גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: כבר לא בג"ץ של פעם - בית המשפט העליון הולך ומאבד מביטחונו העצמי

כשבג"ץ ידון ויפסוק בעתירות נגד ההסכם הקואליציוני, הוא יביא בחשבון שפסילת ההסכם תוביל למתקפות עליו ולירידה באמון הציבור • ולמה דחה מנדלבליט בנובמבר את הדרישה לחקור הדלפות מחקירות נתניהו אבל תובע לחקור עכשיו הדלפות מישיבת הממשלה?

אולם בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו
אולם בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו

1.

בתחילת שנת 2005 נכנסה מפלגת העבודה לממשלתו השנייה של ראש הממשלה אריאל שרון. שמעון פרס, יו"ר המפלגה רודף העוצמה והכבוד, דרש לעצמו מינוי של ממלא מקום ראש הממשלה, ואולם ממלא המקום, אהוד אולמרט, סירב לפנות את התפקיד (ההתעקשות של אולמרט הביאה לכך שב-4 בינואר 2006, כששרון לקה באירוע מוחי חמור, הועברו סמכויותיו לאולמרט). פרס ומפלגת העבודה סירבו להשלים עם המצב והם ביקשו לשנות את חוק יסוד: הממשלה ולקבוע כי לראש הממשלה יהיו שני ממלאי מקום. ואולם, להצעה הזאת קמה התנגדות גורפת שבסופו של דבר הביאה לכך שלפרס הומצא תפקיד חדש, חסר סמכויות אך בעל שם מפוצץ של "משנה לראש הממשלה".

15 שנה חלפו ועמן חלפה גם הדרת הכבוד לחוקי היסוד ולשינויים משטריים שהייתה כאן פעם. עכשיו, בלי הנד עפעף וכמעט ללא התנגדות מצד הגורמים הפוליטיים, מציעים הליכוד וכחול לבן לערוך שורה של שינוים בחוק יסוד: הממשלה, במסגרת ההסכם הקואליציוני ביניהן.

לפי ההסכם בין נתניהו לגנץ, החוק יתוקן באופן שיאפשר קיומה של "ממשלת חילופים" שבמהלך כהונתה יעמדו השניים בראשה, לסירוגין. הוא יתוקן באופן שבו ייקבע תפקיד חדש במדינת ישראל של "ראש ממשלה חלופי". הוא יתוקן באופן שייקבע כי ראש הממשלה לא יכול לפזר את הכנסת ללא הסכמת "ראש הממשלה החלופי". גם חוק יסוד: הכנסת יתוקן כדי שהממשלה הנוכחית תכהן במשך שלוש שנים. ועוד כהנה וכהנה שינויים מרחיקי לכת בחוקי היסוד, שבקרוב ידון בג"ץ בעתירות נגדם.

השופט יצחק עמית הבהיר כי בג"ץ ידון לגופן בעתירות נגד ההסכם הקואליציוני וכן בעתירות נגד מינוי נתניהו לראש הממשלה אף שהוא נאשם בפלילים בעבירות שיש עמן קלון. עמית הורה ליועמ"ש ולראש הממשלה למסור את תשובתם לעתירות עד יום ראשון הקרוב. לאור סד הזמנים הקצר, עמית ביקש מהצדדים להתייחס בתגובה לאפשרות שהעתירות יידונו כאילו ניתן צו על-תנאי. השופט הבהיר כי אין בהחלטתו כדי לנקוט עמדה כלשהי לגופן של העתירות. לפי ההערכה, בג"ץ ידון בעתירות בהרכב מורחב.
העתירות מופנות כזכור נגד הסעיפים בהסכם הקואליציוני שמבקשים לעשות שינויים בחוקי יסוד ואת חלקם הזכרנו כאן. העותרים טוענים כי ההסכם הוא בלתי חוקתי מן היסוד, פוגע אנושות בכל עקרונות המשפט, נגוע בשיקולים זרים של נאשם בפלילים ופוגע מהותית בציבור בכללותו. עוד נטען בעתירות כי אדם העומד לדין פלילי בגין עבירות שיש עמן קלון לא יכול להמשיך לכהן כראש ממשלה.

השופט יצחק עמית / צילום: כדיה לוי, גלובס

עו"ד דפנה הולץ לכנר, המייצגת חלק מהעותרים, אמרה כי היא שבעת רצון מהחלטת עמית שמלמדת שבית המשפט רואה את הדחיפות העצומה במתן החלטתו במידת הצורך ואת הנכונות המשתמעת לדון בדברים לעומקם ולגופו של עניין.

התקוות של הולץ לכנר בבג"ץ עלולות להתנפץ אל קרקע המציאות. לפחות בחלקן. בית המשפט העליון של היום, על אף שיושבים בו שופטים בעלי שיעור קומה, הוא חלש במעמדו ובכוחו מבתי המשפט העליון של העבר. דומה שביטחונו העצמי מעט אבד לו בעת האחרונה. כשבג"ץ ידון ויפסוק בעתירות נגד ממשלת נתניהו-גנץ, הוא יביא בחשבון גם את מעמדו הציבורי ויחשוש מכך שפסילה של ההסכם הקואליציוני תביא למתקפות בוטות של הפוליטיקאים וחלקים בתקשורת עליו ולירידה באמון הציבור בו. השופטים צפויים למתוח ביקורת חריפה על חלק מסעיפי ההסכם הקואליציוני ובעיקר על הדרישות לשינויים בחוקי יסוד ועל הפגיעה הקשה במעמד האופוזיציה ובכללי המשחק המקובלים. אבל ההתערבות של בג"ץ צפויה להיות מוגבלת.

בשנת 1993 הכריחו חמישה שופטים של בג"ץ - מאיר שמגר, אהרן ברק, אליעזר גולדברג, דב לוין ואליהו מצא - את ראש הממשלה דאז, יצחק רבין, לפטר את השר אריה דרעי מתפקידו כשר הפנים, לאחר שנגד דרעי הוגש כתב אישום בגין שוחד. חמשת השופטים עשו זאת אף שלפי הוראות חוק יסוד: הממשלה, באותה עת, ההחלטה האם להעביר מתפקידו שר שהוגש נגדו כתב אישום, הייתה נתונה לשיקול-דעתו של רבין. הם הסבירו כי בנסיבות המקרה, הסמכות של רבין לפטר את דרעי הופכת לחובה. רבין ודרעי התכופפו בפני הפסיקה, ודרעי התפטר מתפקידו.

לו פסק דין דומה של בג"ץ יינתן היום, נניח, באופן מאוד לא תאורטי, ביחס לראש ממשלה שמואשם בפלילים, התגובה של המערכת הפוליטית ושל הציבור תהיה אחרת לחלוטין. הסירוב של יו"ר הכנסת הקודם, יולי אדלשטיין, למלא אחר צו בג"ץ שהורה לו לפני כשבועיים לנהל הליך בחירה של יו"ר חדש לכנסת, עלול להיות רק האפריטיף לתגובת המערכת הפוליטית להחלטות של בג"ץ בעתירות נגד ההסכם הקואליציוני.

2.

בתחילת נובמבר 2019, דחה היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ובצדק, את בקשת סנגוריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפתוח בחקירת הדלפות לכאורה מחקירות נתניהו. מנדלבליט פרסם טקסט יפה שבו הבהיר כי בהחלטה על פתיחת בדיקה או חקירה של הדלפות לעיתונות יש להביא בחשבון שיקולים הנוגעים לחופש הביטוי, חופש העיתונות וזכות הציבור לדעת, שהם עקרונות בסיסיים בדמוקרטיה. ולכן, הוא הוסיף, המדיניות בעניין העמדה לדין בכל הנוגע לפרסום המידע היא "זהירה ומצומצמת". היועמ"ש אמר כי חקירה של הדלפה תיפתח רק "במקרה חריג שבו ההדלפה הובילה לפגיעה באינטרס הציבורי משמעותי במיוחד וכבד משקל".

אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף

והנה, ביום רביעי התריע היועמ"ש כי הוא ישקול בפתיחת חקירה פלילית של ההדלפות מתוך ישיבות הממשלה בעניין הקורונה. זאת, לאחר שהתברר כי כתב "כאן" מיכאל שמש קיבל מאחד המשתתפים בישיבות הטלפוניות, גישה לשיחות. "חבר הממשלה או עובד מדינה המורשה להשתתף בישיבת הממשלה, מתוך אמון הניתן בו, אשר מאפשר לכל גורם אחר שאינו מורשה להשתתף בישיבת הממשלה להאזין לה, ולמעשה להיות ממש נוכח בה, חורג מסמכותו ומפר את חובותיו על-פי דין", הבהיר מנדלבליט.

ישאל מי שישאל מה ההבדל בין המקרים ולמה הדלפות מחקירות פליליות של ראש הממשלה, מנדלבליט מחליט לא לחקור, ואילו והדלפות מישיבת הממשלה, הוא כן מאיים לחקור. ובכן, ההבדל הוא גדול. למעשה, האיום של מנדלבליט לפתוח בחקירה במקרה השני הוא לא לחקור הדלפות, אלא לחקור חשד למרמה והפרת אמונים של חבר ממשלה (או עוזרו) בכך שהכניס כתב באופן לא מורשה לישיבות הממשלה. גורמים משפטיים המקורבים לעבודת היועמ"ש אמרו לנו כי ההתראה לפתוח בחקירה מופנית כלפי הגורם המדליף ולא כלפי העיתונאי שעשה את עבודתו להביא מידע לציבור.

3.

בימים האחרונים קיבלה מערכת המשפט החלטה חשובה: להתחיל לפרסם ברשת החלטות של בתי המשפט שניתנות ב"פיתקית" - החלטות קצרות שהשופטים יכולים "להדביק" על כתבי טענות ופרוטוקולים. מדובר בהחלטות שעל-פי רוב הן טכניות אבל לעתים גם מהותיות, שעד היום לא היו מתפרסמות. ההחלטה התקבלה בעקבות פניות חוזרות ונשנות של "הצלחה", התנועה לקידום חברה הוגנת ושל התנועה לחופש המידע, שטענו כי עקרון פומביות הדיון מחייב את פרסום ההחלטות ב"פיתקית", כמו את שאר ההחלטות ופסקי הדין.

הנהלת בתי המשפט מסרה כי צוות שמינה מנהל בתי המשפט, יגאל מרזל, כדי לעסוק בנושא, הורה לשופטים לעשות שימוש בהחלטות ב"פיתקית" רק לעניינים דיוניים, טכניים, ולהימנע ככול שהדבר ניתן לכלול ב"פיתקית" החלטות מהותיות היורדות לשורש ההליך השיפוטי (כאמור, כפי שקרה לעתים עד היום). יש לקוות שההחלטה תיושם במלואה על-ידי השופטים ובקרוב. 

עוד כתבות

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו