גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות הציבוריות בת"א נדבקו בווירוס הקורונה: אלה הענפים המרכזיים שסופגים ירידות חדות

רוב החברות הבורסאיות החשופות להשפעות הווירוס הסיני מנסות לשדר בינתיים מסר מרגיע למשקיעים ● למרות זאת, כמעט כל המניות של חברות אלה מציגות ביצועי חסר ביחס למדדי הבורסה הרלוונטיים, וכמה מהן אף ירדו בשיעור דו-ספרתי בשבועיים האחרונים

נפגעות הקורונה בבורסה: חברות אופנה, תעשייה, הייטק ותיירות / צילום: עינת לברון
נפגעות הקורונה בבורסה: חברות אופנה, תעשייה, הייטק ותיירות / צילום: עינת לברון

רשימת החברות הנסחרות בבורסת תל אביב, שדיווחו על חשיפתן להתפשטות וירוס הקורונה בסין, מתארכת והולכת. מרבית החברות המדווחות הן בעלות פעילות ייצור (ישירה או באמצעות קבלני משנה) שחזרתה לשגרה מתעכבת כחלק מניסיונות הממשל הסיני למגר את המחלה. 

פעילותן של החברות הנפגעות הנסחרות בבורסה מגוונת, ונוגעת בין השאר בתחומי האופנה, התעשייה והטכנולוגיה, נוסף על חברות הפועלות בתחומי התיירות והתעופה - שלא פרסמו התייחסויות להשפעות המצב, אבל פועלות בענפים הנחשבים לנפגעים המיידיים מהשלכות התפשטות הווירוס.

בדומה לגיוון בפעילות, קיימת גם שונות גדולה בשווי השוק של החברות הנפגעות, שהקטנות בהן נסחרות בשווי עשרות בודדות של מיליוני שקלים, והגדולה שבהן מגיעה לשווי של יותר מ-2 מיליארד שקל.

מרבית החברות המדווחות בעניין זה מנסות לשדר, לפי שעה, מסר מרגיע למשקיעים, ומעריכות כי להחלטה בסין על הארכתה של חופשת ראש השנה הסיני לא תהיה פגיעה מהותית בפעילותן ובתוצאותיהן הכספיות. למרות זאת, בשלב הנוכחי כמעט כל המניות הרלוונטיות מציגות ביצועי חסר ביחס למדדי הבורסה הרלוונטיים, והירידות של כמה מהן מצטברות לשיעור דו-ספרתי בתוך כשבועיים. 

הנפגעות הבולטות בבורסה מבהלת וירוס הקורונה

"הארכה קצרה של החופשה"

האחרונה לעדכן בעניין השפעותיו של המצב בסין על פעילותה הייתה חברת תפרון , מעצבת ומייצרת מוצרי הלבשה תחתונה ובגדי ספורט. בהודעתה לבורסה הבוקר (ג') העריכה תפרון כי הארכת החופש בסין, שם היא פועלת באמצעות קבלני משנה - שככל הידוע מתכננים בשלב הנוכחי לחזור לשגרה בעוד כשבוע (10 בפברואר) - "לא תפגע מהותית בפעילות החברה, בשל העובדה כי מדובר בהארכה קצרה של החופשה". 

תפרון היא הקטנה מבין החברות המדווחות בנושא עד כה מבחינת שווי השוק שלה, שהצטמק לכ-35 מיליון שקל, אחרי שמנייתה איבדה כ-12% משווייה בתוך שבועיים.

זמן קצר לפני תפרון, לקראת סיום המסחר בבורסה אתמול (ב'), פרסמו חברת הטכנולוגיה קמטק וחברת פריורטק, מחזיקת המניות הבולטת בה, הודעות שניסו גם הן לשדר מסר מרגיע בנוגע להשלכות המצב בסין על פעילותן. קמטק העריכה בהודעתה כי הכנסותיה לרבעון הראשון של 2020 לא צפויות להיפגע, ופרוירטק עדכנה על עיכוב בחזרה לעבודה של עובדי החברה-הנכדה הסינית אקסס - מה שלהערכתה לא צפוי להשפיע באופן מהותי באספקת מוצרים ללקוחות מרכזיים. 

למרות זאת, מניותיהן של פריורטק  וקמטק  מציגות בסיכום השבועיים האחרונים ירידות דו-ספרתיות, שמגיעות לכ-15% בפריורטק ולכ-11% בקמטק. 

מי שעוד עדכנו אתמול בדבר חשיפתן להשפעות הווירוס הסיני היו חברות האופנה דלתא ועדיקה. בעוד דלתא הסתפקה בהערכה שלפיה הארכת החופשה בסין לא תהווה "פגיעה מהותית בפעילותה", בעדיקה הוסיפו כי "ככל ובמהלך השבועות הקרובים לא תתבהר התמונה ביחס להשפעת וירוס הקורונה על פעילות החברה בסין בטווח הארוך, עשויה להיות להתפשטות הווירוס השפעה מהותית לרעה על פעילות החברה". בשבועיים האחרונים הצטברו הירידות במניית דלתא  לכ-13% ובמניית עדיקה  לכ-5%.

אבגול צנחה 18% בשבועיים

בשלב הנוכחי, מנייתה של יצרנית הבדים אבגול , שבשבוע שעבר הייתה החברה הבורסאית הישראלית הראשונה לעדכן בעניין השפעותיו של וירוס קורונה על פעילותה, מציגה את הירידה החדה ביותר מאז שהתחילו לבוא לידי ביטוי החששות מהשפעות הווירוס בשוקי ההון בישראל ובעולם. המניה השלימה ירידה של כ-18% בתוך כשבועיים.

אבגול עדכנה תחילה כי "בעקבות וירוס הקורונה, וכן בשל סגר תעבורתי שהוטל במחוז הוביי (Hubei) שבו נמצא מפעל החברה בסין, החליטה בהתאם הנהלת החברה שלא לשוב לפעילות הרגילה במפעל, שמושבת באופן יזום בימים אלה בשל חופשת החגים, וזאת עד ל-2 בפברואר". משהגיע מועד זה בתחילת השבוע, עדכנה החברה כי "עסקים במחוז אינם רשאים לחזור לפעילות" עד לאמצע החודש (14 בפברואר), וכי "במקרה שלא יחולו שינויים בהוראות הממשל, והמפעל יחזור לפעילות ייצור רגילה ב-14 בפברואר, לא תהיה השפעה מהותית על תוצאות החברה".

מלבד אבגול, גם תאריך היעד שבו נקבו חברות נוספות לגבי החזרה הצפויה לעבודה בפעילות בסין מתקרב והולך, ולא מן הנמנע כי לקראת הגיעו גם הן יפרסמו עדכונים בנושא, במקרה שלא יחול שינוי מהותי במצב בסין, ויתקבלו החלטות חדשות של ממשלת סין בעניין. 

עם אלה נמנית חברת התעשייה המלט, שעדכנה על הארכתה של השבתת פעילות המפעל שלה עד לשבוע הבא (9 בפברואר) - השבתה ש"אינה מהותית לחברה". החברה, שנמצאת בשליטת קרן פימי בראשות ישי דוידי, עדכנה באותה הזדמנות גם על כוונתה "להעביר באופן זמני" את הפעילות בסין "למתכונת של 7 ימי עבודה בשבוע עם חזרת העובדים". מניית המלט  איבדה בתוך שבועיים כ-14% משוויה.

גם חברת התעשייה כפרית  נקבה במועד דומה לחזרה הצפויה לפעילות של המפעל שלה בסין, ובאותה הזדמנות העריכה גם כי "העיכוב בחזרה לעבודה אינו מהותי לחברה". כפרית, שמייצרת תרכיזים לשימוש כחומר גלם בתעשיית הפלסטיק, נמצאת בשליטת קיבוץ כפר עזה. 

שתי מניות נוספות הסובלות מסנטימנט שלילי על רקע החששות מהשלכות המצב בסין על תוצאותיהן הכספיות הן מניות חברת התעופה אל על  וחברת התיירות איסתא , שאיבדו בתוך שבועיים כ-7% משוויין. 

נוכחות משמעותית בסין

לנוכחותן המשמעותית יחסית של חברות ישראליות בסין ישנן כמה סיבות, שמלבד עלויות הייצור הנחשבות לנוחות במקרים רבים, כוללים גם את צמיחתן של כלכלות רבות באזורי המזרח הרחוק ואסיה, שם גוברים הביקושים למוצרים מסוגים שונים בשנים האחרונות.

מלחמת הסחר שהחלה בשנים האחרונות בין ארה"ב לבין סין השפיעה גם היא בחלק מהמקרים לחיוב על מכירות החברות בסין, בזכות היתרון שנוצר להן מול מתחרות אמריקאיות.

גם ללא קשר להשפעות מלחמת הסחר, מיקומן של אותן חברות בסין מהווה חלק מהפריסה הגלובלית שלהן באזורים שונים ברחבי העולם, כאחד משוקי הפעילות המרכזיים, גם לייצור וגם לשיווק, בתלות באופי הפעילות.

מלבד סין, חלק מהחברות פועלות בשווקים נוספים באזור המזרח הרחוק ואסיה, כך שהתרחבות הווירוס למדינות סמוכות לסין עלולות לייצר עבורן אתגרים נוספים בייצור.

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים