גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פצצה מתקתקת בחצר האחורית של העולם: מה קורה עם הקורונה באפריקה ובאמריקה הלטינית

בעוד שבמדינות המתקדמות ניתנים תקציבים ונשקלות אפשרויות שונות להתמודדות עם הקורונה, המדינות החלשות בעולם, באפריקה ובאמריקה הלטינית, חסרות את האמצעים הבסיסיים ביותר להתמודד עם המחלה ● האם צפוי גל אגרסיבי חדש של מגפת הקורונה ממדינות אלה?

נוסעי רכבת באזורי העוני של סוֹוֶטוֹ בדרום אפריקה / צילום: Themba Hadebe , Associated Press
נוסעי רכבת באזורי העוני של סוֹוֶטוֹ בדרום אפריקה / צילום: Themba Hadebe , Associated Press

נגיף הקורונה המם את מערכות הבריאות בכמה מדינות מפותחות מאד, אך כעת הוא מתפשט לכמה מהמדינות החלשות ביותר בעולם, שם חסרים כלים בסיסיים להתמודד עם המגפה העולמית. באפריקה ובאמריקה הלטינית חוששים שהמגיפה תהיה הרסנית. נכון לרגע זה מספר החולים הרשמי נמוך מאד ביבשות אלה, אך ההערכות הן כי מדוברים במספרים גבוהים בהרבה שטרם נוטרו עקב מערכות בריאות כושלות ואי-נקיטת צעדים מצד מדינות בעלות כלכלות כושלות שנמצאות בחסר תמידי של כסף ומשאבים.

לפחות 26 מ־54 מדינות אפריקה דיווחו על נשאים. ביבשת כולה חסרים כ־1.8 מיליון עובדי בריאות, לפי ארגון הבריאות העולמי ( (WHO. רק כדי להמחיש את מצבה של מערכת הבריאות ביבשת, ב־2018 העריך האו"ם ש־470 אלף בני אדם באפריקה שמתחת לסהרה מתו מאיידס - מחלה שבעולם המערבי כבר לא מתים ממנה כמעט.

סודן היא אחת מתריסר ויותר מדינות באפריקה שלא הייתה לה יכולת לבצע בדיקות לגילוי הקורונה עד תחילת מרץ. לפי משרד החוץ הסודני, הנשא הראשון בה, גבר בשנות ה־50 לחייו שחזר מאיחוד האמירויות הערביות, זוהה רק ביום שישי, יממה לאחר שמת מהמחלה.

במערב אפריקה, גינאה עברה חודשים של מהומות רחוב אלימות של האופוזיציה הפוליטית, שהגבילו את היכולת של הממשלה לספק שירותי חרום. המקרה הראשון שם נחשף ביום חמישי - עובד של האיחוד האירופי, שהתבקש להיבדק בהגיעו למדינה.

נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה דיבר לאומה ביום ראשון בערב והגדיר את המגפה כמקרה חירום לאומי. לדבריו, ממשלתו עובדת על תכנית הצלה כלכלית כדי להגביל ולהקטין את "הפגיעה הכלכלית הקשה" במשק. בשלב זה לדרום אפריקה יש 62 מקרים מאומתים.

"זה נכון שאנחנו ניצבים כרגע בפני מצב חירום קשה, אבל אם נפעל ביחד, נפעל כעת ונפעל בנחישות, נוכל להתגבר עליו", הוא אמר.

רק 1% מההוצאה על בריאות

אפריקה היא היבשת השנייה בעולם בגודל האוכלוסייה, עם 16% מתושבי העולם - אך רק 1% מההוצאה הולך על שירותי בריאות. גורמים המעורים בנעשה ביבשת מדברים על מחסור בכסף למכונות הנשמה מלאכותיות וציוד נוסף שתומך בחיים הנחוץ למקרים קשים של הנגיף. בידי הממשלה נותרו מעט ברירות במצבן הכלכלי הקשה. אחת המרכזיות בהן היא העברת משאבים מטיפול במחלות אחרות שהורגות מאות אלפי בני אדם בשנה.

"אפריקה, בייחוד זו שמתחת לסהרה, לא מצוידת ולא מוכנה לניהול התפרצויות בעוצמה של הקורונה", אומר ד"ר כריס קגנדה, מומחה בריאות ציבור באוגנדה. "אין די ציוד לאבחון מוקדם של המחלה או אפילו די כוח אדם עם הכישורים שנחוצים לטיפול בחולי קורונה".

אם לא די בכך, מזהיר ד"ר קגנדה כי "רמת החיסון הנמוכה של הגוף ביבשת אפריקה כתוצאה מתת־תזונה ומחלות כמו איידס עלולה להגדיל את ההפצה ושיעור התמותה".

נוסעים בסאבווי בונצואלה / צילום: Ariana Cubillos , Associated Press

מערכות בריאות כושלות

באמריקה הלטינית ובאיים הקריביים, אזור עשיר יותר עם מדינות רבות שבהן הכנסה יותר גבוהה מאשר באפריקה אף קיימים שירותי בריאות חזקים בכמה מקומות. קולומביה למשל מחייבת אנשים שמגיעים אליה להיכנס לבידוד של שבועיים; פרו וארגנטינה חסמו ביום ראשון השבוע את גבולותיהן; פרו הגבילה גם את התנועה בתוך המדינה עצמה, והשאירה רק שירותים חיוניים כמו מרכולים, בנקים ובתי מרקחת פתוחים.

אלא שלצד המערכות המתקדמות ישנן גם מערכות בריאות חלשות במקומות כמו האיטי, שדיווחה בימים אלו על מקרה קורונה ראשון; גויאנה בדרום אמריקה והונדורס במרכז אמריקה, שסובלת קשה מהעברות סמים. גם הונדורס במצב פגיע במיוחד בין היתר בגלל השחיתות במדינה, שעולה לה 2 מיליארד דולר בשנה - בערך 10% מהתמ"ג שלה, אומר איסמאיל זפדה, כלכלן במכון מחקר בשם Fosdeh.

המחסור בתקציבים ממשלתיים כבר שוחק את שירותים ציבוריים. בבית החולים הגדול בהונדרס "אסקואלה", לדוגמה, הזבובים מטרידים את החולים במחלקת הילדים. האחיות מספרות שהן משכיבות שלושה תינוקות בעריסה אחת בגלל הצפיפות. מכונות הנשמה מלאכותית, שחיוניים למקרים קשים של הקורונה, מקולקלים על פי רוב, ומחייבים את הסטודנטים לרפואה להשתמש במניפות יד כדי לשמור על החולים בחיים.

גם ונצואלה ערוכה במידה בלתי אפשרית למגפות כמו קורונה. עד כה היא דיווחה על שני מקרים ראשונים ביום שישי ולאחר מכן ביום שבת וראשון על 15 נוספים. הממשלה אסרה על טיסות מאירופה וקולומביה, והורתה לעסקים להיסגר ולאזרחים להישאר בבית בשישה מחוזות ובקרקאס הבירה. רופאים ומומחים מקומיים מזהירים כבר שנים ארוכות מפני אי־היכולת של מערכת הבריאות להילחם במגפות שפוגעות מדי פעם במדינה, כולל קדחת דנגי, קדחת צהובה ומלריה. "אנחנו ניכנס לבידוד או שהמגפה הזו תוריד את המדינה שלנו על הברכיים בצורה ברוטלית וטראגית", צייץ השבוע בטוויטר נשיא ונצואלה, ניקולס מאדורו.

בשנים האחרונות עזבו את ונצואלה כ-15%־20% מהאוכלוסיה - בין 4.7 ל־6 מיליון תושבים - עקב המצב הפוליטי והכלכלי שמונהג על ידי משטר סמכותני. בין ה"נמלטים" מהמדינה גם אלפי רופאים ורופאות, אחים ואחיות ומומחים רפואיים. הדבר הביא להחלשה של מערכת הבריאות שהיתה רופפת מלכתחילה. בבתי חולים רבים אין אפילו חשמל כיום במשך שעות רבות, ומנתחים נאלצים להשלים ניתוחים לאור פנסי הטלפונים הניידים. כ-90% מבתי החולים דיווחו על הפרעות באספקת המים בשנה שעברה ובמחצית מאגפי הטיפול הנמרץ אין מסכות פנים בנמצא - כך על פי סקר ארצי שנערך על ידי אנשי מקצוע במדינה.

"יהיה מה שיהיה האפקט של הקורונה במדינות אחרות, הוא הולך להיות גדול פי כמה בוונצואלה", מעריך ד"ר חוליו קסטרו, פרופסור מוכר מאד לרפואה ומומחה למחלות מדבקות בקרקאס, שראה לאחרונה חולים עם תסמיני קורונה. "כשיש לך מצב כזה במדינה, אתה צריך עוד משאבים בסיסיים לצורך טיפול משמעותי. לנו אין אותם".

נוסעי רכבת באזורי העוני של סוֹוֶטוֹ בדרום אפריקה / צילום: Themba Hadebe , Associated Press

אין מים לשטיפת ידיים בביה"ח

בדומה לאפריקה, מה שמוסיף לקשיים גם באמריקה הלטינית הוא התת־תזונה הנרחבת בין התושבים, שגורמת להחלשת מערכות החיסון הטבעיות של הגוף.

באחד הימים האחרונים התכנסו רופאים ואחיות באודיטוריום קטן בבית החולים האוניברסיטאי בעיר הבירה קרקאס, והאזינו למצגת על איך לטפל בהתפרצות הקורונה. הזכירו להם לשטוף ידיים במים זורמים - מותרות בבית חולים שהוא מהגדולים במדינה, שמאחסן מים במכלים פלסטיים. הראו להם איך ללבוש את המסכות ואת החלוקים המגוננים שמראש אינם קיימים כמעט בבתי החולים. שני חדרים הוקצו לבידוד, שניהם ללא דלתות.

"כול היבט של משבר הבריאות בוונצואלה יהפוך למאיץ של המחלה, והתוצאה תהיה איומה", אמרה אירנה בוש, מדענית מחקר ממכון הבריאות הלאומי בארה"ב, שהתמחתה בטיפול במחלות מידבקות בוונצואלה. "הכול כאן בלתי אפשרי. אתה אמור לשטוף ידיים עשר פעמים ביום. למי בקרקאס יש מים לעשות את זה?".

ביום שישי הודיע נשיא ונצואלה ניקולס מאדורו, שכל נוסע ברכבת התחתית בקראקס הבירה חייב לחבוש מסכת פנים, אבל קשה למצוא מסכות כאלו. "צריך להיות יצירתיים. משפחות יכולות להכין מסכות בעצמן", אמר מאדורו בטלוויזיה. "יש סרטי וידאו במדיה החברתית שמראים איך לעשות את זה".

ממשלתו הלא־פופולרית של מאדורו, שרבים בוונצואלה רואים כדיקטטורה, לא "רואה" תושבים כמו חואן סוארז, בן ה־27. כמו כולם, גם הוא נהר לבתי מרקחת כדי לרכוש מלאי של אמצעי חיטוי ותרופות להורדת חום. "אנחנו חושבים לבודד את עצמנו", הוא אמר אגב שיטוט בבית מרקחת בעיר, "אם נחכה לממשלה, כולנו נמות".

הרופאים יפחדו לדווח 

רשויות הבריאות בוונצואלה חוששות שהממשלה לא תוכל לקבל מדידה מדויקת של מספר מקרי ההידבקות, או שהיא אפילו תנסה להפחיד את הרופאים, כפי שהיא עשתה בעבר עם מעצרים ופיטורים של אלו שמשוחחים עם עיתונאים. ד"ר חוזה מנואל אוליברס, אונקולוג וחבר קונגרס מהאופוזיציה שברח מהמדינה בשנה שעברה, אמר שעובדי בריאות חוששים לפרסם אזהרות.

"עדיף לכך לומר שאין לך מקרי קורונה, גם אם יש לך חשדות לגבי אנשים ספציפיים", אמר אוליברס, ששומר על קשר עם קולגות בוונצואלה. "תקרא לזה שפעת, או H1N1. כל דבר, רק לא קורונה".

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Jessica Taylor

בריטניה הטילה סנקציות על ארגונים ישראליים קיצוניים ומתנחלים

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה