גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רזה יותר, נוצצת פחות: תעשיית הבלוקצ'יין הישראלית מסכמת את 2019

השפל שפקד את שוק מטבעות הקריפטו בתחילת השנה לא פסח על החברות הישראליות בתחום - ורובן נאלצו השנה לצמצם פעילות ולפטר עובדים ● עם זאת, לפי בדיקה שערך איגוד הביטקוין הישראלי, מספר החברות העוסקות בבלוקצ'יין דווקא גדל ב-2019

תעשיית הבלוקצ'יין הישראלית מסכמת שנה / צילום: shutterstock
תעשיית הבלוקצ'יין הישראלית מסכמת שנה / צילום: shutterstock

חורף הקריפטו - כך מכונה תקופת השפל שפקדה את שוק המטבעות הקריפטוגרפיים מנובמבר 2018 ועד פברואר 2019. באותם חודשים צנח שוויו הכולל של השוק, הנשלט בכ-70% על ידי הביטקוין, מרמה של 220 מיליארד דולר לשפל של כ-100 מיליארד דולר - שוויו הנמוך ביותר של השוק מאז אוגוסט 2017.

אמנם בחודשים שלאחר מכן, בין מרץ לאוגוסט 2019, השוק התאושש משמעותית ואף טיפס עד לשווי של יותר מ-360 מיליארד דולר, אבל תקופת "החורף" פגעה קשות בתעשיית הבלוקצ'יין, שעל הטכנולוגיות שלה מתבסס השוק. כמו רבות מחברות הבלוקצ'יין בעולם, גם בישראל הורגשו השנה היטב פגעי חורף הקריפטו.

על רקע זה, שינתה תעשיית הבלוקצ'יין הישראלית את פניה במובנים רבים בשנה החולפת. בפן החיובי, מספר החברות הפועלות בתחום הבלוקצ'יין והמטבעות הקריפטוגרפיים דווקא צמח ב-2019. על פי בדיקה שערך איגוד הביטקוין הישראלי, הנחשפת כעת לראשונה ב"גלובס", בדצמבר 2019 נמצאו בישראל 150 חברות פעילות בתחום, בהשוואה לכ-113 חברות בלבד בסוף 2018. עם זאת, מדובר בצמיחה מתונה לעומת הצמיחה הפנומנלית בשנת 2018, שבה מספר החברות הישראליות בתחום יותר מהוכפל, לעומת 53 חברות בסוף 2017.

תעשיית הבלוקציין בישראל

בבדיקה שערך איגוד הביטקוין נמצא כי מבין 113 החברות שפעלו בתחום בסוף 2018, ממשיכות 63 חברות לפעול בתחום גם כיום - ואילו לגבי פעילותן של שאר החברות לא נמצא מידע. כלומר, על פי נתוני האיגוד, ייתכן כי מחצית מהחברות הישראליות בתחומי הבלוקצ'יין והמטבעות הקריפטוגרפיים לא שרדו את השנה החולפת או שינו במהלכה את תחום פעילותן. באיגוד מציינים כי נתוני הבדיקה כוללים חברות מקומיות הפועלות בתחומים אלה, אם כי אין הם בהכרח בליבת פעילותן. רבות מחברות אלה מתמקדות בתחומים אחרים, כמו פיתוח תוכנה, פינטק או סייבר, למשל, ומשלבות זאת עם פעילות בלוקצ'יין או קריפטו.

כמה חברות בלוקצ'יין הוקמו השנה בישראל?

בדיקת האיגוד אינה מספקת נתונים על השינוי במספר העובדים בחברות הישראליות בתחום בהשוואה לשנים קודמות, וגם לא על השינוי בהיקפי הגיוסים הכספיים של אותן חברות. עם זאת, על פי דיווחי החברות שנחשפו בשנה האחרונה ב"גלובס", ברוב החברות מספר העובדים הצטמצם השנה משמעותית, וגיוסי ההון היו קטנים מאוד בהשוואה ל-2018-2017.

עוד עולה מבדיקת האיגוד כי רוב החברות הישראליות בתחום הן סטארט-אפים צעירים, הפועלים לא יותר משלוש שנים. לפי נתוני הבדיקה, 30% מהחברות הפעילות נוסדו בשנת 2017 ו-30% ב-2018. החברות המקומיות הוותיקות בתחום נוסדו ב-2012 (בסך הכל ארבע חברות כאלה נותרו פעילות), ואילו בשנה האחרונה הוקמו רק שש חברות (4% מכלל החברות).

הנתונים מצביעים על כך שרוב החברות הפועלות בתחום קטנות יחסית, ומעסיקות לא יותר מעשרה עובדים. לפי נתוני הבדיקה שערך איגוד הביטקוין, 65% מהחברות מדווחות כי הן מעסיקות 10-1 עובדים, 31% מעסיקות בין 11 ל-50 עובדים, וארבע חברות בלבד (פחות מ-3%) מעסיקות בין 50 ל-200 עובדים.

מבחינת מקורות המימון של החברות הפועלות בתחומי הבלוקצ'יין ומטבעות הקריפטו בישראל, בדיקת איגוד הביטקוין מצאה כי 44% מהחברות פועלות במימון עצמי בלבד (self-funded). לעומתן, 42% מהחברות האלה גייסו ממשקיעים מימון ברמה כלשהי: 34% מהחברות מימון ראשוני (seed), כ-1% מהחברות השלימו סבב גיוס A וכ-6% סבב גיוס B. כמו כן, 7% מהחברות מתבססות על הכנסות עצמיות לצורך מימון פעילותן.

בפילוח גיאוגרפי של נתוני איגוד הביטקוין נמצא כי 91 מתוך 150 החברות הישראליות בתחום (61%) פועלות בתל אביב, תשע חברות בהרצליה, שש בירושלים, שש בנתניה, והשאר בערים אחרות בישראל. מבחינת רמת הבשלות הטכנולוגית של החברות, הבדיקה מצאה כי 40% מהן כבר שחררו מוצר לשוק, 25% נמצאות עדיין בשלבי מחקר ופיתוח, ל-10% יש מוצר בגרסת אלפא ול-19% מוצר בגרסת בטא.

בשיחה עם "גלובס" ציין מני רוזנפלד, יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי, כי בשנה החולפת נרשמה ירידה משמעותית בגיוסי ההון בשוק, בהשוואה לגיוסים בשנת 2017, שהיתה שנת שיא בהנפקות ראשוניות של מטבעות דיגיטליים (הנקראות בקיצור ICO). "רוב החברות שהתמקדו בגיוסי השקעות ב-ICO, נחלשו משמעותית עם הירידה במחירי המטבעות בשנתיים האחרונות", אמר רוזנפלד. הירידה במחזורי המסחר בשוק בשנה האחרונה פגעה, לדבריו, בחברות שפעילותן מתרכזת במסחר במטבעות קריפטו.

הבורסה שקרסה והמיזם ש"שרף" מטבעות

בשנה האחרונה דיווחנו ב"גלובס" על לא מעט חברות ישראליות שנפגעו מ"חורף הקריפטו". כך למשל, בנובמבר נסגרה בורסת הקריפטו הישראלית DX.Exchange, לאחר שנקלעה לקשיים פיננסיים והותירה אחריה חובות כבדים. בעקבות קריסתה של DX, נפתחו הליכי פירוק נגד חברת CX Technologies, שהיתה אחראית על פיתוח הטכנולוגיה והליכי הרישוי עבור DX. החברה, שהיתה בבעלותו של פנחס פטרקצישווילי, פיטרה כ-80 עובדים בישראל בחודשים האחרונים. בשנים 2018-2017 גויסו לצורך הקמת DX השקעות בהיקף מצטבר של כ-17 מיליון דולר, בין השאר, מקרן ההון סיכון האמריקאית NFX, שאחד משותפיה המייסדים הוא הישראלי גיגי לוי-וייס.

עוד בנובמבר האחרון, הסטארט-אפ Colu, בניהולו של השותף המייסד עמוס מאירי, פיטר 13 מבין 50 עובדיו בישראל וסגר את פעילותו באירלנד. מהלך הפיטורים בא בעקבות החלטת החברה לסגור את פרויקט הבלוקצ'יין שלה ו"לשרוף" את כל מטבעות הקריפטו שהנפיקה, לאחר שרכשה אותם בחזרה מהמשקיעים. קולו, שנוסדה בדצמבר 2014, גייסה בחמש שנות פעילותה כ-40 מיליון דולר ממשקיעים.

חברת הבלוקצ'יין Sirin Labs של משה חוגג, בעלי מועדון הכדורגל בית"ר ירושלים ושותף בקרן ההשקעות סינגולריטים, צמצמה השנה באופן משמעותי את פעילותה. בתחילת 2019 השלימה סירין את פיתוח מוצר הדגל שלה, הסמארטפון Finney, המצויד בארנק דיגיטלי מאובטח למטבעות קריפטו. החברה, המעסיקה כיום 25 עובדים במשרדיה ברמת גן, התחילה את השנה עם 60 עובדים, שמתוכם פיטרה 15 באפריל ועוד כ-20 בחודשים האחרונים. סירין לאבס עומדת מאחורי ה-ICO הגדול בכל הזמנים לסטארט-אפ ישראלי - שבו גויסו 158 מיליון דולר בדצמבר 2017. כפי שנחשף ב"גלובס", באחרונה מנהל חוגג מגעים מתקדמים למיזוגו של סטארט-אפ ישראלי בתחום אבטחת הסייבר הארגונית אל תוך סירין.

בספטמבר האחרון סגרה החברה הקנדית Kik Interactive את מרכז הפיתוח שלה בתל אביב ופיטרה כ-70 מעובדיה. כפי שדיווחנו ב"גלובס" ביוני, קיק נתבעה על ידי רשות ני"ע האמריקאית (SEC) על הפרת חוקי ניירות ערך ב-ICO שבו גייסה כ-100 מיליון דולר ממשקיעים ב-2017. ביוני סגרה חברת הבלוקצ'יין הישראלית Bancor את זירת מסחר הקריפטו שלה בארה"ב, לאור מה שהגדירה "אי-ודאות רגולטורית". הסטארט-אפ של אייל הרצוג, יהודה לוי והאחים גליה וגיא בן ארצי נוסד ב-2016, ושנה לאחר מכן הצליח לגייס 153 מיליון דולר ב-ICO. ההערכות בשוק הן שגם פעילותה של בנקור הצטמצמה משמעותית השנה.

גל הקיצוצים בתעשיית הבלוקצ'יין הישראלית הורגש כבר ברבעון הראשון של 2019, עם תחילתו של מהלך פיטורים נרחב בקבוצת הבלוקצ'יין First Digital Assets. פירסט, שנוסדה ב-2017 על ידי יריב גילת, רן (גולדי) גולדשטיין ואיתי רז, החליטה במארס, כפי שפורסם ב"גלובס", לבצע ארגון מחדש בשורותיה. במסגרת זו סגרה פירסט את חברת המחקר One Alpha ומיזגה לתוך החברה האם ארבע חברות בנות. פירסט, שהתחילה את 2019 עם 65 עובדים, מסיימת את השנה עם 14 עובדים בלבד.

פיתוחים והשקות לצד פיטורים וקיצוצים

כפי שפרסמנו במהלך השנה ב"גלובס", היו ב-2019 גם כמה התפתחויות חיוביות בתעשיית הבלוקצ'יין המקומית. עם החברות שפעילותן בתחום צמחה השנה נמנית eToro, שנמצאת בבעלות האחים יוני ורונן אסיא. במסגרת הרחבת פעילותה, השיקה איטורו במרץ פלטפורמה ראשונה שלה בארה"ב למסחר במטבעות קריפטו, באפריל השיקה את בורסת הקריפטו הבינלאומית eToroX, ובהמשך השנה רכשה שני סטארט-אפים בתחום: הסטארט-אפ הבלגי Delta, בעסקה שהוערכה בהיקף של 5 מיליון דולר, והסטארט-אפ הדני Firmo. הפלטפורמה העיקרית של eToro היא רשת חברתית למשקיעים, המספקת להם זירת מסחר בנכסים פיננסיים. לדברי החברה, בפלטפורמה רשומים כ-12 מיליון משתמשים, ש-2.5 מיליון מתוכם הצטרפו אליה השנה.

חברת קריפטו ישראלית שעשתה היסטוריה השנה היא INX Limited. באוגוסט, כפי שנחשף ב"גלובס", הגישה INX בארה"ב תשקיף לקראת הנפקת IPO של סקיוריטי טוקן - מטבע דיגיטלי הנחשב לנייר ערך באישורה של רשות ני"ע האמריקאית (SEC). החברה, שהוקמה ב-2017 ומנוהלת על ידי אחד מבעליה, שי דתיקה, פיתחה פלטפורמה למסחר בנכסים קריפטוגרפיים תחת פיקוח רגולטורי. בינואר הקרוב תשיק INX רוד-שואו, שבו תציע למשקיעים בעולם להשתתף ב-IPO. אם ההנפקה תושלם בהצלחה, תוכל החברה לגייס באמצעותה בין 84 מיליון דולר ל-150 מיליון דולר. INX מעסיקה כיום 15 עובדים, רובם בחו"ל.

חברה ישראלית ותיקה יותר, שממשיכה לפעול בתחום, היא Simplex, שמספקת לבורסות קריפטו בעולם פתרונות טכנולוגיים של סליקה מאובטחת לעסקאות בכרטיסי אשראי. בתחילת השנה, על רקע "חורף הקריפטו", פיטרה סימפלקס כ-20% מ-100 עובדיה. עם זאת, בהמשך השנה החברה חזרה לגייס עובדים, וכיום היא מעסיקה כ-120 עובדים. החברה, המנוהלת על ידי השותף המייסד נמרוד להבי, בוחנת אפשרות להקים בשנה הבאה משרדים במדינות אסיה, נוסף על משרדיה הפועלים בתל אביב, בלונדון ובליטא.

מסימפלקס נמסר כי "בשנה החולפת צמח יותר מפי שניים מספר השותפים שמיישמים את פתרון התשלומים ורכישת הקריפטו דרך כרטיסי אשראי של סימפלקס, ונוספו להם בורסות קריפטו מובילות כמו Binance, Huobi ו-OKEX. היקפי הפעילות והמחזורים החודשיים שלנו בסוף השנה צמחו פי שלושה, לעומת סוף 2018 ותחילת 2019".

חברת בלוקצ'יין מקומית נוספת שצימצמה השנה את פעילותה היא Orbs, שאותה מובילים מייסדיה השותפים, טל קול, נטע קורין והאחים דניאל ואוריאל פלד. אורבס, שמשרדיה נמצאים בתל אביב, בסן פרנסיסקו, בסיאול ובסינגפור, מעסיקה כיום כ-50 עובדים, לעומת 60 עובדים שהעסיקה בסוף 2018. בשנה האחרונה השיקה החברה פלטפורמת בלוקצ'יין ציבורית, שלדבריה, "מאפשרת לחברות לפתח כלים טכנולוגיים לבניית אמון וקידום שקיפות".

אורבס, שהוקמה ב-2017, גייסה עד היום יותר מ-133 מיליון דולר, מתוכם 118 מיליון דולר ב-ICO במאי 2018. לדברי קול, שותף מייסד של אורבס, "החברה עובדת בימים אלה עם חברות שונות בעולם, ובהן חברות תקשורת מובילות, על בניית כלים ופתרונות בתחום הפייק ניוז, אימות זהויות דיגיטליות ותכנים ברשתות חברתיות. פתרונות אלה צפויים לרוץ בשנים הקרובות על גבי פלטפורמת הבלוקצ'יין שהשקנו השנה".

בחודש האחרון, כפי שפורסם ב"גלובס", הושק המטבע הדיגיטלי Saga, שפותח על ידי חברת הבלוקצ'יין הישראלית Saga Monetary Technologies. החברה, שהוקמה לפני כשלוש שנים על ידי עידו שדה-מן ומשה חוגג, מגדירה את מטבע Saga כמטבע דיגיטלי יציב לשימוש גלובלי. בתחילת 2018 גייסה סאגה 30 מיליון דולר בסבב השקעות ראשוני, שבו השתתפו, בין השאר, קרנות ההון סיכון ורטקס, מנגרוב ולייטספיד. החברה מעסיקה כיום 23 עובדים.

מי הצליחו לצמוח בשנה המאתגרת?

מגזר יוצא דופן בתעשיית הבלוקצ'יין, שדווקא נהנה מצמיחה בשנה החולפת, הוא הקריפטוגרפיה. במגזר זה פועלות חברות המפתחות פתרונות הצפנה מתקדמים, המבוססים על שימוש בשיטת הוכחה באפס ידיעה (Zero-knowledge proof), ובתוכו בולטות שלוש חברות ישראליות: Starkware ,QED-IT ו-Duality.

דואליטי נוסדה ב-2017 על ידי רינה שאינסקי, ד"ר אלון קאופמן, פרופ' שפי גולדווסר, פרופ' וינוד וייקונטנתן ופרופ' קורט רולוף. החברה, המעסיקה כיום 24 עובדים, גייסה עד כה 19 מיליון דולר בשני סבבי גיוס, מתוכם 16 מיליון דולר באוקטובר האחרון בהובלת קרן ההון סיכון אינטל קפיטל. QED-IT, שנוסדה ב-2016 על ידי יונתן רואש, ראובן ארנולד ופרופ' אביב זהר, השלימה במאי גיוס של 10 מיליון דולר בהובלת קרן MizMaa. השנה השיקה QED-IT שיתופי פעולה עם התאגידים הבינלאומיים דלויט וסמסונג, שהטמיעו את פתרונות הפרטיות שלה בפלטפורמות שלהן. מספר עובדי החברה צמח ב-2019 מ-20 ל-30 איש.

Starkware, שנוסדה ב-2018 על ידי פרופ' אלי בן ששון, מיכאל ריאבצב, אורי קולודני ופרופ' אלסנדרו קיאזה, גייסה בשנת פעילותה הראשונה 36 מיליון דולר, בין השאר, מאינטל קפיטל, קרן סקויה וקרן את'ריום. סטארקוור מעסיקה כיום במשרדיה בנתניה 30 עובדים, שכעשרה מהם הצטרפו לחברה השנה. ביוני השיקה החברה על גבי רשת ניסיונית (testnet) את גרסת האלפא של המוצר שלה, StarkDEX - שלדבריה, נועד לספק לבורסות קריפטו מבוזרות מנוע סקיילביליות - כלומר, פתרון טכנולוגי להתאמת הבורסות לגידול היקפי המסחר בהן.

לא הרבה חברות בלוקצ'יין ישראליות הצליחו לגייס הון השנה, והמעטות שהצליחו - עשו זאת בהיקפים צנועים יחסית. כפי שדיווחנו ב"גלובס", בספטמבר גייס סטארט-אפ הקריפטו GK8, שנוסד על ידי ליאור לאמש ושחר שמאי, השקעה ראשונית של 4 מיליון דולר. ביוני השלים הסטארט-אפ Fireblocks, שנוסד על ידי מיכאל שאולוב, פבל ברנגולץ ועידן עפרת, גיוס של 12 מיליון דולר בהובלת קרן Tenaya Capital. בפברואר 2019 השלימה חברת Beam גיוס של 5 מיליון דולר, ובאותו חודש השלימה גם חברת Curv גיוס של 6.5 מיליון דולר. 

פרשנות: האם סצינת הבלוקצ'יין הישראלית תתעורר לחיים ב-2020?

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ