גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר האוצר כ"ץ הקפיץ את מניות הנדל"ן בבורסה בעד 13%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.2%, ת"א 90 טיפס ב-1.3% ומדד הבנקים עלה ב-1.6% ● אינפימר המשיכה ליהנות מההסבה לתחום הקנאביס ● פסגות: "התוכנית הכלכלית אינה מכילה צעדים להאצת הפעילות הכלכלית, אלא נועדה בראש ובראשונה לתת לציבור אויר לנשימה"

הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר
הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

האם התוכנית הכלכלית שהציגה הממשלה מספקת? מתי ואם בכלל המשבר יתגלגל לשוק הנדל"ן ומבט על הזהב שעלה לשיא של 9 וחצי שנים | דוח השווקים עם גיא בן סימון, הצטרפו לשידור החי »

16:00

יום המסחר הראשון לשבוע זה בשוק המקומי ננעל בעליות נאות בהמשך לתוכנית הממשלה לתמיכה המשק. מדד ת"א 35 עלה ב-1.2%, ת"א 90 טיפס ב-1.3% ומדד הבנקים עלה ב-1.6%.

חברות הנדל״ן רשמו קפיצה חדה בהמשך להודעת שר האוצר ישראל כ"ץ כי מס הרכישה למשקיעים יופחת מרמה של 8% לרמה של 5% בלבד. מדד ת״א נדל״ן עלה ב-2.8% ותת המדד ת״א בנייה זינק כ-5.6%. אאורה קפצה 13.3%, אזורים ודמרי רשמו זינוק של 13% ו-8.6% בהתאמה.

מנייתה של אינפימר זינקה ב-43% במחזור חריג בהמשך לזינוק בשבוע שעבר שמשלים לה עלייה של כ-600% מאז הודעתה על כניסה לתחום הקנאביס. 

וילאר בלטה בעלייה של 6.4%, מנייתה של בנק דיסקונט זינקה ב-4.1%, מיט טק זינקה ב-12.8%, לייבפרסון צנחה ב-6.5% נגד המגמה בשוק. 

מחזור המסחר בשוק המניות הסתכם ב-883 מיליון שקל.

15:00

מתחזקות העליות בבורסה בתל אביב שעה לנעילת המסחר. המדדים המובילים מזנקים ביותר מ-1% במחזור מסחר של 720 מיליון שקל, שנחשב מחזור גבוה יחסית לימי ראשון בשוק המקומי.

מדד ת"א 35 עולה ב-1.1%, ת"א 90 מטפס ב-1.8% מדד הבנקים עולה ב-1.5%.

שיכון ובינוי  מזנקת בכ-6%, ישראל קנדה  ב-5.7%, מטריקס  עולה ב-1.7% בהמשך לדיווח מהבוקר על רכישת השליטה בחברת המדפסות והמיכון המשרדי גסטטנרטק.

14:11

מתחזקות העליות בבורסה בתל אביב. מדד ת"א 35 עולה ב-0.95%, ת"א 90 מטפס ב-1.1% מדד הבנקים עולה ב-2.1%.

בזק  קיבלה את אישור משרד התקשורת לשדרוג מהירות הגלישה ל-200 מגה, כך נחשף ב"גלובס"

הממשלה תוכל לממן את התוספת התקציבית הכלולה במסגרת תכנית ההמשך של האוצר שהוצגה ביום חמישי, כך אמר היום נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון. להערכתו, ביצוע התכנית יגדיל את הגירעון התקציבי ל-13% השנה ו-7% בשנה הבאה.

אינפימר ממשכיה ליהנות מההסבה הצפויה לתחום הקנאביס ומזנקת במחזור חריג. המניה משלימה מהלך עליות מטאורי מהמתים של 600% בשבוע.

12:40

המסחר בבורסה בתל אביב מתנהל בעליות שערים בהמשך להצגת התוכנית הכלכלית של הממשלה לתמיכה במשק. מדד ת"א 35 עולה ב-0.8%, ת"א 90 מטפס ב-0.7% מדד הבנקים עולה ב-1.4%.

פועלים עולה ב-1.5%, לאומי בכ-1%, דיסקונט עולה ב-2% וטבע ב-2.4%.

מניית אינפימר  מזנקת ב-40%, ומשלימה זינק של כ-600% בשבוע על רקע כניסתה לתחום הקנאביס כשבכוונתה לרכוש את סטדי סטייס, חברה אמריקאית הפועלת בתחום. 

אורי גרינפלד, הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות: "התוכנית הכלכלית אינה מכילה צעדים להאצת הפעילות הכלכלית במשק כמו השקעה בתשתיות, הכשרה תעסוקתית וכו' אלא נועדה בראש ובראשונה לתת לציבור אויר לנשימה כל עוד אנחנו חיים תחת שגרת אקורדיון הקורונה. בניגוד לתוכניות שהוצגו עד כה, ניתן בהחלט לומר שהפעם מטרה זו אכן מושגת. האם התוכנית הכלכלית תמנע מיתון עמוק? התשובה היא כמובן שלא. כמו תמיד, הכל יחסי וזה שהתוכנית תאפשר לציבור להחזיק את הראש מעל המים לא אומר שהים אינו סוער.

"הנחות שיעורי האבטלה ונתוני הביטוח הלאומי מביאים אותנו שההוצאה הצרכנית של השכירים מצטמצמת בכ-15% לעומת ערב המשבר. לגבי ציבור העצמאים אפשר להניח בשורה התחתונה, צמצום של ההוצאה הצרכנית בלפחות 30%. אם נוסיף לכך את ההנחה הסבירה לפיה השקעות חדשות זה לא משהו שעומד בראש מעייניו של הסקטור העסקי בימים אלו הרי שניתן להניח שהמיתון במשק יהיה עמוק גם אם התוכנית הכלכלית שהוכרזה תופעל במלואה", כתב גרינפלד.

11:20

נחלשות העליות בבורסה. מדד ת"א 35 עולה כעת בכ-0.2% בלבד לאחר עלייה של 0.8% בפתיחת המסחר. 

ירידות בולטות נרשמות במניות לייבפרסון, באטמ , בית שמש , דלתא ואנרג'יאן. 

בקרב המניות הקטנות בולטת מיט-טק  בזינוק במחזור גבוה, לאחר שהחברה דיווחה  על השלמת אבן דרך לאחר הצלחה בניסוי לפיתוח מדיה עבור גידול תאי גזע. 

10:00

עליות נרשמות בפתיחת שבוע המסחר בתל אביב, לאחר סגירה חיובית בוול סטריט ביום שישי. מדד ת"א 35 רושם עלייה של 0.8% ומדד ת"א 90 מתקדם ב-0.6%. 

עליות בולטות נרשמות במניות קבוצת דלק , וואן, בית שמש , אזורים, טבע וטאואר. 

ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי יחד עם דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון, מציינים במסגרת סקירתם השבועית של התפתחויות מאקרו כלכליות ושוקי הריביות והאג"ח כי "על רקע הפסימיות לגבי הצמיחה בישראל השנה, והאיטיות של ההרחבה הפיסקלית, בנק ישראל עלה מדרגה בהפעלת כלים מוניטאריים מרחיבים . נראה שגם בהמשך ייתן הבנק עדיפות לשימוש בכלים מוניטאריים כמותיים, שמיועדים להקל על תנאים האשראי והגדלת זמינות האשראי, זאת על פני שימוש בכלי הריבית".

אחת הדוגמאות הינה תכנית הרכישות באפיק בקונצרני; "שוק האג"ח הקונצרני נסחר במגמה חיובית, על רקע השקת תכנית הרכישות של בנק ישראל באפיק הקונצרני. במסגרת הצעדים המוניטאריים הנוספים שהוכרזו השבוע, בנק ישראל יתחיל לרכוש אג"ח קונצרני בשוק המשני. בהודעה מיוחדת נאמר כי מטרת התכנית הינה להבטיח את המשך פעולתו התקינה של שוק זה. מדובר בצעד שננקט על ידי בנקים מרכזיים אחרים בעולם. במקרה של ישראל, מדובר בפעילות רק בשוק המשני לעת עתה ולא פעילות בשוק הראשוני כפי שהושקה לאחרונה על ידי הבנק הפדרלי של ארה"ב. באמצעות מהלך זה, בנק ישראל יישא בחלק מן הסיכון שבשוק האג"ח הקונצרני והתקווה שמהלך זה, והשפעותיו בשוק, יתועלו באופן ברור לטובת ייצוב הסקטור העסקי הישראלי בתקופה מאתגרת זו".

יש לציין, הם אומרים, "כי ההתערבות של בנק ישראל בשוק האג"ח הקונצרני באה למרות שאין כשל שוק בשוק הקונצרני שדורש התערבות בנק ישראל. ההתערבות בשוק זה באה לשם סיוע למשק ובכדי לתמוך במתן האשראי לענפים השונים אשר מתממנים בשוק האג"ח הקונצרני. המהלך מיועד להגדיל את מעורבות המוסדיים בשוק, תוך משיכתם אל השוק ובכך להגדיל את זמינות המימון.  לסיכום המעורבות של בנק ישראל בשוק האג"ח הקונצרני בהחלט צפויה לספק רשת ביטחון לפחות בטווח הקצר. נראה כי רמת המרווחים צפויה להתייצב ואולי אף להמשיך ולרדת. עם זאת נראה כי בטווח בינוני מגמת המסחר בשוק הקונצרני תושפע בעיקר מהתפתחות התנאים הריאליים של הכלכלה המקומית".

09:15

הרוכשת של חברת גילת לוויינים  , קומטק מארה"ב, הגישה תובענה מעודכנת לבית המשפט בדלאוור, וכעת היא מבקשת שיצהיר כי אינה מחויבת להשלים את העסקה. זאת, על רקע "השפעה שלילית מהותית" (Material Adverse Effect) אשר לטענתה קיימת בעקבות התוצאות הפיננסיות החלשות של גילת, על רקע מגפת הקורונה. גילת ממשיכה להתנגד בתוקף לטענות קומטק ומאמינה שלא חלה שום השפעה שלילית מהותית וכי "התלונה של קומטק היא לא יותר מניסיון להימנע מהמחויבות החוזית שלה לרכישת גילת, בשל ביצועיה המדרדרים במהירות של קומטק".

07:05

שבוע המסחר בבורסה של תל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית, לאחר עליות שנרשמו בוול סטריט בסוף השבוע. 

מנגד, המשך התפשטות מגפת הקורונה והעלייה המתמדת במספר הנדבקים בארץ, לצד הביקורת וההפגנות נגד הטיפול של הממשלה במשבר והתוכנית הכלכלית שהציגו ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר ישראל כץ, יעיקו על השוק. 

ביום שישי עלה מדד הדאו ג'ונס ב-368 נקודות, או 1.4%. מדד ה-S&P 500 טיפס ב -1%. מדד הנאסד"ק עלה ב-0.6% לשיא כל הזמנים, מובל על ידי אמזון ונטפליקס, שזינקה ב-8%.

מניות איי.אפ.אפ , אודיוקודס, נייס , פריגו, טבע  וטאואר  צפויות לעלות בשיעורים של עד 3% לאחר שחזרו מניו יורק עם פערי ארביטראז' חיוביים.

מנגד, לייבפרסון  צפויה לרדת לאחר שחזרה עם פער שלילי של כ-5%. 

ביום חמישי ננעל המסחר בבורסה בתל אביב בירידות, בהובלת מניות הבנקים והאנרגיה, מלבד מדד ת"א 90 שטיפס ב-0.2%. לירידות השערים גרמה התגברות חוזרת של משבר הקורונה בארץ, ובעקבותיה החלת מגבלות נוספות על הפעילות במשק.

מנגד, עליות שערים אפיינו את מדדי איגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות. לעליות השערים תרמה הודעת בנק ישראל על תוכנית הרחבה מוניטרית נוספת, שבמסגרתה ירכוש לראשונה אג"ח קונצרני בסך של כ-15 מיליארד שקל.

בסיכום יום המסחר, מדד ת"א 35 השיל 0.55% מערכו, ומדד הבנקים איבד 2%. מדד ת"א גז-נפט איבד כ-2% מערכו. בסיכום שבועי: מדד ת"א-35 ירד בשבוע שעבר ב-3.1%, ומתחילת השנה ירד ב-19.1%. מדד ת"א-90 ירד השבוע ב-4.3%, ומתחילת השנה ירד ב-15%.

עוד כתבות

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

איור: Shutterstock

עורך הדין שהפך את התביעות הייצוגיות לפס ייצור של שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך בית המשפט העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השפריץ מים על אישה שטיילה ברחוב. מה הפיצוי שפסק ביהמ"ש?

שכן שהשפריץ מים מצינור ביתו על אישה שטיילה עם כלב חויב לפצותה ב-95 אלף שקל ● מי אמור לפצות נופשים על עיכוב בקבלת המזוודות שלהם בחו"ל? ● ומה פסק בית המשפט כאשר הגיעו לפתחו שתי צוואות - אחת שוויונית ואחת לא? ● 3 פסקי דין בשבוע

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ״מקלט בטוח״ כמו בעבר

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

ממאסטר שף ועד ההתאהבות בכרם: ראיון עם ענת אגמון

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

דני בריקמן / צילום: בן יצחקי

הוא שירת 11 שנה ביחידה מסווגת וסירב להפוך לאל"מ. היום יש לו חברת סייבר

בגיל 8 הוא כבר שיווק מוצרי תוכנה, את הבגרות במתמטיקה סיים בכיתה י', ובצבא הוא שירת 11 שנה - אך סירב להמשיך לאל"מ ● חברת הסייבר שהקים עם השחרור מכניסה היום עשרות מיליוני דולרים, אבל הוא בכלל חולם להקים בית ספר למוזיקה: "רוצה להוריד את המחסומים" ● שיחה קצרה עם דני בריקמן, מנכ"ל Oasis Security

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock

בדרך ל-2040: כך ייראה פיילוט הקולטים הסולאריים בבאר שבע

המטרה של פרויקט "שכונת אנרגיה חכמה" הוא לדמות את מדינת ישראל בשנת 2040, כשחלק ניכר מייצור החשמל יגיע מגגות סולאריים ● לשם כך, התושבים מקבלים הנחה, הדרכה וגם סיוע במימון

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי׳ס מעלה את תחזית הדירוג של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית הודיעה הלילה כי היא משנה את התחזית מ"שלילית" ל"יציבה" ● הטיעונים של מודי׳ס להחלטה הם בראש ובראשונה ירידת הסיכון הביטחוני