גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחטף גאולה: קובלנץ הוריד מהאוויר את קלמן וסג"ל ועורר סערה. האם הפעם הוא הלך צעד רחוק מדי?

המהלך של הזזת התוכנית "קלמן וסג"ל" המזוהה עם הימין יצר גלי הדף שעשויים להציף את התאגיד, שממילא משמש סדין אדום בפני אלה המתעקשים לראות בו גוף פוליטי ● ובינתיים, השיבוץ החדש הוא לא המהלך היחיד שעשה קובלנץ בהיעדר מועצה שעלול להתפרש כמחטף

אלדד קובלנץ, מנכ"ל תאגיד השידור "כאן" / צילום: דן חיימוביץ
אלדד קובלנץ, מנכ"ל תאגיד השידור "כאן" / צילום: דן חיימוביץ

בשעות הבוקר המוקדמות נחתה בטלפונים הניידים של עיתונאי התקשורת הודעה לא שגרתית"חברי המועצה היוצאת של תאגיד השידור הישראלי, ובכללם חברי המועצה הממשיכים לכהונה נוספת, מצרים על הורדת התוכנית 'קלמן סג"ל', מבלי שהתקיים בכך כל דיון המערב נציגי ציבור, האמונים על מדיניות ותמהיל השידורים של תאגיד השידור הציבורי".

דברים אלה נכתבו בהודעה ששוגרה על-ידי דוברת תאגיד השידור, שבכובע אחר גם מדבררת את מועצת התאגיד. בהמשך ההודעה הגיע "פאנצ'" עוד פחות צפוי, שהתייחס לעיתוי שבו נשלחה ההודעה התקשורתית על המהלך - שעת ערב, לאחר שכל מערכות העיתונים כבר סגורות: "השינוי נעשה שעות ספורות לאחר הודעת שר התקשורת על מינויה של מועצה חדשה וללא אישורה של מועצה, האמורה לאשר שינויים מהותיים בלוח השידורים".

על-פי ההודעה, "שידור ציבורי מחויב לגיוון קולות ומתן במה לכלל הדעות בחברה הישראלית, ושינוי מעין זה מחייב דיון שקול וענייני. לאור האמור, אנו קוראים וממליצים למנכ״ל התאגיד לשקול את החלטתו בשנית". 

אראל סגל / צילום: איל יצהר, גלובס

כבר לא "בכיס של המנכ"ל"

הודעת המועצה איננה שגרתית, בעיקר לאור העובדה שחלק מחבריה עדיין לא עברו את המשוכה של ועדת גילאור, כך שבפועל יש החלטה על המינויים, אולם לא כל "שרשרת החיול" בדרך לאיושם הסתיימה.

בכל מקרה, בהודעה יש ללמד על השינוי המשמעותי הצפוי בקדנציה הבאה במערכת היחסים שבין חברי המועצה, היו"ר הנבחר שלה גיל עומר עם המנכ"ל אלדד קובלנץ. כבר עתה ברור כ  אם בכל שנותיו הראשונות של התאגיד נתפסה המועצה כ'יושבת בכיס של המנכ"ל', המועצה הנוכחית לא קרובה לשם, והיא מסמנת כבר מהיום הראשון שהיא לא בכיס של אף אחד, ומה שהיה כבר לא יהיה. 

אלדד קובלנץ וגיל עומר / צילומים: איל יצהר ויצחק הררי

היציאה הגלויה ויוצאת הדופן של מועצת התאגיד נגד ההנהלה הייתה רק יריית הפתיחה לבוקר שהלך והסתבך מבחינת התאגיד. כאמור, אתמול בלילה, אולי מתוך הנחה שהרעש יעמעם את עוצמת הדיון התקשורתי, שוגרה הודעה שבישרה על ההחלטה לתת לגאולה אבן תוכנית אקטואליה יומית חדשה, תוך פירוט סוגי התכנים והפינות שיהיו בה, ומי יהיה אחראי ליצירתה. המילה "אקטואליה" הוזכרה, אך הושם דגש על מגוון נושאים רחב שבהם תעסוק - שפוליטיקה אינה אחד מהם - זאת למרות שהאחריות עליה תהיה בין היתר של חברת החדשות. רק בהמשך הוזכר כי התוכנית "קלמן-סג"ל", שמגישים העיתונאים אראל סג"ל וקלמן ליבסקינד, תרד מהאוויר, והודגש כי ליבסיקנד ימשיך להגיש את תוכנית הרדיו המשותפת לו ולאסף ליברמן. 

קלמן ליבסקינד / צילום: איל יצהר

אם מישהו הניח כי השעה הלא קונבנציונלית שבה שוגרה ההודעה תעמעם במשהו את עוצמת התגובות התקשורתיות, הוא טעה: משעות הלילה הוצף הטוויטר בתגובות של אנשי תקשורת שקשרו בין הימניות המופגנת של סג"ל לבין הכוונה של התאגיד להיפרד ממנו, והבוקר כבר הצטרפו אליהם בקול פוליטיקאים רבים, ביניהם נפתלי בנט ודוד אמסלם, שלא ויתרו על ההזדמנות להתנגח שוב בתאגיד ולטעון כי צריך לסגור אותו. 

"תמיד שואלים אותי מה יש לי נגד התאגיד, ומדוע לדעתי צריך לסגור אותו לאלתר", צייץ אמסלם. "ההחלטה האומללה של קובלנץ להוריד מהמסך את התוכנית המצוינת של אראל סג"ל וקלמן ליבסקינד, שממשיכה את הנוהל הקבוע להעלים את כל קולות הימין מהתאגיד, מדברת בעד עצמה. יש גבול לכל תעלול!". 

יועז הנדל / צילום: כדיה לוי, גלובס

גם שר התקשורת יועז הנדל התייחס לפרשה וצייץ: "העיקרון המנחה שלי הוא תקשורת חופשית, מאוזנת ומגוונת. אני יודע שהגיוון חשוב גם ליו"ר הממשיך גיל עומר. אישית, צר לי שתוכניתם של קלמן וסג"ל יורדת. איני מתערב בלוח השידורים, אבל לתאגיד יש מחויבות ואחריות ציבורית להשמיע כמה שיותר קולות מגוונים, ואני מצפה שיפעל לאור עיקרון זה". 

חדי-העין יבחינו שלהתייחסות של השר השתרבב גם שמו של גיל עומר, יו"ר התאגיד, שההודעה על הארכת כהונתו התקבלה רק אמש. אולי זה מקרה, אבל כבר חשפנו בעבר כי בין עומר למנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ שוררת בחודשים האחרונים מערכת יחסים מקצועית קשה, ולכן מקורבים לו טענו כי בעת גיבוש המועצה החדשה פעל קובלנץ כדי שעומר לא ימונה מחדש לתפקיד היו"ר.

אתמול, עם פרסום שמות חברי מועצת התאגיד החדשה, התברר כי עומר דווקא נשאר בתפקיד לקדנציה נוספת, ועימו עוד חמישה חברים, שמתוכם לפחות ארבעה נחשבים לעומתיים לקובלנץ בחודשים האחרונים.

אבן תופסת את הכיסא - שוב

כאמור העליהום הציבורי עוסק כרגע בהזזתו של סג"ל - לכאורה על רקע פוליטי. הזיכרון הציבורי אולי קצר, אבל אין זאת הפעם הראשונה שבה מתחוללת סערה מסוג זה סביב מהלך של התאגיד מול טאלנט כלשהו והזזתו לכאורה על רקע פוליטי. רק שבפעם הקודמת הייתה זאת העיתונאית לוסי אהריש, שנתפסה כמי שמשלמת מחיר דווקא על זיהויה עם הצד השמאלי של המפה.

כזכור, אהריש נאמה בהפגנת שמאל, ויום למחרת הודיעו לה כי תיאלץ לפנות את מקומה על כיסא המגישה בתוכנית "סוכן תרבות" לצידו של קובי מידן. מי שהתיישבה עליו במקומה הייתה העיתונאית גאולה אבן. כאמו,ר גם הפעם אמורה אבן להתיישב על כיסאו של המגיש שהוזז ולקבל תוכנית אקטואליה יומית במקום "קלמן וסג"ל" שיורדת. 

גאולה אבן / צילום: יח``צ

שלא לייחוס טוענים מקורבים בתאגיד כי להזזתו של סג"ל יש יותר קשר ל"איתרוג" לו זוכה אבן על-ידי קובלנץ מאשר לדעותיו הפוליטיות. אבן, כזכור, היא רעייתו של הפוליטיקאי גדעון סער, שפרש בשלב כלשהו למענה מהחיים הפוליטיים ושב אליהם בסמוך לבחירות מועד א'. עם חזרתו הודיעה אבן, אז מגישת מהדורת החדשות של "כאן", על פרישתה מהתפקיד.

אבן היא עיתונאית ותיקה ומוערכת, עם קריירה רבת-זכויות משל עצמה, ולכן כשהיא הוחתמה לתאגיד עם הקמתו, היה זה תמורת אחד מחוזי העסקה היקרים ביותר שהיה באפשרות התאגיד להציע.

לאחר פרישתה עבדה אבן בעצימות נמוכה יותר משמעותית - רק לאחר תקופה היא החלה לשדר תוכנית רדיו שבועית, ולאחר מספר חודשים, כשהחלו להתרומם גבות על המשך העסקתה, עלתה לאוויר תוך זמן קצר יחסית התוכנית שלה עם ירון לונדון, שעוררה הרבה סערות תקשורתיות ולבסוף ירדה מהאוויר לאחר שמונה חודשים בלבד.

בתאגיד טוענים כי כישרונה של אבן הוא לא הסיבה היחידה שבעטיה מקפידים לשמור עליה בתאגיד, וזה שקובלנץ מונה בזמנו לתפקיד מנכ"ל החינוכית על-ידי גדעון סער ומערכת היחסים הטובה הנשמרת ביניהם, גם היא איננה בעוכריה.

תהיינה אשר תהיינה הסיבות לכך שאבן קיבלה תוכנית במקום סג"ל, מתגובת מועצת התאגיד עולה כי לפחות להם יש תחושה שהמהלך נעשה כמחטף, תוך ניצול קו התפר בין פיזור המועצה הישנה להכרזה על המועצה החדשה.

אולם השיבוץ החדש הוא לא המהלך היחיד שעשה קובלנץ בהיעדר מועצה שעלול להתפרש כמחטף. למשל - כשמערכת היחסים בין חברי המועצה הקודמת עם קובלנץ כבר הייתה רחוקה מהשיא, דחקו חברי המועצה בקובלנץ (יש שיגידו כפו) לצאת למכרז בחירת משנה למנכ"ל, תוך שהם מגדירים סט יכולות שאמור להיות לבעל תפקיד זה, השונה מסט היכולות אותם רצה קובלנץ. המכרז פורסם, התהליך יצא לדרך, מועמדים הגיעו וקיימו תהליך. אולם ל"גלובס" נודע כי ימים ספורים לאחר פיזור המועצה הוחלט לבטל את המכרז - שלכאורה כאמור כבר היה להיות בעיצומו. המועמדים קיבלו מכתבים רשמיים המבשרים להם על כך, התאגיד הוציא הודעת מינוי לתפקיד דומה - מנהל מטה, ואפיזודת המשנה למנכ"ל הסתיימה.

נזכיר כי אומנם לתאגיד יש גירעון של כ-40 מיליון שקל, שמתוכם קבעה המועצה כי כמחצית נובעות מטעויות ניהוליות, אך בו-זמנית נקבע בהחלטתה כי הצורך בצמצום לא אמור להשפיע על גיוסי כוח-אדם הכרחיים, והמועצה הקודמת ראתה בתפקיד המשנה למנכ"ל גיוס הכרחי.

המהלך של הזזת סג"ל יוצר כאמור גלי הדף שעשויים להציף את התאגיד הרבה מעבר למה שהיה מתוכנן. התאגיד ממילא משמש סדין אדום - מצד אחד לאלה שמתעקשים לראות בו גוף פוליטי (של איזה צד - זה כנראה גם עניין של פוזיציה ושל מהות האירוע התקשורתי האחרון), ומצד שני, לאלה שרוצים להגן עליו, ולו רק בגלל הרצון של הצד השני לפגוע בו.

עד עתה התמקדה תשומת-הלב של הפוליטיקאים במערכות הבחירות התכופות, והעיסוק בתאגיד נדחק לשולי הדברים. אבל המהלך האחרון, ביחד עם גירעון של 40 מיליון שקל ואווירת הצורך בקיצוצים במגזר הציבורי שעלולים להגיע, עשויים להתגלות הפעם כגל אחד גבוה מדי.

מתאגיד השידור "כאן" נמסר בתגובה: "מינוי המשנה למנכ"ל הוצג בפני המועצה היוצאת, שאישרה כי לאור העובדה שמדובר במינוי בכיר, יש להמתין לאישור מועצה חדשה. לוח השידורים ברצועת האקטואליה של 'כאן 11' משתנה בהתאם לשיקולים מקצועיים בלבד, תוך הקפדה על הצגת מגוון דעות וייצוג הולם לכלל האוכלוסייה בישראל, וכעת מצטרפות לרצועה שתי מגישות מצוינות עם תוכניות חדשות".

עוד כתבות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד