גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעזרת הפד? בשלושת החודשים מאז שהחל לקנות שטרי אוצר, מדד 500 S&P טיפס ב-11%

האם אלון מאסק מטסלה, שמנייתה הכפילה את עצמה בתוך רבעון, צריך לשלוח פרחים לפדרל ריזרב? לא בטוח בכלל ● אז מה גרם לזינוק בשוק המניות?

ג'רום פאואל בנאום הערב אחרי החלטת הריבית / צילום: Sarah Silbiger, רויטרס
ג'רום פאואל בנאום הערב אחרי החלטת הריבית / צילום: Sarah Silbiger, רויטרס

מנכ"ל טסלה, אלון מאסק, צריך לשלוח מכתב תודה לפדרל ריזרב? או במילים אחרות: האם זה יותר מצירוף מקרים שמניית טסלה - כמו יתר שוק המניות - נסקה מאז שהפד התחיל שוב לקנות שטרי אוצר (bills) באוקטובר?

התשובה היא שהפד כנראה אינו הסיבה לראלי המדהים במניית טסלה ומניות אחרות, לפחות לא באופן המוכר של סיבה ותוצאה. מצד שני, אילו הפד לא היה פועל, השוק היה כמעט בוודאות נמוך יותר, אולי אפילו הרבה יותר.

המחשבה שצריך להכיר לפד תודה היא מאחר שבשלושת החודשים שחלפו מאז שהבנק החל לקנות שטרי אוצר, מדד 500 S&P עלה ב-11% ומניית טסלה הכפילה את עצמה. לא רק העיתוי היה מושלם, זה גם מזכיר משהו דומה שהתרחש לקראת שנת 2000, כאשר הפד פתח ברז ראשי של נזילות כדי לנקות כל סכנה של "באג 2000" באותה תקופה, ובועת הדוט.קום התנפחה לבלי היכר.

ג'ים ביאנקו, נשיא חברת ביאנקו ריסרץ', אומר שרכישות שטרי האוצר (מכשירי חוב לטווח קצר) מצד הפד מזינות את שוק המניות בדיוק כמו ההקלה הכמותית, או מה שרכישות האג"ח עושות: באמצעות מה שבנקאים מרכזיים מכנים "אפיק איזון תיקים". הפד קונה אג"ח אוצר, ומכניס כסף לכיס של הבעלים הקודם שלה. אותו אדם צריך לקנות משהו קצת יותר מסוכן, ומעביר כסף לידי הבעלים שלו.

"כל אחד עושה צעד אחד ימינה, ובסוף התור עומדות מניות שווי השוק הקטן (סמול קאפ)", הוא מסביר. המניות הקטנות הללו פיגרו אחרי מדד 500 S&P עד סוף הקיץ, והמריאו באוקטובר, אם כי מאז חג המולד הן חזרו לפגר.

לא איתות, תיקון כאוס זמני

אבל ההסבר המכני הזה היה מפוקפק בזמנו ונשאר חשוד גם היום. שני סבבי עליות המניות ב-2010 וב-2012 באו עם עלייה בתשואות האג"ח, שאומרת שהמשקיעים לא רק נדחפו לצאת מנכסים בטוחים, אלא שהביקוש לביטחון של אג"ח האוצר היה בירידה. אותו הדבר קרה מאז אוקטובר האחרון: תשואות האג"ח לעשר שנים היו כבר מעל השפל שלהן, אך הן עלו ל-1.84% מ-1.66% מאז שהפד התערב.

לכל הפחות, אין עלייה ברורה בביקוש לנכסים מסוכנים קצת יותר מאלו שמוכרים את האג"ח שלהם לפד. אם הייתה עלייה כזו, לפי המודל הזה תשואות אג"ח האוצר היו צריכות לרדת או להישאר יציבות כאשר קוני שטרי החוב של האוצר היו קונים אג"ח במקומן.

בתקופות ההקלה הכמותית, ההסבר המועדף עליי הוא מה שהבנקים המרכזיים מכנים "אפיק האיתות": הקנייה של הפד הראתה שהוא מכניס כסף לאן שהוא הטיף להכניס, כלומר שהוא מוכן לפעול ומחויב לריביות נמוכות לזמן ממושך. המניות, ציפיות האינפלציה ותשואות האג"ח עולות בתגובה, כפי שהתיאוריה הפיננסית מצפה ממהלך של פד "יוני".

ההתערבות האחרונה של הפד שונה. היא לא אמורה להיות בעלת אפקט איתות, מפני שהפד מתעקש שרכישות שטרי האוצר הן רק כדי לתקן את הכאוס של שוק הכסף לטווח הקצר שהיה בספטמבר, ולא ניסיון לשנות את המדיניות המוניטרית.

אבל אי אפשר להכחיש את העלייה בשווקים. יכול להיות שזה במקרה: מלחמת הסחר האמריקאית-סינית הוקלה, וחששות המשקיעים מחולשה כלכלית הוקלו בסתיו, ושניהם עזרו למניות.

יש שני אפקטים ישירים לקנייה של השטרות על ידי הפד שאולי עזרו לשוק המניות. הראשון הוא שהפד השקיט את החששות מפני משבר בשוק הכסף הקצר.

בספטמבר, ריבית ההלוואות המובטחת בהסכמי רכישה חוזרת ל-24 שעות עלתה לזמן קצר מעל 10% מ-2.1% בלבד בתחילת החודש, וריבית קרנות הפד פרצה את הקצה העליון של טווח היעד של הפד לראשונה מאז שהיא הושקה בשיא המשבר הפיננסי של 2008.

במידה שהמשקיעים נערכו לכך ששוקי הכספים ימשיכו לא לתפקד, המניות צריכות היו להיפגע מהחששות שסוחרים לא יוכלו לגשת להלוואות קצרות מועד כדי להחזיק בהן נכסים במקום במזומנים. הקניות של הפד ותוכנית הריפו (רכישת ני"ע חוזרת) שלו בהיקף מיליארדי דולר, השקיטה את החששות הללו, ולכן עזרה כנראה לשוקי המניות לעלות.

איתות למדיניות "יונית"?

האפקט השני הוא שהפד ביצע הפחתת ריבית סמויה שהגיעה לכשליש מההפחתה רגילה של רבע נקודות אחוז. לפני הפאניקה בשוק הכספים, הריביות האקטיביות היו באמצע הטווח של הפד, גם להלוואות בין בנקאיות בשוק קרנות הפד וגם לריפו ל-24 שעות. שתיהן היו קצת מעל הריבית שהבנק המרכזי משלם לבנקים על יתרות עודפות.

זה השתנה כאשר הפד הוריד את הריבית שהוא משלם ל-0.05 נקודת אחוז מעל אמצע היעד שלו, כאשר הריבית הבין בנקאית כבר לא נסחרת מעל הרמה הזו, וריבית הריפו ל-24 שעות עברה להיות ברמה הזו או קצת מתחת לה. שוק הכסף הפך לזול יותר, מה שצריך היה לתמוך מעט במניות.

שום דבר מזה לא מצדיק עלייה כזו של המניות בשלושה חודשים, שלא לדבר על הכפלת מניית טסלה. המשקיעים אולי רואים בפעולה של הפד איתות למדיניות עוד יותר "יונית". התיאוריה שלי היא שהמניות עלו בעיקר מסיבות אחרות. בכל מקרה, אלון מאסק צריך כנראה לשמור את הכרת התודה שלו למישהו שאינו יו"ר הפד, ג'רום פאואל. 

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם