גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היועמ"ש מנדלבליט בנעלי משה רבנו: האם יזכה לראות את ההליך המשפטי נגד רה"מ?

מנדלבליט ואנשי הפרקליטות עלולים שלא לזכות להגיע "לארץ המובטחת" בכל הנוגע לתיקי נתניהו ● הם הצליחו לחצות את מדבר החקירות, את גיבוש כתב החשדות ואת הזימון לשימוע - אבל הקואליציה שמקים כעת החשוד המרכזי מאיימת למנוע את המשך ההליך המשפטי נגדו ● פרשנות

אביחי מנדלבליט ובנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
אביחי מנדלבליט ובנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

1.

כמו משה, שהוציא את בני ישראל ממצרים אך לא זכה להגיע בעצמו אל הארץ המובטחת, כך עלולים למצוא את עצמם גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ואנשי הפרקליטות בתיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו. הם הצליחו לחצות את מדבר החקירות, את גיבוש כתב החשדות ואת הזימון לשימוע, אבל עכשיו הקואליציה שמקים החשוד המרכזי מאיימת, כעולה מההסכמים הקואליציוניים, למנוע את המשך ההליך המשפטי נגד ראש הממשלה.

ובינתיים, הררי חומרי החקירה של נתניהו בתיקים 1000 (המתנות), 2000 (נתניהו-מוזס) ו-4000 (בזק-וואלה) שוכבים בבניין פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) ולא מגיעים ליעדם - לא אל סנגורי נתניהו ולא אל כותרות העיתונים ופתיחי מהדורות החדשות.

זה די מדהים לראות איך ראש הממשלה משחק ומלהטט ומשטה במערכת אכיפת החוק. תחילה הוא הקדים את מערכת הבחירות בחצי שנה, ואז, באותה נשימה ממש, מיהר לנהל קמפיין שלם, בטענה כי פרסום כתב החשדות של היועמ"ש נגדו לפני הבחירות יביא לזיהום שלהן. אחר-כך, משנדחתה בקשתו, וכתב החשדות פורסם, טען ראש הממשלה כי העברת חומרי החקירה לסנגורים לפני הבחירות תביא לזיהומן. הפעם בקשתו התקבלה. היועמ"ש הלך לקראתו כברת דרך ארוכה והחליט כי חומרי החקירה יועברו רק ב-10 באפריל, יממה אחרי הבחירות.

ה-10 באפריל הגיע מזמן, אבל נתניהו וסנגוריו נמנעים בינתיים מלקחת את חומרי החקירה. ואי-אפשר שלא לשאול את השאלה - למה ביקשתם מהיועמ"ש את דחיית העברת חומרי החקירה ל-10 באפריל? יכולתם פשוט לא לקחת אותם מהפרקליטות לפני הבחירות, כפי שאתם עושים כעת.

ולמרות הסיטואציה המוזרה הנוכחית של אי-לקיחת החומרים, הסיכוי שנתניהו יוותר על הליך שימוע הוא קטן מאוד. ראשית, כי יש לו ולסנגוריו מה לטעון. תיק 1000, העוסק בקבלת המתנות וטובות ההנאה מארנון מילצ'ן ומג'ייימס פאקר, אומנם נראה כתיק סגור של מרמה והפרת אמונים, אבל בתיקים 2000 ו-4000 עשויות להיות לראש הממשלה טענות הגנה לא רעות בכלל. שני התיקים מורכבים משפטית, ויש בהם היבטים תקדימיים לא מעטים.

שנית, ויתור על שימוע מבחינתו של נתניהו, משמעותו האצת לוחות הזמנים של ההליך המשפטי בעניינו; והאצת לוחות הזמנים תקשה על ראש הממשלה ואנשיו לקדם הליכי חקיקה שימנעו את העמדתו לדין פלילי.

2.

אז מה נתניהו יעשה? להערכתי, הוא יחכה עד הרגע הכמעט אחרון כדי להסדיר את סוגיית שכר-הטרחה לסנגורים שלו, ואז הם יפנו בצורה נרגשת ליועץ המשפטי לממשלה ויודיעו לו כי הם מעוניינים ללכת לשימוע, אך אין להם די זמן להתכונן אליו.

ראש הממשלה וסנגוריו לא יוכלו לטעון כי העיכוב בהעברת חומרי החקירה אליהם צריך לדחות את השימוע. גם לציניות של נתניהו יש גבול. ולכן, הנימוק המרכזי של ראש הממשלה וסנגוריו לצורך לדחות את מועד השימוע, יהיה שהם זקוקים ליותר זמן להתכונן לשימוע מהסנגורים שמייצגים את שאר החשודים מהסיבה הפשוטה שנתניהו מסובך בשלושה תיקים. זאת, בעוד שמו"ל "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס, ובעל השליטה לבזק לשעבר, שאול אלוביץ, למשל, מסובכים כל אחד רק בתיק בודד, ובהתאם, היקף חומרי החקירה שעליהם ללמוד לקראת השימוע הוא קטן בהרבה.

האם נתניהו שוב יצליח לקבוע את סדר היום של ההליך הפלילי בעניינו? האם השימוע של נתניהו ייערך, כמתוכנן על-ידי היועמ"ש, עד 10 ביולי 2019 - או מאוחר יותר, כפי שמתכנן נתניהו? מנדלבליט יתקשה מאוד לדרוש מסנגוריו ללמוד כל-כך הרבה חומרים ולהתכונן לשימוע כל-כך רגיש בפרק זמן קצר יחסית של כחודשיים. כנראה שגם הפעם ייצא נתניהו כשידו על העליונה.

בתחילת השבוע נשא היועץ מנדלבליט דברים בכנס בצפון ואמר, בין היתר, כי "ההליך הפלילי איננו משיק להליך הבחירות. הוא גם אינו מושפע ממנו". כפי שקבע בית המשפט העליון פה-אחד, בהרכב של חמישה שופטים בראשות נשיא בית המשפט העליון דאז, מאיר שמגר: "דין הבוחר אינו בא במקום דין המשפט, ואין הוא יכול להחליפו". מנדלבליט ציין כי הדברים הללו הם ברורים מאליהם בעיניו. האם הם ברורים גם בעיני נתניהו? לא ברור.

היועמ"ש גם הביע תקווה שהממשלה החדשה שתקום "תכבד את מעמדן של מערכות החוק והמשפט ואת תפקידן החיוני בשמירת אופיה של המדינה כיהודית ודמוקרטית". האם ממשלה שאחת המטרות המוצהרות שלה, כעולה מההסכמים הקואליציוניים בין השותפות בה, היא למלט את העומד בראשה מהעמדה לדין פלילי, ממלאת את התקוות של היועמ"ש? אני בספק.

3.

נכון להיום, 2 במאי 2019, נראה כי גיל מסינג, שמונה רק לפני יומיים על-ידי הרמטכ"ל, אביב כוכבי, לדובר צה"ל, כבר לא יהיה דובר צה"ל. חשיפת עיתון "הארץ" השבוע כי מסינג היה מעין סוכן משטרתי והקליט את יועץ התקשורת רונן משה, העומד לדין בגין מתן שוחד בפרשת "ישראל ביתנו", הניעה תהליך שכנראה יביא לסיכול המינוי של מסינג.

הפרשייה הזאת עוד רחוקה מלהסתיים, ולא כל הפרטים בנוגע אליה ברורים עד הסוף. אבל קשה להשתחרר מהתחושה הקשה שהיוצרות כאן התבלבלו. שהלבן הפך לשחור, שהטוב הפך לרע. הפרקליטות הבהירה היום את מה שפרסם "גלובס" מפי גורמים בכירים בה אתמול - בניגוד לשמועות שלפיהן מסינג נחשד בעבירה מסוימת ולכן החליט לסייע למשטרה בחקירה, מסינג לא נחשד בביצוע עבירה כלשהי. הוא החליט לסייע למשטרה לבקשתה ובהדרכתה משום היותו אזרח שומר חוק, ואנחנו נוסיף כי גם לאור קשר מיוחד שהיה למסינג באותה תקופה עם עד המדינה בתיק הזה, אמנון ליברמן. מסינג לקח את ליברמן לביתו ותמך בו בעת שזה סבל מקשיים מאוד משמעותיים בחייו, בין היתר על רקע מעורבותו של האחרון בפרשת השוחד לכאורה. כהגדרתו של מסינג: ליברמן היה במצב של "חיים ומוות".

עו"ד דן אלדד, מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, כתב היום לעו"ד עופר ברטל, שהגיש בשמו של מסינג בקשה להסרת החיסיון על פרטי מעורבותו בחקירה: "מרשך (מסינג) סייע לאכיפת החוק בעניין מוגדר וספציפי, באופן הראוי להערכה, כאזרח שומר חוק".

עו"ד אלדד גם התייחס לפרסום אתמול באתר ynet שקשר כביכול בין מסינג לבין הקלטה חשאית שנעשתה לשר הביטחון לשעבר וכנראה לעתיד הקרוב, ח"כ אביגדור ליברמן, במהלך הלוויה של ידידו, ירון מילר ז"ל' ב-2015. אלדד הבהיר כי "בניגוד לפרסומים, לא התבקש מרשך לפעול בעניינו של נבחר ציבור כלשהו, ולא היה קשר בין פעולתו לבין עניינו של מי מבני משפחתו".

אז אם לדברי הפרקליטות, מסינג פעל בשליחות המשטרה והמדינה ותרם למיגור שחיתות לכאורה, מדוע אנחנו מעריכים שמינויו של מסינג לדובר צה"ל לא יצא אל הפועל בסופו של דבר בגלל מעורבותו בפרשייה הזאת? בעיקר בגלל הקשר של המקרה הזה לליברמן.

מי שכן הקליט את אביגדור ליברמן בשליחות המשטרה באותה הלוויה היה אמנון ליברמן (אין קשר משפחתי). אם יו"ר ישראל ביתנו אכן יחזור למשרד הביטחון, הוא לא ירצה כדובר צה"ל אדם שהיה מקורב וקשור להקלטת הסתר שנערכה לו באותה הלוויה. זאת, למרות שח"כ ליברמן אפילו לא נחקר בהקשר הזה. וכך, צה"ל צפוי להפסיד דובר מצוין ואדם טוב. השוק הפרטי ימשיך ליהנות משירותי הדוברות של מסינג.

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים בעניינם של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ארנון מוזס ושאול אלוביץ עדיין בראשיתם. הם בגדר חשודים, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

מוריס קאהן / צילום: איל יצהר

בגיל 96: מוריס קאהן, ממייסדי אמדוקס, הלך לעולמו

קאהן היה אחד ממייסדי חברת אמדוקס, שנסחרת כיום בוול סטריט לפי שווי של 8.7 מיליארד דולר ונחשבת לאחר החברות הוותיקות בהייטק הישראלי ● בשנים האחרונות היה בין התורמים והרוח החיה של פרויקט Space IL, שהוביל להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח

טובי שמלצר מבעלי שלמה ביטוח / צילום: עזרא לוי

הערכות בענף: שלמה ביטוח תונפק לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף

לגלובס נודע כי שלמה ביטוח מתכננת להנפיק 20%-25% ממניותיה, לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● אם החברה תצליח לגייס את הסכום הזה, השווי הפעם יהיה גבוה ב-56% לעומת השווי בו ביקשה להנפיק בגל ההנפקות של שנת 2021, אך נסוגה ממנו בסופו של דבר

ניר בר-דעה

התשואה הגבוהה בתולדותיה: קרן ברידג'ווטר מסכמת שנה

ברידג'ווטר שוברת שיא ומסכמת את 2025 עם תשואה של 33% בקרן המרכזית שלה, Pure Alpha ● הקרן שמנוהלת ע"י ניר בר-דעה נהנתה מהעליות במניות הקשורות לתחום ה-AI וגם מהתנודתיות שנוצרה כשהנשיא טראמפ הטיל מכסים ● מייסד הקרן, ריי דליו מכר השנה את מניותיו בקרן ונפרד, "זה היה מסע מדהים"

צילום: ננו בננה AI

סקר מנהלי השיווק: משקיעים יותר בכלי AI, פחות בטלוויזיה

קהילת "מנהלי שיווק מצייצים" ערכה סקר בקרב כ-400 מבכירי ענף השיווק, ממנו עולה כי כ-75% משוכנעים שהבינה המלאכותית תעשה עד מחצית מעבודתם בשנת 2026 ● הדיגיטל מתחזק כזירת הפרסום המבוקשת ביותר, ולמשפיעני ה-AI עוד יש דרך ארוכה לעשות

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

ועדת המינויים אישרה: מיכל עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית

ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה אישרה את בחירתה של מיכל עבאדי-בויאנג’ו לתפקיד החשבת הכללית במשרד האוצר ● במקביל, בכוונת שר האוצר להביא לאישור הממשלה גם את מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרב על הדירות: ההבדל בין הסכם הדדי, מתנה והתחייבות למתנה

פסק דין שניתן השבוע בבית המשפט לענייני משפחה ממחיש את החשיבות שבהגדרה מדויקת של עילת התביעה ע"י התובע - וזאת לאחר שמחיקת התביעה, בתום שלוש שנות דיונים, נבעה משגיאה בסיווג העילה המשפטית

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקל הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

ביהמ"ש העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקל למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה משה גפני זעם: "ביהמ"ש הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חנוך מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקות בג"ץ: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

תרחיש לא צפוי: המדינות שהורידו ריבית, ועכשיו בדרך להעלות אותה בחזרה

המגמה הגלובלית בחצי השני של 2025 הייתה של הורדת ריבית, אולם כעת בשוק יש כבר מי שמתמחרים העלאות ריבית מחודשות ב־2026 בכלכלות שונות ● בין הסיבות: עלייה בביקושים שיכולה לחמם בחזרה את האינפלציה, וכן סוגיות כמו המכסים והגבלות הגירה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט סוגרת שנה שלישית של עליות: מדד S&P 500 זינק בכ-17%

נאסד"ק עלה השנה ב-20% וב-120% בשלוש השנים האחרונות ● המניות המנצחות והמפסידות השנה ● היום הוא יומו האחרון של וורן באפט כמנכ"ל ברקשייר האת'וויי, והוא לא הבכיר היחיד שמפנה את מקומו בצמרת ● הדולר צפוי לסיים את השנה בירידה השנתית החדה ביותר שלו מאז 2017 ● מחירי הזהב והכסף רשמו את העלייה השנתית החדה ביותר זה ארבעה עשורים

זיו יעקובי, מנכ''ל אקרו נדלן / צילום: כדיה לוי

אקרו זכתה במכרז על מתחם חברת החשמל שבתל אביב ותקים מגדלי מגורים ותעסוקה

הקרקע נרכשה תמורת 255 מיליון שקל, מחיר הנמוך בכ-40 אחוז מהערכת השמאי של רמ"י, שעמדה על כ-430 מיליון שקל ● בהתאם לתכנון, תקים אקרו בשטח שלושה מגדלים ולהערכתה, שטח המגורים יעמוד על כ-12 אלף מ"ר, והשטחים המסחריים והתעסוקתיים יסתכמו לכ-36 אלף מ"ר

קרקעות / אילוסטרציה: Shutterstock

3 מכרזי קרקעות של סוף השנה הקפיצו את הכנסות רמ"י ביותר מ-10%

המכרזים במתחם השלישות ברמת גן, בשדה התעופה בהרצליה ובמחנה סירקין בפתח תקווה הניבו למדינה הכנסות של 3.2 מיליארד שקל, בעוד שכלל ההכנסות בגין שיווקי קרקע בשנה שעברה הגיעו ל-28 מיליארד שקל

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

ויכוח על 185 מיליון שקל: הדרישה של רשות המסים והתגובה של פרטנר

בדיווח של החברה לבורסה, צוין כי רשות המסים דורשת מפרטנר מס בשיעור של 185 מיליון שקל, בגין מחלוקת סביב דיווח החברה בנוגע לציוד החברה ● להערכת פרטנר, לא צפויות לשומות אלו השלכות מהותיות על דוח רווח והפסד

''הלוטוס הלבן'' של HBO / צילום: באדיבות YES ו-סטינג+

לא מתחשבים ביוקר המחיה: HBO נכנסת לישראל, והמחירים עולים

המהלך של HBO מייצר לא מעט חששות בשוק ● כמה שווה המכונית שקיבל השבוע ערן זהבי? ● יו"ר מליסרון רכש שתי יצירות וידאו ארט תמורת כ-40 אלף דולר ● רשת מלונות פתאל יוצאת במהלך לחיילי וחיילות המילואים ● וזה העו"ד שמצטרף כשותף לפירמת עורכי הדין גורניצקי GNY ● אירועים ומינויים

ד''ר שמרית ממן / צילום: דני מכליס

יו"ר סוכנות החלל הישראלית רוצה שכל אחד מאיתנו יידע איך להתכונן לאסון הבא

ד"ר שמרית ממן מנהלת באוניברסיטת בן גוריון מעבדה שמשויכת לנאס"א, שותפה של האו"ם בתוכניות להתמודדות עם אסונות ומקדמת לימודי מדעים בקרב נערות ● לפני כחצי שנה היא גם מונתה ליו"ר סוכנות החלל הישראלית ● בראיון ראשון בתפקיד, היא מסבירה איך החלל יכול לעזור לנו להתמודד עם אסונות ומגלה את מי הייתה רוצה לראות כאסטרונאוטית הישראלית הראשונה

טיל L-SPIKE 4X / אילוסטרציה: דוברות רפאל

רפאל מעורבת בעסקה עם צבא גרמניה, והישראלית שמוכרת באסיה

צבא גרמניה ברכישת ענק של 200 נגמ"שים עם משגרים מתוצרת רפאל ● חברת האוזניות מנתניה, שנסחרת בבורסה בניו יורק, החלה במכירת מערכות שמע טקטיות ללקוחה ביבשת אסיה ● וגם: הודו השלימה את המשלוח הראשון לצבא מרוקו של משוריינים במסגרת עסקה רחבה בין הצדדים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר רב-בריח, שמואל דונרשטיין, והמנכ''ל לשעבר עידן זו-ארץ / צילום: אייל טואג

המלכוד של התביעות הייצוגיות: המוסדיים נותרים בחוץ, וההליך נכשל

ביהמ"ש הכלכלי דחה בקשה לאישור תביעה ייצוגית שהגישה עמותה בעקבות הנפקת רב-בריח, בנימוק כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה בחרו שלא לתבוע את החברה ● מומחים מצביעים על שוק רווי ניגודי עניינים ועל חסמים כלכליים שמרתיעים את המוסדיים מלפעול

צבאות נאט''ו מרחיבים את הגיוס / עיצוב: אלישע נדב

צבאות אירופה מרחיבים את הגיוס: האם האזרחים יסכימו להילחם למען המולדת?

אחרי עשורים של שלווה מדינות אירופה משנות סדרי עדיפויות - ומסיטות תקציבים לעסקאות נשק ● אלא שבזמן שמחסני החירום מתמלאים, נחשפת החוליה החסרה: לוחמים ● בשנה הקרובה ייכנסו לתוקף תוכניות גיוס, והן יידרשו לשאלה הקשה: האם אזרחיהן מוכנים לשלם מחיר אישי בשדה הקרב? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ענקית הביטוח הבינלאומית יוצאת מישראל. מה ההשלכות ומי צפוי להיפגע?

סוויס רה, מבטחת המשנה הגדולה בתחום הבריאות והנכות, מצמצמת משמעותית את הפעילות בארץ. הסיבה: רשות שוק ההון לא מאשרת להעלות מחירים ולייקר את הפרמיות לציבור במיליארדי שקלים בשנה ● החשש בענף: פגיעה בחברות הקטנות והעלאת מחירים לציבור, ואולי אפילו פגיעה בביטוחי התרופות שמחוץ לסל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הדרישה של סמוטריץ' שהביאה לדיון סוער בוועדת הכספים

ביום האחרון לשנת התקציב התלהטו הרוחות בוועדת הכספים לאחר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט להתנות את מענקי האיזון השנתיים בהעברה של כספיים קואליציוניים ליהודה ושומרון ● ההליך, שבימים כתיקונם אמור לקחת לפחות 48 שעות, התקצר לאחר שהייעוץ המשפטי איפשר לחרוג מהנוהל הקיים

שנה מצוינת בבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שיא של 16 שנה: אלו התשואות של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ב-2025

חודש דצמבר הסתכם בתשואה של כ-1% במסלולים הכלליים, כך לפי בית ההשקעות מיטב ● כפי שהוערך בגלובס, בשנה כולה החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתשואה של 15% ובמסלולי המניות מ-25% ● מנגד, מסלולי ה-S&P 500 אכזבו עם תשואה של פחות מ-4%. הסיבה העיקרית: זינוק של מעל 50% בבורסה בת"א