שבה נרשמה אבטלה נמוכה יותר הייתה באפריל 2000.

מדידה רחבה יותר של תת-תעסוקה, שכוללת אנשים שלא מחפשים עבודה באופן פעיל או כאלו שרוצים לעבור ממשרה חלקית למלאה, ירדה ל-7.8%, רמת שפל מאז שנת 2001.

בכיר בבנק המרכזי אמר שלשום שהירידה באבטלה לא יוצרת חששות מפני עלייה מהירה בלחצי המחירים, מפני שהשכר עולה בקצב מתון בלבד. "זו במידה רבה כלכלה אידיאלית", אמר נשיא הפדרל ריזרב בסן פרנסיסקו, ג'ן וויליאמס, בראיון לערוץ CNBC.

שכר העבודה הממוצע לשעה במגזר הפרטי עלה באפריל ב-2.6% בהשוואה לאפריל 2017, בדומה לעליות החודשיות האחרונות. מדד נפרד של שכר ומשכורות במגזר הפרטי שפורסם בשבוע שעבר הראה שהם עלו ב-2.9% בשנה שהסתיימה במארס, העלייה החזקה ביותר זה כמעט עשור.

וויליאמס, שאמור להתמנות לנשיא הפד בניו יורק ב-18 ביוני, אמר שמגמות השכר והמחירים אינן מצביעות על "עלייה מהירה באינפלציה הקרובה".

לעומת זאת, נשיא שלוחת הפד בדאלאס, טקסס, רוברט קפלן, אמר שהעדר האצה ראויה לציון בעליית השכר באפריל נראה כמו "סטייה של חודש אחד", מפני שהנתונים מאותתים על לחצי שכר חזקים יותר כלפי מעלה. "כל מה שראיתי אומר לי שיש קצת פחות רפיון בשוק העבודה. שוק העבודה הולך ומתהדק", הוא אמר ל-CNBC.

בשנה שעברה, בכירי הפד חששו פחות מכך שהאבטלה תרד אל מתחת לשיעור שנחשב בר-קיימא בטווח הארוך, שנאמד כעת ב-4.5%, מפי שהאינפלציה נחלשה במפתיע, אל מתחת ליעד של הבנק המרכזי, 2% בשנה.

כעת הם קשובים יותר לעליית השכר ולירידה בשיעור האבטלה, מפני שהאינפלציה קרובה הרבה יותר ליעד הזה. המחירים לצרכן בניכוי מוצרי מזון ואנרגיה עלו ב-1.9% בשנה שהסתיימה במארס, לפי המדידה המקובלת על הפדרל ריזרב. בפברואר נרשמה אינפלציה של 1.6% בלבד.

רוב בכירי הפד לא ויתרו על השקפת עולמם הבסיסית, שמעוגנת במה שנקרא "עקומת פיליפס", שלפיה שוקי עבודה הדוקים יותר מאיצים את עליות השכר ואת האינפלציה. חלק מהם מודאג שהיחסים הללו אינם לינאריים, כלומר שלחצי האינפלציה מתגברים מהר יותר אחרי שרמת האבטלה יורדת מנקודה מסוימת.

אחרים אומרים שיש מקום לספקנות. שיעור האבטלה הטבעי, זה שמתחתיו האינפלציה עולה, יכול להיות נמוך יותר מכפי שמקובל להניח. גם אם יש יחס מסוים בין אבטלה לאינפלציה, ייתכן שנדרש יותר זמן עד הצטברות לחצי משאבים על החברות והעסקים.

כל זה מתחולל כאשר הקונגרס והבית הלבן אישרו קיצוצי מס חדשים, שכלכלנים צופים שיקפיצו את הצמיחה הכלכלית בשנתיים הקרובות. החזאים בוול סטריט רואים את האבטלה יורדת בסוף השנה ל-3.5%. הפדרל ריזרב צופה שיעור של 3.8%.

ראשי הפד רוצים ששוק עבודה הדוק יעלה את האינפלציה ל-2%, שנתפסים בעיניהם כרמה בריאה בכלכלה צומחת. הם אינם רוצים לחצי מחירים מעבר לשליטה. חלקם חושש שאם הכלכלה תצבור יותר מדי מומנטום, הם יצטרכו להעלות את הריביות ביתר אגרסיביות, ולהסתכן בעצירת הצמיחה הכלכלית.

בכירי הפד יקבלו לידיהם עוד דוח תעסוקה חודשי, של מאי, לפני ישיבתם התקופתית הבאה ב-12-13 ביוני. הם צפויים להעלות את הריבית ויפרסמו תחזיות כלכליות ותחזיות ריבית להמשך הדרך. השאלה הגדולה לשווקים היא אם הם יחזו סך של שלוש או ארבע העלאות ריבית השנה.

במארס הריבית כבר הועלתה לטווח של 1.5% עד 1.75%. בשבוע שעבר החליטו בכירי הבנק המרכזי להשאיר את הריבית הזו על כנה.

מועצת נשיאי ונגידי הבנק המרכזי הייתה כמעט חצויה בדעתה שווה בשווה בשאלת העלאות הריבית השנה. חוזי הריבית העתידיים שיקפו שלשום סבירות של 40% שהריבית תעלה השנה ארבע פעמים, לפי חברת CME גרופ.

כריסטינה הופר, אסטרטגית השוק העולמי הראשית של אינבסקו, מעריכה שדוח התעסוקה של יום ו' יניע את בכירי הפד לשקול ארבע העלאות ריבית ב-2018.

ראשי הפד יקדמו ללא ספק בברכה סימנים לכך ששוק העבודה ההדוק מושך אנשים חזרה לעבוד. חלקם של מבוגרים בגילים 25 עד 54 שעובדים נשאר באפריל 79.2% מתוך קבוצת הגיל הזו, קרוב לרמת השיא של יולי 2008, לפני המיתון הכלכלי. זוהי עלייה מ-74.8% בנובמבר 2010, אבל רמה נמוכה בהשוואה לשיא של 80.1% שנרשם בימי הבום באמצע שנות ה-2000.

שאלה אחרת שעומדת בפני הבנק המרכזי היא בכמה להעלות את הריביות בשנתיים-שלוש הקרובות. וויליאמס אמר שלשום שהוא מעריך שבטווח הארוך, ריבית של 2.5% תתאים למדיניות נייטרלית של שמירה על צמיחה יציבה. אבל הוא רמז גם שייתכן שהפד יצטרך להיות אגרסיבי יותר בשלב כלשהו.

עמיתו קפלן אמר שכאשר הריביות יעלו לרמה הנייטרלית שלהן, "נצטרך להיות מאוד מאוד זהירים".

השלכות השפל באבטלה: ערים בארה"ב משלמות לאנשים כדי שיעברו לגור בהן

אם תעברו לעיר המילטון שבאזור, מבטיחה העירייה לשלם לכם 5,000 דולר לפירעון הלוואות הסטודנט שלכם. אתם יכולים גם להגיע למחוז גראנט במדינת אינדיאנה ולזכות ב-5,000 דולר למימון רכישת דירה. אם תחליטו להתיישב בנורת' פאלט במדינת נברסקה, תערוך לשכת המסחר לכבודכם טקס ותגיש לכם צ'ק עם סכום גבוה עוד יותר.

בשלב חדש זה שאליו נכנסה כלכלת ארה"ב, המתאפיין במחסור בעובדים במקום במחסור במקומות עבודה, שואלים אנשי העירייה בהמילטון ובמקומות אחרים את עצמם: למה לא לשלם לאנשים כדי שיעברו לגור כאן?

רעיון זה הולך ומתפשט במקומות שבהם נוצר מחסור חמור בעובדים בגלל הכלכלה החזקה, האוכלוסייה המזדקנת ועזיבתם של עובדים צעירים. לעתים קרובות מדובר במקומות בעלי שיעור אבטלה נמוך וצמיחת שכר גבוהה מהממוצע. זוהי הסיבה לכך שבמקום להציע תמריצים למעסיקים כגון אמזון, מציעות ערים קטנות ברחבי ארה"ב את התמריצים הללו לעובדים - בזה אחר זה.

מייק אולגרן, כלכלן באוניברסיטת דקוטה הדרומית, מכנה את התמריצים הפיננסיים אלה "חוקי הנחלה של ימינו" - התייחסות לחוק מ-1862 שמתוקפו הוענקה קרקע ציבורית למתיישבים שהיו מוכנים לעבור מערבה.

"שיעור אבטלה נמוך נחשב בעיני כולם לדבר טוב, והוא באמת דבר טוב, אבל יש לו גם היבט שלילי", אמר אולגרן. "בסוף אתה נשאר בלי אנשים שיעשו את העבודה".

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?