גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאחז עד שנהיה מאוחר: הדרך של נחום ביתן לאובדן השליטה ברשת שהקים

קבוצת משקיעים בהובלת הפניקס תרכוש 45% ממניות יינות ביתן-מגה תמורת 400 מיליון שקל ● מדובר בשווי נמוך משמעותית מזה של רוב מתחרותיה הציבוריות

נחום ביתן, בעלי קבוצת יינות ביתן / צילום: רמי זרנגר
נחום ביתן, בעלי קבוצת יינות ביתן / צילום: רמי זרנגר

נחום ביתן על סף להיפרד מהשליטה באימפריית קמעונאות המזון שהקים, או ליתר דיוק במה שנותר ממנה. אחרי שנפרד מעשרות סניפים שנמכרו למתחרות שלו, ויתר על כיסא המנכ"ל וכיסא היו"ר בלחץ הבנקים, נפרד מהתואר רשת הקמעונאות השנייה בגודלה במחזור שלה וכן ויתר על המעורבות שלו בחברה - ביתן עומד לאבד גם השליטה בהחזקה של החברה שייסד.

העסקה שניצבת כעת על הפרק היא עם קבוצת משקיעים בהובלת קבוצת הביטוח והפיננסים הפניקס, אשר חתמה על מזכר הבנות עם קבוצת הקמעונאות יינות ביתן-מגה לרכישה של 45% ממניותיה תמורת 400 מיליון שקל. ככל שתושלם עסקה, הפניקס צפויה להזרים סכום של כ-200 מיליון שקל תמורת 20% מהמניות, כשיתרת המניות תתחלק בין קרן כלירמרק, ארקין השקעות וברק קפיטל. את הקבוצה מוביל צביקה מנס, מנכ"ל ברק קפיטל חיתום.

לפי שעה עדיין מדובר במזכר הבנות לא מחייב, שמעניק לקבוצה בלעדיות לבדוק את העסקה ולבצע בדיקת נאותות. העסקה משקפת לחברה שווי של כ-890 מיליון שקל אחרי הכסף.

צעד הכרחי וקריטי

בניגוד לחיבור שיצרה לפני שנתיים הפניקס עם קמעונאית מזון אחרת, קינג סטור, בעסקה שכללה הלוואה עם מנגנון המרה ל-20% מניותיה (שאגב דומה להצעה של כלירמרק לביתן לפני כחצי שנה) - הפעם מדובר בעסקה ממשית. הפניקס ושותפותיה לדרך צפויות להחזיק במניות החברה, וגם לצרף נציגים מטעמן לדירקטוריון שלה.

העסקה הזו, או אחרות שעמדו על הפרק מול גופים פיננסיים נוספים - למשל קרן קדמה, ובעבר גם קרן כלירמרק וקבוצת הדלק פז - הפכה לצעד הכרחי וקריטי עבור רשת קמעונאות המזון, שנקלעה לקשיים תזרימיים. זאת לאחר שניסתה לבלוע דג גדול מדי - רשת מגה, שאותה רכשה לפני כארבע שנים בתמורה לכ-450 מיליון שקל. העסקה כללה כ-126 סניפים, כשערב הרכישה הפעילה יינות ביתן כ-70 חנויות.

הצעד הזה כנראה ייצא לפועל בעסקה כזו או אחרת, על אפו ועל חמתו של ביתן, ובלחץ שהפעילו הבנקים לאחר שסיפקו לו אשראי בהיקף של 150 מיליון שקל באוגוסט האחרון.

ירידה למקום הרביעי

אי-שם ב-2016, בעקבות הרכישה שבה גבר ביתן על מתחריו (ובראשם רמי לוי, שנבלם בין היתר על-ידי רשות התחרות ועל-ידי ועד העובדים), התרחבה קבוצת קמעונאות המזון שבבעלותו לכ-180 חנויות. למעשה, בתוך עשור הוא ביצע רכישת חנויות שהפכה אותו למעצמת קמעונאות מזון. ב-2006 רכש את היפר רמה בכ-250 מיליון שקל, ב-2007 רכש את יד יצחק בכ-121 מיליון שקל, שנה לאחר מכן רכש את משב מרקט באילת בתמורה ל-8 מיליון שקל, ואחרי ארבע שנים נוספות רכש את כמעט חינם מהאחים צים תמורת 350 מיליון שקל.

יחד עם מגה, אשר עבורה כאמור שילם עוד 450 מיליון שקל, רכש ביתן למעשה 170 סניפים תמורת כ-1.2 מיליארד שקל, במה שמיצב את יינות ביתן כקבוצה עם מחזור של כ-6 מיליארד שקל.

אלא שכמעט באותה המהירות שיינות ביתן התרחבה, היא נאלצה להצטמק. זאת לאחר תקופה ממושכת שבמהלכה ביתן ניסה למנוע את התהליך הזה. מכירות הסניפים שהתחילו כחלק מתנאי המיזוג שקיבלה על עצמה מרשות התחרות (שכללו כ-9 סניפים), הלכו והתגברו ככל שחלף הזמן. בסך-הכול מכרה הרשת כ-31 סניפים תמורת 287 מיליון שקל, שגרמו לה לוותר על מחזור שנתי בהיקף שמתקרב למיליארד שקל.

יחד עם סניפים נוספים שסגרה ופעילויות שונות שהופסקו, ירדה הקבוצה למחזור מכירות שנתי שבענף מעריכים בכ-3 מיליארד שקל, מה שהופך אותה לרביעית בגודלה במונחי מחזור - אחרי שתי החברות הציבוריות שופרסל עם מחזור של מעל 12 מיליארד שקל ורמי לוי עם מחזור של כ-6 מיליארד שקל, ולפי הערכות גם אחרי אושר עד הפרטית.

גם השווי שמשקפת עתה העסקה לקבוצת קמעונאות המזון של ביתן, נמוך במידה ניכרת משל רוב המתחרות הציבוריות שלה, גם כאלה שמחזור המכירות השנתי שלהן נמוך בהרבה. כך, שופרסל נסחרת לפי שווי של כ-6 מיליארד שקל, רמי לוי נסחרת לפי שווי של כ-3 מיליארד שקל, יוחננוף לפי שווי של כ-2.2 מיליארד שקל, פרשמרקט עם שווי של כ-1.9 מיליארד שקל, ורשת ויקטורי עם שווי של 1.1 מיליארד שקל. למעשה, קמעונאית המזון היחידה שנסחרת בבורסה בת"א בשווי נמוך מזה שמשקפת העסקה לביתן היא טיב טעם, שנסחרת לפי שווי של 712 מיליון שקל. זאת בתקופה שבה כולן, כולל יינות ביתן עצמה, נהנות מסנטימנט חיובי על רקע השפעות משבר הקורונה על הענף.

התרחיש האופטימי

למרות כל זאת, התרחיש הנוכחי, שבו ביתן יאבד את השליטה בחברה שייסד אך עדיין ימשיך להחזיק בחלק נכבד מהמניות בה, עדיין אופטימי בהרבה מהתחזיות הקודרות לעתידה של החברה במציאות שאליה נקלעה לפני כשנה וחצי.

אז, החברה התמודד עם קשיי תזרים ועם עיכובים חריגים בתשלומים לספקים. ביקור כמעט בכל באחד הסניפים שלה שיקף עד כמה הם זקוקים להשקעות מהותיות בהיקף של עשרות אם לא מאות מיליוני שקלים.

מאז מצבה הוטב במעט, בעיקר הודות לגידול ניכר ברכישה ברשתות המזון על רקע התפרצות מגפת הקורונה וההגבלות שהוטלו על המשק הישראלי בעקבותיה. כמו כן ננקטו צעדי התייעלות, ובהם סגירת המרכז הלוגיסטי וקיצוץ בכוח-האדם ובשעות העבודה.

גורמים שונים בשוק המזון העריכו כי ביתן עשוי להתנגד לעסקה שנרקמת, אולם נראה כי במציאות הנוכחית ייטב עבורו להסתפק במה שיש, עם חברה מנוהלת ומסודרת שגם עשויה להיות מונפקת בבורסה, מאשר להמשיך ולפנטז על אימפריית קמעונאות אותה היה קרוב לאבד. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"