גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין בולמת: הנמיכה את תחזית הצמיחה לקצב הנמוך ביותר זה 30 שנה

צופה צמיחה של 6%-6.5% ב-2019 ● נקבה בטווח של צמיחה במקום במספר ספציפי כדי לאפשר להנהגה יותר גמישות בעמידה ביעד ● ראש הממשלה הציג תוכנית להאצת הצמיחה וקרא לתת למשקיעים זרים גישה רחבה יותר לשווקים הסיניים ולאפשר לחברות זרות להיכנס ליותר מגזרים ללא שותפים מקומיים

ראש ממשלת סין משתחווה אחרי שנאם בכינוס השנתי של הפרלמנט הסיני/ צילום: רויטרס, Jason Lee
ראש ממשלת סין משתחווה אחרי שנאם בכינוס השנתי של הפרלמנט הסיני/ צילום: רויטרס, Jason Lee

סין הורידה את תחזית הצמיחה הכלכלית הרשמית שלה ל-2019 ל-6%-6.5%, הקצב האיטי ביותר זה 30 שנה, והכירה בכך בהאטה המעמיקה במשק שלה, שלא ניתן לעצור במהירות בלי להחמיר את רמות החוב הגבוהות בלאו הכי.

תחזיות מונמכות

בפתח הכינוס השנתי של הפרלמנט הציג ראש הממשלה לי קקיאנג תוכניות לבלימת הסיכונים לכלכלה ולשמירה על שיעור אבטלה יציב. האמצעים החשובים ביותר להאצת הצמיחה הם הוצאה תקציבית מוגדלת, קיצוצי מס חדשים ועוד הקלות בעמלות לעסקים, בסך 2 טריליון יואן או 2% מהתמ"ג הסיני שהיקפו 13 טריליון דולר. אמצעי נוסף הוא הגדלת ההלוואות הבנקאיות לעסקים קטנים ופרטיים ב-30%.

לי הודה ב"חוסר ודאויות בחיכוכי הסחר עם ארה"ב" שמעיקות על הצמיחה ועל הדיונים לפתרון הסכסוך. הטיוטה הכלכלית שהוא הציג קוראת למתן גישה רחבה יותר לשווקים הסיניים למשקיעים זרים, ומתן היתר לחברות זרות להיכנס ליותר מגזרים ללא שותפים סינים. חוק השקעות זרות חדש, הוא אמר, ישווה את מגרש המשחקים לחברות זרות ומקומיות - דרישה מרכזית של וושינגטון.

סין תקיים יותר דו-שיח עם ארה"ב, אמר לי בנאומו שנמשך מעט 100 דקות בפני כ-3,000 צירים ב"היכל הגדול של העם". הוא הוסיף, עם זאת, ש"נעמוד בהתחייבויותינו ונגן בתקיפות על זכויותינו והאינטרסים שלנו".

הישיבה בת 11 הימים של קונגרס העם הלאומי הטקסי בעיקרו היא בדרך כלל עיתוי נוח לראשי המפלגה הקומוניסטית ולאנשי ממשל לדבר בביטחון על מצבה של סין. אבל המליאה של השנה מתכנסת על רקע האטה כלכלית שהייתה חזקה מכפי שמנהיגי המדינה צפו כשהקונגרס התכנס לפני שנה.

הצמיחה צפויה להיחלש

הצמיחה בסין, שהיא עדיין חזקה בסטנדרט של מדינות רבות, נחלשה בשנה שעברה ל-6.6%, הקצב הרשמי האיטי ביותר בכמעט 30 שנה, ורק מעט מעל היעד הרשמי שהיה 6.5%. היא צפויה להמשיך להיחלש השנה, לפי כמה כלכלנים, כאשר מנועי ההתרחבות העיקריים, מהיצוא דרך ההשקעות ועד הצריכה, מצויים כולם תחת לחץ.

אימוץ טווח של צמיחה השנה במקום מספר ספציפי מעניק להנהגה יותר גמישות במערכת שבה עמידה ביעדים מוצהרים נשארת חשובה מבחינה פוליטית. הפעם האחרונה שבייג'ין נהגה כך הייתה בתקופת גמגום בצמיחה בתחילת 2016, ואז נקבע יעד צמיחה של 6.5%-7%.

ההנהגה מתייחסת להאטה הנוכחית בצורה שונה מתקופות דומות בעבר, מאחר ששנים של צמיחה שלובתה על ידי חובות הגיעו למגבלה שלהן. המדיניות בשנתיים האחרונות נועדה לעצור את ערימות חוב הגבוהות של חברות ושל רשויות מקומיות. הריסון הזה הוריד מהאנרגיה של הכלכלה והחריף את ההאטה.

מדיניות עידוד הצמיחה שעליה הכריז לי הבוקר תואמת את הגישה המתונה שבייג'ין נוקטת בחודשים האחרונים להקלה חוזרת של מגבלות מתן האשראי וההוצאה התקציבית. ההנהגה דוחה את מה שהיא מכנה "תמריצים של שיטפון", מחשש שאלו יחמירו את בעיות החוב במשק, את כושר הייצור התעשייתי העודף ואת מלאי הדירות הלא מכורות.

כלכלה חלשה מוסיפה לסיכונים הפוליטיים שהנשיא שי הזהיר מפניהם את חברי המפלגה בתחילת שנה זו. הם עלולים, לדוגמה, להוביל ליותר מחאות של עובדים לא מועסקים שהגיעו לערים הגדולות, או של חיילים משוחררים שיקבלו פחות הטבות. בנאומו הבוקר הבטיח ראש הממשלה לי להגדיל את ההטבות והשירותים לשתי הקבוצות הללו, וכן לכל הגמלאים, והתחייב לשפר את שירותי הבריאות והביטוח הרפואי.

היעד הראשון - תעסוקה

דוברים רשמיים סינים אמרו שעמידה ביעד צמיחה של 6%-6.5% תשגר לעולם איתות שסין תישאר מנוע של צמיחה עולמית, ולסינים עצמם מסר שיצירת מקומות עבודה נשארת בעדיפות גבוהה. "תעסוקה תהיה היעד הראשון", אמר לי.

בין יוזמות הגדלת התעסוקה יהיו תקציבים של 800 מיליארד יואן (1119 מיליארד דולר) לבניית קווי רכבת ושל 1.8 טריליון יואן לסלילת כבישים ובניית תחבורה על נהרות.

לעסקים תוצע גם יותר עזרה בריכוך ההשלכות של מתיחויות הסחר עם ארה"ב. חברות שניזוקו יקבלו סיוע כדי למנוע פיטורי עובדים שלהן, לפי דוח נפרד של ועדת הפיתוח והרפורמות הלאומית, סוכנות התכנון הכלכלי הבכירה במדינה.

עדיפויות נוספות יהיו הגדלת ההוצאה הצבאית ב-7.5% ל-1.19 טריליון יואן, לעומת הגדלה של 8.1% בשנה שעברה, אבל עדיין קצב מהיר יותר מהגידול הכללי בתקציב ההוצאה של המדינה.

גם תקציב המאבק בזיהומי האוויר והמים יוגדל, כדי לעמוד בדרישות מעמד הביניים לשיפור בתנאי המחיה. היעד כאן התברר כקשה להשגה. כאשר הקונגרס נפתח, בייג'ין סבלה מרמה מסוכנת של זיהום אוויר זה היום הרביעי ברציפות.

לי מתח גם ביקורת על ביורוקרטיה ששי תיאר ככזו שפוגעת במדיניות הרשמית. לי קרא לצמצום הניירת, הישיבות וה"פורמליות חסרת התוחלת", ואמר שמועצת המדינה, הזרוע הביצועית של הממשל הסיני, תפחית את מספר הישיבות שהיא מקיימת ואת נפח המסמכים שהיא מפרסמת ביותר משליש.

"אנחנו צריכים לשחרר את עובדי המדינה מהררי המסמכים והישיבות שלא מסתיימות, מההגזמה של ההערכות והבדיקות, ומכתיבת דוחות ומילוי טפסים, ולהשקיע במקום זאת את האנרגיה שלנו בפתרון בעיות אמיתיות", הוא אמר לקול מחיאת כפיים. 

עוד כתבות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית