גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפד שוב התערב בשוקי הכספים: האם זה רק בגלל גורמים טכניים?

הפד הזרים מיליארדי דולרים לשוק הריפו כדי לבלום עליית ריביות שעוררה חשש ממחסור פתאומי במזומנים ● מה הוא שוק הריפו, מה הקשר בין הריביות שלו לריבית של הפד, ולמה האירועים האחרונים הפכו לשיחת היום בשווקים?

ראש הפד, ג'רום פאוול / צילום: רויטרס
ראש הפד, ג'רום פאוול / צילום: רויטרס

בפעם הראשונה זה יותר מעשור הזרים אתמול הפדרל ריזרב מזומנים לשוקי הכספים על מנת להוריד את הריביות. הבנק המרכזי אמר כי יעשה זאת שוב לאחר שגורמים טכניים הובילו למחסור פתאומי במזומנים, וכך הוא עשה זאת היום לפני פתיחת המסחר.

השאלה היא מה בעצם גרם לעליית הריביות בקטע החיוני אך המוזר במקצת של המערכת הפיננסית - השוק להסכמי רכישה חוזרת,  repo) Repurchase Agreement).

מה הוא שוק ה-repo?

ריפו הוא שוק שבו צד אחד מלווה מזומנים בערך שווה פחות או יותר לניירות ערך, בדרך כלל אג"ח אוצר. השוק הזה קיים כדי לאפשר לחברות שמחזיקות בהרבה ניירות ערך אך חסרים להן מזומנים ללוות כסף בזול. הוא מאפשר לצד עם הרבה מזומנים להרוויח תשואה קטנה בסיכון נמוך, כי הוא מחזיק באג"ח כביטחונות.

מרכיב מפתח בשוק הוא שהלווה של המזומנים מסכים לרכוש חזרה את האג"ח הללו בתאריך מאוחר יותר, לעתים קרובות כבר למחרת, במחיר גבוה במקצת. ההפרש הזה במחיר קובע את ריבית הריפו. הריבית הזו יכולה לעלות מכמה סיבות, אך זה קורה במיוחד כשיש מחסור במזומנים במערכת, והלווים מוכנים לשלם יותר כדי לקבל אותם.

מי מעורב בשוק הריפו?

ריפו הוא רכיב חיוני בעבודת וול סטריט, ודרך חשובה להרוויח ריבית למשקיעים גדולים וקטנים - כולל כל אחד שיש לו חשבון חיסכון בשוק הכסף. המלווים של האג"ח בשוק הריפו הם לעתים קרובות קרנות גידור וברוקרים בוול סטריט שיש להם תיקים גדולים, אך הם זקוקים לכסף למימון מסחר יומיומי. ספקי המזומנים נוטים להיות קרנות כספיות (לטווח קצר) או מנהלי נכסים אחרים שרוצים להשקיע מזומנים על בסיס קצר טווח בסיכון נמוך.

מה קרה הפעם?

ריביות הריפו צמודות מאוד בדרך כלל לריבית הקרנות של הפדרל ריזרב, שנעה כעת בין 2% ל-2.25% והיא גם ריבית הטווח הקצר בין מוסדות פיננסיים. אבל ריבית הריפו גאתה במפתיע לזמן קצר שלשום (ב') מעל 5% ועלתה שוב אתמול (ג'), מה שהעלה את האפשרות של מחנק במימון שהפתיע סוחרים.

מה הקשר בין ריבית הקרנות של הפד לשוק הריפו?

ריבית הקרנות הפדרליות היא שוק להלוואות בלי ביטחונות ללילה אחד (24 שעות) של יתרות בין בנקים ועוד כמה צדדים. יתרות הן הכסף שבנק מחזיק בפדרל ריזרב. כדי להסדיר תשלומים ועסקאות נוספות, הבנקים מפצים זה את זה ביתרות. אם הם זקוקים ליתרות, הם לווים אותם מבנקים אחרים. הריבית שבה הם לווים היא ריבית הקרנות הפדרליות, והפד מנסה להחזיק אותה בטווח צר. כשהפד מוריד ריבית, זו הריבית שהוא מוריד. לפד יש תפקיד ייחודי בשוקי הריפו: כשהוא מלווה כספים בעסקאות ריפו, הוא מלווה יתרות חדשות שנוצרו. כשהוא נכנס לשוק הריפו, הפד יכול להוסיף כך עוד יתרות, ולשפר את הנזילות בשוק ההלוואות.

מה גרם לתזוזה בשוק הריפו?

איש אינו יודע בוודאות מה קרה ביומיים האחרונים. הפעילים מצביעים על כמה התרחשויות בו זמנית שגרמו אולי למלווי האג"ח לשלם לפתע הרבה יותר כדי לקבל מזומנים.

יום שני היה תאריך היעד לחברות לבצע את תשלומי המס הפדרלי שלהן. זה הוציא מזומנים ממכשירים כמו קרנות כספיות, שחברות השתמשו בהן כדי להעביר כסף לאוצר. בנוסף, יום שני היה גם יום הסליקה של אג"ח בשווי 78 מיליארד דולר של האוצר, כלומר ש-78 מיליארד דולר במזומן הפכו לאג"ח.

יחד, שני הגורמים הללו יכלו לגרום ל"מחסור במזומנים במערכת, ולעלייה חדה בריביות ללילה", אמר תומאס די גלומה, מנהל וראש יחידת המסחר באג"ח אוצר בחברת סיפורט גלובל הולדינגס. תיאוריה אחרת היא שמסיבה כלשהי, הסוחרים-הפעילים לא היו מוכנים למחנק המזומנים הצפוי.

למה זה חשוב?

כשריביות הריפו מתנהלות תחת לחצים חזקים ולא צפויים, המשקיעים תוהים אם הסיבה היא קצרת טווח וטכנית, או שיש מקור רציני יותר של מתח בשוק, כמו עלייה בתפיסת הסיכון או מחנק רציני במזומנים, כמו הפסדים גדולים ממסחר.

"בימים הקרובים נדע אם היה זה רק שילוב של גורמים ספציפיים, או עדות לכך שהבעיה חמורה ויסודית יותר", כתבו אנליסטים של BMO שוקי הון בסקירה ללקוחות.

איך זה קשור לפדרל ריזרב?

בהתחשב בקשרים בין שוקי המימון לטווח קצר, עלייה בריביות הריפוי יכולה להיות גם אינדיקציה לכך שהפדרל ריזרב צריך להתערב בצורה ישירה יותר בשוק כדי להחזיק את ריבית הקרנות שלו בטווח היעד שלה.

הפדרל ריזרב בניו יורק ניסה אתמול לייצב את השוק בהצעה של עסקאות ריפו שלו בריבית יעד, למרות שהיו לו קשיים טכניים. השאלה אם הפד צריך לפעול ביתר תקיפות כדי לשמורה על ריביות נמוכות היא עניין לדיונים לוהטים. אפילו הנשיא טראמפ מעורב בדיון, וטוען שהפד אינו פועל מספיק בתחום זה.

עליית ריבית הריפו יכולה להגביר את הלחצים על הפד לעשות משהו דרסטי יותר, כמו לקנות שוב אג"ח אוצר.

"בטווח הארוך יותר, הצוותים שלנו מאמינים שצריך יהיה לעשות יותר כדי לטפל בבעיית אי ההתאמה של הנזילות, כאשר תדירות העליות החודשיות או הרבעוניות בריביות המימון ל-24 שעות עולות למראית עין", כתבו אנליסטים של בנק וולס פארגו בסקירה שלהם. 

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?