גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היועמ"ש מנדלבליט בנעלי משה רבנו: האם יזכה לראות את ההליך המשפטי נגד רה"מ?

מנדלבליט ואנשי הפרקליטות עלולים שלא לזכות להגיע "לארץ המובטחת" בכל הנוגע לתיקי נתניהו ● הם הצליחו לחצות את מדבר החקירות, את גיבוש כתב החשדות ואת הזימון לשימוע - אבל הקואליציה שמקים כעת החשוד המרכזי מאיימת למנוע את המשך ההליך המשפטי נגדו ● פרשנות

אביחי מנדלבליט ובנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
אביחי מנדלבליט ובנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

1.

כמו משה, שהוציא את בני ישראל ממצרים אך לא זכה להגיע בעצמו אל הארץ המובטחת, כך עלולים למצוא את עצמם גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ואנשי הפרקליטות בתיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו. הם הצליחו לחצות את מדבר החקירות, את גיבוש כתב החשדות ואת הזימון לשימוע, אבל עכשיו הקואליציה שמקים החשוד המרכזי מאיימת, כעולה מההסכמים הקואליציוניים, למנוע את המשך ההליך המשפטי נגד ראש הממשלה.

ובינתיים, הררי חומרי החקירה של נתניהו בתיקים 1000 (המתנות), 2000 (נתניהו-מוזס) ו-4000 (בזק-וואלה) שוכבים בבניין פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) ולא מגיעים ליעדם - לא אל סנגורי נתניהו ולא אל כותרות העיתונים ופתיחי מהדורות החדשות.

זה די מדהים לראות איך ראש הממשלה משחק ומלהטט ומשטה במערכת אכיפת החוק. תחילה הוא הקדים את מערכת הבחירות בחצי שנה, ואז, באותה נשימה ממש, מיהר לנהל קמפיין שלם, בטענה כי פרסום כתב החשדות של היועמ"ש נגדו לפני הבחירות יביא לזיהום שלהן. אחר-כך, משנדחתה בקשתו, וכתב החשדות פורסם, טען ראש הממשלה כי העברת חומרי החקירה לסנגורים לפני הבחירות תביא לזיהומן. הפעם בקשתו התקבלה. היועמ"ש הלך לקראתו כברת דרך ארוכה והחליט כי חומרי החקירה יועברו רק ב-10 באפריל, יממה אחרי הבחירות.

ה-10 באפריל הגיע מזמן, אבל נתניהו וסנגוריו נמנעים בינתיים מלקחת את חומרי החקירה. ואי-אפשר שלא לשאול את השאלה - למה ביקשתם מהיועמ"ש את דחיית העברת חומרי החקירה ל-10 באפריל? יכולתם פשוט לא לקחת אותם מהפרקליטות לפני הבחירות, כפי שאתם עושים כעת.

ולמרות הסיטואציה המוזרה הנוכחית של אי-לקיחת החומרים, הסיכוי שנתניהו יוותר על הליך שימוע הוא קטן מאוד. ראשית, כי יש לו ולסנגוריו מה לטעון. תיק 1000, העוסק בקבלת המתנות וטובות ההנאה מארנון מילצ'ן ומג'ייימס פאקר, אומנם נראה כתיק סגור של מרמה והפרת אמונים, אבל בתיקים 2000 ו-4000 עשויות להיות לראש הממשלה טענות הגנה לא רעות בכלל. שני התיקים מורכבים משפטית, ויש בהם היבטים תקדימיים לא מעטים.

שנית, ויתור על שימוע מבחינתו של נתניהו, משמעותו האצת לוחות הזמנים של ההליך המשפטי בעניינו; והאצת לוחות הזמנים תקשה על ראש הממשלה ואנשיו לקדם הליכי חקיקה שימנעו את העמדתו לדין פלילי.

2.

אז מה נתניהו יעשה? להערכתי, הוא יחכה עד הרגע הכמעט אחרון כדי להסדיר את סוגיית שכר-הטרחה לסנגורים שלו, ואז הם יפנו בצורה נרגשת ליועץ המשפטי לממשלה ויודיעו לו כי הם מעוניינים ללכת לשימוע, אך אין להם די זמן להתכונן אליו.

ראש הממשלה וסנגוריו לא יוכלו לטעון כי העיכוב בהעברת חומרי החקירה אליהם צריך לדחות את השימוע. גם לציניות של נתניהו יש גבול. ולכן, הנימוק המרכזי של ראש הממשלה וסנגוריו לצורך לדחות את מועד השימוע, יהיה שהם זקוקים ליותר זמן להתכונן לשימוע מהסנגורים שמייצגים את שאר החשודים מהסיבה הפשוטה שנתניהו מסובך בשלושה תיקים. זאת, בעוד שמו"ל "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס, ובעל השליטה לבזק לשעבר, שאול אלוביץ, למשל, מסובכים כל אחד רק בתיק בודד, ובהתאם, היקף חומרי החקירה שעליהם ללמוד לקראת השימוע הוא קטן בהרבה.

האם נתניהו שוב יצליח לקבוע את סדר היום של ההליך הפלילי בעניינו? האם השימוע של נתניהו ייערך, כמתוכנן על-ידי היועמ"ש, עד 10 ביולי 2019 - או מאוחר יותר, כפי שמתכנן נתניהו? מנדלבליט יתקשה מאוד לדרוש מסנגוריו ללמוד כל-כך הרבה חומרים ולהתכונן לשימוע כל-כך רגיש בפרק זמן קצר יחסית של כחודשיים. כנראה שגם הפעם ייצא נתניהו כשידו על העליונה.

בתחילת השבוע נשא היועץ מנדלבליט דברים בכנס בצפון ואמר, בין היתר, כי "ההליך הפלילי איננו משיק להליך הבחירות. הוא גם אינו מושפע ממנו". כפי שקבע בית המשפט העליון פה-אחד, בהרכב של חמישה שופטים בראשות נשיא בית המשפט העליון דאז, מאיר שמגר: "דין הבוחר אינו בא במקום דין המשפט, ואין הוא יכול להחליפו". מנדלבליט ציין כי הדברים הללו הם ברורים מאליהם בעיניו. האם הם ברורים גם בעיני נתניהו? לא ברור.

היועמ"ש גם הביע תקווה שהממשלה החדשה שתקום "תכבד את מעמדן של מערכות החוק והמשפט ואת תפקידן החיוני בשמירת אופיה של המדינה כיהודית ודמוקרטית". האם ממשלה שאחת המטרות המוצהרות שלה, כעולה מההסכמים הקואליציוניים בין השותפות בה, היא למלט את העומד בראשה מהעמדה לדין פלילי, ממלאת את התקוות של היועמ"ש? אני בספק.

3.

נכון להיום, 2 במאי 2019, נראה כי גיל מסינג, שמונה רק לפני יומיים על-ידי הרמטכ"ל, אביב כוכבי, לדובר צה"ל, כבר לא יהיה דובר צה"ל. חשיפת עיתון "הארץ" השבוע כי מסינג היה מעין סוכן משטרתי והקליט את יועץ התקשורת רונן משה, העומד לדין בגין מתן שוחד בפרשת "ישראל ביתנו", הניעה תהליך שכנראה יביא לסיכול המינוי של מסינג.

הפרשייה הזאת עוד רחוקה מלהסתיים, ולא כל הפרטים בנוגע אליה ברורים עד הסוף. אבל קשה להשתחרר מהתחושה הקשה שהיוצרות כאן התבלבלו. שהלבן הפך לשחור, שהטוב הפך לרע. הפרקליטות הבהירה היום את מה שפרסם "גלובס" מפי גורמים בכירים בה אתמול - בניגוד לשמועות שלפיהן מסינג נחשד בעבירה מסוימת ולכן החליט לסייע למשטרה בחקירה, מסינג לא נחשד בביצוע עבירה כלשהי. הוא החליט לסייע למשטרה לבקשתה ובהדרכתה משום היותו אזרח שומר חוק, ואנחנו נוסיף כי גם לאור קשר מיוחד שהיה למסינג באותה תקופה עם עד המדינה בתיק הזה, אמנון ליברמן. מסינג לקח את ליברמן לביתו ותמך בו בעת שזה סבל מקשיים מאוד משמעותיים בחייו, בין היתר על רקע מעורבותו של האחרון בפרשת השוחד לכאורה. כהגדרתו של מסינג: ליברמן היה במצב של "חיים ומוות".

עו"ד דן אלדד, מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, כתב היום לעו"ד עופר ברטל, שהגיש בשמו של מסינג בקשה להסרת החיסיון על פרטי מעורבותו בחקירה: "מרשך (מסינג) סייע לאכיפת החוק בעניין מוגדר וספציפי, באופן הראוי להערכה, כאזרח שומר חוק".

עו"ד אלדד גם התייחס לפרסום אתמול באתר ynet שקשר כביכול בין מסינג לבין הקלטה חשאית שנעשתה לשר הביטחון לשעבר וכנראה לעתיד הקרוב, ח"כ אביגדור ליברמן, במהלך הלוויה של ידידו, ירון מילר ז"ל' ב-2015. אלדד הבהיר כי "בניגוד לפרסומים, לא התבקש מרשך לפעול בעניינו של נבחר ציבור כלשהו, ולא היה קשר בין פעולתו לבין עניינו של מי מבני משפחתו".

אז אם לדברי הפרקליטות, מסינג פעל בשליחות המשטרה והמדינה ותרם למיגור שחיתות לכאורה, מדוע אנחנו מעריכים שמינויו של מסינג לדובר צה"ל לא יצא אל הפועל בסופו של דבר בגלל מעורבותו בפרשייה הזאת? בעיקר בגלל הקשר של המקרה הזה לליברמן.

מי שכן הקליט את אביגדור ליברמן בשליחות המשטרה באותה הלוויה היה אמנון ליברמן (אין קשר משפחתי). אם יו"ר ישראל ביתנו אכן יחזור למשרד הביטחון, הוא לא ירצה כדובר צה"ל אדם שהיה מקורב וקשור להקלטת הסתר שנערכה לו באותה הלוויה. זאת, למרות שח"כ ליברמן אפילו לא נחקר בהקשר הזה. וכך, צה"ל צפוי להפסיד דובר מצוין ואדם טוב. השוק הפרטי ימשיך ליהנות משירותי הדוברות של מסינג.

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים בעניינם של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ארנון מוזס ושאול אלוביץ עדיין בראשיתם. הם בגדר חשודים, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

דיוויד גוקלר, מנכ''ל סנדיסק / צילום: ap, Don Feria

השלימה זינוק של 1,500% בשנה: הכוכבת של ה־S&P 500 לא עוצרת

על רקע ההתלהבות מ־AI והביקוש הגובר לשבבי זיכרון שהיא מייצרת, מניית סנדיסק זינקה לשווי שיא, לאחר עלייה של 143% בינואר ● אנליסט ג'פריס: "הסייקל בתחום הוא מדהים, ולא רואים לו סוף כרגע" ● בין הנהנים מהזינוק: מאות עובדי החברה בישראל

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

חוות דעת חדשה תאפשר אישור זכויות משלימות להתחדשות עירונית

המשנה ליועמ"שית, תאפשר אישור זכויות משלימות להתחדשות עירונית, כך פורסם בחוות דעת חדשה ● ההחלטה נובעת בעקבות פניית עיריית ראשון לציון, המקדמת תוכנית כלל־עירונית להתחדשות בניינית בשיתוף עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית כחלופה לתמ״א 38

סניף ארקפה / צילום: איל יצהר

"הרווחיות הכי טובה בתפריט": מה עומד מאחורי מחיר כוס הקפה

בשבוע החולף העלו הרשתות ארומה וארקפה מחירים, ובענף לא שוללים שרשתות נוספות יצטרפו אליהן ● "פעם גילמנו רווח של 22% בבתי קפה, היום אנחנו ב–8%–9%", מסביר רונן נמני, בעלי קפה קפה, בעוד אחרים מפנים את האצבע גם לעלויות כוח האדם

מגדלי YOO בתל אביב / צילום: Shutterstock

דוח מומחה: הסרת קיר מגן בדירה באחד ממגדלי YOO מסכנת אותו

דוח מומחה, שהוגש במסגרת סכסוך משפטי סביב עסקה שבוטלה באחד ממגדלי YOO בת"א, קובע כי במגדל בוצעו עבודות שיפוץ ללא היתר ● על פי הדוח, השיפוץ גרם לפגיעה בקונסטרוקציית המבנה, והדבר מגדיל את הסיכון להרס המבנה או לחלקים ממנו

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

נקמה במיליון שקל: המספרים מאחורי "את מי אתה סוחט היום"

בשלטי חוצות שהוצבו בימים האחרונים באיילון ובמקומות נוספים נכתב: "צביקה נווה, את מי אתה סוחט היום?" ● מאחורי הקמפיין האגרסיבי עומד איש העסקים אלכס סקלר, שבימים אלה מנהל מאבק משפטי מול גרושתו - שהיא כיום אשתו של צביקה נווה, חוקר פרטי ובעלי חברת המודיעין העסקי CGI

חסן שייח' מחמוד, נשיא סומליה / צילום: Reuters, Presidency of Somalia

טורקיה שולחת F-16, וסומליה סוגרת מרחב אווירי: המאבק בקרן אפריקה מתעצם

סומליה מעכבת את אישור מעבר מטוסי ארקיע בשמיה ● הרקע: ההכרה הישראלית בסומלילנד וביקור שר החוץ במדינה ● החשש: סגירת המרחב עלולה להאריך את הנתיבים למזרח הרחוק ולהגדיל את העלויות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בתגובה לרפתנים: סמוטריץ' מאיים לפתוח את שוק החלב ליבוא

בכוונת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחתום בקרוב על צו לביטול מכסים בשוק החלב לפרק זמן ממושך ● זאת, ע"פ, משרד האוצר "ברקע המחסור המכוון שמקדמים גורמים בענף" ● האם האיום באמת יתממש?

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אילון מאסק יוצא להרפתקה נוספת בוול סטריט. האם זה יצליח לו?

באמצעות מיזוג של שתי החברות שבבעלותו,מבקש איל ההון האמריקאי להפוך את SpaceX מחברת טילים לענקית תוכנה וענן ● הניסיון של מאסק בוול סטריט לא תמיד צלח: לפני שנים ספורות הוא מחק מהמסחר את הרשת X, לאחר עסקת רכישה רוויית תהפוכות משפטיות

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

תתחרה בפולימרקט? החברה הישראלית שמזנקת לשווי שיא של 13.5 מיליארד שקל

הפלטפורמה הפיננסית Plus500 דיווחה על התרחבות לשוק החיזוי עבור לקוחות ריטייל: "באזוורד משוגע בארה"ב"

המוסדיים מעריכים שהשקל ימשיך להתחזק / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך שתומך בהתחזקות השקל ומסמן - השיא כנראה עוד לפניו

החשיפה של הגופים המוסדיים בישראל למטבע חוץ צומצמה בהדרגה, עד שהגיעה לפחות מ-20% - רמות שפל שלא נראו מאז סוף 2022 ● בכך הם מצטרפים לגורמים המקומיים והגלובליים התומכים בהתחזקות השקל ● איך הם עשו זאת, ואילו גופים צמצמו את החשיפה בצורה חדה במיוחד?

המומחה שמעריך: "סיכון מוגבר למלחמה עם איראן דווקא בימים הקרובים"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: התרחישים האפשריים בחזית האיראנית, שלב ב' בעזה תלוי בפירוז חמאס וזה לא יהיה פשוט, ולמה ישראל מחזרת אחרי הימין הקיצוני באירופה? • כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

למרות התרעות האוצר: רפורמת שדות התעופה פוצלה מחוק ההסדרים

הרפורמה שנועדה להקים ולהפעיל שדות תעופה על ידי זכיינים פרטיים פוצלה מחוק ההסדרים ● מוקדם יותר היום (ג'), משרד האוצר התריע מפני "משבר תעופה חמור" בישראל, אם אכן תתקבל עמדת הייעוץ המשפטי של הכנסת

היועצת המשפטית לכנסת, עו''ד שגית אפיק / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

יועמ"שית הכנסת נגד התנהלות האוצר: “הליך החקיקה פוגע בכנסת”

בדיון בפיצולי החוקים מחוק ההסדרים, עו"ד שגית אפיק טענה כי הליך החקיקה פוגע ביכולת הכנסת לפקח על הרפורמות, וקראה לצמצום דרמטי של היקף החוק ● באוצר טוענים: זהו ה"ניו נורמל" של התקציב שאחרי המלחמה

יפעת תומר-ירושלמי, הפצ''רית לשעבר / צילום: דובר צה''ל

המשטרה עם סיום חקירת הפצ"רית: בהרב-מיארה לא מעורבת

היועץ המשפטי של משטרת ישראל מסר את הדברים ליועצת המשפטית של משרד המשפטים, ובו ביקש ממנה לבחון מחדש את קביעתה כי היועמ"שית גלי בהרב-מיארה מצויה בניגוד עניינים בחקירת פרשת הפצ"רית יפעת תומר-ירושלמי ● בכך הוא רומז כי יש מקום לאפשר את ליווי החקירה ע"י בהרב-מיארה

אילוסטרציה: Shutterstock

עוד שם נוצץ מרשימת פורבס מסתבך: ההונאה החדשה שמסעירה את וול סטריט

גוקצ'ה גובן, מייסדת ומנכ"לית סטארט-אפ הפינטק קלדר, הואשמה בארה"ב בעבירות של הונאת ניירות ערך, הונאת תקשורת וגניבת זהות ● גובן, שנבחרת לרשימה הנוצצת של פורבס, מצטרפת לשורת בוגרים שנקשרו בפרשיות הונאה

רונן סולומון, מנכ''ל התאחדות המלאכה והתעשייה / צילום: רמי זרנגר

הארגונים שתובעים עשרות אלפי שקלים מעסקים, והחוק שינסה לעשות סדר

בחודשים האחרונים מתרבות תביעות מצד ארגוני עובדים הדורשים מעסקים קטנים רטרואקטיבית דמי טיפול ארגוני בסכומים גבוהים ● הצעת חוק חדשה מנסה להכניס סדר ולצמצם את התשלום

נושאת המטוסים האמריקאית לינקולן / צילום: Reuters, ABACA

כטב"ם איראני הופל מעל נושאת המטוסים לינקולן

איראן דורשת שינויים במיקום ובמתכונת של המשא ומתן עם ארה"ב ● צבא ארה"ב יירט כטב"ם איראני שהתקרב אל כלי שיט של צי ארה"ב ● חוסל סייף אל-אסלאם - בנו של השליט הלובי לשעבר מועמר אל-קדאפי ● בצל הדריכות לתקיפה באיראן, וויטקוף הגיע לפגישה עם נתניהו ● דיווח: חמינאי העביר לפוטין הודעה חשאית - עשויים להסכים להעביר את האורניום המועשר לרוסיה ● מועצת אוקטובר הכריזה על הפגנת ענק במוצ"ש למען הקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: שלומי יוסף

מודי'ס נותנת להפניקס דירוג מעל מדינת ישראל, ומשדרגת גם את תחזית הדירוג לבנקים

אחרי שהעלתה בסוף השבוע את תחזית הדירוג של ישראל מגיע השלב המשלים ● הפניקס זוכה לעלייה בדירוג לרמה בינלאומית שהיא מעל הדרגה של המדינה עצמה, מהלך שנחשב מפתיע ● במקביל היא העלתה גם את תחזית הדירוג לבנקים ●  בבורסה מניות הפיננסים מזנקות היום

ליקויים בדירה / צילום: Shutterstock

מי אחראי לתקן בלאי? תקנות חדשות מסדירות את שוק השכירות של דירות

יוזמה חדשה תנסה לצמצם מחלוקות באמצעות הגדרת כללים למצבים שאינם מפורטים בחוזה השכירות ● בין היתר, נקבעו מנגנון הצמדה למדד במימוש אופציה ולוחות זמנים לתיקון ליקויים

יובל באר אבן, מגדל / צילום: גל חרמוני

מנהל ההשקעות הבכיר שמעריך: מה יקרה השנה בת"א ועד לאן יגיע השקל?

יובל באר אבן, מנהל השקעות עמיתים בחברת הביטוח מגדל, מעריך כי התמחור של הבורסה המקומית "נדיב - אבל ביחס לשאר העולם הוא בסדר" ● לדבריו, למרות העליות החדות בשנים האחרונות, "נדיר שיש מפולת בגלל תמחור גבוה" ● ומדוע הוא ממליץ דווקא על מניות שכבר קפצו?