גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי הדירות בוורשה עולים יחד עם מגדלי דיור מפוארים

שוק נכסי היוקרה בבירת פולין רשם בשנה שעברה התייקרות של 20% - ושינה דרמטית את קו הרקיע של העיר

 

 

העיר העתיקה של ורשה. צומת תחבורה אידיאלי / צילום: shutterstock
העיר העתיקה של ורשה. צומת תחבורה אידיאלי / צילום: shutterstock

אחרי עשרות שנים של צמיחה כלכלית סולידית ששינתה את פני פולין, ורשה נהנית מגאות במגורי יוקרה, עם עלייה של 20% במחירים בשנה שעברה בקצה העליון של השוק, ושינוי דרמטי בקו הרקיע של העיר.

מצבה הגיאופוליטי של פולין כצומת אירופית הפך אותה לשדה קרב במשך מאות שנים, אך היום הוא מהווה צומת תחבורה אידיאלית עם מוקד ייצור מגוון. התושבים נהנים מהכלכלה החזקה, בייחוד במגזר השירותים המתרחב, והם קונים נכסים מובחרים בבירה ובסביבה. התוצאה היא יבול בולט חדש של מגדלי דירות יוקרה ושדרוג נכסים נמוכים קיימים.

מחירי הדיור בבירה, שהיא המוקד הפיננסי, עלו ב-2018 ב-6.8%, לפי מדד המגורים העולמי בערים, שמחושב על ידי סוכנות הנכסים הבריטית נייט פרנק. בכך ורשה עוקפת ערים אמריקניות כמו בוסטון וסיאטל, וערים פורחות אירופיות כמו מינכן ודבלין. אבל מגזר היוקרה, שמתחיל במחירים של 610 דולר לרגל רבועה (0.093 מ"ר), רשם עלייה חדה הרבה יותר, כך לדברי קז'ימיז' קיירצ'יק, סגן נשיא סוכנות JLL בוורשה ואנליסט של מגמות שוק הדיור במדינה.

לפי קיירצ'יק, האזור שבו מתגוררים עשירי פולין הוא קונסטנסין-ייזיורנה, מרחצאות במרחק כ-24 ק"מ מדרום לוורשה. הקונים שם נמשכים לווילות הגדולות ולמגרשים הנרחבים. אחוזה מקומית שנבנתה ב-2004 נמכרת כעת בשלושה מיליון דולר. היא מכילה שבעה חדרי שינה, בשטח בנוי של 1,200 מ"ר, על שטח מיוער של שלושה דונם.

אזורים מבוקשים נוספים הם מוקוטוב (Mokotow), שכונת שגרירויות מדרום ללב המסחרי של ורשה, שבה קוטג' בשטח 300 מ"ר משנות ה-60, עם ארבעה חדרי שינה ושלושה חדרי אמבטיה עומד למכירה ב-1.53 מיליון דולר, אחרי שיפוץ ב-2015.

מגדל שהוא סמל מחודד לקו הרקיע של ורשה

במרכז העיר הבנייה היא לגובה, ויש פרויקטים שמתכננים אדריכלים בינלאומיים ידועים. זלוטה 44, מגדל מגורים של 54 קומות בעיצוב האדריכל הפולני-אמריקני דניאל ליבסקינד שהושלם ב-2017, העניק לקו הרקיע סמל מחודד. הדיירים נהנים משלל פינוקים, בהם חדר טעימות יין ובריכת שחייה מחופת שיש באורך כ-30 מטר. הפנטהאוז המשולש של הבניין, בשטח 650 מ"ר, עומד למכירה ב-10.1 מיליון דולר.

במרחק הליכה קצר, "המגדל הקוסמופליטני" בן חמש השנים בגובה 44 קומות, שעוצב על ידי האדריכל הגרמני-אמריקאי הלמוט יאן משיקגו, מציע חדר כושר עם בריכה שחציו מקורה וחציו חיצוני וחדר קולנוע עם הדמיה של משחק גולף. דירת ארבעה חדרי שינה בקומה ה-40 בשטח 180 מ"ר עומדת למכירה ב-1.8 מיליון דולר.

לשני הפרויקטים הלו יש שירות שוער, שהפך לחובה במגדלים המפוארים בעיר.

פרויקט היוקרה המדובר ביותר בוורשה שמצוי בבנייה כעת הוא Foksal 13/15, קומפלקס דירות נמוך מהמאה ה-19 ששרד את ההרס הכמעט כללי של העיר במלחמת העולם השנייה. דופלקס בשטח 500 מ"ר עם טרסה על הגג ושטח לשבעה חדרי שינה נמכר ב-2017 ב-4.6 מיליון דולר. הבינוי מחדש יושלם מאוחר יותר השנה.

ירון ואן דר טולן, מנכ"ל החברה הבת הפולנית של Ghelamco - חברת נדל"ן בלגית שיזמה את פוקסל ועוד מיזמי בנייה מסחרית מובילים בוורשה, אומר שהרוב הגדול של הקונים בקומפלקס הם פולנים שכבר מתגוררים בוורשה, וכן פולנים שעובדים בחו"ל וקונים דירות כנכסים נוספים.

"בשבילנו לוקסוס זה מגוון של אופציות"

ורשה נהרסה במלחמת העולם השנייה, ונבנתה מחדש מאז, בדרך כלל בסגנון הישן. תושבים מבוגרים זוכרים את מצוקת הצרכנים של שנות ה-80, כאשר תורים ארוכים השתרכו בפתח חנויות מכולת ללא מוצרים. היום ורשה הפכה גם ליעד קולינרי. מתגורר בה השף בעל כוכבי מישלן וויאצ'יץ' מודסט אמארו, לשעבר ממסעדת אל בולי המהוללת בספרד. במסעדת Atelier Amaro הוא מציע ודקה פולנית תוצרת אומן ויינות מכרמי בוטיק פולנים בתפריט הארוחה המלא שלו, 195 דולר.

אמארו, בן 47, קנה לאחרונה בית בווילאנוב, שכונת וילות בין מוטוקוב וקונסטנסין-ייזיורנה, שלדבריו נותנת לו תחושת כפר אף שהיא חלק מהעיר.

"פולין התחילה את תור הזהב האמיתי הראשון שלה", אומר הכלכלן מרסן פיאטקובסקי, מחבר הספר "אלופת הצמיחה של אירופה: תובנות מהעלייה הכלכלית של פולין".

הוא אומר שהתמ"ג הפולני לנפש כבר שילש את עצמו מ-1990, ועולה על כל המדינות הפוסט-קומוניסטיות האחרות באיחוד האירופי. הוא משווה את אווירת השגשוג בוורשה לבייג'ין, שבה הוא עובד כעת בבנק העולמי. הכלכלן בן ה-43 מחפש כעת בית נוסף בוורשה, רצוי במגדל מגורים עם נוף לנהר.

"אם יש לך באמת הרבה כסף, אתה לא קונה דירה במרכז העיר אלא בונה בית", אומר קיירצ'יק.

בשנות ה-80 היו לתושבי ורשה שתי אפשרויות קשות: להישאר בחברה קורסת או לנסות את מזלם בחו"ל. בוורשה של ימינו, אומר השף אמארו, אפשר לבחור את כל מה שאתה רוצה. "מבחינתנו, לוקסוס זה מגוון של אופציות", הוא מסביר.

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה