גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשבסין משתעלים, אנחנו מרגישים את ההשפעה בכיס ועל המדפים

הודעת קסטרו כי "אין צפי למועד חזרת הפעילות בסין לסדרה" שברה את האופטימיות, שלא לומר התעלמות, של חברות האופנה הציבוריות בישראל מהמשבר בסין ● התוצר של סין מהווה כ-20% מהתוצר העולמי, וההשפעות יגיעו למגוון רחב של שווקים, ובהם גם רכב, חשמל, אלקטרוניקה ומזון

סופרמרקט בהונג קונג / צילום: Kin Cheung, AP
סופרמרקט בהונג קונג / צילום: Kin Cheung, AP

החששות מהשפעות נגיף הקורונה ממשיכים להעיב על שוק הקמעונאות בישראל. לאחר שמספר חברות אופנה כבר דיווחו על השלכות של הסערה בסין על פעילותן, תוך שהקפידו להרגיע את המשקיעים בבורסה המקומית, היום (ב') הודיעה קסטרו כי "אין צפי למועד חזרת הפעילות בסין לסדרה, החברה אינה יכולה להעריך ההשפעה על תוצאותיה".

בכך שברה קסטרו, אחת מקמעונאיות האופנה הגדולות בישראל, את הטון הרגוע והדי אופטימי שהורגש עד כה. עד היום, למעט דלתא ועדיקה, נמנעו חברות האופנה הציבוריות הגדולות להתייחס למשבר, כנראה מתוך תקווה שחופשת החג בסין שהוארכה בשבוע עד אתמול תסתיים, ושהיום המפעלים יחזרו לעבוד. ואולם בפועל נראה כי חלק ניכר מהמפעלים הסיניים לא שבו לעבודה.

בשבועות האחרונים ענף הקמעונאות המקומי עוקב בחשש אחרי התפשטות הנגיף בסין ובמדינות נוספות, כשהאפשרות שההשפעות יורגשו בישראל בתוך כשלושה חודשים מתגברות ומתעצמות, לצד אי-הוודאות בכל הנוגע לשוק הסיני. ההשפעות הרוחביות הללו נוגעות למגוון רחב של שווקים, ביניהם אופנה, רכב, מזון ומוצרי חשמל ואלקטרוניקה.

מפניות לעשרות גורמי מפתח בשוק הקמעונאי בישראל עולה כי השוק כולו עוקב בדריכות אחר ההשפעות האפשרויות. בעוד שחלקים מסוימים מדווחים על חששות אדירים בנוגע לחברות שחשופות, אחרים מבקשים להרגיע ולהדגיש כי פוטנציאל הפגיעה בשווקים אחרים נמוך בהרבה.

לפני כשבועיים הכריז ארגון הבריאות העולמי על התפרצות הנגיף החדש ממשפחת נגיפי הקורונה, שידיעות ראשונות עליה הגיעו מסין במהלך דצמבר 2019, כעל מגפה עולמית. בניגוד למשבר הקודם, כשהעולם התמודד עם הדיווחים על וירוס הסארס ב-2003, היום הכלכלה העולמית חשופה לשוק הסיני באופן ניכר בהרבה. עד כמה? נכון להיום התוצר של סין מהווה כ-20% מהתוצר העולמי, וכ-35% מהצמיחה העולמית במונחי כוח קנייה, כך שמדובר בהשפעה בהיקפים אדירים.

מבחינת הכלכלה הסינית, העיתוי בו התפרצה המגיפה היה "נוח" יחסית - בדיוק בימים בהם מציינים במדינה את ראש השנה הסיני, כך שגם ככה היה צפי להאטה בפעילות בתקופה זו, אך ככל שהימים נוקפים, כך גדל הסיכוי שההשפעה תורגש בשווקים נוספים.

"חברות שפעלו באזורים הנגועים כבר מושפעות בצורה חזקה ונאלצות לסגור מפעלים ולהקפיא פעילות. בהמשך הפגיעה יכולה להשתרשר הלאה", אומרת ל"גלובס" חגית ציטיאט-לוין, מנכ"לית חברת ביטוחי האשראי בססח. לדבריה, "עד כה לא ראינו השפעה משמעותית, אבל אם זה יתפתח - ההשפעה עשוי להיות אדירה. אנחנו משק קטן שמאוד תלוי ביבוא וביצוא".

בהקשר זה מוסיפה ציטיאט-לוין כי "פוטנציאל ההשפעה הוא אדיר. כרגע מדברים על עליית מחירים, וזה בהנחה שיש חלופה לקנות ממנה, וגם זה לוקח זמן. כלומר, אם חברה מייצרת היום בסין ורוצה לעבור למשל לייצר בטורקיה, זה תהליך שעשוי להתעכב ואף להביא לתעריפים גבוהים יותר. עבור חברות גדולות ובינוניות מדובר במכה שניתן יהיה לספוג, אבל שחקנים חלשים עלולים להיכנס לסחרור. יש פה אפקט דומינו שיכול להתפתח עד כדי פשיטות רגל. בתחומים כמו חומרי גלם ומוצרי אלקטרוניקה, כמו גם בתעשיית הרכב, קשה להחליף ספקים מעכשיו לעכשיו".

מי הספיק להוציא מסין את קולקציית הקיץ 

אז מי צפוי להיפגע? ראשית, נתחיל מתחום האופנה. כפי שכבר הקדימו ולדווח שתי חברות ציבוריות ישראליות - עדיקה ודלתא - למשבר ישנה השפעה על החברות המייצרות בסין. אבל הן לא היחידות, למעשה כל רשתות הקמעונאות שעוסקות בתחום "האופנה המהירה" - כלומר קולקציות מתחלפות באופן תדיר ובהתאם לביקושים - ומייצרות את עיקר הסחורה שלהן בסין, חשופות לפגיעה.

מבט בדוחות קמעונאיות האופנה הישראליות הגדולות מגלה כי רובן, אם לא כולן, מייצרות בסין. כך למשל, מדוחות קסטרו עולה כי מרבית מוצרי הקבוצה מיוצרים על-ידי ספקים וקבלני משנה בסין, וכן מיוצרים מוצרים נוספים בהיקפים קטנים במדינות בדרום-מזרח אסיה. כתוצאה, ציינה קסטרו, "החברות חשופות להגבלות ולשינויים שעשויים לחול באזורים אלה". כמו כן, היא "חשופה לשינויים בעלויות הכותנה, אשר עשויים לייקר את עלות הייצור של מוצריה על-ידי ספקיה". אך היא אינה היחידה: גם בדוחות קבוצת גולף מפורט כי "חלק מהותי ממוצרי הקבוצה המיוצרים בחו"ל מיובאים מסין", וגם בדוחות של קבוצת פוקס מצוין כי "מרבית מוצרי הקבוצה מיוצרים על-ידי ספקים וקבלני משנה בסין".

כאמור, עד היום נמנעו חברות האופנה הציבוריות הגדולות בישראל מלהתייחס למשבר, ורק היום בשעות הצהריים קסטרו יצאה בהודעה ראשונה בנוגע לחשיפתה להשפעות המשבר בסין. החברה עדכנה כי על אף הצפי לסיום החופשה, נמסר לה על-ידי מספר ספקים סיניים, "המייצרים חלק ממוצרי הקבוצה", כי "בעת הנוכחית אין הם חוזרים לפעילות סדירה", בשל "אי-הבהירות הקיימת בסין בדבר התפשטות נגיף הקורונה והאמצעים שיש לנקוט על מנת לצמצם את החשיפה אליו". 

קסטרו אומנם פרסמה את הדיווח רק היום, אלא שאתמול (א') יוסי גביזון, מבעלי המניות בקבוצה, צוטט בכתבה שפורסמה באתר ynet בנושא אחר, כשהוא אומר בנוגע להשפעת וירוס הקורונה: "כל יום שעובר גורם לכך שנתקשה להשלים את המחסור בסחורה. אם סין תהיה סגורה שלושה-ארבעה חודשים, תקרה קטסטרופה עולמית, המחירים יעלו, והחברות יקבלו סטירה מצלצלת".

כעת השאלה המכרעת עבור הקמעונאיות היא לא רק מתי המפעלים יחזרו לפעול, אלא מי מהן הוציאה את הסחורה לעונת הקיץ מסין לפני ראש השנה הסיני, ומי לא. בכירים בענף העריכו בשיחה עם "גלובס" כי קמעונאיות שלא הוציאו את קולקציית הקיץ שלהן מחוץ לסין לפני החג, נמצאות במצב "קריטי" ו"דרמטי"; וכי "כל יממה נוספת שחולפת תקשה על השלמת הסחורה". בנוגע לקולקציות הבאה בתור - קולקציית החורף - נראה כי עדיין מוקדם לדעת, והשאלה הגדולה היא מתי המפעלים יחזרו לפעול.

צפי למחסור בדגים בכלל, וטונה בפרט

ענף האופנה כאמור אינו היחיד שחשוף להשפעות הנגיף. גם שוק המזון הישראלי עוקב בערנות אחר ההתפתחויות בסין. בכירים בענף מזהירים בשיחה עם "גלובס" מפני צפי לחוסרים ועליות מחיר בכל הנוגע למוצרים ולחומרי גלם המיובאים מסין, ובראשם דגים בכלל וטונה בפרט. מנגד, אחרים מעריכים כי "אין אימפקט אמיתי", וזאת משום ש"רק אחוז מקניות המזון שלנו מגיעות מסין".

עדי פנחס, מנכ"ל חברת הייעוץ קומודקס המתמחה בגידור ומסחר בסחורות וחומרי גלם, אומר בשיחה עם "גלובס" כי להערכתו, "בהסתכלות של חודשיים-שלושה קדימה, כמעט בכל מוצר יש רכיב שמגיע מסין, בין אם זה מוצרי אלקטרוניקה, ובין אם זה פלסטיק ליצירת בקבוקי או פחיות למשקאות".

הוא מציין כי "קודם יתחילו עיכובים כי חלפים מסין לא הגיעו, וכשיש עיכוב מבקשים לחפש אלטרנטיבות". כך, "במקרים רבים החלופה גרמנית או טורקית יקרה יותר. כבר עכשיו ספקיות בתחום המזון בישראל נערכות לעיכובים ולמחירים הרבה יותר גבוהים. ככל שהחלק הסיני גדול יותר במוצר, כך המחירים יעלו יותר".

להערכתו, "המחסור ביצוא והפנייה לאלטרנטיבות יקפיצו מחירים שלושה עד שישה חודשים קדימה. בחודשיים-שלושה הקרובים התפתחות המחלה תקבע עד כמה זה יעלה לנו בכיס, ועד כמה בקיץ הקרוב נראה עליית מחירים".

ואולם לדברי פנחס, יש גם מקום לאופטימיות, שכן עדיין לא ברור אם כל העלייה במחיר תתגלגל למדפים. "ישנם שני וקטורים שעשויים להשפיע על המחיר - האטה עולמית שעשויה לקזז את הייקור, ומצד שני המפעלים בסין סגורים כבר שלושה שבועות. בעיניי הלקח מהאירוע הזה עבור החברות הגדולות יהיה לבחון את המשקל הרב שהן נתנו לסין עד היום, ולבקש להוריד את המשקל לסין בעתיד". 

עדי פנחס / צילום: עמית שעל

במקום אייפונים, מייצרים מסכות לעובדים | אופיר דור

חופשת ראש השנה, החג החשוב ביותר בלוח השנה הסיני, החלה ב-24 בינואר, יום אחרי שהסגר על העיר ווהאן וסביבתה, מקור התפשטות נגיף הקורונה, נכנס לתוקף. במקור החופשה הייתה אמורה להסתיים ב-30 בינואר, אך הרשויות הסיניות הודיעו על הארכתה בעשרה ימים נוספים, כחלק מהניסיונות לעצור את התפשטות הנגיף. רק היום חזרה סין לעבודה באופן רשמי אחרי כשבועיים וחצי של חופשה כפויה. אלא שגם החזרה הזו תהיה הדרגתית וזהירה, על רקע עליה נוספת במספר המקרים החדשים של הידבקות במחלה, לאחר שכבר היה נראה כי אלה נמצאים בירידה. על-פי הנתונים האחרונים שפרסמו הרשויות הסיניות, ב-24 השעות שהסתיימו ביום ראשון בחצות נרשמו 3,062 מקרי קורונה חדשים, עלייה של 15% מהיממה שלפני.

כאמצעי זהירות, הרשויות המקומיות ברחבי סין מחייבות מפעלים לעמוד במגבלות ובתנאים נוקשים לפתיחתם. במחוז גוואנגדונג בדרום סין למשל, מרכז הייצור הסיני, נדרשים מפעלים לבדוק אחת ליום את החום של העובדים, לחטא את אזורי העבודה ולשמור מלאי גדול של אמצעי מיגון. מפעל פוקסקון בעיר שנג'ן, המרכיב את מכשירי האייפון לאפל, הוא בין אלה שהורו לעובדיהם לא לחזור לעבודה, כאשר חלק מקווי הייצור במפעל בכלל הוסבו לייצור מסכות עבור העובדים במקום אייפונים. באזורים אחרים נדרשים המפעלים לדאוג כי עובדיהם החוזרים לעיר אחרי החופשה הארוכה ישהו קודם 14 יום בבידוד, לפני שיורשו לחזור לעבודה. כמובן שאין מה לדבר בשלב הזה על חזרה לפעילות בחלקים גדולים של מחוז חביי, שעדיין נמצאים תחת אותו הסגר.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב