גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היועמ"ש מנדלבליט בנעלי משה רבנו: האם יזכה לראות את ההליך המשפטי נגד רה"מ?

מנדלבליט ואנשי הפרקליטות עלולים שלא לזכות להגיע "לארץ המובטחת" בכל הנוגע לתיקי נתניהו ● הם הצליחו לחצות את מדבר החקירות, את גיבוש כתב החשדות ואת הזימון לשימוע - אבל הקואליציה שמקים כעת החשוד המרכזי מאיימת למנוע את המשך ההליך המשפטי נגדו ● פרשנות

אביחי מנדלבליט ובנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
אביחי מנדלבליט ובנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

1.

כמו משה, שהוציא את בני ישראל ממצרים אך לא זכה להגיע בעצמו אל הארץ המובטחת, כך עלולים למצוא את עצמם גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ואנשי הפרקליטות בתיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו. הם הצליחו לחצות את מדבר החקירות, את גיבוש כתב החשדות ואת הזימון לשימוע, אבל עכשיו הקואליציה שמקים החשוד המרכזי מאיימת, כעולה מההסכמים הקואליציוניים, למנוע את המשך ההליך המשפטי נגד ראש הממשלה.

ובינתיים, הררי חומרי החקירה של נתניהו בתיקים 1000 (המתנות), 2000 (נתניהו-מוזס) ו-4000 (בזק-וואלה) שוכבים בבניין פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) ולא מגיעים ליעדם - לא אל סנגורי נתניהו ולא אל כותרות העיתונים ופתיחי מהדורות החדשות.

זה די מדהים לראות איך ראש הממשלה משחק ומלהטט ומשטה במערכת אכיפת החוק. תחילה הוא הקדים את מערכת הבחירות בחצי שנה, ואז, באותה נשימה ממש, מיהר לנהל קמפיין שלם, בטענה כי פרסום כתב החשדות של היועמ"ש נגדו לפני הבחירות יביא לזיהום שלהן. אחר-כך, משנדחתה בקשתו, וכתב החשדות פורסם, טען ראש הממשלה כי העברת חומרי החקירה לסנגורים לפני הבחירות תביא לזיהומן. הפעם בקשתו התקבלה. היועמ"ש הלך לקראתו כברת דרך ארוכה והחליט כי חומרי החקירה יועברו רק ב-10 באפריל, יממה אחרי הבחירות.

ה-10 באפריל הגיע מזמן, אבל נתניהו וסנגוריו נמנעים בינתיים מלקחת את חומרי החקירה. ואי-אפשר שלא לשאול את השאלה - למה ביקשתם מהיועמ"ש את דחיית העברת חומרי החקירה ל-10 באפריל? יכולתם פשוט לא לקחת אותם מהפרקליטות לפני הבחירות, כפי שאתם עושים כעת.

ולמרות הסיטואציה המוזרה הנוכחית של אי-לקיחת החומרים, הסיכוי שנתניהו יוותר על הליך שימוע הוא קטן מאוד. ראשית, כי יש לו ולסנגוריו מה לטעון. תיק 1000, העוסק בקבלת המתנות וטובות ההנאה מארנון מילצ'ן ומג'ייימס פאקר, אומנם נראה כתיק סגור של מרמה והפרת אמונים, אבל בתיקים 2000 ו-4000 עשויות להיות לראש הממשלה טענות הגנה לא רעות בכלל. שני התיקים מורכבים משפטית, ויש בהם היבטים תקדימיים לא מעטים.

שנית, ויתור על שימוע מבחינתו של נתניהו, משמעותו האצת לוחות הזמנים של ההליך המשפטי בעניינו; והאצת לוחות הזמנים תקשה על ראש הממשלה ואנשיו לקדם הליכי חקיקה שימנעו את העמדתו לדין פלילי.

2.

אז מה נתניהו יעשה? להערכתי, הוא יחכה עד הרגע הכמעט אחרון כדי להסדיר את סוגיית שכר-הטרחה לסנגורים שלו, ואז הם יפנו בצורה נרגשת ליועץ המשפטי לממשלה ויודיעו לו כי הם מעוניינים ללכת לשימוע, אך אין להם די זמן להתכונן אליו.

ראש הממשלה וסנגוריו לא יוכלו לטעון כי העיכוב בהעברת חומרי החקירה אליהם צריך לדחות את השימוע. גם לציניות של נתניהו יש גבול. ולכן, הנימוק המרכזי של ראש הממשלה וסנגוריו לצורך לדחות את מועד השימוע, יהיה שהם זקוקים ליותר זמן להתכונן לשימוע מהסנגורים שמייצגים את שאר החשודים מהסיבה הפשוטה שנתניהו מסובך בשלושה תיקים. זאת, בעוד שמו"ל "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס, ובעל השליטה לבזק לשעבר, שאול אלוביץ, למשל, מסובכים כל אחד רק בתיק בודד, ובהתאם, היקף חומרי החקירה שעליהם ללמוד לקראת השימוע הוא קטן בהרבה.

האם נתניהו שוב יצליח לקבוע את סדר היום של ההליך הפלילי בעניינו? האם השימוע של נתניהו ייערך, כמתוכנן על-ידי היועמ"ש, עד 10 ביולי 2019 - או מאוחר יותר, כפי שמתכנן נתניהו? מנדלבליט יתקשה מאוד לדרוש מסנגוריו ללמוד כל-כך הרבה חומרים ולהתכונן לשימוע כל-כך רגיש בפרק זמן קצר יחסית של כחודשיים. כנראה שגם הפעם ייצא נתניהו כשידו על העליונה.

בתחילת השבוע נשא היועץ מנדלבליט דברים בכנס בצפון ואמר, בין היתר, כי "ההליך הפלילי איננו משיק להליך הבחירות. הוא גם אינו מושפע ממנו". כפי שקבע בית המשפט העליון פה-אחד, בהרכב של חמישה שופטים בראשות נשיא בית המשפט העליון דאז, מאיר שמגר: "דין הבוחר אינו בא במקום דין המשפט, ואין הוא יכול להחליפו". מנדלבליט ציין כי הדברים הללו הם ברורים מאליהם בעיניו. האם הם ברורים גם בעיני נתניהו? לא ברור.

היועמ"ש גם הביע תקווה שהממשלה החדשה שתקום "תכבד את מעמדן של מערכות החוק והמשפט ואת תפקידן החיוני בשמירת אופיה של המדינה כיהודית ודמוקרטית". האם ממשלה שאחת המטרות המוצהרות שלה, כעולה מההסכמים הקואליציוניים בין השותפות בה, היא למלט את העומד בראשה מהעמדה לדין פלילי, ממלאת את התקוות של היועמ"ש? אני בספק.

3.

נכון להיום, 2 במאי 2019, נראה כי גיל מסינג, שמונה רק לפני יומיים על-ידי הרמטכ"ל, אביב כוכבי, לדובר צה"ל, כבר לא יהיה דובר צה"ל. חשיפת עיתון "הארץ" השבוע כי מסינג היה מעין סוכן משטרתי והקליט את יועץ התקשורת רונן משה, העומד לדין בגין מתן שוחד בפרשת "ישראל ביתנו", הניעה תהליך שכנראה יביא לסיכול המינוי של מסינג.

הפרשייה הזאת עוד רחוקה מלהסתיים, ולא כל הפרטים בנוגע אליה ברורים עד הסוף. אבל קשה להשתחרר מהתחושה הקשה שהיוצרות כאן התבלבלו. שהלבן הפך לשחור, שהטוב הפך לרע. הפרקליטות הבהירה היום את מה שפרסם "גלובס" מפי גורמים בכירים בה אתמול - בניגוד לשמועות שלפיהן מסינג נחשד בעבירה מסוימת ולכן החליט לסייע למשטרה בחקירה, מסינג לא נחשד בביצוע עבירה כלשהי. הוא החליט לסייע למשטרה לבקשתה ובהדרכתה משום היותו אזרח שומר חוק, ואנחנו נוסיף כי גם לאור קשר מיוחד שהיה למסינג באותה תקופה עם עד המדינה בתיק הזה, אמנון ליברמן. מסינג לקח את ליברמן לביתו ותמך בו בעת שזה סבל מקשיים מאוד משמעותיים בחייו, בין היתר על רקע מעורבותו של האחרון בפרשת השוחד לכאורה. כהגדרתו של מסינג: ליברמן היה במצב של "חיים ומוות".

עו"ד דן אלדד, מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, כתב היום לעו"ד עופר ברטל, שהגיש בשמו של מסינג בקשה להסרת החיסיון על פרטי מעורבותו בחקירה: "מרשך (מסינג) סייע לאכיפת החוק בעניין מוגדר וספציפי, באופן הראוי להערכה, כאזרח שומר חוק".

עו"ד אלדד גם התייחס לפרסום אתמול באתר ynet שקשר כביכול בין מסינג לבין הקלטה חשאית שנעשתה לשר הביטחון לשעבר וכנראה לעתיד הקרוב, ח"כ אביגדור ליברמן, במהלך הלוויה של ידידו, ירון מילר ז"ל' ב-2015. אלדד הבהיר כי "בניגוד לפרסומים, לא התבקש מרשך לפעול בעניינו של נבחר ציבור כלשהו, ולא היה קשר בין פעולתו לבין עניינו של מי מבני משפחתו".

אז אם לדברי הפרקליטות, מסינג פעל בשליחות המשטרה והמדינה ותרם למיגור שחיתות לכאורה, מדוע אנחנו מעריכים שמינויו של מסינג לדובר צה"ל לא יצא אל הפועל בסופו של דבר בגלל מעורבותו בפרשייה הזאת? בעיקר בגלל הקשר של המקרה הזה לליברמן.

מי שכן הקליט את אביגדור ליברמן בשליחות המשטרה באותה הלוויה היה אמנון ליברמן (אין קשר משפחתי). אם יו"ר ישראל ביתנו אכן יחזור למשרד הביטחון, הוא לא ירצה כדובר צה"ל אדם שהיה מקורב וקשור להקלטת הסתר שנערכה לו באותה הלוויה. זאת, למרות שח"כ ליברמן אפילו לא נחקר בהקשר הזה. וכך, צה"ל צפוי להפסיד דובר מצוין ואדם טוב. השוק הפרטי ימשיך ליהנות משירותי הדוברות של מסינג.

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים בעניינם של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ארנון מוזס ושאול אלוביץ עדיין בראשיתם. הם בגדר חשודים, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת משיק את "הסל של המדינה"; ברשתות טוענים: אין כאן בשורה

שר הכלכלה הציג היום את פרויקט "הסל של המדינה" - סל של 100 מהמוצרים הנמכרים ביותר בישראל, שישווקו במחיר הזול ביותר ● הסל יוצע ללקוחות ברשת מזון אחת שתיבחר במכרז ● ברקת טוען כי המהלך יסייע לבלום את יוקר המחיה, אך ברשתות השיווק לא מתרשמים

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

למחפשי רכב חדש: האם "אפס ק"מ" מתאים לכם?

אחרי שנים של מחסור ורשימות המתנה, המלאים המצטברים של היבואנים מחזירים את השליטה אליכם ● זה מה שיעזור לכם לנצל את מלחמת המחירים בשוק הרכב

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

מכירת צים לחברה זרה? ועד העובדים קרא למדינה להתנגד

בוועד מעלים חששות משליטה של גורמים עוינים כגון קטאר ומפגיעה ברציפות האספקה למדינה ● בדיון בוועדת הכלכלה נקבע כי מוקדם מדי לקבל החלטות, וברשות החברות הבהירו כי עד כה כלל לא התקבלה פנייה מצים לבחון העברת בעלות

5 הערות על השנה ששברה את כל השיאים בשוק הגמל / צילום: Shutterstock

"שוק ההון התנתק מהכלכלה": האם אחרי שנה פנטסטית הגיע הזמן להקטין חשיפה למניות?

2025 הייתה השנה הכי טובה שראו החוסכים בישראל זה 16 שנה, אבל מסלול אחד פופולרי במיוחד אכזב את המשקיעים ● את טבלת התשואות הובילו שתי חברות ביטוח עם אהדה להשקעות בארץ ● ואיפה ממליצים המומחים לשים את הכסף ב־2026?

הילה ויסברג והלית ינאי-לויזון בשיחה עם ינקי קוינט / צילום: לע''מ

האיש שאחראי על קרקעות המדינה: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת, אפילו ב-10%"

שיחה עם ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל היוצא ● על העימותים עם האוצר, ההישגים במחיר למשתכן והטענות כלפיו לאפליית ערבים: "חשוב שבקו הגבול יישב ציבור שיודע להגן על היישובים"

מי הן קרנות הגידור המצטיינות של השנה? / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות של המיליונרים שהיכו את ת"א כשרוב תעשיית הגידור נשארה מאחור

בשנה החולפת השאיר מדד הדגל של ת"א אבק לרוב קרנות הגידור המנייתיות - למעט 3: ורטיקל לונג, ואר אקוויטי וספרה וואליו ● מנהל הקרן המצטיינת מסביר את סוד ההצלחה: "חשיפה גבוהה לסקטורים הביטחוני והפיננסי" ● במבט ל–3 שנים בין קרנות הגידור, בלטו לטובה גם נוקד וטוטאל

השופט בני שגיא / צילום: דוברות הרשות השופטת

בני שגיא, נשיא ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע, נהרג בתאונת אופנוע

שגיא, בן 54 במותו, היה הצעיר מבין נשיאי בתי המשפט המחוזיים בישראל ● בהנהלת הרשות השופטת הוא זכה להערכה רבה, בין היתר בשל יכולתו להביא לסיומם של תיקים פליליים מורכבים באמצעות הסדרי טיעון יעילים ● שר המשפטים לוין ספד לו: "הוא יחסר מאוד למערכת המשפט"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

נפט, והרבה: המניע הכלכלי של טראמפ בוונצואלה והסיבה שטהרן יכולה בינתיים להירגע

נשיא ארה"ב ינמק את לכידתו של נשיא ונצואלה בהיותו מנהיג קרטל סמים, בדיכוי עמו, ובידידותו עם האויבות או היריבות של העולם המערבי - אך מדורו אינו היחיד שעושה זאת ● על כן, המניע המרכזי בפעולה שכזו הוא America First, ופוטנציאל הנפט האדיר, וההכנסות הפוטנציאליות לענקיות האנרגיה האמריקאיות

שדה התעופה של אתונה / צילום: ap, Thanassis Stavrakis

נתב"ג גם יושפע: תקלה סגרה את המרחב האווירי של יוון

בשל תקלה נסגר המרחב האווירי של יוון באופן זמני, והמראות ונחיתות בשדות תעופה ברחבי המדינה מעוכבות ● השבתת המרחב האווירי של יוון עלולה להשפיע גם על טיסות מישראל, שכן יוון משמשת נתיב מעבר מרכזי לטיסות רבות מישראל ליעדים באירופה

קולות נפץ הבוקר בבירת ונצואלה / צילום: Reuters, REUTERS

המבצע הסודי של כוח דלתא והפרס על ראשו של מדורו: כל הפרטים על הדרמה בוונצואלה

דיווחים התקבלו הבוקר על קולות נפץ חזקים בבירת ונצואלה, קראקס ● נשיא המדינה מדורו הכריז על מצב חירום כללי והורה על גיוס ● ההתפתחויות מגיעות על רקע מתיחות גוברת בין הממשל האמריקאי למשטרו של מדורו ● טראמפ: "הנשיא ניקולס מדורו נלכד יחד עם אשתו. הם הוטסו מחוץ למדינה״ ● ב-CBS דווח כי מדורו נתפס בידי כוח דלתא של צבא ארה"ב כשעל ראשו פרס של 50 מיליון דולר

סמלי האפליקציות של גרוק, ג'מיני, קלוד וצ'אט GPT / צילום: Shutterstock

העדכון החדש של X מעורר סערה: גרוק אפשר יצירת תוכן מיני של נשים וקטינים

צרפת, הודו ומלזיה פתחו בבדיקות דחופות נגד X (טוויטר לשעבר), לאחר שמודל הבינה המלאכותית גרוק אפשר למשתמשים ליצור תוכן מיני פוגעני ע"י עריכת תמונות של נשים וקטינים בפלטפורמה ● בין היתר על הפרק: סנקציות משפטיות

הנתונים נחשפים: כמה הרוויחו עורכי הדין ב־2025, ואיזה תחום בלט במיוחד

אחרי תקופה של זהירות, ענף המשפט חוזר להעלאות שכר מדודות ● מסקר קודקס ל־2025 עולה כי השכר הממוצע טיפס ב־2.4%, כאשר לצד הדומיננטיות של תחום ההייטק, נרשמת התחזקות משמעותית בתחומי הרגולציה והגנת הפרטיות, המבססים את מעמדם בצמרת טבלת השכר

מיליציות של אזרחים חמושים תומכי הנשיא מדורו יוצאים לרחובות / צילום: ap, Matias Delacroix

התגובות למהלך של טראמפ, ואיפה חוששים להיות הבאים בתור?

התגובות בעולם למהלך ההתקפי של ארה"ב על ונצואלה נעו בין גינויים חריפים מצד מתנגדי המדיניות האמריקאית, להימנעות מביקורת מצד מי שאמורים להיות בעלי בריתה של ארה"ב ● נשיא ברזיל טען בתגובה כי ארה"ב "חצתה רף מסוכן מאוד", ואילו באיחוד האירופי פרסמו הודעה מתונה שבה אמרו כי הם "בעד העברת השלטון בוונצואלה בדרכי שלום"

מסירות כלי רכב / צילום: יח''צ

מי הדגם שהוביל את טבלת מסירות הרכב ב-2025?

דוח מסירות הרכב לשנת 2025 מצביע על שנת שיא לדגמים מסין, עם נתח כולל של מעל שליש מהמסירות ● התופעה הבולטת של השנה היא מספר שיא של רכבי "אפס ק"מ" ● ג'אקו 7 מבית קבוצת צ'רי הוא הדגם שמוביל את המסירות, ומי עוד ברשימה?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

באיראן מודים: המשטר נדחק למצב הישרדותי בגלל המחאות

ישראל וסוריה יחדשו מחר את המו"מ על הסכם ביטחוני בגבול ● שני אזרחים ישראלים חצו בשוגג את הגבול לירדן ● בישראל סבורים שהמבצע באמריקה הלטינית יהדהד גם במזרח התיכון ● BBC מפצה ב-120 אלף שקל משפחה ישראלית מהעוטף: "טעות בתום לב" ● צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ ● עדכונים שוטפים

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

גם דלק ישראל מביעה התעניינות ברכישתה של הוט מובייל

חברת דלק ישראל מביעה התעניינות ברכישת הוט מובייל, וזאת לאחר שפלאפון ופרטנר הגישו גם הן הצעות לרכישתה ● בשלב זה, רכישה פוטנציאלית של הוט מובייל ע"י דלק ישראל עשויה להתבצע באופן בלעדי על-ידה, אך ייתכן כי היא תבחר לעשות זאת עם שותפים אסטרטגיים

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הממצא המפתיע שיכול לאתר ילדים בסטרס

מחקר של מכבידנט מצביע על קשר בין חיים במתח מתמשך, וספציפית בעוטף עזה, לשינויים בהתפתחות השיניים בקרב ילדים ● ביוביט גייסה 50 מיליון דולר למדידת לחץ דם רציפה באמצעות מדבקה ● מספר בתי חולים יחלו בקרוב להשתתף בתוכנית להכשרת רופאים בחמלה ● וגם: המוצר הישראלי ששימש לטיפול בנפגעי אסון השריפה בשווייץ, ומרכז החדשנות שיוצר סטארט-אפים בסח'נין ● השבוע בביומד

תעשיית הקרנות בשיא / אילוסטרציה: Shutterstock

מהפך שלא נראה 4 שנים: זה האפיק הכי פופולרי ל־2025 בשוק הקרנות

בצל הזינוקים במדדי המניות המקומיים תעשיית הקרנות המקומית מסכמת שנת שיא, במהלכה זרמו אליה כ-73 מיליארד שקל ● אחרי 3 שנים קשות הקרנות המנוהלות חוזרות למרכז הבמה ● וגם: איזה אפיק זכה לאמון מחודש מצד המשקיעים?

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

פוטנציאל הנפט הלא-ממומש של ונצואלה יכול להתהפך לטובת ארה"ב

ניהול גרוע של מונופול הנפט הממשלתי בידי נשיאי ונצואלה, הוגו צ'אבס וניקולס מדורו, וסנקציות אמריקאיות חסמו את "הזהב השחור" מלבוא לכדי מימוש ● כעת, בשל הפלת השלטון בוונצואלה, מזקקות הנפט בחוף הדרומי של ארה"ב יכולות להפוך לגורם מרכזי בעיבוד הנפט הזה לכדי מוצרי דלק לרחבי העולם

איך 2025 עמדה במבחן העובדות? / צילום: AI ננו בננה

המשרוקית מסכמת שנה: איך 2025 עמדה במבחן העובדות?

כלכלה, משפט וביטחון: מתברר שהפוליטיקאים אוהבים לזרוק נתונים בנושאים האלה, אבל אי־אפשר להסתמך עליהם באופן עיוור ● ואפשר גם בכלל לברוח משיח עובדתי - מתברר שמי שסיגלה לעצמה את המנהג הזה המשיכה איתו גם השנה ● ואיפה אנחנו צריכים להשתפר? ● המשרוקית של גלובס