גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוועדה שדרכה השיתוק הממשלתי מתפשט לכנסת

ועדת השרים לחקיקה, שבקושי התכנסה ממאי, היא מוקד פחות מוכר של המשבר השלטוני • הגוף נטול המעמד החוקי הפך עם השנים לפוסק אחרון על הצעות פרטיות • אחרי שחברי הכנסת התמכרו, הם לא מסוגלים לחוקק בלעדיו ● המשרוקית של גלובס

רם שפע / צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן
רם שפע / צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן

אינעל העולם, הלכתי לאיבוד.
מה עכשיו?

עד שהצלחתי לעקוב אחרי משבר התקציב, ומשבר המפכ"ל, ומשבר המנכ"ל, מספרים שהכנסת לא יכולה לחוקק חוקים רגילים בגלל שאיזו ועדה בממשלה לא מתכנסת.
ועדת השרים לחקיקה. 

כן. וביום רביעי כתבו אצלכם בגלובס שרק בזכות הוראה מיוחדת של נתניהו, הוועדה הזאת "חזרה לפעול למשך שעה קלה לרגל היום הבינלאומי למיגור האלימות נגד נשים". הם עשו "ישיבה טלפונית", ורק ככה אושרו כמה הצעות פרטיות בנושא הזה.
אז מה השאלה?

חוקים עושים בכנסת. מה קשור ביבי? יומיים קודם מעלים ברדיו איזה חבר כנסת מכחול לבן, והוא מתבכיין שבגלל שביבי כאילו לא מרשה...
הנה, רשמנו בדיוק: "המציאות הזאת אבסורדית. אנשים לא מצליחים להבין לפעמים שהסיפור של ועדת שרים לחקיקה - שדודי אמסלם, כמובן בהוראת רה"מ, פשוט מונע ממנה להתקיים כדי שאי אפשר יהיה לחוקק חוקים - זה דבר שאף פעם לא היה פה". רם שפע דיבר אצל אריה גולן בכאן ב'.

אז מה הוא אומר, אף פעם לא הייתה ועדה בממשלה שמתעסקת בהצעות חוק?
לא, זה קיים מזמן. בכל ממשלה מאז שנות ה-50 הייתה ועדה מצומצמת של שרים שמגבשת עמדה על הצעות חוק. במקור היא התעסקה בעיקר בהצעות שמשרדי הממשלה כתבו, ודאגה שיהיה תיאום ממשלתי לפני שההצעות מגיעות לכנסת.

אבל הם אף פעם לא התעסקו בהצעות שהח"כים עצמם הגישו?
התעסקו מזמן, אם כי בעשור האחרון זה קורה הרבה יותר. כבר שנים שמזכירות הכנסת דואגת להעביר לממשלה את כל הצעות החוק, כולל של חברי אופוזיציה, לפני שמעלים אותן להצבעה במליאה. זה לא חידוש של הממשלה הזאת.

אבל פעם זאת לא הייתה חובה, ועכשיו כן?
גם היום זאת לא בדיוק חובה. אין שום חוק ושום תקנון שאוסר על מישהו להעלות בכנסת הצעות בניגוד לדעת ועדת השרים לחקיקה, ושום ח"כ לא חייב להצביע לפי מה שהיא קובעת. עקרונית, חברי הכנסת אוטונומיים להעלות הצעות ולהצביע איך שהם רוצים ולממשלה אין מילה בנושא. אבל חוקים מופשטים לחוד ופוליטיקה לחוד, כי לסיעות בממשלה יש דרכים ללחוץ על חברי הכנסת של הקואליציה להתיישר. באפריל זה נכנס אפילו להסכמים הקואליציוניים: "כל חברי הקואליציה יתנגדו לכל הצעת חוק פרטית שלא אושרה על ידי ועדת השרים לענייני חקיקה".

וזה אף פעם לא היה בהסכמים בעבר?
היה כבר בהסכמים הקואליציוניים של הממשלה הקודמת, ב-2015. 

נו, אז מה הוא רוצה?
כשוועדת השרים לחקיקה עובדת, היא מאפשרת לפחות לחלק מהצעות החוק הפרטיות לעבור. אבל מאז שהממשלה הנוכחית הוקמה, היא לא עובדת בצורה רגילה. ברוב העשור האחרון, השרים ישבו פעם בשבוע והצביעו על כ-40 הצעות חוק, רובן פרטיות. אבל כשהליכוד וכחול לבן הרכיבו את הקואליציה הם סיכמו על חצי שנה של "ממשלת חירום" שבה לא תהיה חקיקה חוץ מבנושאי קורונה. אחרי הערות של בג"ץ הם ריככו את הניסוח, ואמרו שלחוקי קורונה "תהיה קדימות". אבל המשמעות היא שהוועדה לא התכנסה, וכמעט כל הצעות החוק הפרטיות נתקעות. בכל מקרה, תקופת החירום הסתיימה בשבוע שעבר ועדיין אין ישיבות.

אז אין ועדת שרים לחקיקה? 
ועדה יש. יש בה 13 שרים, אחרי שיעקב ליצמן התפטר בספטמבר. זאת בעיה, כי לפי ההסכמים הקואליציוניים המספר חייב להיות זוגי - חצי לגוש הליכוד וחצי לגוש כחול לבן. גם ההובלה זוגית: לצד היו"ר מכחול לבן, שר המשפטים אבי ניסנקורן, יש ממלא מקום מהליכוד, שר הדיגיטל אמסלם, והם חייבים להסכים על כל דבר. בקיצור, הכול יותר מסובך מפעם. הקואליציה מחויבת להכשיל כל חוק שאין עליו הסכמה בין הגושים.

אז למה רם שפע אומר שהוועדה לא עובדת, ולמה כתבתם בגלובס שהיא "מושבתת"? 
האמת היא שהוועדה לא לגמרי מושבתת. מאז מאי היא קיבלה 85 החלטות, אבל רובן נועדו לקדם חוקים של הממשלה, בעיקר חוקי קורונה. במקרים חריגים התעסקו גם בהצעות פרטיות. עד כה היו 18 "ישיבות", רובן מן הסתם בטלפון, שבהן הצביעו על 36 הצעות כאלה. רובן היו קשורות לקורונה, אבל היו מעטות שלא. ביולי, למשל, הוועדה נתנה אור ירוק להצעה של מיקי לוי לתת עדיפות לתוצרת הארץ במכרזים ביטחוניים.

אבל זאת טיפה בים. חברי הכנסת ממשיכים להגיש הצעות חוק. למעשה, בשבעת החודשים האחרונים, הם הגישו כמעט 2,500 הצעות. יותר מ-100 מהן אפילו עלו להצבעה בקריאה טרומית, אבל בהיעדר הסכמה של הממשלה, רק כ-20 עברו לשלב הבא.

מה עשו בוועדת השרים כשכבר הסכימו לדון בהצעות?
הרקורד הוא כדלקמן: מתוך 12 הצעות של חברי אופוזיציה, הוועדה תמכה רק בחמש, שלוש מהן השבוע. מתוך 19 הצעות של ח"כים מ"גוש הליכוד" בממשלה, היא התנגדה רק לאחת - ההצעה של ניר ברקת לאפשר לחברי כנסת לוותר על שכרם. לגבי "גוש כחול לבן" - ניסנקורן ואמסלם הסכימו להצביע רק על חמש הצעות פרטיות. כולן קיבלו תמיכה.

ועצם העובדה שהכול נסגר בטלפון, בלי דיון מעמיק, זה גם חדש.
לא חדש בכלל. גם כשוועדת השרים לחקיקה הייתה מתכנסת לישיבה שבועית, בקושי היה זמן לדון בהצעות. רוב העשור האחרון, השרים הקדישו בממוצע בערך שלוש דקות להצעה. העיתונאית דפנה ליאל חשפה לפני כמה שנים תיעוד נדיר מבפנים, שבו הצעת חוק לעידוד תרומת אברים נדחתה בתום דיון בן 21 שניות. בכל מקרה, מה שתוקע את החקיקה היא ההתנגדות האוטומטית של הקואליציה, לא העובדה שאין ישיבות. ממילא לא שם נקבעים הדברים. יו"ר הקואליציה לשעבר דוד ביטן הודה בזמנו שרוב ההחלטות נסגרות מראש. ערב לפני הישיבה, הוא סיפר, מקיימים ישיבה טלפונית עם נציגים ממשרדי האוצר, המשפטים, משרד ראש הממשלה, וגם הוא. "זה קובע הרבה מאוד מה הולך לעבור ומה לא הולך לעבור". 

"לרגל יום המאבק באלימות נגד נשים: ממשלת ישראל חזרה לפעול לזמן קצר" - גלובס, 25.11.2020

 כל החלטות ועדת השרים לחקיקה, יוני-אוקטובר 2020 - טבלת המשרוקית

שקיפות בוועדת השרים לענייני חקיקה - המכון הישראלי לדמוקרטיה

"הכנסת היוצאת השאירה אותנו עם שאלה אחת: מי מחוקק את חוקי המדינה?" - המשמר החברתי

"ועדת שרים לחקיקה - האנציקלופדיה המלאה לאיך פועלת הכנסת האמיתית של מדינת ישראל" - שקוף

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית