גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סגירה מעורבת בבורסה בת"א; מדד ת"א 90 קפץ ב-3.1%

מחזור המסחר הסתכם בכ-2.4 מיליארד שקל ● מדד ת"א 35 נסחר בבוקר בעלייה חדה, אולם בסיום סגר בירידה של כ-0.8%

הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר
הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

17:30

יום המסחר בבורסה בתל אביב ננעל היום (ד') במגמה מעורבת, כשמדד ת"א 35 נסגר בירידה של כ-0.8% ומנגד מדד ת"א 90 רושם עלייה של 3.1%. מחזור המסחר הסתכם בכ-2.4 מיליארד שקל.

בעליות חדות בלטו מניות הנדלן קבוצת אשטרום, ישראל קנדה , אזורים  ואפי נכסים. עוד בלטו בעליות מניות פוקס , דור אלון , הפניקס  ופז. 

15:30

המסחר בבורסה בתל אביב מתנהל בשעה זו בעליות. מדד ת"א 35 מוסיף 0.2% לערכו, מדד ת"א 90 עולה בכ-1%, מדד הבנקים מוסיף 0.2% לערכו. בוול סטריט המסחר נפתח בעליות, הדאו מזנק בכ-3%, מדד S&P 500 ב-1.5%.

מניית כיל צונחת בכ-6%, בזן ב-5%, אינרום מאבדת 4.5%, שטראוס מאבדת יותר מ-4% בהמשך לפרסום הדוחות הכספיים. בענף הנדל"ן מליסרון מאבדת יותר מ-4% ומנגד שיכון ובינוי קופצת ב-5.8%.

מחזור המסחר בשעה זו בשוק המניות מסתכם ב-1.7 מיליארד שקל.

14:40

המסחר בבורסה בתל אביב מתנהל בשעה זו במגמה מעורבת, בדומה לסנטימנט באירופה. בשוק האג"ח נרשמה היום רגיעה ולאחר מספר ימים של תנודתיות מאוד גבוהה רושמות היום הממשלתיות השקליות הארוכות עליות של כ-0.4% . מדדי התל בונד רושמים עליות של כ-0.3%.

כלכלני בנק יוליוס בר השוויצרי ציינו בסקירת המאקרו היומית שלהם כי "המשבר הכלכלי של 1929 (והשפל הגדול שבא בעקבותיו) והמשבר של 2008 היו משברים מערכתיים שנבעו מהקצאה שגויה של אשראי במערכת הפיננסית. לעומת זאת, מה שאנו חווים כיום הוא הלם אקסוגני חסר תקדים. מבחינת מגיפות ניתן כנראה להשוות את הקורונה רק למגפת השפעת הספרדית בשנת 1918. אבל, כל שאר הנסיבות היו שונות לגמרי לפני מאה שנה".

לכן, אומרים שם, "בהתחשב בעובדות אלה ובמהלכי השוק הקיצוניים לאחרונה, ההשוואה היחידה שאנו יכולים להביא בחשבון היא שנת 1987, אך עם התייחסות לטריגר המהותי למשבר הנוכחי. המצב כיום דומה מכיוון שיש לו מאפיינים של התרסקות. עם זאת, כיום - בניגוד לשנת 1987 - יש למצב הנוכחי טריגר מהותי. בהתחשב בכך שהדינמיקה של המגיפה נוכחית תגיע להאטה בסופו של דבר, וכבר נעשות פעולות להזרמת תמיכה כספית ומוניטרית משמעותית, אלא אם תהיינה טעויות משמעותיות במדיניות בפועל, אנו צופים מיתון קצר וכבד ובהמשך נורמליזציה כתרחיש הבסיס שלנו. המשמעות היא שעל המשקיעים להתכונן לעמוד בפני תקופת שפל די ארוכה".

13:30

המסחר בבורסה בתל אביב מתנהל בשעה זו במגמה מעורבת, בדומה לסנטימנט באירופה. למרות אישור חבילת הסיוע על ידי הקונגרס בהיקף של 2 טריליון דולר, נמחקו העליות שנרשמו מוקדם יותר בחוזים העתידיים בניו יורק.

מדד ת"א 35 עבר מעליות של 2% בפתיחה לירידות של 0.5%, מדד ת"א 90 מזנק ב-1.7% ומדד הבנקים עולה ב-0.2%.

בזן צונחת ב-6%, כיל יורדת ב-3.5%, אלביט מערכות קופצת ב-3.2%, נייס עולה ב-2.6%.

12:30

מסחר תנודתי בבורסה בתל אביב. מדד ת"א 35 מחק את העליות ועבר לירידות, ת"א 90 צמצם עליות של 3.5% מוקדם יותר.

12:00

המדדים בבורסה בתל אביב עולים בשעה זו בדומה לסנטימנט מעבר לים, וזאת בהמשך לאישור תוכנית הסיוע בארה"ב בהיקף של 2 טריליון דולר.

"אפשר להסתכל קדימה ולומר שבפרק זמן לא ארוך לצד התמריצים העצומים שמוזרמים כרגע נוכל לראות התאוששות. צריך לפעול בשיקול דעת והרבה מחשבה כעת", אמר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש.

לדברי סרגיי ויסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר: "המשבר הזה הגיע בהפתעה. אני לא חושב שזה משתווה למשהו שראינו בעבר. המשבר מאד ייחודי בטבעו, עוצמת הירידות מאד מהירה, לא ראינו שפחות מחודש השוק ירד בקרוב ל-40%, וזה גם נותן תקווה שהוא יתאושש במהירות, אבל צריך להיות ערני. בכל משבר יש שני שלבים, משבר פיננסי של שוק המניות, שכולל פאניקה של המשקיעים, והשלב השני היותר כואב זה הלב הריאלי, כאשר שיעורי האבטלה עולים והכלכלה מתכווצת, וזה תלוי בכמה זמן הסגר יימשך".

11:30

נמשכות עליות השערים החדות בבורסה, במקביל לעליות חדות הנרשמות בבורסות אירופה. מניות שיכון ובינוי , פתאל החזקות, אלביט מערכות , גזית גלוב ואנרג'יאן בולטות בעליות. 

מנגד, שטראוס  רושמת ירידה חדה לאחר שפרסמה הבוקר את תוצאותיה לשנת 2019. 

10:07

המסחר בבורסה בתל אביב נפתח בעיכוב ("פתיחה אנגלית") בשל תנודה חדה מעלה במדד ת"א 35 בהמשך לעליות החדות שנרשמו בוול סטריט אתמול. עם הפתיחה מטפס מדד ת"א 35 ב-2%, ת"א 90 עולה ב-2.1% ומדד הבנקים מזנק ב-3.9%.

אייל דבי, מנהל דסק אנליזה בלאומי שוקי הון, אומר הבוקר כי "על רקע הזינוקים בבורסות העולם ועליות השערים חסרות התקדים אמש בארצות הברית, לצד הודעות על תוכניות תמריצים הן של הפד בארה״ב והן בארץ, שוק המניות המקומי צפוי לרשום יום נוסף של עליות שערים , לאחר שזינק ב-7% אתמול . מה שבולט בעליות השערים הנקודתיות הללו הוא העובדה שהמניות שמזנקות בשיעורים החדים ביותר הן אלה שירדו בצורה החדה ביותר. כפועל יוצא, מניות הפיננסים ובראשם הבנקים צפויות להציג גם היום עליות שערים נאות.

"עם זאת, איננו חושבים שמדובר בשינוי מגמה, אלא במשהו יותר נקודתי, שכן כל עוד לא נראה ירידה בקצב ההדבקה או חדשות אופטימיות אחרות מהגזרה של המאבק בנגיף - שוקי המניות יתקשו לשמר את המגמה החיובית לאורך זמן. המשקיעים מייחלים שהתיקון בשווקים, לכשיבוא, יהיה מסוג V, אבל כלל שהסגר והמגבלות הכלכליות תימשכנה, החזרה כלפי מעלה תהיה קרובה יותר לצורת U".

בשוק המט"ח סוער הבוקר כאשר השקל מתחזק מול סל המטבעות. האירו צונח ב-2.35% ל-3.87 שקלים, והדולר נופל ב-2% ל-3.586 שקלים.

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון, אומר כי "השקל ממשיך להיסחר בתנודתיות, ובשלושת הימים האחרונים הספיק לבקר כבר בשער 3.7 שקל לדולר ושער 3.6 שקל לדולר. הקורלציה לשוקי המניות נמשכת והשקל מתחזק מאתמול בצהריים במקביל לעליות שנרשמו במדד המניות אתמול. ניכר כי התנודתיות במניות נמשכת. בהתאם לכך, להערכתנו התנודתיות במסחר בשקל צפויה להימשך בטווח הקצר, בקורלציה גבוהה לתנודתיות בבורסות.

"כפי שאנו רואים מתחילת המשבר, הנדנדה שקל-דולר נעה בקורלציה רבה לבורסות, כאשר ירידות בשוקי המניות נוטות להגיע יחד עם 'ריצה' לדולר כמטבע מקלט, ועליות תומכות בהתחזקות השקל . בנוסף לכך, הדולר נחלש אתמול בעולם וסיים רצף של 10 ימי התחזקות רצופים, הארוך ביותר מאז שנת 2012".

בנק ישראל קיים אתמול מסיבת עיתונאים, ציין את צעדי ההרחבה המוניטרית שנקט עד כה, וקרא לממשלה לפעול באמצעות הרחבה פיסקלית ותמיכה בפעילות העסקית בתוכנית, שתמומן באמצעות גיוס חוב והגדלת הגירעון התקציבי. "ניכר כי פעולותיו של בנק ישראל בשוק היו אפקטיביות, והפחיתו את מצוקת הנזילות הדולרית שהשפיעה על המסחר בישראל בשבוע שעבר", כתב לוי.

06:00

המסחר בבורסה של תל אביב צפוי להיפתח הבוקר בהמשך לעליות שנרשמו אתמול בבורסות העולם. מדד דאו ג'ונס זינק ב-11.4%, העלייה היומית החדה ביותר מאז 1933. המשקיעים העריכו כי בקונגרס קרובים להסכמה על תוכנית תמריצים שתסייע לכלכלה האמריקאית להתמודד עם נזקי מגפת הקורונה.  מדד S&P 500 קפץ ב-9.3% ומדד נאסד"ק טיפס ב-8.1%. הזהב קפץ ב-6%, העלייה היומית החדה ביותר זה 11 שנה, למחיר של 1,660.8 דולר לאונקיה. 

מבין המניות הדואליות במדד ת"א 35, טבע חוזרת עם פער ארביטראז' חיובי של 0.73%, אורמת עם 2.75%, טאואר עם 2.1%, נייס עם 1.9% וכיל עם 1.3%.

אתמול ננעל המסחר בתל אביב בעליות חדות. מדד ת"א 35 זינק ב-7.1%, מדד ת"א 125 קפץ ב-6.7% ומדד ת"א 90 טיפס ב-7.4%. את העליות הובילו מניות הפיננסים כשמדד הבנקים זינק ב-11.2% ומדד הפיננסים ב-10.3%. מניית בנק לאומי זינקה ב-11%, הפועלים ב-8.4% ומניית הפניקס ב-12%. עוד בין העליות הבולטות, קבוצת דלק טסה ב-20% ושיכון ובינוי ב-19%.

גם בורסות אירופה זינקו אתמול: בפרנקפורט זינק מדד דאקס ב-11.5%, בלונדון קפץ הפוטסי ב-9.3% ובפריז טיפס קאק 40 ב-8.2%. מדד סטוקס 600 הכלל אירופי עלה ב-7.5%. 

עוד כתבות

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 2% במחירי הדירות במחוז ת"א? הגרף שמטיל ספק במגמה

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה