גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת הפרידה ממנכ"ליות הבנקים: דיסקונט עם רבעון שיא; לאומי עם רווח של יותר מ-2 מיליארד שקל במחצית השנה

עם פרסום דוחות הבנקים לרבעון השני, שבו שניהם הציגו שורה תחתונה מרשימה, הודיע לאומי כי יחלק דיבידנד של 369 מיליון שקל, שמתווסף על הודעתו על תוכנית נוספת לרכישה חוזרת של מניותיו, בעוד דיסקונט יחלק דיבידנד של 82 מיליון שקל

רקפת רוסק-עמינח, מנכ"לית בנק לאומי / צילום: רון קדמי
רקפת רוסק-עמינח, מנכ"לית בנק לאומי / צילום: רון קדמי

המערכת הבנקאית ממשיכה להציג תוצאות חזקות, שמשקפות רבעון שני חזק, המצטרף לרבעון ראשון טוב גם כן. הבנקים הגדולים נהנים, בין השאר, מכמה רווחים חד-פעמיים, מהשפעות חיוביות של השינוי במדד המחירים והאינפלציה שעלתה, וגם מרוח גבית משוק ההון ומכך שלהוציא "רעשים", אין הרעה בחובות ברמת הענף.

מציאות זו נכונה במיוחד ללאומי ולדיסקונט - שני בנקים גדולים ומצליחים, שמנוהלים בשנים האחרונות על ידי שתי מנכ"ליות, שהודיעו ביוני האחרון על פרישתן.

היום פרסמו לאומי ודיסקונט את הדוחות לרבעון השני של 2019, במה שנראה לפי שעה, כדוחות הלפני-אחרונים של המנכ"ליות, רקפת רוסק-עמינח ולילך אשר-טופילסקי, בהתאמה, כשהם כוללים שורה תחתונה מרשימה וגם הודעות על דיבידנדים. כך, לאומי  הודיע כי יחלק דיבידנד של 369 מיליון שקל, שמתווסף להודעה של הבנק על תוכנית נוספת לרכישה חוזרת (ביי-בק) של מניותיו, בעוד דיסקונט  הודיע על דיבידנד של 82 מיליון שקל.

לילך אשר / צילום ארכיון: תמר מצפי

בנק לאומי רשם ברבעון השני רווח נקי של 923 מיליון שקל - גידול של כ-2% ביחס לרבעון המקביל (וגידול חד יותר ביחס לרווח של 843 מיליון שקל בנטרול השפעתה של לאומי קארד אשתקד). זאת, בעוד דיסקונט רשם רבעון שיא מבחינתו, עם רווח רבעוני של 545 מיליון שקל, שמשקף גידול של כ-29% ביחס לרבעון השני של 2018. למעשה, ברבעון השני של 2019 רשם דיסקונט כמעט את כל הרווח השנתי שרשם ב-2014 - שנת כניסתה של אשר-טופילסקי לתפקידה כמנכ"לית הבנק.

מכירת לאומי קארד חיזקה את התוצאות

בשקלול תוצאות הרבעון הראשון השנה, התוצאות של שני הבנקים משופרות אף יותר. כך, לאומי רשם במחצית הראשונה של 2019 רווח נקי של כ-2.015 מיליארד שקל - עלייה של כ-23% ביחס למחצית המקבילה אשתקד. התשואה להון של לאומי במחצית הראשונה של 2019 עמדה על שיעור של 11.4%, בהשוואה לתשואה של 9.9% בתקופה המקבילה אשתקד.

עם זאת, תוצאות לאומי הושפעו במחצית הראשונה מכמה מהלכים חד-פעמיים. אחד המהלכים העיקריים נרשם כבר ברבעון הראשון, והוא המכירה המוצלחת של לאומי קארד, שנהפכה לחברת מקס. המכירה הביאה לבנק לאומי רווח לאחר מס של יותר מ-200 מיליון שקל ברבעון הראשון. בבנק מפרטים בדוחות כי "בנטרול השפעת מכירת לאומי קארד, התשואה להון במחצית הראשונה של 2019 עמדה על 10.2%, בהשוואה ל-9.4% במחצית הראשונה אשתקד".

לצד זאת, ברבעון השני היו ללאומי עוד כמה השפעות חד-פעמיות, שבמידה רבה קיזזו האחת את השתיים האחרות. מדובר, מצד אחד, ברווחים של כ-120 מיליון לפני מס (כ-80 מיליון שקל לאחר מס) כתוצאה ממכירת החזקות לאומי בחברות סופר-פארם ושב"א. מנגד, הבנק רשם הוצאה חד-פעמית ברובה, ובהיקף דומה, בגין ההסכם הקיבוצי עם עובדיו.

תוצאות לאומי במחצית 2019

מכירת סופר-פארם תרמה לרווחים

בסיכום המחצית הראשונה של 2019 רשם דיסקונט רווח נקי של כ-950 מיליון שקל, הגבוה בכ-28% מהרווח שנרשם במחצית הראשונה של 2018, כשהבנק מציג במחצית השנה תשואה להון בקצב שנתי של 11.1%. עם זאת, גם דיסקונט נהנה ממכירת סופר-פארם ומהנפקת שב"א. המימושים בדיסקונט עם סופר-פארם ושב"א שתרמו לבנק רווח של כ-35 מיליון שקל לאחר מס.

כאמור, המערכת הבנקאית מסכמת רבעון חזק, כאשר מקרב הבנקים הגדולים רק הפועלים עוד לא פירסם את תוצאותיו. ההסבר לכך הוא השפעות חיצוניות כמו המדד, שתרם עשרות מיליוני שקלים לרווחי כל אחד מהבנקים המדווחים, וגם צמיחה בבסיס הפעילות של הבנקים - האשראי לציבור, שמניב את ההכנסה העיקרית (מריבית), לצד השפעות מנוגדות בעמלות.

תוצאות דיסקונט במחצית 2019

כך, מצד אחד דיסקונט ממשיך לצמוח ובאגרסיביות, בדומה לבנק מזרחי טפחות, כשגם לאומי צומח, אבל באופן טבעי פחות. זאת, בגלל המקומות השונים שבהם נמצאים הבנקים האלה, הן ברמת תיאבון הסיכון הפרטנית והן בגלל הכתבות רגולטוריות, כאשר לאומי גדול בהרבה. כמו כן, דיסקונט כבר כמה שנים מתאושש משנים קשות, בעוד לאומי הוא בנק מוביל, שצומח תוך שמירה על רמת הוצאות טובה.

דברים אלה באים לידי ביטוי, בין השאר, בכך שנכון לסוף יוני החזיק דיסקונט בתיק אשראי לציבור בהיקף של כ-172.2 מיליארד שקל, המהווה גידול של כ-10% ביחס ליוני אשתקד, וגידול של כ-4.5% ביחס לסוף 2018. האשראי האמור מהווה כ-89.3% מסך פקדונות הציבור בבנק, וזאת לעומת שיעורים של 85.4% ושל 87.2% בסוף יוני 2018 ובסוף 2018, בהתאמה.

במחצית הראשונה השנה רשם דיסקונט הוצאות בגין הפסדי אשראי בהיקף של 277 מיליון שקל, כאשר ההוצאות בגין הפסדי אשראי ביחס ליתרה הממוצעת של האשראי לציבור שומרות על יציבות בשיעור של 0.32%.

ללאומי תיק אשראי של 277.1 מיליארד שקל, שגדל בכ-5% מיוני אשתקד ובכ-2.2% מסוף 2018. שיעור האשראי לפקדונות שמרני יחסית לזה של דיסקונט וגם של מזרחי טפחות, כצפוי, ועומד כיום על 74.3%, בדומה למה שהיה בתום הרבעון המקביל אשתקד ובסוף 2018.

במחצית הראשונה השנה רשם לאומי הוצאות בגין הפסדי אשראי בהיקף של כ-270 מיליון שקל, שמשקפים זינוק בשורה זו. זה קורה בגלל הרבעון השני ולמרות "ריקברי" שנרשם ברבעון הראשון. בכל אופן. מדובר עדיין בשיעור הוצאות בגין הפסדי אשראי מסך תיק האשראי של 0.19% בלבד (לעומת 0.05% בתקופה המקבילה).

מצפים לחודש חזק במשכנתאות

עוד נציין כי גם דיסקונט וגם לאומי, כמו בנקים רבים אחרים, גדלים במשכנתאות, כך שנראה כי הרבה משקיעים ורוכשי דירה ראשונה שישבו על הגדר, כנראה חוזרים למשחק - דבר המורגש, לדברי גורמים בשוק, גם בחודשי הקיץ, כשאוגוסט צפוי להיות חזק במיוחד בהיבטי משכנתאות חדשות.

היבט אחר שדיסקונט רושם בו שיפור עקבי, ואילו לאומי מציג תוצאות טובות מאוד, הוא היעילות. כך, בלאומי מדווחים על "המשך מגמת השיפור ביחס היעילות", שמודד את ההוצאות ביחס להכנסות, כשהבנק מציג במחצית השנה יחס יעילות יוצא דופן, וכנראה טוב מכדי להיות מייצג, של 53.1% במחצית הראשונה של 2019, בהשוואה ליחס של 61.7% במחצית המקבילה.

בבנק לאומי מפרטים כי "בנטרול השפעת לאומי קארד, עמד יחס היעילות במחצית הראשונה של 2019 על 55.5%, בהשוואה ל-62.0% בתקופה המקבילה אשתקד", כשהם מזכירים כי "בימים אלה השיק הבנק תוכנית פרישה מרצון של כ-250 עובדים עד לסוף שנה זו". גם בדיסקונט מדובר ביעילות עולה, כשהם מתגאים בכך ש"יחס היעילות ממשיך להשתפר ועומד על 61.4% לעומת 65.6% ברבעון המקביל".

כמו כן, לאומי מציג עתה יחס הון עצמי רובד 1 של 11.65% במחצית הראשונה של 2019, בעוד לדיסקונט יחס הון עצמי רובד 1 לרכיבי סיכון שעומד על 10.37%.

ולסיום, בדיסקונט יש עוד משהו מיוחד בדוחות: זהו הבנק היחיד שמחזיק עדיין בחברת כרטיסי אשראי, כאל. עם זאת, הבנק ממשיך להציג שיפור בפעילותו בישראל, ולא רק בפעילויות החברות הבנות. 

עוד כתבות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל