גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הצליחה יפן המזדקנת להיאבק בדמוגרפיה ולעורר את כלכלתה

המדינה, בעלת שיעור המבוגרים הגבוה ושיעור הילודה הנמוך, רעננה את כוח העבודה שלה משלוש קבוצות אוכלוסייה, כשעודדה נשים ומבוגרים לצאת לעבוד ושברה את הטאבו המתמשך על שילוב מהגרים בכוח העבודה ● היחס בין כוח העבודה לאוכלוסייה עלה מאז 2012 יותר מאשר בכל כלכלה מפותחת גדולה אחרת

יפן / צילום: רויטרס
יפן / צילום: רויטרס

מאחר שדמוגרפיה אמורה לקבוע גורלות, יפן נידונה לכאורה לקיפאון כלכלי עם אוכלוסייה מזדקנת ושיעור ילודה נמוך במיוחד.

אבל בשנים האחרונות יפן שינתה את הגורל שלה. מ-2012, האוכלוסייה בגיל העבודה צנחה ב-4.7 מיליון, אבל כוח העבודה עלה ב-4.4 מיליון איש ואישה, וזהו הרכיב העיקרי של ההתרחבות הכלכלית השנייה באורכה מאז מלחמת העולם השנייה. היחס בין כוח העבודה לאוכלוסייה עלה מאז 2012 יותר מאשר בכל כלכלה מפותחת גדולה אחרת.

יפן מרעננת את כוח העבודה שלה משלושה מאגרים, שלא תמיד זוכים להתייחסות: מבוגרים, נשים וזרים. זהו שיעור חשוב למדינות רבות אחרות שניצבות או יתייצבו בקרוב בפני לחצים דמוגרפיים דומים. גודל אוכלוסייה יכול עדיין להגביל צמיחה לטווח ארוך, אבל לא במידה שמניחים כלכלנים וקובעי מדיניות.

שיעור אבטלה של 2.5%, רמת שפל של 25 שנים, כפה על מעסיקים להיות פחות בררנים בגיוס כוח אדם. מדיניות שאימץ ראש הממשלה שינזו אבה מעצבת מחדש נורמות תרבותיות בנוגע לגיל הפרישה לגמלאות, עבודת אימהות לילדים וקבלת עובדים זרים.

הממשלה מתאמצת זה שנים להאריך את גיל העבודה. ב-2004 היא החלה להעלות את גיל קבלת קצבאות הפנסיה מהביטוח הלאומי מ-60 ל-65, ודרשה מחברות להעלות או לבטל לחלוטין את גיל הפרישה, או לאמץ מערכת לגיוס מחדש של גמלאים. כך נשארים גברים יפנים רבים במקומות העבודה שלהם גם בשנות ה-70 לחייהם.

מחוז אישיקאווה על החוף המערבי של יפן עשה צעד נוסף במאבק במגמה הדמוגרפית. קו רכבת מהירה מטוקיו לבירת המחוז, קנזאווה, שהושלם לפני ארבע שנים הביא איתו זרם של תיירים, והייצור המקומי, בייחוד של מוצרי מזון, משגשג. אך האוכלוסייה מתכווצת מאז 2005, הן כתוצאה משיעור הילודה הנמוך והן בגלל הגירת תושבים לטוקיו או לאוסאקה. שוק העבודה המחוזי הוא מההדוקים במדינה, עם שני מקומות עבודה פנויים לכל מחפש עבודה.

ווטארו סקי, עובד במחלקת הקריירה והתמיכה בחיים של המחוז, אומר שמחסור בעובדים עלול להגביל צמיחה של עסקים ולהוריד את איכות החיים. "אם אוכלוסייה יורדת, תעשיות שירותים כמו מרכולים יעזבו ולאנשים יהיה קשה יותר לערוך קניות. יש לנו יותר משקי בית של אדם אחד בלבד, והם עלולים להיות מבודדים. היקף הכלכלה יורד, ולכן תקבלי המיסים יורדים, וזה משפיע על הכספים של המחוז".

מעצלה למובילה

הגמלאים הוחזרו לעבודה

ממשלת המחוז מתמודדת עם הבעיה בעזרת תוכניות למשוך גימלאים ואימהות לכוח העבודה, וניסיונות לשכנע צעירים להישאר במחוז.

הפקידות המקומית קיבלה השראה מאוהרה, חברה בבעלות משפחתית שמייצרת קינוחים ופודינג מהפירות והירקות הידועים בטיבם של המחוז, כמו בטטות. לפני חמש שנים הצטרך הבעלים שיגרו אוהרה לאייש משמרת עבודה חדשה. הוא פרסם תחילה מודעות דרושים בעיתונות ובלשכות התעסוקה הממשלתיות. אחר כך הוא שכר עובדים מסוכנויות עבודה זמנית, שרבים מהם לא הופיעו כלל לעבודה. "גם אם הגיעו צעירים, הם לא החזיקו מעמד, והם לא הגיעו כלל", הוא אומר.

ואז, בעקבות הצעה של ידיד, הוא החל לחלק עלונים בתוך עיתונים שחולקו בבלוקים של דירות שבהם התגוררו גמלאים רבים. הצעת העבודה הכילה הפעם תנאי אחד: המעוניינים נדרשו להיות בני 60 ויותר.

הוא קיבל 20 פניות וגייס 9 עובדים, כפול מכפי שהוא תכנן. היום, בני 70 בממוצע מהווים רבע מסך 80 עובדיו, והוא מתגאה בהם.

"בזכות ניסיון העבודה הארוך שלהם, הם יודעים איך עובד ארגון, מה מצופה מהם, ולעולם לא מאחרים, תוך שהם מקבלים הוראות ממנהלים צעירים מהם", הוא אומר.

ב-2017, עם תמיכה כספית של הממשלה המרכזית, מחוז אישיקאווה השיק תוכנית מיוחדת להחזרת גמלאים לכוח העבודה. הוא מכשיר עובדים בגיוס גמלאים ותפירת עבודה שתתאים ליכולותיהם. המשרה צריכה להיות לא פיזית מדי, כמו בדיקת מלאי, איוש קופות בחנויות נוחות, או עבודה על פסי ייצור במשמרות קצרות. בששת החודשים הראשונים של התוכנית הושמו לעבודה כ-200 מבוגרים כאלו, פי שבעה מהיעד המקורי.

הגאולה של הנשים

ממשלת המחוז ארגנה מאמץ דומה לגיוס עוד נשים ואימהות לעבודה. נשים מעדיפות שעות קבועות כדי לאסוף את הילדים מן הגנים, ושבוע עבודה מקוצר.

שיעור השתתפות הנשים בכוח העבודה היה אחת הבעיות מסורתיות של יפן, שכבר נפתרה. ב-2012 השתתפות הנשים הייתה 63%, מעט מעל הממוצע של OECD, 62%. ב-2017 השיעור עלה ל-69%, חמש נקודות אחוז מעל OECD.

חלק מזה נובע מכניסת נשים מבוגרות יותר לשוק העבודה. מ-2012, ההשתתפות של נשים בגילאי 55-65 זינקה מ-54% ל-63%. חברות שזקוקות לידיים עובדות מגייסות כפי שהן לא גייסו מעולם, כולל נשים שעובדות רק עשר שעות בשבוע.

זהו חלק מהמאמץ של יפן לטפל ב"עקומת M" המיוחדת בשוק העבודה שלה. ההשתתפות של נשים מגיעה לשיא בשנות ה-20 לחייהן, ויורדת בתלילות בשנות ה-30 כשהן הופכות לאימהות, ושוב עולה בשנות ה-50 לחיים. בארה"ב, אין תנודה גילית כזו בהשתתפות הנשים בכוח העבודה.

כבר בשנות ה-90 ניסו הממשלות ביפן לשטח את עקומת M באמצעות חופשות לידה ממושכות, מעונות יום ותגמול לחברות שקידמו איזון בין עבודה לחיים פרטיים. לכך לא היה כל אפקט עד שנת 2009, כאשר המעסיקים חויבו להציע ימי עבודה של שש שעות לעובדים שביקשו זאת. לאימהות עובדות זו הייתה גאולה, אומרת נבוקו נגאסה, כלכלנית באוניברסיטת אוצ'נומיזו.

המאמצים הללו העלו הילוך במסגרת ה-womenomics של ראש הממשלה שינזו אבה, שכללו הרחבה משמעותית של היצע מעונות היום לפעוטות וילדים. ב-2015, בטוקיו היה היצע של 38 מקומות במעונות יום לכל מאה פעוטות בני שנתיים, לעומת 28 ב-2008.

מחקר של נגאסה מצא שהמאמץ הזה העלה את ההשתתפות של אימהות לפעוטות בכוח העבודה מ-40% ב-2009 ל-50% ב-2015. גם שיעור חוזי העבודה הקבועים לעומת הזמניים עלה משמעותית, בעוד שבשאר מגזרי כוח העבודה המגמה הייתה הפוכה.

ארגוני נשים גם קראו למעסיקים לחשוב מחדש על מהי עבודה מועילה. בחברה היפנית המסורתית, תפוקה שווה לשעות עבודה, ולכן שעות נוספות היו מקובלות גם ללא צורך מיוחד בהן, אומרת יוקו אישיקורה, פרופסור מבקר באוניברסיטת היטוצובשי. הניסיון בעבודה נחשב שווה ערך לוותק, ולכן עובדים קודמו על בסיס ותק ולא ביצועים. ומאחר שקידום כרוך בדרך כלל בשינוי מקום מגורים, אמהות או נשים נשואות רבות לא יכלו לבסס לעצמן קריירה.

בעידוד ממשלת אבה, חברות מסתגלות באיטיות לנורמות החדשות. הממשלה החלה ללחוץ עליהן לצמצם את עבודת השעות הנוספות ולצרף נשים למועצות המנהלים. אבה הנהיג גם חופשת לידה לגברים, והשווה אותה לזו של הנשים. שיעור הגברים שמנצלים את החופשה הזו עלה ל-5.2% ב-2017.

הזרים קיבלו הקלות

המקור האחרון לגיוס עובדים הוא אוכלוסיית הזרים ביפן. ההגירה ליפן היא עדיין מרובת מגבלות, וקשה לזרים לקבל אזרחות יפנית, אך מממשלת אבה הקלה משמעותית את כללי העבודה ביפן. ב-2015 החלה יפן לקלוט עובדי בניין זרים כדי להקל מחסור חריף בהם בעבודות השיקום בעקבות רעידת האדמה של 2011, וההכנות לאולימפיאדת טוקיו ב-2020. יש גם ביקוש לעוזרות בית זרות. ב-2017 הורחבו ההקלות גם לעובדי סיעוד זרים.

כעת מתירה הממשלה ל"מתמחים טכניים" להישאר במדינה שלוש עד חמש שנים, והיא מנפיקה אישורי תושב קבע, לאנשי מקצוע מיוחדים אחר שהייה של שנה.

בחודש שעבר יצרה ממשלת אבה חמש קטגוריות חדשות של אשרות כניסה ושהייה, שצפויות למשוך עוד 340,000 עובדים זרים, בעיקר עובדי צווארון כחול, בחמש השנים הבאות. יש גם עלייה במספר הסטודנטים הזרים שיכולים לעבוד כל עוד הם לומדים ביפן.

הגיוס המוגבר הזה של גמלאים, נשים וזרים לכוח העבודה מאפשר לא רק לשמור על הצמיחה הכלכלית, אלא גם לרכך את לחצי השכר והאינפלציה שנובעים משוק עבודה הדוק.

האם זה יספיק? אף אחד משלושת מקורות כוח האדם הללו איננו תחליף לגידול אוכלוסייה. רוברט פלדמן, כלכלן ויועץ למורגן סטנלי ביפן, אומר שהעלייה בהשתתפות אימהות עם פעוטות בכוח העבודה כבר הגיעה לשיא, ו"כבר לא נשאר הרבה מעקומת M". הוא גם מטיל ספק בכך שגיוס גמלאים לעבודה יכול לעלות בהרבה, מפני שגם בשנות ה-70 חקלאים יפנים רבים עבדו גם שנות ה-70 לחייהם.

בנוסף, רבים מהעובדים ה"חדשים" הללו מועסקים במשרות של פריון ושכר נמוכים, ומגבילים בכך את עליית התמ"ג היפני.

כשהוא נשאל אם הניסיון של מחוז אישיקאווה יכול להועיל בקנה מידה ארצי, סקי מהממשלה עוצר לחשוב, ואומר: "אני יודע שזה קשה, אבל אנחנו חייבים להשקיע את המאמץ". 

עוד כתבות

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

פאלאק פניר וסמוסה בדיוק כמו בהודו: התל־אביבים מגלים את באבא קאלו

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

קבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח

צה"ל השלים שורת תרגילים בצפון: "דימה לחימה בלבנון" • דיווח: הסיבה לפיצוץ במו"מ לשחרור החטופים - הדרישה של חמאס להפסקת אש של 12 שבועות • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • בריטניה וארה"ב לא מוכנות להציב חיילים ברציף ההומניטרי ברצועה - הפתרון: קבלן ישראלי • מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור בלבנון • עדכונים בולטים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים