גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות הציבוריות בת"א נדבקו בווירוס הקורונה: אלה הענפים המרכזיים שסופגים ירידות חדות

רוב החברות הבורסאיות החשופות להשפעות הווירוס הסיני מנסות לשדר בינתיים מסר מרגיע למשקיעים ● למרות זאת, כמעט כל המניות של חברות אלה מציגות ביצועי חסר ביחס למדדי הבורסה הרלוונטיים, וכמה מהן אף ירדו בשיעור דו-ספרתי בשבועיים האחרונים

נפגעות הקורונה בבורסה: חברות אופנה, תעשייה, הייטק ותיירות / צילום: עינת לברון
נפגעות הקורונה בבורסה: חברות אופנה, תעשייה, הייטק ותיירות / צילום: עינת לברון

רשימת החברות הנסחרות בבורסת תל אביב, שדיווחו על חשיפתן להתפשטות וירוס הקורונה בסין, מתארכת והולכת. מרבית החברות המדווחות הן בעלות פעילות ייצור (ישירה או באמצעות קבלני משנה) שחזרתה לשגרה מתעכבת כחלק מניסיונות הממשל הסיני למגר את המחלה. 

פעילותן של החברות הנפגעות הנסחרות בבורסה מגוונת, ונוגעת בין השאר בתחומי האופנה, התעשייה והטכנולוגיה, נוסף על חברות הפועלות בתחומי התיירות והתעופה - שלא פרסמו התייחסויות להשפעות המצב, אבל פועלות בענפים הנחשבים לנפגעים המיידיים מהשלכות התפשטות הווירוס.

בדומה לגיוון בפעילות, קיימת גם שונות גדולה בשווי השוק של החברות הנפגעות, שהקטנות בהן נסחרות בשווי עשרות בודדות של מיליוני שקלים, והגדולה שבהן מגיעה לשווי של יותר מ-2 מיליארד שקל.

מרבית החברות המדווחות בעניין זה מנסות לשדר, לפי שעה, מסר מרגיע למשקיעים, ומעריכות כי להחלטה בסין על הארכתה של חופשת ראש השנה הסיני לא תהיה פגיעה מהותית בפעילותן ובתוצאותיהן הכספיות. למרות זאת, בשלב הנוכחי כמעט כל המניות הרלוונטיות מציגות ביצועי חסר ביחס למדדי הבורסה הרלוונטיים, והירידות של כמה מהן מצטברות לשיעור דו-ספרתי בתוך כשבועיים. 

הנפגעות הבולטות בבורסה מבהלת וירוס הקורונה

"הארכה קצרה של החופשה"

האחרונה לעדכן בעניין השפעותיו של המצב בסין על פעילותה הייתה חברת תפרון , מעצבת ומייצרת מוצרי הלבשה תחתונה ובגדי ספורט. בהודעתה לבורסה הבוקר (ג') העריכה תפרון כי הארכת החופש בסין, שם היא פועלת באמצעות קבלני משנה - שככל הידוע מתכננים בשלב הנוכחי לחזור לשגרה בעוד כשבוע (10 בפברואר) - "לא תפגע מהותית בפעילות החברה, בשל העובדה כי מדובר בהארכה קצרה של החופשה". 

תפרון היא הקטנה מבין החברות המדווחות בנושא עד כה מבחינת שווי השוק שלה, שהצטמק לכ-35 מיליון שקל, אחרי שמנייתה איבדה כ-12% משווייה בתוך שבועיים.

זמן קצר לפני תפרון, לקראת סיום המסחר בבורסה אתמול (ב'), פרסמו חברת הטכנולוגיה קמטק וחברת פריורטק, מחזיקת המניות הבולטת בה, הודעות שניסו גם הן לשדר מסר מרגיע בנוגע להשלכות המצב בסין על פעילותן. קמטק העריכה בהודעתה כי הכנסותיה לרבעון הראשון של 2020 לא צפויות להיפגע, ופרוירטק עדכנה על עיכוב בחזרה לעבודה של עובדי החברה-הנכדה הסינית אקסס - מה שלהערכתה לא צפוי להשפיע באופן מהותי באספקת מוצרים ללקוחות מרכזיים. 

למרות זאת, מניותיהן של פריורטק  וקמטק  מציגות בסיכום השבועיים האחרונים ירידות דו-ספרתיות, שמגיעות לכ-15% בפריורטק ולכ-11% בקמטק. 

מי שעוד עדכנו אתמול בדבר חשיפתן להשפעות הווירוס הסיני היו חברות האופנה דלתא ועדיקה. בעוד דלתא הסתפקה בהערכה שלפיה הארכת החופשה בסין לא תהווה "פגיעה מהותית בפעילותה", בעדיקה הוסיפו כי "ככל ובמהלך השבועות הקרובים לא תתבהר התמונה ביחס להשפעת וירוס הקורונה על פעילות החברה בסין בטווח הארוך, עשויה להיות להתפשטות הווירוס השפעה מהותית לרעה על פעילות החברה". בשבועיים האחרונים הצטברו הירידות במניית דלתא  לכ-13% ובמניית עדיקה  לכ-5%.

אבגול צנחה 18% בשבועיים

בשלב הנוכחי, מנייתה של יצרנית הבדים אבגול , שבשבוע שעבר הייתה החברה הבורסאית הישראלית הראשונה לעדכן בעניין השפעותיו של וירוס קורונה על פעילותה, מציגה את הירידה החדה ביותר מאז שהתחילו לבוא לידי ביטוי החששות מהשפעות הווירוס בשוקי ההון בישראל ובעולם. המניה השלימה ירידה של כ-18% בתוך כשבועיים.

אבגול עדכנה תחילה כי "בעקבות וירוס הקורונה, וכן בשל סגר תעבורתי שהוטל במחוז הוביי (Hubei) שבו נמצא מפעל החברה בסין, החליטה בהתאם הנהלת החברה שלא לשוב לפעילות הרגילה במפעל, שמושבת באופן יזום בימים אלה בשל חופשת החגים, וזאת עד ל-2 בפברואר". משהגיע מועד זה בתחילת השבוע, עדכנה החברה כי "עסקים במחוז אינם רשאים לחזור לפעילות" עד לאמצע החודש (14 בפברואר), וכי "במקרה שלא יחולו שינויים בהוראות הממשל, והמפעל יחזור לפעילות ייצור רגילה ב-14 בפברואר, לא תהיה השפעה מהותית על תוצאות החברה".

מלבד אבגול, גם תאריך היעד שבו נקבו חברות נוספות לגבי החזרה הצפויה לעבודה בפעילות בסין מתקרב והולך, ולא מן הנמנע כי לקראת הגיעו גם הן יפרסמו עדכונים בנושא, במקרה שלא יחול שינוי מהותי במצב בסין, ויתקבלו החלטות חדשות של ממשלת סין בעניין. 

עם אלה נמנית חברת התעשייה המלט, שעדכנה על הארכתה של השבתת פעילות המפעל שלה עד לשבוע הבא (9 בפברואר) - השבתה ש"אינה מהותית לחברה". החברה, שנמצאת בשליטת קרן פימי בראשות ישי דוידי, עדכנה באותה הזדמנות גם על כוונתה "להעביר באופן זמני" את הפעילות בסין "למתכונת של 7 ימי עבודה בשבוע עם חזרת העובדים". מניית המלט  איבדה בתוך שבועיים כ-14% משוויה.

גם חברת התעשייה כפרית  נקבה במועד דומה לחזרה הצפויה לפעילות של המפעל שלה בסין, ובאותה הזדמנות העריכה גם כי "העיכוב בחזרה לעבודה אינו מהותי לחברה". כפרית, שמייצרת תרכיזים לשימוש כחומר גלם בתעשיית הפלסטיק, נמצאת בשליטת קיבוץ כפר עזה. 

שתי מניות נוספות הסובלות מסנטימנט שלילי על רקע החששות מהשלכות המצב בסין על תוצאותיהן הכספיות הן מניות חברת התעופה אל על  וחברת התיירות איסתא , שאיבדו בתוך שבועיים כ-7% משוויין. 

נוכחות משמעותית בסין

לנוכחותן המשמעותית יחסית של חברות ישראליות בסין ישנן כמה סיבות, שמלבד עלויות הייצור הנחשבות לנוחות במקרים רבים, כוללים גם את צמיחתן של כלכלות רבות באזורי המזרח הרחוק ואסיה, שם גוברים הביקושים למוצרים מסוגים שונים בשנים האחרונות.

מלחמת הסחר שהחלה בשנים האחרונות בין ארה"ב לבין סין השפיעה גם היא בחלק מהמקרים לחיוב על מכירות החברות בסין, בזכות היתרון שנוצר להן מול מתחרות אמריקאיות.

גם ללא קשר להשפעות מלחמת הסחר, מיקומן של אותן חברות בסין מהווה חלק מהפריסה הגלובלית שלהן באזורים שונים ברחבי העולם, כאחד משוקי הפעילות המרכזיים, גם לייצור וגם לשיווק, בתלות באופי הפעילות.

מלבד סין, חלק מהחברות פועלות בשווקים נוספים באזור המזרח הרחוק ואסיה, כך שהתרחבות הווירוס למדינות סמוכות לסין עלולות לייצר עבורן אתגרים נוספים בייצור.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון