גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף לבוננזה? פסיקה של רשות ני"ע מאיימת על הכנסות הבורסות האמריקאיות

ה-SEC מתנגדת לעדכוני התעריפים של הנתונים שמספקות הבורסות בארה"ב ● הפצת נתונים הפכה לעסק מכניס לשלוש קבוצות הבורסות ששולטות בשוק המניות האמריקאי: ICE, שמחזיקה בבורסת ניו-יורק, נאסד"ק ו-Cboe ● משקיעים גדולים וקטנים כאחד צפויים ליהנות מפירות הפסיקה

ג'יי קלייטון, יו"ר  SEC / צילום: רויטרס ,Brendan McDermid :
ג'יי קלייטון, יו"ר SEC / צילום: רויטרס ,Brendan McDermid :

בשנים האחרונות, הבורסות בארה"ב חשבו שיש להן מכונת רווחים בטוחים שיכולה להחיות את העסקים הנחלשים שלהן: מכירת נתוני שוק במחירים יותר ויותר גבוהים לקהל השבוי של הבנקים וחברות ניירות הערך בוול סטריט. אבל השבוע פסקה רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) פה אחד נגד הבורסה של ניו-יורק (NYSE) ונאסד"ק בסכסוך משפטי על מחירי נתוני השוק.

חמשת חברי הנציבות דחו שתי דרישות להעלות את תעריפיהם של כמה מנתוני שתי הבורסות, בנימוק שהן לא הסבירו את הצורך בהעלאת המחיר. זו היא הפעם הראשונה שבה הרשות מתנגדת לעדכוני תעריפי פיד נתוני השוק הרווחי של הבורסות, ומעמידה בספק מקור הכנסה חיוני שעוזר להן להתגבר על הירידה בהכנסות מעמלות המסחר.

הפסיקה תומכת בהתאחדות תעשיית ניירות הערך ושוקי ההון (SIFMA), שהאשימה את הבורסות ב"ניצול המונופול שלהן על נתוני השוק". לדברי ברוקרים, משקיעים גדולים וקטנים כאחד ייהנו מהפסיקה, אם המפקחים אכן ירסנו את התייקרות עלויות נתוני השוק.

ה-SEC העמידה בסימן שאלה גם את תעריפיהם של 400 נתוני שוק אחרים שהתייקרו ולגביהם התלוננה SIFMA. הרשות לא התנגדה להעלאת התעריפים, אך היא הורתה לבורסות לבדוק את טענות הברוקרים לפגיעה בתחרות, ונתנה לבורסות ארכה של שנה להשלים את הבדיקה. המהלך מחייב את הבורסות לרסן את המחירים שהן דורשות או לחשוף יותר פרטים על העלויות, דבר שלו הן התנגדו באופן היסטורי.

"ההחלטה שהתקבלה היא ניצחון למשקיעים הרגילים בשוקי המניות שלנו - שמשלמים כבר יותר מדי זמן מחירים גבוהים במגרש משחקים שאינו מאוזן", מסר נציב ה-SEC רוברט ג'קסון ג'וניור. הוא הוסיף ש"בורסות יצטרכו להראות שכוחות תחרותיים, לא כוח השוק, מצדיקים העלאות כלשהן".

NYSE: "מפנה מטריד של ה-SEC"

דוברת של NYSE מסרה שההחלטה משקפת "מפנה מטריד של ה-SEC כלפי פיקוח יתר שמעדיף את האינטרסים של גורמים רבי-עוצמה בוול סטריט". היא הוסיפה שהבורסה לא מאמינה שהפסיקה תעמוד בערעור. נאסד"ק מסרה בתגובה שהיא "מאוכזבת" מן הפסיקה ותערער עליה בבית משפט פדרלי. "ההחלטה הזו היא האחרונה בסדרת ניסיונות שנמשכת 20 שנה לפקח יותר מדי על שוקי ההון הטובים ביותר בעולם, כדי להיטיב עם המוסדות הפיננסיים הגדולים ביותר", נאמר בתגובה.

הברוקרים, כולל אלו שמשרתים משקיעים כמו קרנות נאמנות ופנסיה, אומרים שתקנות ה-SEC מחייבות אותם למעשה לקנות את נתוני הבורסות. העלויות הללו, הם טוענים, הן כמו מס על התעשייה שהם סופגים או מגלגלים אל הלקוחות שלהם.

שני החברים הרפובליקאים בנציבות ה-SEC, הסטר פירס ואלעד רויזמן, טענו שהבורסות סיפקו רק הסבר נומינלי לעמלות שהן גובות. הבורסות מעולם לא הסבירו אלו סוחרים זקוקים לנתונים, ואיזה אופציות אחרות יש להם להשיג אותם. ללא מידע כזה, הם כתבו, ה-SEC לא יכולה לפסוק אם התעריפים גבוהים עד כדי כך שהם מרחיקים כמה סוחרים מן השוק, סוג של אפליה שאסורה על פי החוק.

הפצת נתונים הפכה לעסק מכניס לשלוש קבוצות הבורסות ששולטות בשוק המניות האמריקאי: אינטרקונטיננטל אקסצ'יינג' (ICE), שמחזיקה בבורסת ניו-יורק, נאסד"ק ו-Cboe Global Markets (לשכת המסחר בשיקגו). עד שנות ה-2000, הבורסות מכרו נתונים בזול ולעתים חילקו אותם בחינם. כעת, ההכנסות מעסקי הנתונים השונים של ICE ונאסד"ק קרובות לאלה שמגיעות מעמלות המסחר (ביצוע ההוראות).

מפנה זה בא במקביל לגידול המסחרר בביקוש לנתונים. החשיבות והכוח של נתוני השוק עלו בעשרות השנים האחרונות, על רקע האימוץ הרחב של מסחר אלקטרוני ועליית הסוחרים המהירים מאד - שזקוקים למידע מהיר על תנודות המחירים.

הבורסות: הכנסה של 560 מיליון דולר ב-2017

הבורסות מוכרות נתונים על מחירי המניות האחרונים והעסקאות האחרונות, וכן על ההיצע והביקוש למניות ברמות מחירים שונות. סוחרים בתדירות גבוהה משתמשים בנתונים כאלו כדי לתכנן את אסטרטגיות המסחר הממוחשבות שלהם. ברוקרים, כולל הבנקים UBS וג'יי.פי מורגן צ'ייס, משתמשים בנתונים כדי לוודא שהם נותנים ללקוחות שלהם - קרנות הנאמנות והפנסיה לסוגיהן ועוד משקיעים גדולים - את המחיר הטוב ביותר בכל עסקה.

הבורסות בנו על עסקי הליבה שלהן, הנתונים על המניות, גם עסקים של נתונים על שוקי האג"ח ותוכנות לניתוחי שוק. בשנים 2014-2017, סך הכנסות שירותי נתוני השוק של שלוש הבורסות הגדולות עלה ב-45% ל-2.3 מיליארד דולר, לפי ניתוח של "הוועדה לרגולציה של שוק הון", קבוצת מחקר שהקימו בנקים ומנהלי נכסים גדולים.

החשבון תופח

הבורסות אומרות שהניתוח הזה מנפח ומגזים את גודל וקצב הצמיחה של עסקי הנתונים שלהן. לפי ICE, נאסד"ק ו-Cboe, הכנסותיהן הכוללות מנתוני שוק המניות ב-2017 היו כ-560 מיליון דולר, אך סכום זה לא כולל עמלות קישור שהסוחרים והברוקרים משלמים תמורת גישה לנתונים. הוא גם אינו כולל נתונים על מכירות אופציות וחוזים עתידיים למניות.

עסקי צמיחה

עד כה, משקיעים קטנים לא הושפעו במיוחד מעליית מחירי הנתונים, ועלויות המסחר הכוללות שלהם ירדו באופן כללי בשנים האחרונות. חברות ברוקרים קמעוניות הצטרפו בכל זאת לבנקים בתלונות נגד הבורסות, ביניהן צ'ארלס שוואב, פידליטי וטי. רואו פרייס. הן היו בין 24 חברות שחתמו על מכתב ל-SEC בדצמבר, נגד ה"אוליגופול" של הבורסות על נתוני שוק המניות.

משטחים עמלות

פסיקת ה-SEC תקשה כנראה על הבורסות להעלות את תעריפי הנתונים והמחירים הנלווים של התחברות למערכות המחשוב שלהן. לפי גורמים יודעי דבר, ה-SEC כבר החלה לעקוב מקרוב אחרי ייקור מחירים בתחום, במאמץ להבטיח שהם לא פוגעים בתחרות.

הבורסות בארה"ב ניצלו זה זמן רב את מעמדן כנדבך של הקפיטליזם האמריקאי כדי להשיג את רצונן בוושינגטון. מ-2016 עד החודש שעבר, ה-SEC לא התנגדה לאף אחת מ-95 ההצעות שהן העבירו לאישור שנגעו לדמי התחברות למערכות המחשבים שלהן - כך לפי ניתוח של נציב ה-SEC ג'קסון.

הפסיקה פותחת מחדש שאלות עקרוניות על תפקודן של הבורסות. האם הן חברות שירות שפועלות לטובת השווקים, או שהן חברות למטרות רווח, שצריכות להתמקד בעשיית רווחים לבעלי המניות שלהן? 

עוד כתבות

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יבואנית טויוטה מודיעה על "השפעה מיידית" על השיווק של קורולה ו-CH-R ● לגלובס נודע כי החברה עוצרת הזמנות לחברות הליסינג, ומקצה את המלאים לטובת לקוחות פרטיים ● גם יונדאי החליטה להשהות את ההזמנות על מספר דגמים, בהן I10, I20

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירידות בחוזים העתידיים; רדיט מזנקת ב-10%, ליפט ב-5%

הדאקס עולה ב-0.5% ● הניקיי צלל ב-1.6% ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט