גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית מלוכה חכם וקטן? נטישתם של מייגן והארי מדגימה את הקושי בצמצום כוח העבודה בארמון

הנסיך צ'ארלס רוצה לצמצם את מספר בני המשפחה בעלי המשרה בבית המלוכה הבריטי, אך מסתכן בכך שחברים זוטרים יותר ינסו לגזור רווחים מקשריהם המלכותיים

משפחת המלוכה הבריטית ב-2019 / צילום: Reuters, PA Images
משפחת המלוכה הבריטית ב-2019 / צילום: Reuters, PA Images

הנסיך צ'ארלס, יורש העצר לכתר הבריטי, כבר רוצה זמן רב בית מלוכה מצומצם. החזון שלו הופך לאט למציאות, אך לא בדרך שציפה.

הנסיך הארי ומייגן מרקל הם חברי בית המלוכה הבכירים האחרונים שעזבו את תפקידם כחברים במשרה מלאה בבית המלוכה, לאחר סכסוך מתוקשר עם ארמון בקינגהאם לגבי תפקידם במשפחה.

עזיבתם, המגיעה רק שנה אחרי שהנסיך אנדרו, אחיו הצעיר של הנסיך צ'ארלס פרש מבית המלוכה עקב סקנדל שהיה מעורב בו, מותירה את בית המלוכה הבריטי עם כ־12 חברים במשרה מלאה.

בהתחשב במחיר שעולה לתחזק את המשפחה המלכותית, "באמת צריכים להיות בערך שישה" חברים בבית המלוכה, אמר דיוויד מקלור, סופר ומומחה לתקציב בית המלוכה.

הנסיך צ'ארלס עומד בראש המאמצים לקצץ בכמות חברי המשפחה הנהנים מתמיכה כלכלית מטעם הארמון, אבל הקשיים בהתנהלות בזמן עזיבת הנסיך הארי - שכיום מנסה לקדם עם אשתו מייגן מרקל כמה יוזמות כלכליות - מראות כמה קשה זה יכול להיות.

אכן, אם מספר גדול של בני משפחת המלוכה יעזבו את תפקידיהם במשרה מלאה, הם עלולים לחשוף את הארמון לסיכון שאחר כך הם ינצלו את קשריהם המלכותיים כדי להשיג רווח, ואולי יחתרו תחת הדימוי של בית המלוכה - ויגרמו למשלמי המסים הבריטים להיות מנוכרים אליו. העם הבריטי משלם את החשבונות העצומים של אבטחת המלכה ומשפחתה והוצאות אחרות.

המלכה מסרבת להקטין את מספר החברים

בכירים בארמון אומרים שהנסיך צ'ארלס רוצה בית מלוכה הבנוי סביב יורשיו המיידיים ובנות זוגם. השאלה מה לעשות עם שאר בני המשפחה אינה ברורה עדיין.

התקדמות בנושא של צמצום וייעול המשפחה עוכבה בגלל התנגדותה של המלכה אליזבת, בת 94. המלכה סירבה בשנים האחרונות להקטנת מספר חברי בית המלוכה העובדים, כך אומרים אוהדים של משפחת המלוכה. אחד מיוצאי הדופן היה הנסיך אנדרו, שפרש כחבר בכיר בבית המלוכה ב־2019 לאחר שהתפרסמו דיווחים על חברותו בעבר עם עבריין המין המורשע ג'פרי אפשטיין.

בעלה של המלכה אליזבת', הנסיך פיליפ, פרש מתפקידיו הרשמיים ב־2017.

רשת ענפה של חברי משפחה ממשיכה לייצג את המלכה במסיבות רשמיות. המלכה בעצמה משלמת לסגל של חברי בית מלוכה במעמד נמוך יותר מהונה הפרטי. ההוצאות על חובות חברי בית המלוכה ועל הארמונות השונים עלו כמעט והוכפלו מאז 2013 וכעת הן עומדות על כמעט 70 מיליון ליש"ט (97.4 מיליון דולר). אחת הסיבות לכך היא העלות הגבוה של שיפוץ ארמון בקינגהאם. החתונה המפוארת בשנת 2011 של הארי ומייגן עלתה למשטרת תמזה וואלי 3.4 מיליון פאונד. כשני שליש מזה סובסד בידי הממשלה.

במהלך הריאיון עם אופרה ווינפרי ביום ראשון, הדוכס והדוכסית מסאסקס רמזו על תוכניותיהם לאחר עזיבת חיי הארמון. "אפשר להיות חבר בכיר במשפחה, ואז יש את אלה שהם חברים לא בכירים. ואנחנו אמרנו, באופן ספציפי, אנחנו נסוגים מתפקידינו הבכירים כדי להיות בדיוק כמו - אני יכולה לחשוב על כל כך הרבה כאלה שהם הוד מעלתם, נסיכים או נסיכות, ודוכסים או דוכסיות - המרוויחים משכורת, חיים בתחום הארמון, ויכולים לתמוך במלכה כשהם מתבקשים", אמרה מרקל בריאיון.

הארי ומייגן בראיון אצל אופרה, לאחר שעזבו את בית המלוכה הבריטי / צילום: Associated Press, Joe Pugliese/Harpo Productions

בית המלוכה ווינדזור הובך מהניסיון האחרון לכונן מה שבכירים קראו לו "מלוכה גמישה" עם חברים מפורסמים שאמורים גם לייצג את המלכה וגם להרוויח כסף.

בשנות ה־90, המלכה נתנה לנסיך אדוארד רשות להקים חברת הפקות טלוויזיה משלו, ארדנט הפקות. אשתו סופי, הדוכסית מסאסקס, בינתיים, ניהלה חברת יחסי ציבור. הדוכסית הייתה צריכה לפרוש ב־2001 מראשות החברה שלה לאחר שהוקלטה משמיעה הערות ביקורתיות נגד חברי בית המלוכה. מאוחר יותר נסגרה חברת ארדנט הפקות. כיום הנסיך אדוארד הוא בן בית המלוכה במשרה מלאה ומשכורתו ממומנת במידה רבה על ידי אימו.

חוויות מסוג זה רודפות אחרי בית המלוכה במשך השנים והופכות את אנשי החצר לרגישים לגבי סידורים מסוג זה, כך אמרה ג'ודית רובותם, מומחית חוקתית. "את יכולה לסלוח לבן משפחה אבל זו עדיין עבירה שאפשר לפטר בגללה בתוך ארגון", אמרה.

אבל כמו שאמרה הדוכסית מסאסקס לווינפרי, כמה מהחברים הצעירים יותר בבית המלוכה הבריטי הצליחו לחצוב לעצמם נישות. שתי בנותיו של הנסיך אנדרו יצאו לקריירות עצמאיות, אם כי הרקע המלכותי שלהן נותן להן יתרון ברור בחברה הבריטית.

מימין: הנסיכה ביאטריס, הנסיך אנדרו והנסיכה יוג'יני / צילום: Reuters, Chris Jackson

הנסיכה ביאטריס (32) היא הבת הבכורה של אנדרו ואשתו לשעבר שרה פרגוסון, הדוכסית מיורק. ביאטריס עובדת בחברת המידע והתוכנה האמריקאית Afiniti, שם היא מוכרת בשם ביאטריס יורק ומכהנת כסגנית נשיא לפיתוח שותפויות אסטרטגיות. היא התחתנה עם מפתח קרקעות בטקס פרטי בשנה שעברה.

אחותה הנסיכה יוג'ני (30) היא מנהלת בגלריה לאמנות Hauser & Wirth בלונדון ובחייה המקצועיים שמה הוא יוג'ני יורק. בעבר עבדה בחברת המכירות הפומביות באינטרנט Paddle8 בניו יורק.

הנסיכה יוג'ני התחתנה ב־2018 בטקס ראוותני בטירת ווינדזור. מנהיגי מפלגת הלייבור השמאלית וקבוצות המתנגדות למלוכה בבריטניה הטילו ספק בקנה המידה של האירוע, שהזדקק לאמצעי אבטחה משמעותיים. למרות שהחתונה עצמה מומנה על ידי משפחת הכלה, המשטרה המקומית ביקשה מהממשלה 850 אלף פאונד לסיוע בכיסוי הוצאות האבטחה, וקיבלה לבסוף 612 אלף פאונד.

שתי האחיות מוכרות כ"הוד מלכותה" בגלל שירשו את התואר שלהן מאביהן ועבדו עם כל מיני עמותות צדקה ולעיתים הן מייצגות את המשפחה המלכותית.

החתונה של הנסיכה יוג'יני וג'ק ברוקסבנק / צילום: Associated Press, Toby Melville

המצב שונה אצל נכדים אחרים של המלכה. לדוגמה, זארה טינדל לא נחשבת לנסיכה. מעמדה מגיעה מהשושלת הנשית, במקרה שלה דרך אימה, הנסיכה אן, הילדה השנייה והבת היחידה של המלכה אליזבת והנסיך פיליפ. כרוכבת סוסים, התחרתה באולימפיאדה בלונדון ב־2012 והיא נשואה לשחקן לשעבר בנבחרת הראגבי של אנגליה, מייק טינדאל, איתו יש לה שני ילדים.

זארה טינדל באולימפיאדה בלונדון ב־2012 / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

כמו הדודניות שלה, טינדאל, שהיא בת 39, מקדמת כל מיני מטרות צדקה, ופעם השתתפה בתחרות פוקר בין ידוענים על מנת לעזור לעמותה העוסקת בריפוי הסרטן.

הדוכס מגלוסטר נוטה לשמור על פרופיל נמוך ובתור דודן של המלכה, הוא חבר בית המלוכה הבכיר ביותר שאינו צאצא ישיר של המלך ג'ורג' השישי, אביה של אליזבת'.

הוא נולד בשם הנסיך ריצ'רד והיום פונים אליו כהוד מלכותו, הדוכס מגלוסטר. הדוכס, שכבר בן 76, למד ארכיטקטורה ועבד בחברה בלונדון כמה שנים לפני שאחיו הגדול מת בתאונת מטוס והותיר לו את חובות המלוכה כנציג של המלכה וכאחראי על האחוזות של אביו.

כמו חברים אחרים במשפחת המלוכה, הדוכס תומך בארגוני צדקה שונים ובאגודות של ארכיטקטים. בשנת 2013, היה נציגה של המלכה אליזבת בהשבעתו של האפיפיור פרנציסקוס.

חברים אחרים במשפחה המורחבת ממשיכים לייצג את המלכה ולא מקבלים כספים משלמי המסים. הנסיך מייקל מקנט מנהל חברת ייעוץ. הוא נמצא במקום ה־49 כטוען לכתר ויש לו כמה תארים צבאיים לשם כבוד.

לנסיך הארי ולמייגן לא תהיה הפריבילגיה הזו. בחודש שעבר נשללו מהם כל הסמכויות והתארים לשם כבוד. בכירים בבית המלוכה הגיעו למסקנה שהזוג מתנהל באופן יותר מדי ציבורי כדי להיות גם בתוך וגם מחוץ לבית המלוכה.

אבל בסופו של דבר להיות מסולק מהתפקיד אינו דבר רע, כך אמר מקלור, מפני שלהיות חבר בבית מלוכה במשרה מלאה "זה משהו שמשגע אנשים".

הנסיך הארי עצמו אומר שחייו כעת השתפרו משמעותית. "אבי ואחי, הם לכודים. הם לא יכולים לעזוב. ויש לי חמלה גדולה עליהם", אמר לווינפרי.

ג'יימס הוקווי השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?