גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצרניות חיסונים סיניות בלחץ להוכיח שזריקות הקורונה שלהן יעילות

החברות לא פרסמו תוצאות של מבחנים קליניים מתקדמים, בעוד תוצאות מהיצרניות המערביות המובילות מראות שיש שלושה מועמדים מבטיחים לחיסון עובד

החיסון לקורונה של חברת סינובאק הסינית / צילום: Eraldo Peres, AP
החיסון לקורונה של חברת סינובאק הסינית / צילום: Eraldo Peres, AP

גובר הלחץ על יצרניות תרופות סיניות להראות תוצאות קליניות לכך שחיסוני הקורונה שלהן עובדים, לאחר שנתונים מוקדמים על שלושה חיסונים שפותחו במערב הראו יעילות מבטיחה בטיפול במחלה.

מוקדם יותר השבוע, אסטרהזנקה ואוניברסיטת אוקספורד הבריטית הודיעו שהחיסון שהן מפתחות עשוי להיות בעל יעילות שבין 62% ל־90%, ובכך הצטרפו לשתי מתחרות מערביות אחרות שפרסמו נתונים על החיסון בפיתוח. התוצאות עשויות לאפשר לארה"ב ולמדינות אחרות לתת אישור רגולטורי לחיסון ולהתכונן להפצתו באופן נרחב.

יצרניות חיסונים סיניות החלו במבחנים קליניים ביולי, בערך באותו זמן שהחברות פייזר ומודרנה החלו במבחנים. אחת הסיבות לכך שהסינים צריכים לחכות זמן רב יותר לתוצאות, אומרים מומחי בריאות הציבור, היא שהמדינות בהן חוקרים סינים מחפשים מתנדבים - כמו איחוד האמירויות הערביות או ברזיל - לא היו עדות להתפשטות מחודשת ומהירה של הקורונה כפי שהיה בארה"ב, מגרש הניסויים של יצרניות החיסונים המערביות הגדולות.

הניסויים צריכים ל"צבור" מספר מסוים של מקרי הדבקה לפני שהחוקרים יכולים להצדיק את חשיפת הגילוי מי מהנבדקים קיבל חיסון אמיתי ומי קיבל פלצבו כדי לחשב את אחוזי ההצלחה. 

"סין אמרה שתהפוך את החיסון שלה למוצר כלל עולמי אך אנו עוד מחכים לפרטים ולאחריותיות", אמר פיטר מאיבארדוק, מנהל עמותת ההגנה על צרכנים Public Citizen מוושינגטון.

הרשויות בסין לא חיכו לתוצאות הניסויים הקליניים המתקדמים והחלו לחסן אזרחים מחוץ לניסוי. קרוב למיליון סינים קיבלו חיסונים של חברת סינופארם הלאומית, מבלי שתהיה הוכחה מוצקה לכך שהוא יעיל, צעד שעורר דאגה בקרב מומחי בריאות ציבור מכל העולם.

בספטמבר, איחוד האמירויות הערביות חיסן עובדי בריאות בחיסון הסיני.

לפחות ממשלה אחת נמנעת משימוש בחיסון הסיני בגלל היעדר תוצאות קליניות. פני לוקיטו, ראשת הרשות למזון ולתרופות של אינדונזיה, אמרה למחוקקים במדינה בשבוע שעבר שהסוכנות שהיא עומדת בראשה תעכב מתן אישור לשימוש חירום בחיסון שפותח על ידי היצרנית הסינית הפרטית סינובאק ביוטק (Sinovac Biotech) לפחות עד סוף ינואר, אז היא מקווה שתוצאות ביניים מהמבחנים שהחברה עורכת כבר יהיו זמינות.

הרשויות באינדונזיה מבקשות ללכת בעקבות איחוד האמירויות הערביות ולאשר שימוש חירום בחיסון. הממשלה אמרה בחודש שעבר שהיא מתכננת לרכוש יותר מ-100 מיליון מנות חיסון של החיסון של סינובאק ובנוסף עשרות מיליוני חיסונים נוספים משתי יצרניות סיניות אחרות, שגם הן עוד לא הוציאו לאור תוצאות של ניסויים מתקדמים בחיסון. על פי הדובר של סינובאק, אינדונזיה כבר קיבלה 120 אלף מנות של החיסון שהיא מייצרת.

הניסויים המתקדמים של סינובאק מתרחשים גם בברזיל. חוקרים העוזרים לבצע ניסוי זה אומרים שיש להם כרגע 74 מקרי קורונה מאושרים בין המשתתפים, מספיק כדי לעשות ניתוח אמצע, והם צפויים לפרסם את התוצאות בראשית דצמבר. דובר של סינובאק אמר שהזמן לפרסום המידע תלוי בצוות בברזיל וב"תהליך המדעי", ולא ב"רצון האנושי".

הרגולטורית האינדונזית, לוקיטו, אמרה שהסוכנות שהיא עומדת בראשה לא הצליחה לקבל מידע קליני מברזיל. המבחנים הקליניים של סינובאק באינדונזיה החלו באוגוסט, יותר מאוחר מהמבחן בברזיל, ותוצאות ביניים מהניסוי באינדונזיה צפויות מתישהו בינואר.

יצרניות חיסונים סיניות היו צריכות לצאת מהמדינה על מנת לבצע ניסויים קליניים מפני שהקורונה הייתה תחת שליטה בסין במשך חודשים. היריבות המערביות של חברות אלה גם הן מנהלות ניסויים קליניים מחוץ לגבולות מדינותיהן, אם כי הן גייסו עשרות אלפי מתנדבים בארה"ב ובבריטניה, שם הקורונה הכתה קשה. חוקרים סינים לא יכלו לבצע ניסויים במקומות אלה בגלל המתח הגואה בין בייג'ינג למדינות המערב.

פייר א. מורגון, סגן נשיא בכיר לעסקים בינלאומיים בחברת קנסינו ביולוגיה (Cansino Biologics), המשתפת פעולה עם הצבא הסיני בפיתוח חיסון, אמר שלחברות כמו אסטרהזנקה ופייזר יש יתרון על מפתחי חיסון בסין על ידי זה שהן יכולות לבצע ניסויים קליניים בכל העולם, מפני שיש לחברות אלה עובדים מנוסים בביצוע הניסויים כמו גם קשרים עם סוכנויות רגולציה במדינות שונות. מורגון אמר שבקנסינו מצפים לראות תוצאות ביניים בתחילת שנה הבאה. הוא סירב לפרט מעבר לכך.

"יצטרכו להעלות את האמינות שלהם"

כבר במאי, נשיא סין שי ג'ינפינג הביע ציפיות שסין תנסה לשחק תפקיד מרכזי בניסיון לעזור לעולם להתגבר על המגפה על ידי שיתוף כל חיסון שתצליח לייצר. ישנם מומחי בריאות הציבור שאומרים שהיעדר נתונים מוצקים בינתיים עשוי לפעול נגד השאיפות של סין להפוך לספקית החיסונים המובילה בעולם.

"אם סין רוצה לייצא את החיסון שלה ככלי דיפלומטי במדינות בעלות הכנסה נמוכה, הם עדיין יצטרכו להעלות את האמינות שלהם", אמר סטיפן ג'. מוריסון, מומחה מדיניות בריאות עולמית במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים. המשמעות היא המשך של ניסויים קליניים על מנת שניתן יהיה לספק נתונים ומידה מסוימת של שקיפות, אמר.

מספר גורמים עדיין עוזרים לסין במאמציה. תוכנית חלוקה עולמית של חיסונים שמכין ארגון הבריאות העולמי וסוכנויות בינלאומיות אחרות ככל הנראה לא תוכל לספק חיסונים למדינות מתפתחות עד סוף השנה הבאה. אותם אזורים לא יכולים להתחרות עם ארה"ב ומדינות מפותחות אחרות במרוץ לקבל הבטחה למנות ראשונות של החיסון מיצרניות מערביות, מה שפותח לבייג'ינג חלון הזדמנויות.

שיקול נוסף לממשלות - ויתרון פוטנציאלי לבייג'ינג - הוא שהמועמדים המובילים לחיסון בין המוצרים הסיניים בפיתוח יכולים להיות מאוחסנים בטמפרטורת קירור רגילה, שלא כמו שתי המתחרות המערביות, אחד מהן חיסון שפותח בידי פייזר בשיתוף ביונטק ואחד בפיתוח מודרנה, שיש לאחסן בהקפאה עמוקה.

החיסון של אסטרה זנקה, כמו המועמדים הסיניים, צריך רק קירור רגיל. בגאבי (Gavi), הארגון העוזר להשיג חיסונים תוכנית ההפצה העולמית, הביעו ביטחון בכך שיוכלו לקבל מאות מיליוני מנות חיסון מאסטרה זנקה לאחר שהחברה פרסמה נתונים מעודדים על יעילותו.

אינדונזיה, מקסיקו וברזיל הן בין המדינות המעורבות במגעים לרכוש את החיסון של אסטרהזנקה באופן עצמאי. כנשאל ראש חברת PT Bio Farma, יצרנית החיסונית הלאומית האינדונזית, למה אינדונזיה לא שוקלת רכישה של החיסונים של פייזר ומודרנה, אמר שהטמפרטורות הנמוכות מאוד בהן יש לאחסן את החיסונים יהפכו את ההפצה לעניין מסובך.

"אם נצטרך להשתמש בפייזר, לדוגמה, או מודרנה, נצטרך לבצע רכישות נוספות של מערכות אחסנה שיכולות לאחסן את החיסונים בטמפרטורות קיצוניות", אמר אונסטי בסיר, מנכ"ל ביו פרמה.

דיקי באדימן, אפידמיולוג אינדונזי באוניברסיטת גריפית' באוסטרליה, אמר שאפילו אם ייקח לתוצאות מסינובאק זמן להגיע, החיסון עדיין יכול מאוד לעזור באינדונזיה, מפני שהוא צפוי להיות זול ולא להזדקק לאחסון בטמפרטורות קיצוניות. "האתגר הגדול ביותר שלנו כרגע הוא התמודדות עם המגפה, כל עוד אנו מחכים", אמר באדימן.

רפאלה הואנג השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שיגור כטב''ם / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים