גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'ורג חורש וליאון קופלר הם זיווג משמיים: האפסייד שטמון בשותפות החדשה בסופר-פארם

ליאון קופלר לא רצה להנפיק, אבל זרועות ההשקעה של הבנקים רצו להיפגש עם הכסף ● סופר-פארם מובילה את שוק הפארם, אבל התחרות מצד שופרסל ורמי לוי עשויה לפגוע ● 3 הערות על עסקת הענק שבמסגרתה הפכה ג'ורג' חורש לשותף ברשת הפארם המובילה בישראל ● ניתוח

1. ההנפקה ירדה מהפרק

אתמול (ג') התברר כי ההנפקה של סופר-פארם ירדה מהפרק, לפחות בנוגע לעתיד הנראה לעין, וזאת מאחר שג'ורג' חורש, שעשה את הונו ביבוא רכבי טויוטה לישראל ושנמנה עם עשירי ישראל, חתם על עסקה לרכישת 35% ממניות סופר-פארם בתמורה ל-585 מיליון שקל.

מדובר בעסקת ענק במונחי שוק הקמעונאות המקומי שמעניקה לרשת שווי של 1.7 מיליארד שקל, שמצמיד לרשת הפארם הראשונה והגדולה במשק שווי שגבוה בהרבה מזה של רשתות שיווק אחרות עם הרבה יותר סניפים וגם יותר הכנסות, ושהיה מכניס אותה היישר ל-75 החברות הגדולות בבורסה המקומית, לו הייתה מונפקת.

על אף שהעסקה נעשתה תחת לחץ מסוים של הבנקים לאומי ודיסקונט לממש את החזקותיהם בחברה ברווח, היא שונה במידה רבה מיתר העסקאות שנעשו בשנים האחרונות בענף הקמעונאות. מדוע? העסקה שנחתמה ודווחה אמש נעשתה בנסיבות חיוביות, ולא על רקע פעילות הפסדית או גרוע מכך, קריסה שמובילה להקפאת הליכים ומאלצת מכירה בלחץ זמנים ובתנאים לא נוחים כפי שכבר ראינו בלא מעט מקרים. כך למשל, רשת מגה שנרכשה לפני 3 שנים על-ידי נחום ביתן בתמורה ל-455 מיליון שקל, קואופ שנמכרה למחסני השוק בתמורה ל-129 מיליון שקל או ניו-פארם שנמכרה לשופרסל לפי שווי של 128 מיליון שקל.

הרכישה של ג'ורג' חורש את אמנם אינה סופית ומושלמת, ויש עוד צעדים שעליה לעבור, אך סביר שהיא תושלם בהצלחה. לכשזה יקרה, העסקה הזו תהיה בוודאי אחת מהעסקאות הגדולות של 2019, והיא גם תשים סוף לחיפושים המתמשכים ולניסיונות של הבנקים להיפטר מההחזקה. כמו כן, העסקה הזו "מחלצת" את ליאון קופלר, בעל השליטה בסופר-פארם, מהאפשרות להנפיק את החברה - מהלך שהוא לא שש ליישם, ואילו הבנקים לחצו שיקרה על-מנת שיוכלו לממש את השקעתם המוצלחת בחברה. 

אגב, מבחינת זרועות ההשקעות של הבנקים - לאומי פרטנרס בהובלת אבי אורטל ודיסקונט שוקי הון בהובלת הילה חימי - חורש הביא אותם לסיום תקופה של שנה וחצי לפחות בה הם מנסים להיפטר מההחזקה בסופר-פארם, כשסוף-סוף נמצא פתרון אלגנטי שמייתר את ההנפקה ומאפשר להם דרך נוחה ומהירה יותר להיפגש עם הכסף.

הנפקה הייתה דורשת מהבנקים להתמודד לתקופה ממושכת עם מניות חסומות, ומאריכה את התהליך. ולא רק זאת, הנפקה גם הייתה עלולה להיסגר בשווי נמוך בהרבה מהשווי המבוקש של 1.5-2 מיליארד שקל בו קיוו הבנקים לממש החזקותיהם כפי שהצליחו לעשות בעסקה עם חורש, או גרוע לא פחות, להסתיים במפח-נפש כפי שקרה בשנה שעברה לקרן אייפקס עם הניסיון להנפיק את זאפ, או כפי שקרה עם רשת קמעונאות אחרת - אייס - שגם ניסיון ההנפקה שלה נכשל. העסקה הנוכחית אפשרה לקופלר, ובוודאי לבנקים, לממש את מניותיהם בשווי דומה לזה שנבחן בעסקה שהונחה על השולחן לפני כשנה וחצי. 

ג'ורג' חורש בכנס די סי פייננס / צילום: תמר מצפי

2. ההחמצה של הבורסה

הוויתור של סופר-פארם על הנפקה מהווה החמצה עבור הבורסה בתל-אביב. המוסדיים ושוק ההון היו אוהבים הצטרפות של חברה שכמותה - חברה גדולה, רצינית, רווחית עם שווי ניכר ומותג אהוד, כך שאפשר לומר שהבורסה הפסידה מהעסקה בין חורש לבין הבנקים. כעת די ברור שלא חורש ולא קופלר הם דמויות שירוצו להנפיק ולהיות תחת העין הציבורית עם פרסום דוחות ודיווחים.

מדוע זה קרה כפי שקרה? קופלר דרש להישאר בעל השליטה בסופר-פארם, מה שהכשיל עסקאות קודמות כמו זו שהגיעה למגעים מתקדמים מול הקרן האמריקאית CVC, אלא שהאחרונה דרשה מעורבות עמוקה יותר מזו שקופלר היה מוכן לאפשר. ניתן להעריך כי הוא גם העדיף לשמור את הקלפים אצלו ולהמשיך לשמור על תוצאותיו באופן פרטי כפי שעשה ב-40 השנים האחרונות.

בהקשר זה, חורש נראה על פניו כמו זיווג מוצלח עבורו. שניהם אנשי עסקים שמכירים את העולם העסקי גם בח"ל, ושמעדיפים בדרך-כלל להישאר הרחק מאור הזרקורים, תוך שהם מקפידים על פרטיות בכל הנוגע לעסקים שלהם.

חורש מחזיק באמצעות קבוצת יוניון בחברת יוניון מוטורס, היבואנית של טויטה ולקסוס בישראל, כמו גם בזרוע להשקעות בטכנולוגיה, בדגש על רכב, תחבורה חכמה ועוד. חורש הוא גם בעל השליטה (77%) בחברת מקסימה הציבורית שפועלת בתחום הגזים התעשייתיים, אך הוא מכיר היטב את עולם הריטייל, ותחת חברת מאץ' ריטייל, הוא בעל הזיכיון ליבוא של מותגים מובילים מחו"ל כמו H&M ,COS ודייסו יפן. כמו כן, הוא שותף במספר קניונים כמו הסי מול באשדוד ורננים ברעננה, ובנוסף יש לו פעילות ענפה בחו"ל.

מה חורש מחפש בסופר-פארם? חורש הפך כבר מזמן לאיש השקעות נזיל שמחפש השקעות טובות. מדובר באחד מהפמילי-אופיס-ים המובילים בישראל, בדומה לזה של מורי ארקין, למשל. הוא נמצא בשורה ארוכה של השקעות, עסקאות והנפקות. מדובר באדם נזיל, שמעבר לאחיזה בקמעונאות ובנדל"ן, הפך כבר למעין משקיע מוסדי שמחפש להרחיב את אחיזתו ולגוון את השקעותיו. סופר-פארם מתאימה לו מבחינה זו.

3. התחרות בענף מתגברת

סופר-פארם, בניהולו של ניצן לביא, נחשבת לקמעונאית המובילה בתחומה, כזו שגם אהובה על הצרכנים, וגם מצליחה לגבות מהם מחירים גבוהים יחסית לאורך השנים, מבלי שנדרשה להתמודד עם תחרות משמעותית מול שחקנים שמסוגלים להציע את כל הפורטפוליו שלה: בית מרקחת, קוסמטיקה וטואלטיקה.

כעת, כשסופר-פארם ניצבת בפני שנה מאתגרת - כשמצד אחד שופרסל, הקמעונאית הגדולה בישראל, ניצבת מולה באמצעות רכישת רשת ניו-פארם אותה הפכה ל-Be; ומהצד השני ההתמודדות עם הרגולציה שבישראל ביטלה לה את הבלעדיות בקניונים ובפולין חוסמת את יכולת ההתרחבות שלה - טוב עשה קופלר שהמתין בסבלנות עד שנמצא עבורו שותף אסטרטגי, ולא הסתפק בקרן השקעות שתשקיע לתקופה קצרה ותתמקד בהשבחה לקראת התשואה העתידית, או שתנסה לרוקן את החברה מנכסיה. 

רשת Be החדשה / צילום פרטי

עבור סופר-פארם מדובר בצעד שמאפשר לה להמשיך ולשמור את הקלפים שלה בידיה, ובמקביל ליהנות משותף אסטרטגי בעל כיסים עמוקים שירצה להשקיע גם בפעילות המקומית שלה, וגם לפתח אותה מחוץ לישראל, בין אם בפולין ובין אם במדינות נוספות, מה שעשוי להיות בעל השלכות משמעותיות עבורה בשנים הקרובות.

נכון להיום סופר-פארם אוחזת במיקומים החזקים ביותר מבחינת שטחי מסחר ונחשבת לעוגן עבור קניונים ומרכזים שכונתיים, אבל גם המציאות הזו מתחילה להיסדק. בחודשים האחרונים Be התרחבה לכ-80 סניפים, חלקם צמודים לסניפיה של סופר-פארם, על רקע ביטול הסכמי הבלעדיות בקניון שהגבילו את התחרות מולה. ובכל זאת, הרשת שבשליטת קופלר ממשיכה לשלוט ביד רמה בבחירת מיקומים לחנויות עתידיות. כך קורה בימים אלה כששופרסל ו-Be למעשה מנועות מכניסה לסניפים שסמארט פארם, רשת שנולדה מניסיון שנכשל לייצר מתחרה נוספת, מפנה. מציאות שסופר-פארם נהנית ממנה. כך או כך, שתיהן - סופר-פארם ושופרסל - אינן שחקניות של מחיר, הן שחקניות של חוויה ולא מתיימרות לספק מוצר של דיסקאונט.

לצידן מתרוממת בקצב מואץ מתחרה נוספת תחת שליטתו של רמי לוי, גוד פארם. אמנם עדיין יש לה מודל שכולל בעיקר מוצרי טואלטיקה, והיא פועלת בשטחים קטנים יותר מאלה של השתיים הראשונות, אך ממש לאחרונה גוד פארם החלה לערער גם על המודל הזה. היא פתחה סניף שכולל בית מרקחת, כפיילוט על תשתית קיימת, וסניף אחר שכולל מחלקת בשמים בשטח גדול במיוחד. מה שברור הוא שבשנים הקרובות לא מעט תשומת-לב תוקדש לתחום הזה, מה שעשוי להטיב במידת מה עם הצרכנים - אם לא במחיר, אז לפחות בשירות ובחוויה.

במקביל סופר-פארם שולחת זרועות לתחומי פעילות נוספים: היא נכנסה כשותפה במיזם מכירת המזון המקוון קוויק, וכבר מייצרת באמצעותו סינרגיה עם נכס אחר שלה - מועדון הלקוחות לייף. כמו כן, היא מפתחת פורמט נוסף, רשת חדשה שתפעל תחתיה בתחום המזון ותמכור בה מעדני גורמה ומזון טרי ואיכותי.

כך או כך, ברור שתקופת הביטחון והשיא של סופר-פארם כבר מאחוריה, ועכשיו היא חייבת לחדד את עצמה כדי לשמור על המעמד הזה. 

עוד כתבות

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

28 שיגורים לעבר הצפון תוך שעה, ללא נפגעים

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל, בלבנון דיווחו על הרוגים בתקיפת רכבים בדרום המדינה ● באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" ● פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" ● איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר ● עדכונים שוטפים

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק יורד ב-0.1% ● מורגן סטנלי עולה ב-5%, טראמפ מדיה צוללת ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?