גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אנחנו יודעים על סכסוך הדמים במחוז טיגריי שבאתיופיה

הסכסוך במדינה השנייה בגודל האוכלוסייה בצפון אפריקה מתחיל לגלוש מעבר לגבולותיה ומאיים על היציבות בכל האזור

לוחמי מליציות עממיות באתיופיה בדרך למחוז טיגרי / צילום: Tiksa Negeri, רויטרס
לוחמי מליציות עממיות באתיופיה בדרך למחוז טיגרי / צילום: Tiksa Negeri, רויטרס

המתח בין הממשלה המרכזית באתיופיה לרשויות מקומיות במחוז טיגריי בצפון המדינה התלקח מוקדם יותר החודש לסכסוך צבאי של ממש, אחרי שראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד האשים את החזית לשחרור העם הטיגרי בהתקפה על בסיס צבאי, הרג חיילים וגניבת ציוד צבאי ותחמושת. מאז, מתו מאות אנשים במלחמה וכעת היא זולגת לקרן אפריקה באופן נרחב יותר, אחרי שמיליציות טיגריות ירו בשבוע שעבר רקטות על מטרות בבירת המדינה השכנה אריתריאה.

מה קורה במחוז טיגריי?

המתח בין הקבוצה האתנית הטיגרית, שכוללת כ-6% מאוכלוסיית אתיופיה המונה 110 מיליון נפש, אך יש לה השפעה רחבה הרבה יותר בפוליטיקה ובעסקים לבין ראש ממשלת אתיופיה אחמד, אשר עלה לשלטון בשנת 2018 על בסיס הבטחות לרפורמות פוליטיות - ממשיך לגאות. בשנה שעברה, החזית לשחרור העם הטיגרי לא הסכימה להצטרף לקואליציה של אחמד. ממשלתו של אחמד מבקשת להפוך את הבלוק הפדרלי ששלט באתיופיה מאז שנת 1991 לכוח פוליטי מרוכז יותר. בספטמבר, החזית המרתה את פי הממשלה המרכזית בכך שערכה בחירות מקומיות שקודם לכן נדחו בגלל מגפת הקורונה. בחודשים האחרונים, פקידים ואנשי עסקים טיגרים פוטרו או עוכבו לחקירות במה שאחמד הגדיר כצעדים נגד שחיתות אך הטיגרים מגדירים כניסיון שלטוני להגביל אותם ולשלול מהם כוח.

חבר מליציה חמוש מפטרל בכפר בסמוך למחוז טיגרי באתיופיה / צילום: Tiksa Negeri, רויטרס

איך התחילה המלחמה?

המלחמה התחילה אחרי שמיליציות של החזית לשחרור העם הטיגרי תקפו בסיס של צבא ההגנה הלאומי של אתיופיה קרוב לבירה המחוזית מקלה, ברביעי לנובמבר. המתקפה הפכה לקאזוס בלי בשביל אחמד, שחיש מהר נטש את הגישה הפייסנית שנקט בה קודם לכן אל מול המחוז חסר השקט ושלח לשם כוחות רגליים ומטוסי קרב. שני הצדדים חמושים בכבדות: לחזית הטיגרית שליטה בתותחים, רקטות ארוכות-טווח ומצבורי נשק המוסתרים ברחבי המחוז. ממשלתו של אחמד הכריזה על מצב חירום לחצי שנה במחוז טיגריי והחברה לניטור האינטרנט נטבלוקס דיווחה שהאינטרנט במחוז נסגר ונראה שגם כל התקשורת הטלפונית חסומה.

למה האו"ם מזהיר מפני פשעי מלחמה?

אמנסטי אינטרנשיונל דיווחה בשבוע שעבר שמאות אזרחים נדקרו או נרצחו בגרזנים במחוז, אך הארגון אמר שלא הצליח לוודא באופן עצמאי מי עומד מאחורי הרציחות. עדי ראייה מאשימים את הכוחות הטיגריים אך בחזית הטיגרית האשימו את הממשלה המרכזית. יש עדויות נוספות למתקפות גומלין: במוצאי שבת, חמושים ממוצא לא ידוע הרגו 34 אנשים במארב לאוטובוס במערב אתיופיה, על פי מועצת זכויות האדם במדינה. המועצה אמרה שמתקפות דומות הביאו אנשים לברוח מבתיהם בחלקים אחרים של אתיופיה. האו"ם הודיע שאם יאושרו הדיווחים שאחד הצדדים בסכסוך היה אחראי לטבח שדווח על ידי אמנסטי, מדובר בפשע מלחמה.

מה מניין ההרוגים בקרב אזרחים?

יותר מ-500 איש נהרגו בסכסוך, על פי הטלוויזיה האתיופית, אם כי ההאפלה התקשורתית במחוז טיגריי מסבכת את האפשרות לאשר את המניין באופן עצמאי וסביר שמניין המתים גבוה יותר באופן משמעותי. יותר מ-25 אלף איש ברחבי המחוז ברחו אל מעבר לגבול עם סודאן.

מה המצב ההומניטרי בשטח?

האו"ם הזהיר מפני אסון הומניטרי קרב ובא, כאשר מיליונים נמצאים בסיכון ומלאי המזון, הדלק ומוצרים חיוניים אחרים אוזל. לפני שהתחילו מעשי האלימות, כבר היו בטיגריי כ-100 אלף איש שעזבו את בתיהם בעקבות המלחמה עם אריתריאה שנגמרה לפני כעשור. כ-600 אלף איש נסמכים על סיוע לקבלת מזון. ימים של תקיפות אוויריות השמידו את רשת החשמל של המחוז ופגעו בשרשרת האספקה של הדלק, וזה מאיים להחריף את המשבר ההומניטרי. הנציבה העליונה של האו"ם על זכויות אדם מישל בשלה הביעה חשש רב מהמצב המידרדר במהירות. ישנו סיכון שהמצב ייצא משליטה לגמרי, ויוביל לאבדות רבות בנפש והרס רב, כמו גם עקירת תושבים בתוך אתיופיה עצמה ומעבר לגבולותיה, אמרה.

פליטים מאתיופיה בגבול סודאן / צילום: Marwan Ali, AP

מיהם אנשי החזית לשחרור העם הטיגרי?

החזית לשחרור העם הטיגרי היא המפלגה השלטת במחוז טיגריי. הטיגרים עלו לשלטון בשנת 1991 ככוח המוביל בקואליציה שהביסה את ממשלתו של הדיקטטור המרקסיסטי מנגיסטו היילה מריאם, אחרי מלחמה ממושכת. הצבא הטיגרי גם הוביל את הכוחות האתיופיים במלחמת הגבול בין אתיופיה לשכנתה אריתריאה בשנת 2000. החזית היא כוח למוד-קרבות, עם כ-250 אלף חיילים חמושים ושליטה ברוב הציוד של צבא אתיופיה, כולל מסוקי קרב, תותחים כבדים וטנקים.

חמושים מהחזית לשחרור העם הטיגרי / צילום: Tiksa Negeri, רויטרס

איך יכולה המלחמה לערער את כל אזור קרן אפריקה?

ממשלת אריתריאה, בהובלת הדיקטטור אייסיאס אפוורקי, נוהגת בעוינות כלפי הממשלה המחוזית הטיגרית בגלל תפקידה של זו האחרונה במלחמה של 1998-2000, על אף חתימה על הסכם שלום עם אתיופיה בשנה שעברה. במדינה הטיגרית האשימו את ראש ממשלת אתיופיה אחמד בכך שהוא עושה רצונו של אפוורקי. אפוורקי שולט באריתריאה כבר 27 שנים ועומד בראש צבא המוערך על ידי כוחות ביון אמריקאיים ככוח של 200 אלף חיילים.

למה קיבל ראש ממשלת אתיופיה פרס נובל לשלום?

אחמד קיבל את פרס הנובל לשלום בשנת 2019 עבור מאמציו לסיים את הסכסוך בן 20 השנים עם אריתריאה ועל פתיחת המערכת הפוליטית באתיופיה, שנשלטה על ידי מפלגה יחידה במשך שנים. אחמד היה קצין צבא במשך 44 שנים והעפיל לראשות המפלגה השלטת באתיופיה לאחר מאבק שלטוני שנאבק הרחק מעין הציבור, אבל אז שינה את הפוליטיקה של אתיופיה בכמה הכרזות שניפצו נושאים שהיו טאבו פוליטי עד כה: שחרור אלפי אסירים פוליטיים, לגליזציה של קבוצות אופוזיציה שעד כה סווגו כטרוריסטים וסיום סכסוך הגבול מול אריתריאה.

אביי אחמד, ראש ממשלת אתיופיה, זוכה פרס נובל לשלום / צילום: אנדרו הוונס, רויטרס

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר