גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

10 שנים מאוחר יותר: מלכי המשכנתאות החדשים הם לא בנקים

חברות משכנתאות ייעודיות, שאינן שייכות למגזר הבנקאות, נפגעו אנושות בעת משבר הדיור, אך התאוששו והפכו לשחקניות הדומיננטיות, עם 52% מסך הנפקות המשכנתא בארה"ב, לעומת 9% ב-2009 ● אבל גם היום הן פחות מפוקחות, ואם שוק הדיור יידרדר, הן שוב עלולות לקרוס ● עשור למשבר הפיננסי, פרויקט מיוחד ● למדריך ומחשבון משכנתא

שלט של בית למכירה בארה“ב / צילום: רויטרס
שלט של בית למכירה בארה“ב / צילום: רויטרס

באחד מימי האביב בשעות אחר הצהריים, התייצבו כתריסר עובדים לפני סניף פרידום מורטגייג' (Freedom Mortgage) כדי להצטלם כשהם אוחזים בידיהם בלוני הליום בצורת סימן של דולר. החברה ערכה את האירוע הזה לכבודם כאות הוקרה על מספר המשכנתאות שמכרו.

 

פרידום מתגמדת לצדם של ענקיות כמו סיטיגרופ או בנק אוף אמריקה, אך אשתקד היא הנפיקה יותר משכנתאות מאשר כל אחד מהשניים. על פי נתוני Inside Mortgage Finance, המסקרת את תעשיית המשכנתאות, הסתכמו המשכנתאות שהנפיקה פרידום ב-51.1 מיליארד דולר. פרידום ניצבת כעת במקום ה-11 ברשימת מנפיקי המשכנתאות הגדולים בארה"ב, לאחר שב-2012 היא החזיקה במקום ה-78.

עלייתה של פרידום משקפת את המעבר הנרחב בשוק המשכנתאות לדיור לנטילת משכנתאות מחברות משכנתאות ייעודיות שאינן שייכות למגזר הבנקאות. חברות אלה, שאינן בנקים, נפגעו אנושות בעת משבר הדיור, אך התאוששו והפכו לשחקניות הדומיננטיות בשוק, עם 52% מסך הנפקות המשכנתא בארה"ב, לעומת 9% ב-2009. שישה מעשרת מנפיקי המשכנתאות המובילים כעת בארה"ב אינם בנקים, לדברי Inside Mortgage Finance.

שוק צפוף

הגירסה הבריאה של שוק המשכנתאות

חברות אלה מסמלות גם את הגירסה המחודשת והבריאה של שוק המשכנתאות, שהופל לקרשים לפני עשר שנים, וגם את האופן שבו מתרחשת הצמיחה בשוק הזה באופן כמעט בלעדי במגזר הפחות מפוקח שלו.

מאז המשבר יצאו הבנקים משוק המשכנתאות העממיות, והתמקדו בצרכנים עשירים יותר. חברות לא-בנקאיות כמו פרידום מספקות לעתים קרובות את המסלול היחיד לרוכשי דירה ראשונה ולמשפחות בעלות הכנסה צנועה שמבקשות לקחת משכנתא.

התקנות שהושקו לאחר המשבר מגבילות גם את הבנקים וגם חברות לא בנקאיות מהנפקת "משכנתאות שקריות", שמחקו בנקים רבים והובילו לגל של עיקולים במהלך המשבר. מה שמדאיג חלק מהגורמים בתעשייה הוא שכמעט לא נעשה דבר לגבי מבנה ההון של חברות לא בנקאיות.

רמות ההון שלהן אינן מפוקחות באופן הדוק כמו של אלה של הבנקים, ואין להן פיקדונות או פעילויות עסקיות משמעותיות אחרות. במקום זאת, הן נוהגות לקחת הלוואות קצרות מועד מהבנקים כדי לממן את המשכנתאות שהן מעניקות. אם שוק הדיור יידרדר, עלולים הבנקים להפסיק את המימון לחברות האלה, וזה בדיוק מה שגרם לקריסה של חלק מהן במשבר האחרון. בתרחיש כזה, יהיו רוכשי דירה ראשונה, או נוטלי משכנתאות בעלי חסכונות מועטים, הראשונים למצוא את עצמם מחוץ לשוק המשכנתאות.

"כל עוד הזמנים הטובים נמשכים, זה בסדר", אמר אד פינטו, מנהל משותף של המרכז לשוקי הדיור ומימון הדיור (Center on Housing Markets and Finance) במכון היזמות האמריקאי (American Enterprise Institute). "אבל כל מה שאני יכול לומר הוא: אנחנו בגאות, ואי אפשר להמשיך כך לנצח".

הסדקים כבר מתחילים להיראות

הסדקים כבר מתחילים להיראות. למרות החדשות הכלכליות הטובות, נרשמת האטה במכירות הדירות בגלל המחירים מרקיעי השחקים, ופריסת המשכנתאות הולכת ומתייבשת בגלל העלאות הריבית. רבות ממנפיקות המשכנתאות הלא-בנקאיות לא היו קיימות בכלל לפני עשר שנים, ובשל כך יש לחלק מהגורמים בשוק תהיות בנוגע ליכולתן להתמודד עם משבר חדש.

בתקופת המשבר הקודם הייתה פרידום חברת הלוואות קטנה. כשהמצב הקשה עליה להשיג מימון חדש, החליט מנכ"ל החברה, סטאן מידלמן, לקחת הלוואות ממשלתיות בהנחה שהן יספקו יציבות רבה יותר.

בעוד קוויקן לונס (Quicken Loans), מנפיקת המשכנתאות הלא-בנקאית הגדולה והידועה ביותר, צומחת בעזרת טכנולוגיה ראוותנית ומסעי פרסום, המשיכה פרידום לפעול רחוק מאור הזרקורים, ורכשה מנפיקות הלוואות קטנות ממנה וגם את תיקי ההלוואות הענקיים של חברות אחרות, שלעתים קרובות כללו הלוואות עתירות סיכון.

מידלמן אוהב לומר שהאשפה של אדם אחד יכולה להיות האוצר של אדם אחר. "תמיד האמנתי שאם מישהו מבקש הלוואה, אנחנו צריכים לנסות ולתת לו אותה", אמר מידלמן בראיון שנערך במשרדו.

בששת החודשים הראשונים של השנה ניצבה פרידום במקום החמישי ברשימת מנפיקות המשכנתאות עבור מינהל הדיור הפדרלי (Federal Housing Administration, FHA), ובמקום השישי ברשימת מנפיקות המשכנתאות עבור המחלקה לענייני חיילים משוחררים (Department of Veteran Affairs, VA), לדברי Inside Mortgage finance.

המשכנתאות שניתנות באמצעות FHA מיועדות בדרך כלל לרוכשי דירה ראשונה בעלי היסטוריית אשראי בעייתית, ושיעור ההשתמטות מפירעונן נוטה להיות גבוה. ההלוואות שניתנות באמצעות VA מיועדות לחיילים משוחררים, שזוכים גם בהטבות כגון פטור מתשלום מקדמה.

הממשלה מספקת תמריצים

כדי לעודד את מנפיקות המשכנתאות להעניק הלוואות, מספקת הממשלה למשקיעים שרוכשים ני"ע שמגובים במשכנתאות אלה ערבויות - באמצעות תאגיד המשכנתאות ג'יני מיי (Ginnie Mae) - שהמשכנתאות הללו ייפרעו.

אך אם נוטל המשכנתא מפסיק לשלם, יש בדרך כלל פער זמן בין הפסקת פירעון המשכנתא לבין תשלום הערבות הממשלתית. בפרק זמן זה צריכה מנפיקת המשכנתאות שמשרתת את ההלוואה לשלם למשקיעים מדי חודש בעודה ממתינה להחזר הכספי הממשלתי. בתרחיש כזה, עלולות חלק ממנפיקות המשכנתאות הלא בנקאיות להישאר ללא מזומנים.

באשר לפרידום, טוען מידלמן שרמות ההון שלה חזקות. "יש לנו יותר הון מאשר להמון בנקים".

שווייה של פרידום נאמד ב-1-1.5 מיליארד דולר, לדברי מקורות שמכירים את החברה.

האווירה במשרדיה הראשיים של החברה היא לא-רשמית ולחוצה בעת ובעונה אחת. על הקירות תלויים פוסטרים ועליהם דברי שבח לעובדים שמכרו את מספר המשכנתאות הגדול ביותר.

ביוני הטיל ג'יני מיי מגבלות על יכולתה של פרידום ושל מנפיקות משכנתאות אחרות לבצע איגוח של משכנתאות מסוימות שמונפקות עבור VA. ג'יני מיי הביע חששות שפרידום מבצעת פריסות חוזרות ונשנות של הלוואות, וכי כתוצאה מכך עלולים משוחררי הצבא לשלם עמלות מיותרות ושיעורי ריבית גבוהים יותר.

מידלמן אמר שפרידום מנפיקה הלוואות רק אם הם מיטיבות עם נוטליהן, וכי הפריסה המחודשת נובעת מביקוש הצרכנים.

לפעמים הניירת נופלת בין הכיסאות

במהלך צמיחתה המהירה של פרידום, נזפו הרגולטורים הפדרליים בחברה על כשלים אדמיניסטרטיביים, כמו אי-הגשה לכאורה של דוחות רבעוניים בזמן. כמה לקוחות שעבורם מטפלת פרידום בתשלומי מס רכוש התלוננו בפני הרשות להגנת צרכני השירותים הפיננסיים שפרידום לא ביצעה לפעמים בזמן את תשלום מסי הרכוש שלהם - טעות שעלולה להוביל לעיקול.

מידלמן הודה כי הניירת נופלת לפעמים בין הכיסאות, בייחוד כשההלוואות עוברות בין ראשי צוותים. "אף פעם לא חשבתי שאנחנו מושלמים, אבל אני יודע שאנחנו משתפרים מדי יום ביומו", טען מידלמן.

פעילים להגנת הצרכן מתחו ביקורת על פרידום, אך חלק מהם מציין שהחברה משחקת תפקיד חשוב באספקת הלוואות לקבוצות מיעוט ולצרכני בעלי הכנסה צנועה.

ייתכן שפרידום תצטרך להמציא את עצמה מחדש פעם נוספת. מידלמן אמר שהוא מאמין שהכלכלה המתחזקת תגוון את מאגר הלווים של החברה. בשנה הנוכחית התכווץ שיעור הלוואות FHA ו-VA של פרידום. 

עוד כתבות

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?