גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקסיקו בדרך להפוך לשוק הקנאביס החוקי הגדול בעולם

חוק חדש במדינה מבקש לחזק את חופש הפרט ולהיאבק נגד קרטלי הסמים החזקים בעולם שממוקמים במקסיקו

צמחי מריחואנה בחווה מאולתרת מחוץ לסנאט, בספטמבר. / צילום: Reuters, CARLOS JASSO
צמחי מריחואנה בחווה מאולתרת מחוץ לסנאט, בספטמבר. / צילום: Reuters, CARLOS JASSO

מקסיקו היא מקום מושבם של קרטלי הסמים החזקים ביותר בעולם, שהטילו אימה על המדינה במשך שנים. אך כעת צפויה הממשלה לנסות דרך שונה להתמודדות עם הכנופיות: לגליזציה של אחד המוצרים העיקריים שהן סוחרות בו, מריחואנה.

מקסיקו צפויה להפוך לשוק הקנאביס החוקי הגדול ביותר בעולם, כאשר הקונגרס שלה יעביר בשבועות הקרובים חקיקה שתהפוך את הצמח לחוקי על פני כל שרשרת האספקה, מגידול ועד הפצה וצריכה.

הסנאט המקסיקני העביר חוק בסוף נובמבר שהפך את השימוש לצרכי פנאי במריחואנה לחוקי. מחוקקים בבית התחתון של מקסיקו אמרו שיאשרו את החוק עד פברואר, אם כי הם רוצים להעלות את כמות הקנאביס שמותר לצרכנים להחזיק בציבור מעבר למגבלה של 28 גרם שקבע הסנאט. על פי החוק במקסיקו כיום, אפשר לשאת עד 5 גרם קנאביס מבלי להיעצר והשימוש בקנאביס רפואי חוקי במדינה מאז 2017.

"אנו מחויבים לרגולציה של קנאביס. זו זכותו של העם המקסיקני", אמר בריאיון איגנסיו מייר, מנהיג הרוב בבית התחתון של הפרלמנט המקסיקני וחבר במפלגת "מורנה" של הנשיא אנדרס מנואל לופז אוברדור.

בית המשפט העליון במקסיקו פסק בשנת 2018 שהאיסור על צריכת קנאביס אינו חוקתי. בית הדין הוציא את הפסיקה לאחר שכמה פעילים למען לגליזציה של הסם עתרו אליו. קבוצה אחת אפילו השתלטה על פארק קטן הנמצא מחוץ לסנאט המקסיקני ושתלה בו כ-800 צמחי קנאביס על מנת ללחוץ על המחוקקים. מאז פעילים בעד הלגליזציה קוצרים את הצמחים הללו ומעשנים את התפרחת כעניין שבשגרה.

פעילים בעד לגליזציה מוחים מול בית הסנאט במקסיקו / צילום: Reuters, EDGARD GARRIDO

לדברי מייר, המחוקקים והסנאטורים יצטרכו לשתף פעולה בינואר על מנת להגיע להסכמה על הצעת חוק משותפת שיוכלו להביא להצבעה בשני בתי הפרלמנט. השינויים החוקיים יהפכו את מקסיקו למדינה השלישית בעולם אשר הופכת את הקנאביס לחוקי לשימוש פנאי, אחרי אורוגואי וקנדה, ולשוק הצריכה הפוטנציאלי הגדול ביותר, עם אוכלוסייה הכוללת 88 מיליון בגירים.

לגליזציה במקסיקו תביא לגידול של יותר מפי שניים במספר האנשים, שיש להם גישה לקנאביס חוקי ברחבי העולם, ותיתן רוח גבית למאמצי לגליזציה בכל העולם, אומרת מריצה פרז, מנהלת משרד העניינים הלאומיים ב"ברית למדיניות סמים" (Drug Policy Alliance), ארגון אמריקאי הפועל למען לגליזציה. זאת, לדבריה, משום שכעת הקנאביס יהיה חוקי גם בקנדה וגם במקסיקו, זה יוביל ללחץ על ארה"ב ללכת בעקבותיהן.

חמש עשרה מדינות אמריקאיות הפכו את השימוש בקנאביס למטרות פנאי לחוקי, כולל קליפורניה ואילינוי. אורגון הפכה באחרונה למדינה הראשונה, שהופכת החזקת סמים קשים בכמויות קטנות, כולל אפילו הרואין וקוקאין, ללא פלילית.

המחירים ירדו והשוק השחור יקטן

הרשויות צופות שהלגליזציה של קנאביס לשימוש פנאי במקסיקו תגביר את התחרות, תוריד מחירים ותקטין את השוק השחור של כנופיות הסוחרות בסמים. במקסיקו פועלות כ-200 קבוצות של פשע מאורגן, ובמדינה נרצחו קרוב ל-270 אלף איש מאז 2006, רובם בתקריות אלימות הקשורות לפעילות הקרטלים, כך מעריכים בממשלה.

אך אנליסטים רבים צופים שלגליזציה של הקנאביס תשפיע רק באופן מינורי על כנופיות הסמים. כיום, קנאביס מהווה מרכיב קטן ברווחי הכנופיות, שמקור הכנסתן העיקרי הוא קוקאין, סמים סינתטיים כמו פנטניל, וגניבת דלק. הקרטלים גם גיוונו את עיסוקיהם ועוסקים בסחיטת עסקים קטנים בכל רחבי מקסיקו.

תפיסות של מבריחי קנאביס בגבול מקסיקו-ארה"ב צנחו בשיעור של כ-83% מאז שנת הכספים 2015. זו אינדיקציה לכך שמצד הקרטלים, קנאביס הוא עסק בדעיכה. לפחות באופן חלקי, הסיבה לכך היא השוק החוקי ההולך ומתרחב מצפון לגבול.

ערימות של מריחואנה, שהוכנו להברחה על ידי קרטלי הסמים במקסיקו, והועלו באש / צילום: Reuters, JORGE DUENES

"כל מי שחושב שהחוק הזה יהווה את קליע הקסם שיקטין את הפשע וכמות מקרי הרצח מחזיק בגישה אופטימית מדי", אמר אלחנדרו הופ, חוקר ביטחון וקצין מודיעין בדימוס. הופ ואחרים אומרים שהסיכוי היחיד של מקסיקו להילחם בקרטלים באופן מוצלח הוא בעזרת מוסדות אכיפת חוק חזקים, ומקסיקו לא הצליחה להקים כאלה.

הצבא המקסיקני נשלח מאז 2006 למלחמות בעיקר נגד הקרטלים ההולכים ומתחזקים. בתקופה זו, שיעור מקרי ההרג עלה, כאשר כנופיות יריבות נלחמו זו בזו ונגד כוחות הביטחון.

גישה חדשה לשימוש אזרחי בסמים

הצעד האחרון של מקסיקו לכיוון לגליזציה של קנאביס הוא חלק מתנועה רחבה יותר מצד מדינות המנסות גישות חדשות בהתמודדות עם שימוש בסמים על ידי האזרחים ומלחמה נגד שרשראות האספקה שלהם. במשך כמה עשורים, המדיניות התמקדה כמעט לחלוטין בגישה של חוק וסדר, על ידי כליאת המשתמשים בסמים וניסיונות לפגוע בשרשראות האספקה של סמים אסורים.

בפורטוגל, שווייץ, הרפובליקה הצ'כית, הולנד, ארגנטינה, קוסטה ריקה ומקסיקו ניסו הממשלות להטמיע סוג מסוים של אי הפללה בכל הנוגע להחזקת כמויות קטנות של סמים לצריכה עצמית. זה הוביל לירידה בהדבקות באיידס ובמחלות מידבקות אחרות והקטין את מספר מקרי המוות ממנת יתר, אמרה פרז מהארגון האמריקאי.

מנגד, אקטיביסטים בעד לגליזציה אומרים שהצעת החוק הנוכחית אינה הולכת רחוק מספיק לכיוון הקמת תעשייה חוקית שתוכל להתחרות באופן יעיל עם הקרטלים. על פי הצעת החוק של הסנאט, צרכנים יוכלו לשאת עד 28 גרם של קנאביס מחוץ לביתם ולגדל עד שמונה עציצים למשק בית. מי שייתפס מחזיק יותר מ-28 גרם יקבל קנס, ורק החל מהחזקה של כמות של 200 גרם או יותר, יינקטו הליכים פליליים העשויים להסתיים במאסר.

חברות ואנשים פרטיים יוכלו לייצר, להפיץ, למכור, לייצא ולייבא קנאביס, בהתאם לאמות מידה מחמירות ורישוים שיינתנו על ידי סוכנויות רגולציה חדשה שתוקם למטרה זו, תהליך שצפוי להיות ארוך ויקר.

המהלך יכול להביא לשחיתות ממשלתית

"הצעת החוק של הסנאט רואה בעיני רוחה שוק עם רגולציה מוגזמת שבוודאי יביא לעלויות גבוהות עבור השחקנים החוקיים, מה שיקשה עליהם להתחרות עם השוק הלא חוקי", אמר חואן פרננדו טורס לנדה, עורך דין בחברת Hogan Lovells שנלחם במשך שנים למען לגליזציה של קנאביס במקסיקו. "הרגולציה העודפת הזו תהפוך את כל התהליך לפגיע לשחיתות מצד הממשלה", הוא הוסיף.

זו הסיבה שמחוקקים בבית התחתון רוצים להגדיל את כמות הקנאביס שמותר לאנשים לשאת ל-200 גרם, ולהפוך את כל התהליך של השגת רישוי לגדל ולהפיץ קנאביס לפשוט יותר, אמר מייר. הם גם מתנגדים ליצירתה של סוכנות רגולציה חדשה, ובמקומה, הם מעוניינים שמשרד הבריאות המקסיקני ינפיק את ההרשאות ויפקח עליהן.

ובינתיים, מול הסנאט במקסיקו סיטי, כ-24 פעילי קנאביס תקעו יתדות בפארק ואמרו שאין להם כוונה לזוז משם. במחנה המאולתר כמה שקי שינה, מטבח ושירותים המחוברים לביוב העירוני. בעזרת לוחות עץ גדולים, פטישים ומסמרים, הם שוקדים על הקמת מוזיאון קנאביס קטן במקום.

מרכז תרבותי המוקדש לקנאביס

הם נמצאים במשא ומתן מול הרשויות על הפיכת הפארק למרכז תרבותי קבוע המוקדש לקנאביס, אמר פפה ריברה. אחד הפעילים.

"אנחנו לא מוכנים לקבל מגבלות על זכותנו לקצור ולצרוך באופן חופשי", אמר לאחרונה ריברה, בעודו צועד בין שיחי מריחואנה גבוהים. "אם אתה לא צריך רישיון לשתות כמה אלכוהול שתרצה, למה שאנחנו נסכים למגבלות על זכותנו לעשן מריחואנה כמה שנרצה?"

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות