גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעזרת הפד: בנקים עולמיים שוב נוהרים לשוקי הריפו

דוח לשכת היציבות הפיננסית מצביע על האטה ניכרת בצמיחת מכשירי "בנקאות צללים" מרכזיים, שמהווים את הסיכונים הגדולים ביותר למערכת הפיננסית העולמית ● הבנקים העניקו ב-2018 הלוואות ריפו ב-5.9 טריליון דולר, זינוק של 21%, ונטלו הלוואות קצרות טווח ב-6 טריליון דולר, גידול של 15%

ג’רום פאואל / צילום: Jonathan Ernst, רויטרס
ג’רום פאואל / צילום: Jonathan Ernst, רויטרס

השימוש של בנקים עולמיים בכספים מהשווקים במקום בפיקדונות של לקוחות צובר תאוצה בשנים האחרונות, בעיקר בצורה של מימון לטווח קצר, שהיה בעיה מרכזית במשבר הפיננסי של 2008. כך לפי גוף שעוקב אחרי סיכונים פיננסיים עולמיים.

אבל השימוש הגובר הזה נפוץ בעולם בצורה לא אחידה - בעוד שבנקים בארה"ב, בבריטניה ובקנדה הפכו למלווים גדולים בשוקי הכספים קצרי הטווח, בנקים בצרפת וביפן הם כעת הלווים הגדולים ביותר, אחרי צמיחה מהירה בכל השווקים הללו בשנים 2017 ו-2018.

מימון קצר טווח כזה מסוכן מפני שהוא יכול להיעלם לפתע כשהמלווים - בדרך כלל קרנות שוק כספים (Money-Market), מנהלי קרנות רגילות ובנקים שעשירים במזומנים - מתחילים לחשוש מאיכות הלווים שלהם. אלו בתורם עלולים למצוא את עצמם מוכרים נכסים ב"מחירי סוף עונה", אם המלווים שלהם כבר אינם מוכנים לגלגל הלאה את ההלוואות.

כדי לנסות להבחין אם בעיה כזו מתקרבת, לשכת היציבות הפיננסית, FSB, קבוצת עולמית של מפקחים פיננסיים, מפיקה דוחות שנתיים על ההיקף והצמיחה של מה שהיא מכנה "תיווך פיננסי לא בנקאי", או כפי שמוגדר בעגת השוק "בנקאות צללים".

הדוח האחרון, שפורסם בתחילת השבוע, מצביע על האטה ניכרת בצמיחת סוגי מפתח של מכשירי בנקאות צללים שמהווים את הסיכונים הגדולים ביותר למערכת הפיננסית העולמית. המכשירים הללו כוללים קרנות אג"ח, אג"ח מגובות משכנתאות ועוד סוגי איגוח. נכסי המכשירים הללו גדלו ב-1.7% בלבד ב-2018, השנה האחרונה שהדוח מכסה, מול גידול שנתי של 8.5% בין השנים 2012-2017.

אבל שוק המימון לטווח קצר בין הבנקים, קרנות הגידור, הברוקרים ומנהלי נכסים נוספים גדל מאוד ב-2018, בייחוד בהסכמי ריפו. שוק זה של הלוואות לטווח קצר הציג עלייה מהירה בריביות שלו בספטמבר האחרון, בשל היצע יתר של אג"ח אוצר בארה"ב, מה שאילץ את הפדרל ריזרב להתערב ולהזרים לו נזילות.

הלוואות ריפו שניתנו על ידי בנקים זינקו ב-2018 ב-21% ל-5.9 טריליון דולר בכל העולם, לפי הדוח, ואילו הלוואות קצרות טווח שנטלו בנקים (כאמור, בעיקר בצרפת וביפן) עלו גם הן ב-15% ל-6 טריליון דולר. הבנקים הם ספקי מזומנים נטו בבריטניה, בארה"ב ובקנדה, יחד עם קרנות שוק כספים ומנהלי נכסים נוספים. הלווים הם בעיקר קרנות גידור, חברות פיננסיות וברוקרים - בנקי השקעות שאינם חלק מקבוצות בנקאיות גדולות יותר. בצרפת וביפן, הבנקים הם לווים נטו של מזומנים.

ירידה בנכסי המוסדות שאינם בנקים

מימון מבוסס שוק יכול להוביל לצמיחה מהירה יותר במתן הלוואות מאשר הבנקים היו יכולים להצליח להפיק בעצמם. "זה עלול ליצור סיכונים ליציבות הפיננסית על ידי תרומה לבניית מינוף (צבירת חובות) ואי התאמה של תאריכי פדיון", מזהירים כותבי הדוח. מימון כזה עלול גם להגדיל את התלות ההדדית בין בנקים ומוסדות אחרים, ולגרום להפסדים להתרחב בקלות יותר, ולעודד מחזורים של זינוק במתן הלוואות מול מחנק אשראי.

"דוח המעקב מספק משאב משמעותי לרשויות להעריך את המגמות והסיכונים של המוסדות שאינם בנקים", אמר קלאוס נוט, נשיא הבנק המרכזי ההולנדי וסגן נשיא לשכת היציבות הפיננסית. הדוח עוקב אחרי כל המימון מבוסס השווקים של נכסים פיננסיים של מנהלי נכסים, חברות ביטוח, קרנות פנסיה, בנקים ומכשירים כמו אג"ח בגיבוי משכנתאות וצורות איגוח נוספות.

סך הנכסים של המוסדות הפיננסיים שאינם בנקים ירד במקצת ב-2018, לראשונה מאז 2008, ל-184 טריליון דולר. הדבר נבע בעיקר מהירידה בשווי השוק של מניות ונכסי חוב בקרנות השקעה, חברות ביטוח וקרנות פנסיה. 

מושג

ריפו (Repo, קיצור של Repurchase Rgreement - הסכם רכישה חוזרת), הוא מעין הלוואה לזמן קצר. בעסקה כזו, צד אחד מלווה מזומן בערך שווה פחות או יותר לניירות ערך, בדרך כלל אג"ח ממשלתיות, והלווה מסכים לרכוש חזרה את ניירות הערך הללו תוך זמן קצר, לעתים קרובות כבר למחרת היום, במחיר גבוה במקצת. ההפרש הזה במחיר קובע את ריבית הריפו.

השוק הזה נועד לאפשר לחברות שמחזיקות בהרבה ני"ע אך חסרים להן מזומנים ללוות כסף בזול. לצד עם עודף המזומנים הוא מאפשר להרוויח תשואה קטנה בסיכון נמוך, שכן הוא מחזיק באג"ח כביטחונות. ריבית הריפו יכולה לעלות מכמה סיבות, אך בעיקר כשיש מחסור במזומנים במערכת, והלווים מוכנים לשלם יותר כדי לקבל מזומן. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם