גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית הסיוע להייטק: "הכסף ילך למדעי החיים ולפריפריה, ולא לחברות ברוטשילד"

אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות, הודף את הביקורת על תוכנית הסיוע המתגבשת להייטק: "ההייטק מניע את המשק. יש חשש שמשקיעי הון סיכון ישקיעו פחות בסטארט-אפים ישראליים" • ומה הסיכוי שהמוסדיים ישקיעו בתעשייה? "הם חוששים לקפוץ למים, אך לדעתי הם יעשו זאת"

מנכ"ל רשות החדשנות, אהרון אהרון / צילום: איל יצהר, גלובס
מנכ"ל רשות החדשנות, אהרון אהרון / צילום: איל יצהר, גלובס

השבוע צפויים רשות החדשנות ומשרד האוצר להציג את תוכנית הסיוע לתעשיית ההייטק, שאותה הם מגבשים בימים אלו לאחר התייעצויות עם נציגי התעשייה. התוכנית כוללת שלושה חלקים, לפי גודל החברות - סטארט-אפים קטנים ייהנו ממענקים מהירים מהרשות; המדינה תעודד את הגופים המוסדיים להשקיע בחברות בינוניות (עד 50 מיליון דולר מכירות) באמצעות מנגנוני הגנה; וחברות גדולות, שהמחזור שלהן גבוה מ-50 מיליון דולר בשנה, יוכלו לקחת הלוואות בערבות מדינה.

אולם עוד לפני שפרטיה הסופיים פורסמו, התוכנית מעוררת ביקורת - יש כאלו שסבורים שהמדינה צריכה לפעול מהר יותר ולשים יותר כסף על מנוע הצמיחה של הכלכלה הישראלית, ומנגד כאלו שסבורים כי תעשיית ההייטק ממומנת היטב והמדינה צריכה לשים את הכסף על אלו שזקוקים לו יותר, כמו עסקים קטנים ועצמאים. חלק מהמבקרים עושים זאת מפוזיציה וחלק לא מדייקים, אך חילוקי הדעות נובעים גם מהשקפות עולם שונות. סיבה נוספת היא הנחות המוצא - חלק משערים כי משקיעי ההון סיכון ישקיעו פחות וייווצר כשל שוק מימוני, אחרים סבורים כי הקרנות מצוידות במיליארדי דולרים והן ימשיכו להשקיע כרגיל.

רשות החדשנות קיבלה עד כה 650 מיליון שקל לתקציב השנתי שלה (מהם 50 מיליון שקל למאבק בקורונה) והשבוע תעלה לאישור העברת 1.2 מיליארד שקל נוספים. הסכום אמנם גבוה רק ב-100 מיליון שקל מתקציב הרשות בשנה שעברה, אך אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות, מסביר בראיון ל"גלובס" כי תקציב 2019 כלל גם 200 מיליון שקל שהוקצו לעבודה עם משרדים ממשלתיים אחרים, אך השנה הסכום הזה ינותב לסיוע לתעשייה. כמו כן, הרשות תעניק מענקים מהירים (בתמורה לתמלוגים) בהיקף של 500 מיליון שקל.

"אם החברה יכולה להחזיק עם הכסף שבקופה שלה יותר משנה אז היא לא תקבל מאיתנו מענק מהיר. אנחנו גם בודקים איך החברה מתמודדת עם המשבר, האם היא כבר נקטה צעדים כדי להתמודד איתו או שבחברה רק מחכים שיגיע כסף, שזה אומר שההנהלה לא טובה. אנחנו גם בודקים האם החברה טובה מבחינת השוק שהיא פועלת בו. כל חברה צריכה להגיש תוכנית מחקר ופיתוח ואנחנו נותנים 50% מקדמה, לעומת 35% בדרך כלל, ואת השאר לפי ההתקדמות. אנחנו גם אף פעם לא מממנים לבד, ואנחנו מצפים שלחברה יהיה מימון משלים, של לפחות 50% מהסכום, בתוך שלושה-ארבעה שבועות", מסביר אהרון.

האם זה נכון מבחינה ערכית לתת כסף להייטק במקום להעביר את הכסף לאוכלוסיות אחרות?
"הכול זה 50 גוונים של אפור. אם אתה מסתכל על הפרופורציות - 1.5 מיליארד שקל מתוך 80 מיליארד שקל - אני חושב שהמינון הוא בסדר, כי בסוף ההייטק יניע את המשק. נותנים 2.5% מתוכנית החילוץ לפלח שמייצר 13% מהתוצר העסקי. אם למשל היו מתנהגים בצורה מאוד קפיטליסטית, ואומרים - מה אכפת לי שהמספרה תיסגר, אנשים ימצאו פתרונות אחרים, אז הייתי מרגיש חרא באופן אישי אם הייתי מקבל אגורה להייטק. אני מקווה התוכנית תהיה הוגנת ותדאג כמה שניתן לעסקים הקטנים, ואני אקח את הכסף שאקבל ואעשה איתו הכי טוב שניתן".

מה אתה אומר לאלו שאומרים שלא צריך לתמוך בהייטק, כי יש בתעשייה מספיק כסף?
"אנשים לא מבינים איך הרשות עובדת. כשאתה אומר הייטק, יש לכולנו תמונה בראש של הפיינשמייקרים שיושבים ברוטשילד, אבל כשאנחנו מסתכלים על התקציב שלנו, שעמד על 1.75 מיליארד שקל בשנה שעברה - בערך 500 מיליון שקל ממנו הלכו לתעשיית מדעי החיים, למימון עובדים שלא יושבים ברוטשילד אלא יושבים במעבדות ולא מקבלים משכורות גבוהות; 150 מיליון שקל הלכו לתעשיית הייצור ועוד 350 מיליון שקל לחברות שתומכות בייצור, כמו סטארט-אפים שמנסים למנוע תקלות במשרדים או מעבר של ידע מהאקדמיה לתעשייה. בין הסטארט-אפים האלו יש גם הייטק קלאסי, אבל יותר קשה להן לקבל מימון.

"נושא נוסף זה הפריפריה - אנחנו אוהבים לדבר על הנושא הזה אבל לא לעשות איתו משהו - ואנחנו נתנו בערך 400 מיליון שקל. גם לנשים, חרדים וערבים נתנו מענקים מוגדלים. זה מרבית כספי הרשות, כי אנחנו מטפלים בכשלי שוק? בכמה חברות סייבר תמכנו בשנה שעברה? כמעט באף אחת".

אתם אומרים שהשנה יהיה כשל שוק מימוני, כלומר חברות טובות לא יקבלו כסף כי המשקיעים יחליטו לצמצם השקעות. כלומר יש סיכוי גבוה יותר שהשנה כן תתמוך בחברות שיושבות ברוטשילד?
"נכון, אנחנו עובדים על כשלי שוק ולכן יצטרפו גם חברות שאין להן מימון לשנה הקרובה. כדי שהחברות האלו יקבלו מימון הן צריכות להגיש תוכנית מו"פ, והן צריכות שגם המשקיעים שלהן ישימו כסף במקביל. אבל אני לא חושב שהרבה חברות מרוטשילד יגישו בקשה למענק. בניגוד לעבר, היום רוב הקרנות אוהבות לעבוד עם הרשות, אבל עדיין הכסף שלנו בא עם מגבלות, למשל שהקניין הרוחני יישאר בארץ. גם כשאנחנו מפשטים את הכללים שלנו אנחנו עדיין עובדים עם כסף ציבורי ולכן אנחנו רוצים לקבל מהחברה נתונים ותוכנית מו"פ מסודרת. זה מצריך עבודה וזה חסם שגורם לחברות עם משקיעים מאוד נדיבים לא ללכת למסלול".

"המוסדיים הם אריות לא קטנים"

ברשות החדשנות עשו חישוב של אובדן ההכנסות בהייטק הישראלי, שיגיע להערכתה ל-8.6 מיליארד שקל בשנה (ירידה שנתית של קרוב ל-30%). ההנחה בבסיס החישוב היא הירידה בהכנסות במשבר הדוט.קום. לכך צריך להוסיף גם את הירידה בהיקף השקעות הון סיכון. אמנם הקרנות שפעילות בישראל מצוידות בכמה מיליארדי דולרים, אך יש חשש כי הקרנות יחליטו לצמצם את ההשקעות.

יש טענה, בין השאר של המשקיע מייקל אייזנברג, שמכיוון שהקרנות הצטיידו יש להן כסף לתמוך בסטארט־אפים שלהן.
"קרנות הון סיכון שפעילות בישראל (כולל הזרות) צברו 4 מיליארד דולר. רוב הכסף לא אצלן אלא הן צריכים לקרוא ל-LP’s (שותפים מוגבלים שמהם הקרן מגייסת הון - ע"ז) שהם גם חבוטים כי הבורסות ירדו, והם גם מעדיפים להגן על ההשקעות שקרובות לבית שלהם. אני לא רוצה להתווכח עם מייקל אייזנברג אבל הוא לא משקיע בחברות שאנחנו משקיעים בהן. הוא בוחן את הערך שההשקעה מניבה לבעלי המניות שלו, ואני שואל מה התועלת לכלכלת ישראל, ולכן יש הבדל גדול. בשבילי חברה שנמכרה ועברה לניו יורק זה כישלון טוטאלי אבל בעבור המשקיעים שלה זאת יכולה להיות הצלחה כלכלית".

התוכנית כוללת עידוד הגופים המוסדיים להשקיע בחברות בינוניות באמצעות מנגנוני הגנה.
"המוסדיים כמעט לא משקיעים בהייטק הישראלי, 0.5% מתוך 1.7 טריליון שקל שהם מנהלים. מוסדיים במדינות אחרות משקיעים 3% בהייטק, כולל בהייטק הישראלי. המוסדיים הישראליים לא משקיעים בסטארט-אפים צעירים וגם לא צריכים להשקיע בהם. זה לא נכון להגיד שהם ישקיעו כעת בסטארט-אפים ששיעור הצלחה שלהם הוא 8%. אני חושב שאם המוסדיים היו משקיעים בהייטק ב-20 השנה האחרונות, התשואה שלהם למשקיעים - שזה הציבור - הייתה לאין שיעור יותר גבוהה. זה הדבר הכי רווחי בישראל והיה יכול להיות לנו הרבה יותר כסף בפנסיה.

"המטרה של התוכנית היא לא לתת כסף להון סיכון - זה לא נכון. התוכנית של האוצר נותנת הגנה למוסדיים כדי שייכנסו לשוק הישראלי. מכיוון שלא תמיד יש להם המיומנות לקבוע אם החברה טובה או לא, הם ישקיעו ביחד עם המשקיעים הקיימים מבלי לקבוע ערך.

"אף אחד מאיתנו לא יודע מה יהיה בעתיד, אבל אנחנו יודעים שבמשברים קודמים היה חסר כסף למימון חברות. הקרנות רוצות להציל את כל החברות הטובות שלהן אבל אין להן מספיק כסף. בא מוסדי, גדול, מבוסס, שמקבל הגנה מהמדינה ואומר - בוא נשקיע ביחד איתך. זה פותר את הבעיה ומכניס את המוסדיים למשחק ויש לזה גם יתרון לטווח הארוך. זה יותר טוב מנדל"ן או מכל הדברים האחרים שהמוסדיים משקיעים בהם".

תעשיית הסטארט־אפים נכנסה למשבר ברמות שווי גבוהות. להכניס את המוסדיים לשוק לא יפגע בתשואות שלהם?
"לכן לא קובעים את שווי החברה כעת אלא רק בסבב הגיוס הבא, כי כולם מצפים שרמות השווי יירדו. יותר קשר לקבוע שווי היום וגם לוקח הרבה זמן. אפשר להניח למשל שהשווי של חלק מחדי הקרן יהיה נמוך יותר.

לא יכולים להיווצר ניגודי אינטרסים עם המשקיעים הקיימים - למשל לגבי קביעת השווי בסבב הבא?
"תמיד יש חששות, אבל המוסדיים הם אריות לא קטנים, הם מנהלים הרבה כסף ויודעים לעשות את זה. זה נכון שהקרנות יותר מתוחכמות בהשקעות בסטארט-אפים, אבל הסיכוי שהם יעבדו על המוסדיים הוא נמוך".

מה אתה חושב שיקרה עם המוסדיים - הם ייכנסו להשקעות?
"אנחנו מדברים איתם הרבה מאוד זמן, ולהערכתי הנטייה שלהם היא כן לקפוץ למים. הם חוששים, אלו מים שלא מוכרים להם. בגלל עניינים היסטוריים, יש להם הרבה אנליסטים שמתעסקים בפיננסים ונדל"ן ופחות מיומנות בהייטק. אני חושב שההזדמנות הזאת תזיז אותם קדימה".

"כולם מתלהבים מהמסלול המהיר"

בתעשיית ההייטק דאגו להבהיר היטב למדינה כי אחרי הפסח צפוי גל פיטורים, אם לא יינתן סיוע לתעשייה. קשה לקבוע עדיין האם התוכנית תצליח לצמצם פיטורים ועד כמה, וזה תלוי גם בוודאות שהיא מספקת לתעשייה. הפרטים שידועים עד כה מספקים ודאות חלקית בלבד, בעיקר כי לא ברור עד כמה המוסדיים ישקיעו מתוך 2 מיליארד השקלים שבמדינה מקווים שהם יזרימו לתעשייה.

"מהמסלול המהיר כולם מתלהבים", אומר אהרון. "לגבי המסלול של המוסדיים, מכיוון שהוא עוד לא הוגדר עד הסוף, אז אנשים אומרים ‘בואו נראה’, והלוואות שהן חלק מהמסלול לחברות הגדולות הן תמיד דבר טוב. אנחנו נותנים לתעשייה ודאות לפני מה שאנחנו מקבלים. אם נקבל את הכסף נוכל לתת יותר ודאות. אנחנו עובדים עם משרד האוצר גם על תוכניות שלא קשורות לרשות, שהן לא תוכניות מו"פ, ואנחנו עובדים מאוד מהר כדי לנעוץ את הדברים".

האם אתם צפויים לקבל עוד כסף השנה?
"לדעתי יכול להיות שיהיו עוד תקציבים, אבל לא בהכרח אצלנו. אם מסתכלים בצורה קצת יותר רחבה על תעסוקה, שהופכת להיות קריטית יותר, אז יכול להיות שבחברות הצמיחה צריך לתת תמיכה טובה ורחבה יותר. לא צריך להסתכל בעיניים צרות של מחקר ופיתוח".

אומרים שבזמן משבר הרשות צריכה להגדיל את התקציב. באגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר אפילו פרסמו כמה חודשים מחקר בנושא. כרגע לא נראה שהתקציב שלכם גדל משמעותית.
"אתה מתעלם מה-500 מיליון שקל שהם גיים צ’יינג’ר. התקציב הזה אמנם גורם להסטה של תקציבים רגילים אבל הוא עושה הסטה חכמה, לחברות שצריכות את הכסף מיד. אם יחסר כסף - אני חושב שלא תהיה לנו בעיה להגדיל אותו כי נדע לשכנע למה הוא מיועד. מי שייפגעו אלו חברות גדולות יותר שניגשות למסלול של מו"פ גנרי". 

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן