גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנט גרופ עושה שינויים בעסקי החברה תחת עינה הבוחנת של בייג'ינג

הבנק המרכזי של סין הודיע שאנט גרופ מבקשת להפוך לחברת אחזקות פיננסית, הנתונה לרגולציות הדומות לאלו להן נתונים בנקים

ג’ק מא / צילום: Shutterstock
ג’ק מא / צילום: Shutterstock

אנט גרופ (Ant Group), ענקית הטכנולוגיה הפיננסית הנשלטת על ידי המיליארדר ג'ק מא, הגישה בקשה להפוך לחברת אחזקות פיננסיות המפוקחת על ידי הבנק המרכזי של סין, ותעשה בחינה מחדש של עסקיה על מנת להתאים לתקופה חדשה של רגולציה מחמירה יותר על חברות אינטרנט.

בהצהרה שהוציא הבנק המרכזי, נכתב שנציגי אנט זומנו לפגישה ביום שני עם ארבע סוכנויות רגולציה שגם נכללות בין הרשויות המפקחות על מערכת הבנקאות, ניירות הערך וחלפנות הכספים. בהודעה נכתב שתוכנית "כוללת, בת יישום לשינוי" של אנט הוכנה תחת פיקוח הרגולטורים בחודשים האחרונים.

הזימון של אנשי אנט פורסם לאחר מתקפה רגולטורית אינטנסיבית על אימפריית העסקים של מא שהחלה עם עצירה ברגע האחרון של תוכניות ההנפקה של החברה, בנובמבר. אנט הייתה צפויה אז למכור יותר מ־34 מיליארד דולר במניות ולהירשם בבורסות של הונג קונג ושנחאי, ואז בייג'ינג הקפיאה את ההנפקה ברגע האחרון אחרי שמא מתח ביקורת על רגולטורים סיניים בנאום שנשא.

בינואר, דיווח הוול סטריט ג'ורנל שאנט מתכננת לציית לחלוטין לכללים הפיננסיים של סין בכך שתהפוך לחברת אחזקות פיננסיות, ולמעשה תהיה נתונה לאותן רגולציות המופעלות על בנקים.

בבעלות אנט אפליקציית התשלומים וסגנון החיים Alipay, והחברה תצטרך לתקן את מה שהרגולטורים מגדירים כתחרות לא הוגנת בעסק התשלומים של הקבוצה וכמו כן לשפר את המשילות התאגידית. החברה, שמושבה בהאנגזו, תצטרך להקטין את סיכוני הנזילות של מוצרי ההשקעה שלה ולכווץ את כמות הנכסים שמנוהלים ב־Yu’e Bao, קרן עצומה של שוק הכספים של אנט. אנט גם תתבקש לפרק "מונופול מידע" הקשור למידע הרב והמפורט שאספה על לקוחותיה, כך נמסר מהבנק המרכזי.

העיתון אקונומיק דיילי, היוצא לאור בחסות הממשלה, כתב במאמר דעה שפורסם השבוע שתוכנית שינוי המבנה של אנט משקפת את קריאות הממשלה מהעת האחרונה לכך שכלכלת הפלטפורמות תחזור לשורשים שלה ותתמקד בשירות הכלכלה האמיתית והעם.

"צבע היסוד של הטכנולוגיה הפיננסית הוא עדיין פיננסים", נכתב בעיתון. ניסוח תוכנית לתיקון עסקי החברה הוא רק הצעד הראשון ובהמשך הדרך אנט תצטרך לבחון עצמה אל מול יעדי התוכנית על מנת למלא אחר דרישות הרגולטורים במלואן, כך נכתב בעיתון.

לאפליקציית התשלומים Alipay יותר ממיליארד משתמשים בסין. היא ניהלה סכום המקביל ל־17 טריליון דולר בעסקאות תשלומים דיגיטליים בשנה נכון ליוני 2020, נתנה הלוואות בטווח קצר לכמעט 500 מיליון איש ומכרה פוליסות ביטוח, קרנות ומוצרי השקעה אחרים.

בהודעה מטעם אנט גרופ, נכתב שהקבוצה "לא תחסוך מאמץ בהטמעת תוכנית השינוי, ותוודא שהפעילות והצמיחה של עסקינו הקשורים לפיננסים מצייתת באופן מלא לכללים".

בנוסף לפנייה להפיכה לחברת אחזקות פיננסיות, החברה הודיעה שתקים חברה פרטית לדיווח אשראי. באנט מתכננים לקפל את Jiebei ואת Huabey, שני שירותי ההלוואה האישיים הפופולריים ולהפוך אותם לחברת פיננסים הנתונה לרגולציה. באנט אמרו שעסק התשלומים יישאר מחויב לשירות לקוחות פרטיים ועסקים קטנים.

"נשים את הצמיחה שלנו באופן פרואקטיבי בתוך ההקשר האסטרטגי הלאומי", נמסר מאנט, בזמן שהחברה "תשאף לייצר ערך חברתי".

הגילוי מצד הרגולטורים לגבי התוכניות של אנט מגיע זמן קצר אחרי שחברה אחות של אנט, קבוצת עליבאבא, קיבלה קנס בסך 2.8 מיליארד דולר מסוכנות ההגבלים העסקיים של סין, שהאשימה את ענקית המסחר המקוון בכך שניצלה את עמדת השוק המובילה שלה כדי לפגוע ביריבות, סוחרים ולקוחות. בנוסף לקנס שובר השיא, הסכימה עליבאבא לבצע בחינה מחדש של כל עסקיה והבטיחה שתציית לחוקי התחרות ההוגנת.

מא, שהוא בעל המניות השולט באנט גרופ, הוא מייסד שותף בעליבאבא ועדיין יש לו מניות של החברה. עליבאבא מחזיקה בבעלותה שליש מאנט גרופ. שתי החברות - שצמחו מהר והן רווחיות מאוד - מנסות לפייס את הרגולטורים ולהתקדם, למען העובדים שלהן ובעלי המניות.

בסתיו האחרון, אנט גרופ הייתה על המסלול להיות מונפקת עם הערכת שווי של יותר מ־300 מיליארד דולר, הרבה מעל הערכות השוק של הבנקים הגדולים ביותר בעולם. פחות משלוש שנים קודם לכן, ביוני 2018, העריכו משקיעים את שוויה של אנט גרופ ב־150 מיליארד דולר, לאחר גיוס הון פרטי גדול.

הערכות מהעת האחרונה יותר של אנט גרופ נעות על טווח רחב. אנליסטים רבים ומשקיעים צופים שפוטנציאל הרווח של אנט גרופ יקטן בזמן שהחברה מצמצמת כמה עסקים כולל ההלוואות המקוונות ללקוחות, שהיה בעבר מנוע הצמיחה העיקרי של החברה. עד סוף ינואר, כמה קרנות השקעה אמריקאיות שמנוהלות בידי Fidelity Investments סימנו את ערך המניות של אנט במחירים שרמזו על כך שהחברה כולה שווה יותר מ־230 מיליארד דולר, כך ניתן לראות מדיווחים של החברה לסוכנויות רגולציה.

אתמול, יו"ר אנט גרופ והמנכ"ל אריק ג'ינג אמר בריאיון עם עיתון בבעלות המדינה שאנט גרופ תשמור על ההמשכיות והאיכות של שירותיה בזמן שהיא מצייתת לגמרי לתקנות.

ג'ינג, שקיבל את תפקיד המנכ"ל בחודש שעבר אחרי ההתפטרות של המנהל הבכיר השני באנט גרופ סיימון הו, אמר שהחברה לא תעלה עלויות לצרכנים והמוסדות הפיננסיים איתם היא עובדת.

הדחיפה של סין לרסן את אנט גרופ עשויה לבסוף להגביל פיתוחים עתידיים בטכנולוגיה פיננסית, כך אמר ג'י שאופנג, רגולטור במערכת הבנקאית לשעבר העוקב אחרי תעשיית הלוואות המיקרו. "לשים הכל מתחת לעין של רגולטור פיננסי זה משהו שנוטה לדכא חדשנות טכנולוגית עתידית", אמר, והוסיף שאנט תצטרך לנווט בין תחומים של אי־וודאות לכללים חדשים שרק בימים אלה הם נכתבים.

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים