גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

10 שנות מאסר נגזרו על אמיר ברמלי בגין הונאת משקיעים בהיקף של 340 מיליון שקל

ברמלי, מייסד ומנהל קבוצת רוביקון וקרן קלע, הורשע באחת מפרשות ההונאה החמורות שהיו בישראל ● הפרקליטות, שביקשה להטיל עליו מאסר מינימלי של 16 שנים, הודיעה כי "תלמד את פסק הדין" ● אחד מקורבנותיו של ברמלי: "בהתחשב בזה שהוא הרס לאנשים את החיים, הוא יצא בזול"

אמיר ברמלי בבית המשפט / צילום: איל יצהר
אמיר ברמלי בבית המשפט / צילום: איל יצהר

10 שנות מאסר נגזרו היום (ה') על אמיר ברמלי, מייסד ומנהל קבוצת רוביקון וקרן קלע, בגין הרשעתו בהונאת משקיעים בהיקף של 340 מיליון שקל, מהחמורות שהיו בישראל. כמו כן, על ברמלי נגזר גם קנס בסך 400 אלף שקל.

אחד מקורבנותיו של ברמלי, פנסיונר של דן שהשקיע אצל ברמלי 2 מיליון שקל, אמר אחרי הדיון כי "בהתחשב בזה שהוא הרס לאנשים את החיים, הוא יצא בזול".

השופט חאלד כבוב כתב בהכרעת הדין על ברמלי כי הוא "בעל אישיות עוצמתית שידע לכבוש את האנשים סביבו", וכי "המצגים המובאים למשקיעים - אותם הוא עצמו הכתיב - הם מצגים כוזבים, וברמלי אף ידע כי המשקיעים היו מעוניינים בהשקעה סולידית ובטוחה - ולא היו משקיעים כלל לו היו יודעים מה יהיה השימוש שייעשה בכספם".

על רו"ח אלי עופר, ששימש כחשב החברה הציבורית קלע השקעות, נגזר מאסר על-תנאי בגין הרשעה בהפרת אמונים, עבירות מנהלים ועבירות דיווח. עופר העביר לבקשתו של ברמלי כספים מהחברה הציבורית למטרותיו הפרטיות של ברמלי.

התיק נגד ברמלי מתנהל מאז 2016 ומגיע לסיומו לאחר דחיות מרובות ושתי חקירות חדשות שנפתחו נגדו במהלך ניהול התיק. האחת ברשות ניירות ערך בגין אותן עבירות בהן הורשע, והשנייה בגין חשד לאיומים ולסחיטת בנו של השופט כבוב על-מנת להביא לפסילת השופט. בקשתו של ברמלי לפסול את השופט כבוב מלדון בעניינו על רקע התיק החדש נדחתה בבית המשפט המחוזי ובעליון.

ברמלי הורשע בהונאת 550 משקיעים לאחר שהבטיח להם תשואה גבוהה ללא היתכנות מעשית, ותוך הטעיית המשקיעים, רכש חברות כושלות ומשיכת כספים לשימושו הפרטי. ברמלי הורשע בעבירות שבוצעו בשנים 2012-2015: גניבה בידי מורשה, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים וגיוס כספים ללא תשקיף ועבירות הלבנת הון.

בית המשפט קבע כי החומרה בתיק היא בפער עצום והבלתי נסבל בין המצגים שהציג ברמלי לבין השימוש שעשה בכספים.

הכרעת הדין של השופט כבוב מתארת כיצד המשקיעים הולכו שולל, ואיך גרם להם ברמלי, בזכות כישוריו, להאמין שהשקעתם בטוחה. לא זו בלבד שהוסבר למשקיעים השונים כי מדובר בהשקעה בטוחה, אלא שהוסבר להם כי מדובר במתווה השקעה של השלמות הון לטווח של 72 שעות.

בפועל לא נמצא ולו משקיע אחד שכספו שימש לצורך זה. ההבטחה כי כספי המשקיעים חוזרים לקרן תוך 72 שעות, גרמה להם לביטחון והובילה להחלטת מאות המשקיעים לבחור בקרן.

ברמלי גייס משקיעים בעצמו ובאמצעות אנשי שיווק, והבטיח תשואה גבוה עם סיכון נמוך.

עו"ד חנה קורין ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה, שניהלה את התיק, מסרה בתום הדיון כי "העונש שנגזר היום על אמיר ברמלי הוא עונש משמעותי שמבטא גישה מחמירה כלפי הונאת משקיעים בשוק ההון. בית משפט קיבל את עמדת התביעה כי יש לשלוח מסר חשוב לכל יזם הסבור כי הוא יכול לגייס כספים מן הציבור ללא אחריות, להתעלם מהחובות המוטלות עליו ולמעול באמונם של משקיעים המעבירים לו את מיטב חסכונותיהם. לצד זאת, העונש שהוטל נמוך יותר מהעמדה שהצגנו, ונלמד את גזר הדין". נזכיר כי הפרקליטות ביקשה לגזור על אמיר ברמלי לפחות 16 שנות מאסר.  

הונה פנסיונרים ללא הבנה בשוק ההון ומשקיעים מתוחכמים

בין קורבנות הפרשה פנסיונרים, חלקם ללא הבנה בשוק ההון, כאלה שהשקיעו את כל חסכונותיהם ואת מיטב כספם באותה השקעה "חסרת סיכון". חלק אחר של המשקיעים הם בעלי תפקידים כלכליים, מתוחכמים ובעלי ידע. בין המשקיעים ניתן למצוא אנשי נדל"ן, מהנדסים, רופאים ואנשי מחשבים.

אחת הקורבנות של ברמלי היא רואת חשבון, שעבדה ברשות ניירות ערך בעבר, ולמרות הבנתה בשוק ההון, הולכה שולל על-ידי ברמלי. היא השקיעה לאחר שהוסבר לה כי קרן קלע מבצעת השלמות הון בלבד בסיכון נמוך.

אפילו לאחר שהחלה החקירה בעניינה של קרן קלע, היא ובן זוגה השקיעו סכום נוסף של 200 אלף שקל, כתוצאה ממכתב אותו קיבלה מקרן קלע, ממנו למדה כי החקירה הייתה בעניינה של רוביקון, ולכן מכיוון שכספיה הושקעו בקרן קלע, היא סברה כי החקירה לא נוגעת לה.

משקיע אחר סיפר איך התפתה להשקיע אצל ברמלי. לדבריו, "הוצגה השלמת הון, מין סיפור לא ברור, מאוד יפה, מדבר על כסף שחוזר וכסף שחוזר בפועל, ואתה שואל מה זה, הוא מציג לך את הסיפור, סוג של השקעה בסיכון מאוד נמוך, חסרת סיכון, לא זוכר מה, וזו ההשקעה, אז אתה אומר וואלה, מעניין".

ברמלי מיוצג על-ידי עורכי הדין גיא עין צבי, לירן זילברמן ועמית זיו מטעם הסנגוריה הציבורית. התיק נוהל על-ידי עו"ד חנה קורין ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה. התיק נחקר על-ידי רשות ניירות ערך. 

רשות ניירות ערך מסרה בתגובה: ״גזר הדין שניתן בתיק אמיר ברמלי הוא החמור ביותר שנגזר בתיקי ניירות ערך. מדובר בעונש משמעותי שמבטא גישה מחמירה כלפי הונאת משקיעים בשוק ההון. גזר הדין שולח מסר חשוב לכל יזם - גיוס כספים מהציבור חייב להיעשות על-פי החוק, ביושר ובשקיפות. גזר הדין הוא מסר חשוב ומרתיע גם לציבור הרחב להיזהר ממיזמים לא מפוקחים ומהבטחות לתשואות מופרזות". 

ת.פ. 52446-06-16

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Yuki Iwamura

מאיומים למעשים: טראמפ הכריז על מכס נוסף של 100% על יבוא מסין

נשיא ארה"ב הודיע כי המכסים החדשים יתווספו לכל מכס קיים וייכנסו לתוקף ב-1 בנובמבר ● עוד בשלב האיום של טראמפ, השווקים כבר הגיבו בירידות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מציג - כמה שווה להישאר במדד ת"א 35

מניית דמרי ירדה מעט לאחר שדיווחה על גיוס של יותר מ־400 מיליון שקל, במהלך משולב של הפחתת מחיר אופציות והקצאת מניות פרטית להראל ● המהלך נועד להקפיץ את שווי השוק של החברה כדי למנוע את הדחתה ממדד ת"א־35, אך ימי המסחר הקרובים יקבעו אם הניסיונות צלחו ● בינתיים, הראלי של חברות הבנייה נמשך

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: ap, Ng Han Guan

מלחמת הסחר חוזרת? טראמפ שולח מסר מרגיע לשווקים

החשש מהתחממות מלחמת הסחר מול ארה"ב חזר בגדול בסוף השבוע ● סין הגבילה יצוא מינרלים ומתכות נדירות, טראמפ הגיב פומבית באיומי מכסים גבוהים והפיל את וול סטריט ● כעת, הנשיא האמריקאי מנסה מעט להרגיע: "אל תדאגו לגבי סין, הכל יהיה בסדר"

היערכות לביקור טראמפ בנתב''ג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור משרד הביטחון

כביש 1 נחסם, ומה קורה בנתב"ג? השינויים בשל ביקור טראמפ

במהלך ביקורו של נשיא ארה"ב היום נחסמו כבישים המובילים לירושלים וברחבי הבירה, כמו גם באזור המרכז ● רשות שדות התעופה ממליצה לטסים להגיע לנתב"ג רק באמצעות רכבת ישראל, שמפעילה מערך מתוגבר ● אלה שינויי התנועה שכדאי להכיר והלו"ז המלא של הביקור

מפעל HP בקרית גת / צילום: יח''צ

גל פיטורים של "אחרי החגים" בפתח: HP אינדיגו תפטר עשרות עובדים

HP תחל אחרי החגים בגל פיטורים שיעמוד על עשרות עובדים, ככל הנראה בין 50 ל- 90, מתוך 2,500 עובדי החברה בישראל ● מצבת העובדים של החברה בישראל ובעולם לא השתנתה - והיא עומדת על 2,500-2,400 עובדים בישראל בשנתיים האחרונות ועל 58 אלף בעולם, נכון לתחילת השנה

עסקת שיא בחריש / צילום: Locktyevarchviz

קומה 27 עם בריכה: בכמה נמכרה הדירה הנדירה בחריש?

פנטהאוז ביישוב חריש, בן 6 חדרים בשטח של 211 מ"ר, עם מרפסת בשטח 185 מ"ר ובריכה, נמכר ב־5 מיליון שקל ● מדובר בפנטהאוז בקומה ה־27 במגדל הגבוה ביותר שנבנה ביישוב

פטרישייה הייסמית. סצנות קאמריות נפלאות / צילום: Reuters, imago images/teutopress

גם שנים לאחר שנכתבה: "קריאת הינשוף" היא יצירה שלא נותנת מנוחה

תרגום חדש לרומן של אם המותחנים הפסיכולוגיים, פטרישיה הייסמית,
מציג לקורא קלאסיקה מודרנית ופוסע על הקו הדק בין אהבה לאלימות

טראמפ ונתניהו בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

נתניהו ביטל את הביקור בפסגת שארם בגלל החג

לפי דיווחים, נשיא מצרים א-סיסי שוחח עם נתניהו בטלפון, לראשונה לאחר תקופה ארוכה ● מטרת הוועידה הרשמית בשארם היא לייצר תמיכה רחבה בהסכם לסיום המלחמה בין ישראל לחמאס

דייב לובצקי / צילום: אייל טואג

מנכ"ל אי.בי.אי מנתח איך ישפיע ההסכם על הבורסה ומזהיר - אל תקנו דירה להשקעה

דייב לובצקי, מבעלי בית ההשקעות אי.בי.אי, טוען כי אם ההסכם לסיום המלחמה יגיע יחד עם מהלך גאו־פוליטי משמעותי, "כסף רב שיצא מפה, יוכל לחזור במהירות" ● על ההיערכות לקראת המעבר למסחר בימי שישי: "אירוע מורכב. יש עוצר יציאות אצלנו בינואר" ● בפודקאסט "כוחות השוק" הוא מדבר גם על מהפכת המסחר שמשנה את הכללים בבורסה ● ובתחום אחד הוא מודה: "ניסינו ולא הצלחנו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בוול סטריט: נאדס"ק זינק ביותר מ-2%; ברודקום קפצה

נאסד"ק זינק ב-2.2%, מדד S&P 500 קפץ ב-1.5% ודאו ג'ונס הוסיף 1.3% ● נעילה חיובית באירופה ● ברודקום ו-OpenAI הודיעו שחתמו על הסכם לפיתוח שבבים ● לאחר שביום שישי איומים של נשיא ארה"ב לחזרת מלחמת הסחר נגד סין הפילו את וול סטריט, מסרים מרגיעים מצידו החזירו את וול סטריט לעליות חדות ● למרות זה, המסחר באסיה הושפע מאיומי טראמפ - ונרשמו בו ירידות

הותר לפרסום: רס''ר במיל' שמואל גד רחמים מת מפצעיו לאחר שנפצע בשבוע שעבר מפיצוץ רימון צה''לי

הותר לפרסום: הלוחם במיל' שמואל גד שנפצע קשה בתאונה מבצעית בדרום הרצועה נפטר מפצעיו

רס"ר במיל' שמואל גד רחמים מת מפצעיו לאחר שנפצע בשבוע שעבר מפיצוץ רימון צה"לי ● שליחו המיוחד של טראמפ וחתנו ג'ארד קושנר משתתפים בעצרת לשחרור החטופים בכיכר החטופים בתל אביב ● נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אישר: החטופים יחזרו ביום שני. בנוסף, הנשיא הביע אופטימיות לגבי הפסקת האש: "כולם עייפים מהמלחמה" ● ערוץ אל-ג'זירה פרסם פרטים מתוך מסמך מפורט של השלבים הביצועיים ליישום תוכנית טראמפ: שחרור החטופים  יתבצע עד יום שני ב-6:00 בבוקר ללא טקסים, ובמקביל - הסיוע ההומניטרי ייכנס לעזה באופן מיידי • 48 חטופים, 736 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

פרויקט פינוי־בינוי. מינימום של 24 יח''ד / צילום: שי אשכנזי

מיזמי פינוי־בינוי: אין תוקף להבטחות בעל־פה

דיירים הגישו תביעה נגד יזם, לאחר שלטענתם לא עמד בהתחייבות שניתנה להם על־ידו בעל־פה ● תביעתם נדחתה, ופסק הדין מדגיש את הצורך בשקיפות בהסכמי התחדשות עירונית

מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און / צילום: Shutterstock, Alexander Khitrov

במצעד ענק: צפון קוריאה הציגה העתקה למל"ט מתאבד ישראלי

קוריאה הצפונית, אחת הידידות הקרובות של משטר האייתוללות, קיימה ביום שישי מצעד צבאי ענק שבו הוצג מל"ט מתאבד שנראה כהעתקה של "הארופ" מתוצרת התעשייה האווירית ● ההעתקה הצפון קוריאנית ברורה לא רק מעצם הכלי, צורתו והמבנה, כי אם גם בגלל המשגרים שהוצגו – וזהים להארופ

ליאור ועופר פיין במטולה. הקימו את עגלת הקפה גולדי / צילום: אלה לוי-וינריב

במטולה התיירים חוזרים לצימרים, בקריית שמונה הרחובות מתעוררים: החיים בצפון שבים בהדרגה למסלולם

הגליל העליון חוזר לשגרה לאחר 14 חודשי מלחמה מול חיזבאללה, שהובילה להרס רב באזור ● יותר ויותר עסקים נפתחים מחדש, רוב התושבים חוזרים לבתיהם, והמוני ישראלים מגיעים לחוות את הטבע היפה שבאזור ● אבל יש גם מי שמדבר על לא מעט אתגרים בדרך: "נאבקים על לקבל פיצוי ראוי, המדינה עדיין לא באירוע"

אילוסטרציה: Shutterstock

"דברים מוזרים קורים בסין": מה הפיל אמש את השווקים, ואיך ממשיכים מכאן?

הבורסה האמריקאית סגרה את יום המסחר האחרון לשבוע עם ירידות חדות במיוחד ● הסיבה: עימות חדש-ישן בין ארה"ב לסין, שכולל איומים בהטלת מכסים גבוהים ● המניות שנפלו, הבודדות שעלו, ואיך כל זה קשור לנסיגה הפתאומית של השקל?

זוכי פרס נובל לכלכלה לשנת 2025: פטר הוביט, פליפ אגיו וג'ואל מוקיר / צילום: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

בין הזוכים בנובל לכלכלה: ישראלי אמריקאי שמלמד באוניברסיטת ת״א

3 זוכים בפרס נובל לכלכלה ל-2025: ג'ואל מוקיר מאונבירסיטת נורת'ווסטרן בארה"ב, פיליפ אגיו מ-INSEAD בצרפת ובית הספר לכלכלה של לונדון ופטר הוביט מאוניברסיטת בראון ● מוקיר הוא יהודי אמריקאי בעל שורשים ישראלים, והוא קיבל את הפרס עבור ההבנה כי לא החדשנות הטכנולוגית לבדה אחראית על הצמיחה.

המתווך הטורקי איברהים קאלין / צילום: Reuters, Murat Gok / Anadolu

צלם טבע ואיסלמיסט: האיש ששלח ארדואן לרקום את עסקת החטופים

מאחורי שיחות הפסקת האש פועלים שניים מהאנשים המשפיעים ביותר במזרח התיכון - אחמד עבד אל־ח'אלק, מנהל "התיק הפלסטיני" המצרי, ואיברהים קאלין, ראש סוכנות הביון הטורקית ● הראשון מזוהה בקשריו ההדוקים עם חמאס, השני פועל בשליחות ישירה של ארדואן - ושניהם מנסים לעצב את היום שאחרי בעזה

אבינתן אור במפגש עם בת זוגו נועה ארגמני / צילום: דובר צה''ל

עדויות השורדים: אלקנה הוחזק במנהרות, אבינתן שהה שנתיים לבד בשבי

בשתי פעימות שוחררו 20 החטופים החיים - ועתה הם מתאחדים עם משפחותיהם • תחילה שוחררו איתן מור, גלי וזיו, מתן אנגרסט, עמרי, גיא ואלון ולאחר מכן רום, אריאל, מקסים, דוד, איתן הורן, שגב, בר, מתן צנגאוקר, נמרוד, יוסף, אבינתן, אביתר ואלקנה • ארבעת ארונות החללים נמצאים במכון לרפואה משפטית ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

תוכנית האוצר למס מינימלי של 15%: איך זה יעבוד, ומי על הכוונת?

אחרי שנתיים של עבודה, הפיץ משרד האוצר את תזכיר החוק שיחייב מס מינימלי של 15% מחברות ענק בינלאומיות החל מ־2026, בהתאם להסכם של ה־OECD ● אך התנגדות ממשל טראמפ להסכם מעמידה את הרפורמה בספק ● בינתיים בארץ מחפשים דרכים לתמרץ השקעות זרות ● גלובס עושה סדר

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

סין מגיבה להאשמות האמריקאיות נגדה. האם בכל זאת תתקיים פגישה בין הנשיאים?

בתגובה להאשמות מצד ארה"ב בדבר כפייה כלכלית, סין טוענת כי החלטתה להטיל מגבלות יצוא חדשות על מתכות נדירות היא "צעד לגיטימי" בהתאם לחוק הבינלאומי ● דובר משרד המסחר הסיני: "מדובר במנגנון פיקוח, לא באיסור יצוא"