גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פצצה מתקתקת בחצר האחורית של העולם: מה קורה עם הקורונה באפריקה ובאמריקה הלטינית

בעוד שבמדינות המתקדמות ניתנים תקציבים ונשקלות אפשרויות שונות להתמודדות עם הקורונה, המדינות החלשות בעולם, באפריקה ובאמריקה הלטינית, חסרות את האמצעים הבסיסיים ביותר להתמודד עם המחלה ● האם צפוי גל אגרסיבי חדש של מגפת הקורונה ממדינות אלה?

נוסעי רכבת באזורי העוני של סוֹוֶטוֹ בדרום אפריקה / צילום: Themba Hadebe , Associated Press
נוסעי רכבת באזורי העוני של סוֹוֶטוֹ בדרום אפריקה / צילום: Themba Hadebe , Associated Press

נגיף הקורונה המם את מערכות הבריאות בכמה מדינות מפותחות מאד, אך כעת הוא מתפשט לכמה מהמדינות החלשות ביותר בעולם, שם חסרים כלים בסיסיים להתמודד עם המגפה העולמית. באפריקה ובאמריקה הלטינית חוששים שהמגיפה תהיה הרסנית. נכון לרגע זה מספר החולים הרשמי נמוך מאד ביבשות אלה, אך ההערכות הן כי מדוברים במספרים גבוהים בהרבה שטרם נוטרו עקב מערכות בריאות כושלות ואי-נקיטת צעדים מצד מדינות בעלות כלכלות כושלות שנמצאות בחסר תמידי של כסף ומשאבים.

לפחות 26 מ־54 מדינות אפריקה דיווחו על נשאים. ביבשת כולה חסרים כ־1.8 מיליון עובדי בריאות, לפי ארגון הבריאות העולמי ( (WHO. רק כדי להמחיש את מצבה של מערכת הבריאות ביבשת, ב־2018 העריך האו"ם ש־470 אלף בני אדם באפריקה שמתחת לסהרה מתו מאיידס - מחלה שבעולם המערבי כבר לא מתים ממנה כמעט.

סודן היא אחת מתריסר ויותר מדינות באפריקה שלא הייתה לה יכולת לבצע בדיקות לגילוי הקורונה עד תחילת מרץ. לפי משרד החוץ הסודני, הנשא הראשון בה, גבר בשנות ה־50 לחייו שחזר מאיחוד האמירויות הערביות, זוהה רק ביום שישי, יממה לאחר שמת מהמחלה.

במערב אפריקה, גינאה עברה חודשים של מהומות רחוב אלימות של האופוזיציה הפוליטית, שהגבילו את היכולת של הממשלה לספק שירותי חרום. המקרה הראשון שם נחשף ביום חמישי - עובד של האיחוד האירופי, שהתבקש להיבדק בהגיעו למדינה.

נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה דיבר לאומה ביום ראשון בערב והגדיר את המגפה כמקרה חירום לאומי. לדבריו, ממשלתו עובדת על תכנית הצלה כלכלית כדי להגביל ולהקטין את "הפגיעה הכלכלית הקשה" במשק. בשלב זה לדרום אפריקה יש 62 מקרים מאומתים.

"זה נכון שאנחנו ניצבים כרגע בפני מצב חירום קשה, אבל אם נפעל ביחד, נפעל כעת ונפעל בנחישות, נוכל להתגבר עליו", הוא אמר.

רק 1% מההוצאה על בריאות

אפריקה היא היבשת השנייה בעולם בגודל האוכלוסייה, עם 16% מתושבי העולם - אך רק 1% מההוצאה הולך על שירותי בריאות. גורמים המעורים בנעשה ביבשת מדברים על מחסור בכסף למכונות הנשמה מלאכותיות וציוד נוסף שתומך בחיים הנחוץ למקרים קשים של הנגיף. בידי הממשלה נותרו מעט ברירות במצבן הכלכלי הקשה. אחת המרכזיות בהן היא העברת משאבים מטיפול במחלות אחרות שהורגות מאות אלפי בני אדם בשנה.

"אפריקה, בייחוד זו שמתחת לסהרה, לא מצוידת ולא מוכנה לניהול התפרצויות בעוצמה של הקורונה", אומר ד"ר כריס קגנדה, מומחה בריאות ציבור באוגנדה. "אין די ציוד לאבחון מוקדם של המחלה או אפילו די כוח אדם עם הכישורים שנחוצים לטיפול בחולי קורונה".

אם לא די בכך, מזהיר ד"ר קגנדה כי "רמת החיסון הנמוכה של הגוף ביבשת אפריקה כתוצאה מתת־תזונה ומחלות כמו איידס עלולה להגדיל את ההפצה ושיעור התמותה".

נוסעים בסאבווי בונצואלה / צילום: Ariana Cubillos , Associated Press

מערכות בריאות כושלות

באמריקה הלטינית ובאיים הקריביים, אזור עשיר יותר עם מדינות רבות שבהן הכנסה יותר גבוהה מאשר באפריקה אף קיימים שירותי בריאות חזקים בכמה מקומות. קולומביה למשל מחייבת אנשים שמגיעים אליה להיכנס לבידוד של שבועיים; פרו וארגנטינה חסמו ביום ראשון השבוע את גבולותיהן; פרו הגבילה גם את התנועה בתוך המדינה עצמה, והשאירה רק שירותים חיוניים כמו מרכולים, בנקים ובתי מרקחת פתוחים.

אלא שלצד המערכות המתקדמות ישנן גם מערכות בריאות חלשות במקומות כמו האיטי, שדיווחה בימים אלו על מקרה קורונה ראשון; גויאנה בדרום אמריקה והונדורס במרכז אמריקה, שסובלת קשה מהעברות סמים. גם הונדורס במצב פגיע במיוחד בין היתר בגלל השחיתות במדינה, שעולה לה 2 מיליארד דולר בשנה - בערך 10% מהתמ"ג שלה, אומר איסמאיל זפדה, כלכלן במכון מחקר בשם Fosdeh.

המחסור בתקציבים ממשלתיים כבר שוחק את שירותים ציבוריים. בבית החולים הגדול בהונדרס "אסקואלה", לדוגמה, הזבובים מטרידים את החולים במחלקת הילדים. האחיות מספרות שהן משכיבות שלושה תינוקות בעריסה אחת בגלל הצפיפות. מכונות הנשמה מלאכותית, שחיוניים למקרים קשים של הקורונה, מקולקלים על פי רוב, ומחייבים את הסטודנטים לרפואה להשתמש במניפות יד כדי לשמור על החולים בחיים.

גם ונצואלה ערוכה במידה בלתי אפשרית למגפות כמו קורונה. עד כה היא דיווחה על שני מקרים ראשונים ביום שישי ולאחר מכן ביום שבת וראשון על 15 נוספים. הממשלה אסרה על טיסות מאירופה וקולומביה, והורתה לעסקים להיסגר ולאזרחים להישאר בבית בשישה מחוזות ובקרקאס הבירה. רופאים ומומחים מקומיים מזהירים כבר שנים ארוכות מפני אי־היכולת של מערכת הבריאות להילחם במגפות שפוגעות מדי פעם במדינה, כולל קדחת דנגי, קדחת צהובה ומלריה. "אנחנו ניכנס לבידוד או שהמגפה הזו תוריד את המדינה שלנו על הברכיים בצורה ברוטלית וטראגית", צייץ השבוע בטוויטר נשיא ונצואלה, ניקולס מאדורו.

בשנים האחרונות עזבו את ונצואלה כ-15%־20% מהאוכלוסיה - בין 4.7 ל־6 מיליון תושבים - עקב המצב הפוליטי והכלכלי שמונהג על ידי משטר סמכותני. בין ה"נמלטים" מהמדינה גם אלפי רופאים ורופאות, אחים ואחיות ומומחים רפואיים. הדבר הביא להחלשה של מערכת הבריאות שהיתה רופפת מלכתחילה. בבתי חולים רבים אין אפילו חשמל כיום במשך שעות רבות, ומנתחים נאלצים להשלים ניתוחים לאור פנסי הטלפונים הניידים. כ-90% מבתי החולים דיווחו על הפרעות באספקת המים בשנה שעברה ובמחצית מאגפי הטיפול הנמרץ אין מסכות פנים בנמצא - כך על פי סקר ארצי שנערך על ידי אנשי מקצוע במדינה.

"יהיה מה שיהיה האפקט של הקורונה במדינות אחרות, הוא הולך להיות גדול פי כמה בוונצואלה", מעריך ד"ר חוליו קסטרו, פרופסור מוכר מאד לרפואה ומומחה למחלות מדבקות בקרקאס, שראה לאחרונה חולים עם תסמיני קורונה. "כשיש לך מצב כזה במדינה, אתה צריך עוד משאבים בסיסיים לצורך טיפול משמעותי. לנו אין אותם".

נוסעי רכבת באזורי העוני של סוֹוֶטוֹ בדרום אפריקה / צילום: Themba Hadebe , Associated Press

אין מים לשטיפת ידיים בביה"ח

בדומה לאפריקה, מה שמוסיף לקשיים גם באמריקה הלטינית הוא התת־תזונה הנרחבת בין התושבים, שגורמת להחלשת מערכות החיסון הטבעיות של הגוף.

באחד הימים האחרונים התכנסו רופאים ואחיות באודיטוריום קטן בבית החולים האוניברסיטאי בעיר הבירה קרקאס, והאזינו למצגת על איך לטפל בהתפרצות הקורונה. הזכירו להם לשטוף ידיים במים זורמים - מותרות בבית חולים שהוא מהגדולים במדינה, שמאחסן מים במכלים פלסטיים. הראו להם איך ללבוש את המסכות ואת החלוקים המגוננים שמראש אינם קיימים כמעט בבתי החולים. שני חדרים הוקצו לבידוד, שניהם ללא דלתות.

"כול היבט של משבר הבריאות בוונצואלה יהפוך למאיץ של המחלה, והתוצאה תהיה איומה", אמרה אירנה בוש, מדענית מחקר ממכון הבריאות הלאומי בארה"ב, שהתמחתה בטיפול במחלות מידבקות בוונצואלה. "הכול כאן בלתי אפשרי. אתה אמור לשטוף ידיים עשר פעמים ביום. למי בקרקאס יש מים לעשות את זה?".

ביום שישי הודיע נשיא ונצואלה ניקולס מאדורו, שכל נוסע ברכבת התחתית בקראקס הבירה חייב לחבוש מסכת פנים, אבל קשה למצוא מסכות כאלו. "צריך להיות יצירתיים. משפחות יכולות להכין מסכות בעצמן", אמר מאדורו בטלוויזיה. "יש סרטי וידאו במדיה החברתית שמראים איך לעשות את זה".

ממשלתו הלא־פופולרית של מאדורו, שרבים בוונצואלה רואים כדיקטטורה, לא "רואה" תושבים כמו חואן סוארז, בן ה־27. כמו כולם, גם הוא נהר לבתי מרקחת כדי לרכוש מלאי של אמצעי חיטוי ותרופות להורדת חום. "אנחנו חושבים לבודד את עצמנו", הוא אמר אגב שיטוט בבית מרקחת בעיר, "אם נחכה לממשלה, כולנו נמות".

הרופאים יפחדו לדווח 

רשויות הבריאות בוונצואלה חוששות שהממשלה לא תוכל לקבל מדידה מדויקת של מספר מקרי ההידבקות, או שהיא אפילו תנסה להפחיד את הרופאים, כפי שהיא עשתה בעבר עם מעצרים ופיטורים של אלו שמשוחחים עם עיתונאים. ד"ר חוזה מנואל אוליברס, אונקולוג וחבר קונגרס מהאופוזיציה שברח מהמדינה בשנה שעברה, אמר שעובדי בריאות חוששים לפרסם אזהרות.

"עדיף לכך לומר שאין לך מקרי קורונה, גם אם יש לך חשדות לגבי אנשים ספציפיים", אמר אוליברס, ששומר על קשר עם קולגות בוונצואלה. "תקרא לזה שפעת, או H1N1. כל דבר, רק לא קורונה".

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים