גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם נועם ברדין הוא מנהל ישראלי טיפוסי ולמה נמכרת מייהריטג'?

מייהריטג' נמכרת לפי שווי של 600 מיליון דולר, האם זה בגלל העובדים, המשקיעים או המתחרים? ● וגם למה ראש מערך הסייבר טוען שהוא חסר אונים ● השבוע שהיה בהייטק ובטכנולוגיה

נועם ברדין / צילום: איל יצהר
נועם ברדין / צילום: איל יצהר

שבוע טוב,

השבוע הסתיים בהודעה על מכירת השליטה בחברת מייהריטג' לפי שווי של 600 מיליון דולר. במסגרת העסקה המשקיעות הגדולות - הקרנות בסמר, אינדקס ואקסל - ימכרו את כל המניות בחברה וגם העובדים יוכלו לממש אופציות. חלק מהמשקיעים הפרטיים כמו יובל רכבי וגיגי לוי-וייס יישארו בחברה, אך ככל הנראה ימכרו גם הם חלק מההחזקה.

מייהריטג', שהקים מהנדס התוכנה גלעד יפת, היא חברה ותיקה שנוסדה אי שם ב-2003 כרשת חברתית לאיתור אילן יוחסין משפחתי. יפת הקים את החברה בתחילה כבוטסטראפ (סטארט-אפ ללא מימון חיצוני) ואמר בראיונות שהסתייג מלגייס כסף מקרנות כי פחד לאבד את השליטה בחברה. בסוף הוא התרצה ולקח כסף חיצוני ב-2005.

מה הוביל למכירה של מייהריטג', חברה רווחית שלא צריכה מזומנים לפעילות שוטפת? המנכ"ל והמייסד יפת אמר כי רצה לתגמל סופסוף את העובדים. גורמים אחרים המעורים בעסקה העריכו שחלק מבעלי המניות לחצו להיפגש עם מזומנים, שנים אחרי ההשקעה. ואולי הסיבה קשורה בכלל למתחרות. שתיים מהמתחרות הגדולות של מייהריטג' בתחום הגנטיקה ביצעו גם הן לאחרונה מהלכים משמעותיים. חברת 23andMe עומדת להפוך לציבורית במיזוג עם ספאק לפי שווי של 3.5 מיליארד דולר. מתחרה אחרת Ancestry נרכשה על ידי ענקית ההשקעות בלקסטון ב-4.5 מיליארד. בנסיבות אלו אולי מייהריטג' הייתה חייבת להיפגש עם מימון גדול?

והנה עוד אופציה. מייהריטג' החלה את דרכה בתור רשת חברתית לבניית אילנות יוחסין וממשיכה להתפתח בתחום. רק השבוע השיקה אופציית דיפ-פייק (די קריפית) להפוך תמונות סטילס של קרובי משפחה נפטרים לסרטונים חיים. ב-2016 החברה נכנסה לתחום של בדיקות גנטיות לאיתור קרובי משפחה, תחום שהפך טרנדי לרגע ואמור היה להיות מנוע צמיחה עתידי של מייהריטג' אבל מאז דעך. ב-2019 החברה השיקה גם בדיקה לצורך גילוי מידע רפואי ללקוחות, אך מאז לפי דיווחיה יצאה מהתחום. גורם שמכיר את החברה העריך כי בסופו של דבר הרכישה נועדה לעזור למייהריטג' לחדור לתחום הרפואי בדרך כזו או אחרת.

הרוכשת של מייהריטג', קרן פרנסיסקו פרטנרס, בוודאי לא פראיירית. אם מסתכלים על הרכישות שביצעה בישראל כמו אקס ליבריס, דמאטק, קליקסופטוור ו-NSO, רואים שהקרן עשתה סיבובים מהירים של קנייה ומכירה תוך שנתיים עד חמש שנים עם רווח של 170%-400%. פרנסיסקו פרטנרס "כיכבה" בחודש שעבר בתחקיר מאוד לא מחמיא של רשת בלומברג שטען כי שורת חברות בבעלותה מכרו כלים רגישים למעקב וצנזורה למדינות עם רקורד בעייתי של זכויות אדם.

התחקיר טען כי האסטרטגיה של פרנסיסקו פרטנרס היא לזהות ולשפץ חברות עם טכנולוגיה טובה וניהול פחות טוב, וציטט הצהרה של הקרן כי מטרתה היא "לקנות בלבול בהנחה ולמכור בפרמיה בהירות". גורם הקשור בעסקה טען כי במקרה הזה הקרן "השקיעה בצוות הקיים ולא מתכננת להביא אנשים חדשים. הקרן תזרים מזומנים כדי לבצע רכישות ותיתן לחברה שקט תעשייתי". נצטרך לחכות ולראות.

סיכום השבוע בהייטק וטכנולוגיה עם שמונה דברים מעניינים שכתבנו עליהם

לקבלת סיכום השבוע בהייטק במייל: הירשמו כאן

לשאלות, הצעות והערות - מוזמנים לכתוב לי ofirdor11@gmail.com

1. מערך הסייבר רוצה עוד סמכויות

יגאל אונא, ראש מערך הסייבר הלאומי, אומר שהוא חסר אונים וזקוק לסמכויות נוספות כדי לפעול. "התסכול שלנו בא לידי ביטוי כאשר אנשי סייבר מקצועיים באים ואומרים על סף דמעות אנחנו רואים את המתקפות עומדות להתרחש לנגד עינינו, אבל הגופים שאנחנו פונים אליהם להזהיר אותם לא רוצים לעשות מה שצריך. אני רוצה במקרים מסוימים את הסמכות לבוא ולהגיד לחברה תעצרי בצד ותוציאי תעודות, תבצעי עכשיו את הדברים האלה", הוא אומר בראיון. אלא שיש מי שמזהירים כי הסמכויות המדוברות יכולות להעניק למערך גישה נרחבת מדי לארגונים.

2. מנצלים את האופציות

אקוויטי בי מחברת בין עובדים שעוזבים סטארט-אפים וצריכים לממש אופציות לבין משקיעים שעוזרים לה לממן זאת בתמורה לריבית נאה. הסטארט-אפ המסקרן הודיע השבוע על גיוס 20 מיליון דולר וחשף גם את התוכניות העתידיות: לעזור לעובדי סטארט-אפים להפוך את האופציות למזומן עוד לפני האקזיט. "היעד שלנו הוא לעזור לעובדי סטארט-אפים להשתתף בהצלחה של החברה ועובדים שעוזבים הם רק צד אחד של זה. ישנם גם עובדים שנשארים בסטארט-אפ ולא רוצים לעזוב, אבל הזמן הממוצע להנפקת חברה התארך מאוד מארבע ל-12 שנה, מה שאומר שהם מחכים הרבה להיפגש עם הכסף. לפעמים נוצר מצב ש-90% מההון העצמי שלהם קבור באופציות בחברה", אומר המנכ"ל אורן ברזילי.

3. מי מספר אחת?

במשך שנים ארוכות הייתה טבע החברה הישראלית הגדולה ביותר במונחי שווי שוק. לאחר שחברת התרופות נקלעה לקשיים, עקפה אותה ענקית אבטחת הסייבר צ'ק פוינט ב-2017, ושמרה על עמדת ההובלה במשך כשלוש שנים. אך לאחרונה חלו שינויים תכופים בעמדת ההובלה: החברות נייס, סולאראדג' ונובוקיור הפכו כל אחת בתורה לחברה הישראלית בעלת השווי הגבוה ביותר למשך זמן מסוים. כעת הגיע תורה של WIX. מאז הונפקה ב-2013 המניה של WIX רשמה תשואה של מעל 2,000%. מה היה למנכ"ל החברה אבישי אברהמי להגיד לעובדים על העלייה לצמרת?

4. מנהל ישראל בתאגיד אמריקאי

השבוע המשכנו לעסוק עוד בפוסט המהמם שכתב מנכ"ל וייז הפורש נועם ברדין על עודף הבירוקרטיה והדגש המופרז על העובד בגוגל. שאלנו ארבעה מבכירי תעשיית ההייטק הישראלית מה הם חשבו עליו ושמענו דעות סותרות. פרופ' ברוך שמעוני, מומחה לניהול חוצה תרבות באוניברסיטת בר-אילן, חשב שהתגובה של ברדין טיפוסית מאוד למנכ"ל ישראלי בארה"ב. "ישראלים באים מתרבות צה"לית קרבית שמקצרת את הדרך ליעד בכל מחיר וקשה להם להסתגל למערכות אמריקאיות ממוסדות המבוססות נהלים וחוקים פורמליים", אמר שמעוני.

5. "השלב הכי טוב להכניס משקיע לסטארט-אפ הוא כשאתה הכי לא צריך את הכסף"

רובי ארונשוילי, מייסד ומנכ"ל חברת הסייבר CYE, מחלק טיפים בכנס הסייבר של גלובס.

6. פרישה מהירה

אורי פרנק קודם רק לפני שבועיים וחצי לתפקיד סגן נשיא תאגידי, אחת הדרגות הבכירות ביותר באינטל העולמית. אלא שכעת הוא הודיע במפתיע על עזיבת החברה.

7. עולם מטורף

בפברואר אשתקד גייסה חברת הסייבר סנטינל וואן לפי שווי 1.1 מיליארד דולר. עכשיו לפי הדיווח היא בוחנת הנפקה לפי 10 מיליארד, פי תשעה.

8. שנתיים אחרי

מקדונלד'ס רכשה את דיינמיק יילד ב-2019 תמורת 300 מיליון דולר. כעת הענקית בוחנת מכירת חלק מהחברה.

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים