גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם נועם ברדין הוא מנהל ישראלי טיפוסי ולמה נמכרת מייהריטג'?

מייהריטג' נמכרת לפי שווי של 600 מיליון דולר, האם זה בגלל העובדים, המשקיעים או המתחרים? ● וגם למה ראש מערך הסייבר טוען שהוא חסר אונים ● השבוע שהיה בהייטק ובטכנולוגיה

נועם ברדין / צילום: איל יצהר
נועם ברדין / צילום: איל יצהר

שבוע טוב,

השבוע הסתיים בהודעה על מכירת השליטה בחברת מייהריטג' לפי שווי של 600 מיליון דולר. במסגרת העסקה המשקיעות הגדולות - הקרנות בסמר, אינדקס ואקסל - ימכרו את כל המניות בחברה וגם העובדים יוכלו לממש אופציות. חלק מהמשקיעים הפרטיים כמו יובל רכבי וגיגי לוי-וייס יישארו בחברה, אך ככל הנראה ימכרו גם הם חלק מההחזקה.

מייהריטג', שהקים מהנדס התוכנה גלעד יפת, היא חברה ותיקה שנוסדה אי שם ב-2003 כרשת חברתית לאיתור אילן יוחסין משפחתי. יפת הקים את החברה בתחילה כבוטסטראפ (סטארט-אפ ללא מימון חיצוני) ואמר בראיונות שהסתייג מלגייס כסף מקרנות כי פחד לאבד את השליטה בחברה. בסוף הוא התרצה ולקח כסף חיצוני ב-2005.

מה הוביל למכירה של מייהריטג', חברה רווחית שלא צריכה מזומנים לפעילות שוטפת? המנכ"ל והמייסד יפת אמר כי רצה לתגמל סופסוף את העובדים. גורמים אחרים המעורים בעסקה העריכו שחלק מבעלי המניות לחצו להיפגש עם מזומנים, שנים אחרי ההשקעה. ואולי הסיבה קשורה בכלל למתחרות. שתיים מהמתחרות הגדולות של מייהריטג' בתחום הגנטיקה ביצעו גם הן לאחרונה מהלכים משמעותיים. חברת 23andMe עומדת להפוך לציבורית במיזוג עם ספאק לפי שווי של 3.5 מיליארד דולר. מתחרה אחרת Ancestry נרכשה על ידי ענקית ההשקעות בלקסטון ב-4.5 מיליארד. בנסיבות אלו אולי מייהריטג' הייתה חייבת להיפגש עם מימון גדול?

והנה עוד אופציה. מייהריטג' החלה את דרכה בתור רשת חברתית לבניית אילנות יוחסין וממשיכה להתפתח בתחום. רק השבוע השיקה אופציית דיפ-פייק (די קריפית) להפוך תמונות סטילס של קרובי משפחה נפטרים לסרטונים חיים. ב-2016 החברה נכנסה לתחום של בדיקות גנטיות לאיתור קרובי משפחה, תחום שהפך טרנדי לרגע ואמור היה להיות מנוע צמיחה עתידי של מייהריטג' אבל מאז דעך. ב-2019 החברה השיקה גם בדיקה לצורך גילוי מידע רפואי ללקוחות, אך מאז לפי דיווחיה יצאה מהתחום. גורם שמכיר את החברה העריך כי בסופו של דבר הרכישה נועדה לעזור למייהריטג' לחדור לתחום הרפואי בדרך כזו או אחרת.

הרוכשת של מייהריטג', קרן פרנסיסקו פרטנרס, בוודאי לא פראיירית. אם מסתכלים על הרכישות שביצעה בישראל כמו אקס ליבריס, דמאטק, קליקסופטוור ו-NSO, רואים שהקרן עשתה סיבובים מהירים של קנייה ומכירה תוך שנתיים עד חמש שנים עם רווח של 170%-400%. פרנסיסקו פרטנרס "כיכבה" בחודש שעבר בתחקיר מאוד לא מחמיא של רשת בלומברג שטען כי שורת חברות בבעלותה מכרו כלים רגישים למעקב וצנזורה למדינות עם רקורד בעייתי של זכויות אדם.

התחקיר טען כי האסטרטגיה של פרנסיסקו פרטנרס היא לזהות ולשפץ חברות עם טכנולוגיה טובה וניהול פחות טוב, וציטט הצהרה של הקרן כי מטרתה היא "לקנות בלבול בהנחה ולמכור בפרמיה בהירות". גורם הקשור בעסקה טען כי במקרה הזה הקרן "השקיעה בצוות הקיים ולא מתכננת להביא אנשים חדשים. הקרן תזרים מזומנים כדי לבצע רכישות ותיתן לחברה שקט תעשייתי". נצטרך לחכות ולראות.

סיכום השבוע בהייטק וטכנולוגיה עם שמונה דברים מעניינים שכתבנו עליהם

לקבלת סיכום השבוע בהייטק במייל: הירשמו כאן

לשאלות, הצעות והערות - מוזמנים לכתוב לי ofirdor11@gmail.com

1. מערך הסייבר רוצה עוד סמכויות

יגאל אונא, ראש מערך הסייבר הלאומי, אומר שהוא חסר אונים וזקוק לסמכויות נוספות כדי לפעול. "התסכול שלנו בא לידי ביטוי כאשר אנשי סייבר מקצועיים באים ואומרים על סף דמעות אנחנו רואים את המתקפות עומדות להתרחש לנגד עינינו, אבל הגופים שאנחנו פונים אליהם להזהיר אותם לא רוצים לעשות מה שצריך. אני רוצה במקרים מסוימים את הסמכות לבוא ולהגיד לחברה תעצרי בצד ותוציאי תעודות, תבצעי עכשיו את הדברים האלה", הוא אומר בראיון. אלא שיש מי שמזהירים כי הסמכויות המדוברות יכולות להעניק למערך גישה נרחבת מדי לארגונים.

2. מנצלים את האופציות

אקוויטי בי מחברת בין עובדים שעוזבים סטארט-אפים וצריכים לממש אופציות לבין משקיעים שעוזרים לה לממן זאת בתמורה לריבית נאה. הסטארט-אפ המסקרן הודיע השבוע על גיוס 20 מיליון דולר וחשף גם את התוכניות העתידיות: לעזור לעובדי סטארט-אפים להפוך את האופציות למזומן עוד לפני האקזיט. "היעד שלנו הוא לעזור לעובדי סטארט-אפים להשתתף בהצלחה של החברה ועובדים שעוזבים הם רק צד אחד של זה. ישנם גם עובדים שנשארים בסטארט-אפ ולא רוצים לעזוב, אבל הזמן הממוצע להנפקת חברה התארך מאוד מארבע ל-12 שנה, מה שאומר שהם מחכים הרבה להיפגש עם הכסף. לפעמים נוצר מצב ש-90% מההון העצמי שלהם קבור באופציות בחברה", אומר המנכ"ל אורן ברזילי.

3. מי מספר אחת?

במשך שנים ארוכות הייתה טבע החברה הישראלית הגדולה ביותר במונחי שווי שוק. לאחר שחברת התרופות נקלעה לקשיים, עקפה אותה ענקית אבטחת הסייבר צ'ק פוינט ב-2017, ושמרה על עמדת ההובלה במשך כשלוש שנים. אך לאחרונה חלו שינויים תכופים בעמדת ההובלה: החברות נייס, סולאראדג' ונובוקיור הפכו כל אחת בתורה לחברה הישראלית בעלת השווי הגבוה ביותר למשך זמן מסוים. כעת הגיע תורה של WIX. מאז הונפקה ב-2013 המניה של WIX רשמה תשואה של מעל 2,000%. מה היה למנכ"ל החברה אבישי אברהמי להגיד לעובדים על העלייה לצמרת?

4. מנהל ישראל בתאגיד אמריקאי

השבוע המשכנו לעסוק עוד בפוסט המהמם שכתב מנכ"ל וייז הפורש נועם ברדין על עודף הבירוקרטיה והדגש המופרז על העובד בגוגל. שאלנו ארבעה מבכירי תעשיית ההייטק הישראלית מה הם חשבו עליו ושמענו דעות סותרות. פרופ' ברוך שמעוני, מומחה לניהול חוצה תרבות באוניברסיטת בר-אילן, חשב שהתגובה של ברדין טיפוסית מאוד למנכ"ל ישראלי בארה"ב. "ישראלים באים מתרבות צה"לית קרבית שמקצרת את הדרך ליעד בכל מחיר וקשה להם להסתגל למערכות אמריקאיות ממוסדות המבוססות נהלים וחוקים פורמליים", אמר שמעוני.

5. "השלב הכי טוב להכניס משקיע לסטארט-אפ הוא כשאתה הכי לא צריך את הכסף"

רובי ארונשוילי, מייסד ומנכ"ל חברת הסייבר CYE, מחלק טיפים בכנס הסייבר של גלובס.

6. פרישה מהירה

אורי פרנק קודם רק לפני שבועיים וחצי לתפקיד סגן נשיא תאגידי, אחת הדרגות הבכירות ביותר באינטל העולמית. אלא שכעת הוא הודיע במפתיע על עזיבת החברה.

7. עולם מטורף

בפברואר אשתקד גייסה חברת הסייבר סנטינל וואן לפי שווי 1.1 מיליארד דולר. עכשיו לפי הדיווח היא בוחנת הנפקה לפי 10 מיליארד, פי תשעה.

8. שנתיים אחרי

מקדונלד'ס רכשה את דיינמיק יילד ב-2019 תמורת 300 מיליון דולר. כעת הענקית בוחנת מכירת חלק מהחברה.

עוד כתבות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים